A VW konszern gyári navigációival, térkép szoftvereivel kapcsolatos kérdések és válaszok topicja.
Jöhet bármilyen téma, ami a címben szereplő készülékekkel kapcsolatos!
Gateway-t kell cserélni, vagy meghagyni úgy, ahogy van és olyan rádiót/navit beletenni, ami nem "akad össze" a régi rendszerrel.
A 2012-es készülék 100%, hogy szívni fogja az akkut.
Az autó gyártása a lényeg. Ha 2007-es az alvázszáma, akkor a fiatalabb évjáratú eszközök nem lesznek kompatibilisek vele (legalábbis akku szempontjából).
A gateway csere nem túl bonyolult, mármint a dobozok cseréje, viszont nem olcsó, de legalább a programozása sem lesz egyszerű...
A 2012-es cd-tárhoz már az is lehet, hogy még újabb gateway kell, ami meg már esetleg a kocsival nem fog mindenben együttműködni. Erre azért nem tenném a fejem, de simán belefér a konszern trükközős játékaiba.
Remélem végre itt hozzáértő, s segítő emberkéket találok.
A probléma adott, s ismert.. Van egy 2007-es Skoda octavia 2-es autóm. Gyárilag Skoda melody, majd Stream(=RCD300) volt/van benne, Minden OK.
Vettem egy SWING-et (RCD310), a szerelőm szerint akku baj nem lehet max a can bus dadog, s esetleg diagnosztikánál ki kell venni.. OK, hittem neki, délelőt 11-kor rádió betesz, OKÉ.. Du-án már a kocsi nem indul, akku 11.7V üresen.. Hozzáteszem, az akku 5 éves, már kukára érett, azóta vette is új-at, csak még nem tettem bele, az újjat ne merítsem már le, plusz így elég könnyű is tesztelni, hogy jó-e a rádió beépítés, kiderül 2-3 óra alatt :)
Esetleg valaki el tudja-e magyarázni, hogy egy Octavia 2-esben hol találom azt a csúnya gatewayt?? S milyen verziót vehetek bele, esetleg az enyém frissíthető-e, mivel elvileg épp a határeset az évjáratom.. A kocsi 2008 júniusi üzembe helyezésű, 2007 májusi gyártmány elvileg.
Vagy esetleg az alvázszámból tudható, a gateway típusa?
Sajna én egyik netes kalkulátorral se tudtam meg sokat, míg egy szervíz tudta azt is, milyen rádió volt benne gyárilag stb..
TMBCX21Z172127470
A szervízkönyvben van egy csomó kód, de nekem az semmit se mond..
Ha veszek bele másik gateway-t, mit kell majd átprogramozni? Elvileg USB-s ELM327-es interfészem lesz szép lassan, már 3.5 hete jön kínából :)
Ha valaki össze tudná foglalni, azt nagyon megköszönném.. S azóta sikerült vennem tök olcsón egy új RCD510-et, végül is ez lesz beépítve.. Ez 2012-es.. Nem tudom ez ront/javít-e a dolgon.
Hmmm....pedig 5-ös voltam nyelvtanból...azt hiszem az itt a baj, hogy egy idegen szót szeretnánk magyarul ragozni (mert azt hogyan mondanád helyesen, hogy resetelni??????)
na visszatérve, igen, eredeti gyári RNS510 a Tiguanban, 4,5 éves. nincs benne semmi extra erősítő, csak egy Kufatec bluetotth modul, de ilyet még sosem produkált.
Ez a kib........ index eltüntette a hozzászólásomat körmölhetek megint.
Na szóval, amikor én Zsoltitól vettem a tel. kihangósítot már csak a 1Z0 035 729 E cikkszámú volt neki amivel a maxi-dot nálam már nem kommunikál. Azt mondta ha lesz neki akkor szólni fog. Ez több mint három éve volt. Elképzelhető, hogy már nem fog szólni, ezért gondoltam hogy beszerzek egy belevalót azaz az : 1Z0 035 729 B.
Közben beszéltem gaba kollégával aki annak idején tel. kihangosítóval és navival vette a Skodriját. Igaz neki akkor még nem colombus volt benne, de most már az van neki is. Neki az 5P0 862 335 B cikkszámú tel. kihangosító egység van benne gyárilag. Neki kommunikál a maxi-dotal, és ami érdekes egyből csatlakozott neki rá a Galaxy S3, ami azért is érdekes mert a samu is tudja hogy az ap-ja (itt nem az ősére gondoltam -:) ) binyos bluetooth-al nem vagy nem jól kommunikál.
Ha a legjobb barátom a google fordító jól súgott akkor az 5P0 862 335 B utódja az1Z0 035 729 B. Gondoltam hogy a maxi-dot-on is megjelenjen a telefon menüje kicserélem az egységet.
Néha még a telefonra letöltött app-al is csinál olyat hogy felcseréli a vezeték és keresztneveket. Igaz ezt a HTC-nél is megtette. A maxi dot-on meg én ugy tudom lehet állítani hogy melyik név vezeték vagy keresztnév legyen elől.
Jaj, ne, már Te is: "reset-el"???? reset-Tel!!! A -val/-vel hasonul. Ez azt jelenti, hogy ugyanolyan mássalhangzó lesz belőle, mint az előtte álló. Igen, leírva is, nem csak kiejtve. 8)
Egyébként a kis reset úgy néz ki, hogy egyszerre benyomjuk egy pillanatra bal felül az ide-oda ( "<", ">") gombokat és jobb felül az "i"-t (vagy, ha valakinek csillag van a helyén, akkor azt).
A nagy reset máshogy néz ki, de azt nem is nagyon ajánlom, mert ahhoz néha firmware lemez is kell utána.... 8)
Visszatérve a jelenségre: Ez még a Tiguanban lévő, eredeti navi? Vagy már másik autó, másik készüléke? Nem vagyok naprakész már a topic tagjainak autóival...
Mennyi idős a készülék? Gyári erősítő, szándszisztem van-e?
Mechanikus zajról van szó, vagy a hangszórókból jött?
Ha előbbi, akkor a kocsi nyitásával elinduló boot-olás, karácsonyi ajándékként jelezte, hogy lassan kukaérett valami a mechanikában (bár én még ilyet ezeréves MFD1-2-nél sem nagyon láttam, nemhogy 510-es kapcsán), ha pedig utóbbi, akkor lehet, hogy valami összeakadt firmware ügyileg. Utóbbinál esetleg kivághatnád a reset! 8)
Ma reggel érdekes eset történt: ülök be a kocsiba - semmi gyújtás - és valami éktelen zörgés és sípolás jön a KIKAPCSOLT RNS510-ből. Autó beindít, minden működik, navigál, szól a rádió, de brutál torz a hang és mellette iszonyat zaj. Autó leállít, kulcs kivesz, a zaj továbbra is üvölt. Rádió ki-be kapcsol, a zaj egyáltalán egy pillanatra sem múlik el. Érdekes.
Végül motortérben F28-as bizti kiszed, majd visszarak ééééés tádááámm, minden faszán működik, rádió gyönyörűen szól, mintha mi sem történt volna...
Igen, úgy van, ahogy a drágajó skodás bácsik írták! :)
Szóval van az RNS-510, egyszer, aztán ehhez jön a kihangosító modul (kiválóan kezeli az ályfónt), és végül a tolatókamera, ami a VW jelben van, amivel nyitod a kocsi hátulját.
Természetesen minden gyárialkatrész,tehátsemmibarmolás. Hívj, üzenj, ha érdekel!
Uraim, nagyon köszönöm a kimerítő válaszokat, januárban azt hiszem nekiállok a projektnek.
(Mondjuk egy kicsit azért olcsóbbra számítottam...)
Az RCD310-re egyébként azt terveztem, hogy elrakom, és azt teszem vissza, amikor eladom, az RNS510-et pedig külön adom el. De ez lehet, hogy hülyeség, mert valszeg külön a BT-t, kamerát, egyebet nem lehet értelmesen eladni, vagy?
Szóval a lényeg, hogy lehet, hogy árucikké válik, és jelentkezni fogok vele itt. :)
2. Igen az RNS 510-hez lehet tolotó kamerát szerelni. Van is itt olyan aki megtette (Cafe Racer kollega). Ő gyári tolató kamera rendszert szerelt bele ha jól tudom 100 rugó környékén fájt neki de erről pontosan majd Őt kérdezd.
3. Magát az RNS 510 fejegységer vagy a topic nyitó pberenctől érdemes beszerezni, vagy innen: http://tempomatszereles.hu/
4.Ez a topic csak a gyári navigáciot ajánlja. Ha nem gyáriban is gondolkozol arra is van egy forum, de mi az RNS 510 jobbnak találjuk.
Arra azért készülj fel ha mindent meg akasz csináltatni azaz RNS 520+telefon+tolato kamera az a projekt a 350-400 ezer huf el fogja érni.
Ui: Ha esetleg az RCD 310 eladó sorba kerül szólj engem lehet, hogy érdekelne.
Van egy B6-os 2008-as Passat-om. Egy RCD 310 van benne. Szeretnék egy ennél jóval többet tudó fejegységet, és az RNS 510-re gondoltam.
Lenne egy-két kérdésem, előre is hálás vagyok, ha valaki fel tudja kapcsolni a villanyt a fejemben. :)
Az RNS 510 elvileg képes bluetooth kapcsolaton keresztül telefont kezelni, de valamiért az az érzésem, hogy önmagában még nem fog tudni kommunikálni az iPhone-ommal és kihangosítani azt. Létezik, hogy kell még hozzá venni további kütyüket? (Láttam egy korábbi hozzászólásban, hogy valaki 100.000-ért ajánlott bluetooth kihangosító rendszert, ez korlátozottan lenne csak szimpatikus megoldás. :) )
Parkradar nincs a kocsiban, nem is hiányzik, csak a hátsójára vonatkozó, mivel limuzin, és nem látom a végét. Az RNS 510 ugye kezel tolatókamerát, sebváltóval vezérelt automatikus kapcsolással. Milyen árkategória egy ilyen kamera, és kell-e a kamerán (és a bekábelezési költségen) kívül valamire számítani ebben az esetben?
Hogy érdemes egy ilyen RNS 510-hez hozzájutni? Ebay-en néztem, de úgy általában minimum két kiló körül kerülgetnek, nincs ennél olcsóbb?
Érdemes-e esetleg másban gondolkodni, pl. az ebben a topic-ban ajánlott Blaupunkt New York 800?
Elnézést, ha esetleg ezek a kérdések meg lettek volna már korábban válaszolva, próbáltam olvasgatni visszafelé, de az egészt topic-ot azért nem tudom elolvasni. :)
Egy kazalnyi német fórum átnyálazása után találtam meg a megoldást. A hiba a Samsung bluetooth kezelésében van, nem engedi "rendesen" hozzáférni az RNS-510-et a telefon funkciókhoz, többek között a névjegyzékhez sem. A megoldáshoz három alkalmazást kell telepítened, ebből kettőt a Play áruházból (ezeket belinkelem), a harmadikat pedig megtalálod itt: Dropbox (innen valószínűleg néhány nap múlva törlöm, mert rendet akarok csinálni a DB fiókomban:) )
Play: sim access (én megvettem, de megy az ingyenessel is, némi korlátozással)
Sajnos ROOT kell hozzá, de ebben is tudok segíteni.
Nekem ezzel a megoldással tökéletesen működik, ITT még ajánl egy másik megoldást is az, aki ezeket készítette, de még nem próbáltam ki. Ha segítség kell, szólj!