Keresés

Részletes keresés

successful77 Creative Commons License 2017.06.29 0 0 41907

Rohadt szar erzes, en tudom. Tavaly egy honapig 

letargiaban voltam emiatt. Nekem is bambusszal 

van korulveve, de ezek szerint nem sokat ved.

hozzászólok néha Creative Commons License 2017.06.29 0 0 41906

Ez egy idei tavaszi kép, de elég korai. Most már dupla ekkora lombja volt, teli kemény gyümölcsökkel.

Előzmény: hozzászólok néha (41905)
hozzászólok néha Creative Commons License 2017.06.29 0 0 41905

Ja és meghalt a Nokia Lumia telefonom a múlt héten.

Nem tudok azóta fotózni sem.

Bár az ilyet nem is szoktam, mert annyira rossz érzéssel tölt el.

Az áprilisi elfagyott hajtásvégeket sem fotóztam be akkor, épp azért. :-/

Előzmény: hozzászólok néha (41903)
hozzászólok néha Creative Commons License 2017.06.29 0 0 41904

Köszönöm.

Előzmény: successful77 (41901)
hozzászólok néha Creative Commons License 2017.06.29 0 0 41903

Most kaptam infót, csupán pont itt, a Kútfej felső felében és Kerkateskándig volt súlyos jégverés. Orkán erejű vihar az mindenütt, sőt éjjel egykor még egy olyan jött. A kivit a nyugati felén lefonta a hullámpaláról az első, a jeges vihar és lenyomta a garázs kapu elé pl. A keleti fele kevésbé károsodott, mert teljesen nyugatról és vízszintben vert és fújt szinte. Ám azt a felét még a viharos "böjti" szelek tépték meg tavasszal, mivel ott már nincsen északi takarás a melléképülettől. Ami "bokor" vesszőköteg (gólyafészek szerű kivi) lejött, azt valószínű majd csak lombhullás után tudom és fogom felrakni. (Metszegetve, ahogy most is metszek a garázs miatt biztosan, sajnos.) Vannak még meglévő kemény kivi gyümölcsök fent, de sok a jég verte sérült azok között is.

Ilyenkor mondom: Legjobb annak, aki egy tömbház ablakán nézeget ki csak és nincsen semmije azon kívül! :-/ 

Előzmény: ninovarga (41902)
ninovarga Creative Commons License 2017.06.29 0 0 41902

Nálam, Letenyén szerencsére nem volt jég "csak" szélvihar.

Előzmény: hozzászólok néha (41898)
successful77 Creative Commons License 2017.06.29 0 1 41901

reszvetem!!! :-(((

ninovarga Creative Commons License 2017.06.29 0 0 41900

Az alábbi képeket is olyan szándékkal készítettem tegnap délelőtt, hogy meg tudjam mutatni, milyen volt "életében" a szemenyei baromfiudvari kivi. Számítva arra, hogy délután károk érhetik. 

Jenő, remélem neked is vannak képeid a kividről "életében".

(Még egy, ide a Mura partjára helyezett mérőállomás miatt is bosszankodnánk, pedig már ez is "ég és föld" Iklódhoz képest.)

Előzmény: ninovarga (41899)
ninovarga Creative Commons License 2017.06.29 0 0 41899

Sajog a szívem...

Tegnap mindjárt a vihar után felhívtam Miklós bácsit. Azt mondta, hogy náluk is volt némi jég, de számottevő károk nem keletkeztek. Látható, hogy a település északi részét érintette sokkal inkább. Sajnos a házikerti károkon túlmenően, abban a sávban két kákiültetvényt is sújtott. Egyet a teskándi hegyen, egy másikat Tenke-hegyen. A szlovén jelentések Lendván tíz percen át tartó jégverésről számoltak be.

Úgy tűnik, a szélsőséges időjárási események lassan mindennemű növényi kultúra sikeres működtetését lehetetlenné teszik. Csak az idei évet véve: az utolsó harminc év leghidegebb januárja, ismét késő tavaszi fagyok (nálunk hajszállal a túlélési küszöbön belül még, szerencsére, de csak hajszállal!), extrém szárazság, pusztító viharok és hol van még a vége...

Ami a Te kividet és fügédet illeti: a kivit az idei évben a környék legkedvezőtlenebb fekvéseiben is megkímélte a fagy. Amikor arról számoltál be, hogy részlegesen megfagyott, sejtettem, hogy csupán nagyrészt arról a látványról lehet szó, ami több helyen is tapasztalható volt: a leveleket megcsípte, a virágok épen maradtak. Ami a fügét illeti, a januári hideg sem tett végzetes kárt a legrosszabb fekvésekben sem itt a körzetben, miután bár késéssel, de minden füge ágról hajtott ki, jó pár csúcsról is. Tudvalévő, hogy egy téli iklódi -18 és egy tavaszi -3 (amelyeknél a füge tövig, a kivi csutkára fagy), a környék előnytelen fekvéseiben sem okoz katasztrófát. Hát egy ilyen "reprezentatív" meteorológiai állomás képviseli a régiót. Újabb gratuláció a szaGmának!

Tegyél föl képeket!

hozzászólok néha Creative Commons License 2017.06.28 0 0 41898

Jancsi, a lovászi körzetet elvágta a vízszintes jégverés és az orkán, amivel fél órán át tombolt.

A kb. 16 éves kivi dzsungelem még nem élt át ilyen pusztítást eddig. Amúgy rekordot termett volna, mint 2 éve. A tavaly április 26.-ai fagy után - mint jósoltad nekem - rengeteg termést hozott most. Ami nincs a földön, az sebzetten lóg még a tépett ágakon. Ami a tetőre volt felengedve sok erős hajtás, annak a nyugati felét lenyomta a garázskapu elé.

De úgy játszott a vihar a 8 méteres, erős bambuszok sűrűjével a kertben, hogy ilyet sem láttam még eddig. Borzasztó látvány volt.

És visszaverte a januári elfagyás után későn kierőlködött "szamártöke" fügebokrot is. Kár volt kihajtania szegénynek.

Gyümölcsfák mentek ki, avagy verte le őket. Félelmetes volt ez a vihar!

jozsefhorvath Creative Commons License 2017.06.27 0 0 41897

Érdekes megközelítés.Szabad lenne megkérdezni ,hogy megy e az oltás.Gondolok itt a 'Siklóról' Csertőre kimentett oltó anyagára anno.Vagy még most is a szomszéd dugdossa a földbe ?

Előzmény: ninovarga (41886)
Nobody1 Creative Commons License 2017.06.27 0 2 41896

Pedig már Newton is megmondta... gravitáció. :)))

Előzmény: successful77 (41895)
successful77 Creative Commons License 2017.06.27 0 2 41895

Ismet nem derult ki a gyumolcshullas oka

Törölt nick Creative Commons License 2017.06.27 -1 0 41894

Tiszta nagypapi és nagymami ! :)

Előzmény: ninovarga (41893)
ninovarga Creative Commons License 2017.06.27 0 1 41893

Ráadásul az idén egy valódi profi metszője volt... :)))

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=143410344&t=9181283

Előzmény: ninovarga (41892)
ninovarga Creative Commons License 2017.06.27 0 1 41892
ninovarga Creative Commons License 2017.06.27 0 1 41891

2013. nyarán metszettem helyre az alább bemutatott zalakarosi kiviket, majd tettem meg később a további szükséges beavatkozásokat:

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=125996726&t=9181283

Június közepe körül jártam ott és ezt láthattam:

A telek fölső részén pedig 3 éve telepítettünk új kiviket, amelyek mostanra ilyenné fejlődtek:

successful77 Creative Commons License 2017.06.27 0 3 41890

Egy "nem tudom" is elég, attól csak nő a tisztelet!

De a hallgatástól nem éppen. 

ninovarga Creative Commons License 2017.06.27 0 1 41889

Ez az általunk korai lilának nevezett, de találtunk már érettet az "olasz barnán" is. Az első termés szezonja mindenesetre megkezdődött. Most már majd jönnek sorban.

Előzmény: 55judit (41887)
successful77 Creative Commons License 2017.06.27 0 3 41888

Vargabácsi kérem, nem kell ez a sok szentbeszéd,

tessek inkabb megmondani mitol hullik a kivi 

tobbunknek :-)))

Előzmény: ninovarga (41886)
55judit Creative Commons License 2017.06.27 0 0 41887

Megtudhatom hogy ez a gyönyörű füge milyen fajta?

Előzmény: ninovarga (41877)
ninovarga Creative Commons License 2017.06.27 -1 1 41886

Saját morális önleminősítését "ürügyömön" bárki szabadon megteheti!

Előzmény: ninovarga (41885)
ninovarga Creative Commons License 2017.06.27 0 0 41885

A humán valóság pontos ismeretében, jelenkori hálára, elismerésre nem tartok igényt. Ennek elmaradását, vagy a hálátlanság gátlástalan kinyilvánítását nem élem meg frusztrációként. Ezért aztán tessék csak nyugodtan ösztönök szerint megnyilvánulni velem szemben! Egyáltalán nem érdekel! Sőt, mi több, ösztönöz! 

Előzmény: ninovarga (41884)
ninovarga Creative Commons License 2017.06.27 0 0 41884

Bevallhatom, hogy az ilyen típusú intézményrendszer, egy (két) "magányos harcos" erejéből telő, szerény pótlására kezdtem írogatni jelen fórum(ok)ban tíz évvel ezelőtt, azzal a soha nem titkolt céllal, hogy az itteni célfajokból gazdasági valóságok születhessenek. Büszkén mondhatom, hogy - még ha egyelőre nem is túlzottan nagy méretekben - ez a célom megvalósulni látszik. 

Ezt a célt voltak hivatottak szolgálni a kezdeti évek fórumtalálkozói, a kertbarát körök rendszeres látogatása, az ottani filmvetítésekkel és előadásokkal. Nemkülönben a hobbikerti termelők rendszeres felkeresése, növényeik gondozása (kiemelten a kivi kinevelése és termőkori metszése, stb.). Talán sikerül valami társadalmilag hasznosat hagyni magam után ebben a világban...

Előzmény: ninovarga (41883)
ninovarga Creative Commons License 2017.06.27 0 0 41883

Nagyon figyelemreméltó részletek vannak benne. Ha a mi felsőfokú szakintézményeink annyira a a hivatásuk csúcsán lennének, mint amennyire az alján vannak, akkor az alább idézett részletben leírt kezdeményezésekhez hasonlót kellene megvalósítaniuk. Ehhez képest egy szakmailag hibás próbálkozás nyomán elvetélt kivihonosítási kísérlet után negyven éve azon az állásponton vannak, hogy pl. a kivi hazánkban termeszthetetlen.

"Bő fél év alatt, amíg a férjem az interneten kajtatott a tökéletes megoldás után, végigmentünk a japán mezőgazdaság minden lehetséges terményén, aztán egy napon előállt a befutóval: füge. Füge, ami az ültetés utáni második évben már termést hoz, és viszonylag könnyű dolga van vele az embernek. Aichi megyében, egy Nishio nevű városban lenne egy iskola, ahol egy év alatt betanítanak, segítenek földet szerezni. Lehet támogatást is igényelni, azzal a feltétellel, hogy plusz gyakorlatra jársz, és utána tényleg belefogsz a termesztésbe...."

Ugyanígy, minden magyarországi körzet alkalmassági vizsgálata után, az ott legjövedelmezőbb növényi kultúrák művelésére kéne megtanítani és serkenteni/támogatni a lakosságot. Ilyen típusú kezdeményezés hiánya/elmaradása még csak nem is a politika számlájára írható. Egyértelműen a "szaGmákéra". Csupa kisbetűvel (kivéve a G-t).....

Előzmény: diospyros (41881)
diospyros Creative Commons License 2017.06.26 0 0 41882

az egyik kipusztultnak hitt goji bogyóm mégis kihajtott tavasszal,

de eddig nem nagyon ment semmire.

majd talán most :)

Előzmény: Sanya201 (41876)
diospyros Creative Commons License 2017.06.26 0 0 41881

Aki japánba költözött fügét termeszteni

"Ha minden jól megy, jövőre ilyenkor már van földünk, elültettük a saját fügefáinkat, és két év múlva ilyenkor már a saját fügénket fogjuk szüretelni. A cél az, hogy szeressük a munkát, meg is tudjunk élni belőle, és hogy megmaradjon ez a kicsit slow life hangulat, ami jelenleg is körülvesz minket. Persze álmok mindig vannak. A fennmaradó szabad időmben szeretnék írni, megtanulni kerámiázni, egyszer lefutni egy maratont, és majd valamikor nyitni egy kis kávézót, ahol fügés kajákat árulnánk."

http://velvet.hu/elet/2017/06/26/egy_magyar_vlogger_aki_japanba_koltozott_fuget_termeszteni/

Törölt nick Creative Commons License 2017.06.26 0 0 41880

Jól van ! Egyszer még én is eszem ilyet!

55judit Creative Commons License 2017.06.26 0 0 41879

jav: elindult.

Előzmény: 55judit (41878)
55judit Creative Commons License 2017.06.26 0 0 41878

Ez aaaz! Gyönyörű!

Nálam a zöld fán aszalódó erősen megeredt egyenesen felfelé. Ezért másfél hete 120 cm magasságában elágazódások reményében már kénytelen voltam a hegyét visszacsípni. A felső 3 levélnyél tövéből már el is indultak az ágak növekedése. Remélem nem ártottam neki, és télire be is tudom takarni.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!