Keresés

Részletes keresés

csakvan1 Creative Commons License 2012.10.07 0 0 998

Szia... :)

Először is köszönöm a sok sok segítséget!  Már visszaolvastam  és pont te adtál nekem újra reményt hogy neked sikerült! Vásároltam már  2 kertészetből is kivit...  az első kertészetnél a szokásos  Önporzó csapdába estem bele... Mint kiderült csak porzó tő volt :( a másodgyára vett  két  tő kivit kiültetést követően 1-2 héten belül nagymamám  szőlőnek nézte és sajnos Fazonra igazította még én  iskolában voltam :( 

Megszeretném próbálni a gyökereztetést, nagyon szeretek "kísérletezgetni" (ez csúnya szó rá)  és  bízom benne hogy sikerülne!!  Na meg  most per pill. az anyagi helyzetem sem engedi meg hogy  kivi bokrot vásároljak sajnos!:(

Előzmény: Arth_ur (996)
gjulija Creative Commons License 2012.10.07 0 0 997

Köszönöm a választ mindkettőtöknek.

Előzmény: Arth_ur (995)
Arth_ur Creative Commons License 2012.10.06 0 0 996

Most nincs, de télen lesz. Mindegyikünknek, akinek van termő korú kivije.

A kérdés az, hogy van-e esélyed arra, hogy gyökeres dugványod legyen a végén, ha megpróbálod?

Olvass vissza, pl. hogy én hogyan csináltam, átlagban nekem 4-5-ből 1 sikerült.

Ez OK, ha szereted a kihívásokat, de olyan lécnek nem futunk neki, aminek a megugrására esélyünk sincs. Te tudod, hogy van-e esélyed.

Ha egy megbízható kertészettől veszel, akkor sokkal biztosabban lesz jövő ilyenkorra erős kivinövendékeid a kertedben, de nem a saját szaporítványaid lesznek.

Előzmény: csakvan1 (992)
Arth_ur Creative Commons License 2012.10.06 0 0 995

Csatlakozom Flanellhez, első nekifutásra a minikivit gondolom biztonságosabb választásnak számodra.

Előzmény: gjulija (974)
Arth_ur Creative Commons License 2012.10.06 0 0 994

Rosszul tudod. A dugványgyökereztetés megoldott.

Az elterjedt fajtákra legalábbis igen.

Olvashatók róla tudományos közlemények, szaporító kertészetek nagyban művelik, a nálunk kereskedelmi forgalomban kapható kivik jelentős része ilyen.

Az más kérdés, hogy házilag nem nagyon megy a dugványozás, de itt, a topiklakók közül is sikerült már néhányunknak, még ha elég gyengén is.

(Ez persze semmiben nem csökkenti az alanynevelés és oltás hasznosságát, jövőre magam is szeretnék eljátszadozni ezzel is.)

Előzmény: imkerei (983)
bombaba Creative Commons License 2012.10.05 0 0 993

Mit akarsz a kivi vesszőkkel tenni?

Ui. ha gyökeres, akkor tőnek hívják. Ha vessző, az vagy gyökereztetésre, vagy oltásra használható. Kivinél egyik sem működik megbízhatóan.

Előzmény: csakvan1 (992)
csakvan1 Creative Commons License 2012.10.04 0 0 992

igazad van! vissza olvastam sok hasznos dolgot megtudtam... És érdeklődnék hogy nincs e valakinek  fölöslegessé vált  kivi vesszőjei (porzó-termő) ?:)

köszi

Előzmény: bombaba (991)
bombaba Creative Commons License 2012.10.04 0 0 991

Kicsit ha visszaolvasnál, minden eddigi kérdésedre választ kapnál.

Előzmény: csakvan1 (990)
csakvan1 Creative Commons License 2012.10.04 0 0 990

Sziasztok!

segítségeteket szeretném kérni,    nagyon szeretnék kivit termeszteni,  de nem tudom hogy kezdjek neki ?!

mennyek be egy kertészetbe és vásároljak onnan, vagy jobb inkább magánszemélytől?    mikor jobb ültetni?  a kivit hajtásról gyökereztetni lehet e? ha igen akkor valaki  ritkítás  után nem e adna el nekem ?   magról öltetett kivi mennyire jó?

köszönöm előre is!

bombaba Creative Commons License 2012.09.29 0 0 989

Nem írtam, hogy terem:) Jó esetben lehet rajta viszonylag korán virág, de ez nem jelent termést, csak megállapítható, hogy porzó vagy termő lesz.

"Én 8-10 éves tapasztalatokról tudok." - sajnos, kertészetben vett szaporítóanyagnál is előfordul. Ismerősöm idén vágta ki a 2 kivijét - porzó-termő pár volt - , 8 év alatt nem hozott még virágot sem.

(Talán a kertészet szaporította magról.)

Előzmény: Flanell (986)
Flanell Creative Commons License 2012.09.29 0 0 988

Valamilyen kopaszt, azok jobban bírják a téli hideget, bár azzal normál teleken a szőrösnek sincs baja. Mindkettőnél kihajtás után jönnek a gondok, a késő tavaszi fagyokkal.

A kopasz tulajdonképpen drótkerítésen is termelhető, csak rábogozódik a drótra, és le sem lehet tekerni a szemek miatt, aztán jól belenő. De ha ez nem zavar, akkor mehet.

Előzmény: gjulija (974)
Flanell Creative Commons License 2012.09.29 0 0 987

A déli országokban feltehetőleg öntözéssel termelik, mint a legtöbb gyümölcsöt.

A full napsütés önmagában nem gond, viszont 40 fok fölött már megégnek a levelek.

Előzmény: laca5 (980)
Flanell Creative Commons License 2012.09.29 0 0 986

3 évesen terem a kivimagonc? Nem elírtad?   :)

Én 8-10 éves tapasztalatokról tudok.

Előzmény: bombaba (976)
imkerei Creative Commons License 2012.09.28 0 0 985

Persze nem mindenki szeret bajlódni a szaporítással és magról nevelni alanyt, majd átoltani nemessel, de nem baj, ha az emberek tisztában vannak vele, hogy ennek is megvan a lehetősége és a varázsa, sőt olyanok is vannak, akik szeretnek magról ültetni és saját fajtájú gyümölcsöt termeszteni.

Ezen a topicon: Oltás,szemzés pl. többen is így csinálják...

Előzmény: bombaba (984)
bombaba Creative Commons License 2012.09.28 0 0 984

Nézd, nem vagyok abban biztos, hogy aki szeretne 1-2 tő kivit a kertjébe csemegének - ha terem - az mindjárt 10 éves tervvel indul neki: magot vetni, oltani, közben évek mennek, mire termést lát. Aki ért hozzá, megcsinálja. De aki a ribizli mellé akar pár szem kivit - ha megmarad nála - annak ne azzal kelljen kezdenie, hogy magról nevel, aztán olt.... hanem csak úgy, mint a többi gyümölcsfát.

Előzmény: imkerei (983)
imkerei Creative Commons License 2012.09.28 0 0 983

Magról ültetvényt telepíteni persze nem érdemes, mert az eltérő minőségű és érési idejű gyümölcsök nem képeznek megfelelő árualapot.

Viszont magvetésből származó növények tökéletesen megfelelhetnek alanynak az oltással történő szaporításhoz(amennyiben tudunk megfelelő oltóvesszőt szerezni), mivel ez az egyetlen eredményes eljárása a kivi házi ivartalan szaporításának.

A dugványgyökereztetés tudtommal nem megoldott, a mikroszaporításról pedig házi körülmények között nem érdemes beszélnünk.

Előzmény: bombaba (981)
bombaba Creative Commons License 2012.09.28 0 0 982

Nincs harag, kérdezni lehet. A leírást nem én szerkesztettem, az egyik topikban fordul elő gyakrabban a szerzője, vele érdemes beszélned. Vagy elolvasni az egész topikját. Meg más topikot, ahol foglalkoznak vele.

Előzmény: laca5 (980)
bombaba Creative Commons License 2012.09.28 0 0 981

Tulképp igazad van, de a zemberek többsége összesen 1-2 tövet kiván telepíteni, nincs lehetősége több száz vagy még több tőből válogatni a jobb termésüeket, amikor már terem, pár év múlva. Ilyen értelemben nincs jelentősége az elméletileg lehetséges jobb termésnek.

Előzmény: imkerei (979)
laca5 Creative Commons License 2012.09.28 0 0 980

Jó ez a leírás, de pár furcsa ellentmondás azért van benne, amit segíthetnétek feloldani.

Először azt írja: ....semmilyen növényvédelmet nem kell alkalmaznunk...

Utána később pár sorral: a gyökérzet körül pangó víz könnyen előidézhet gombabetegségeket.

A  másik ilyen:

Terjedőben van Olaszországban, Chilében, Franciaországban, és telepítik Amerika szubtrópusi területein is. Fejlődőben van Spanyolország, Portugália és Görögország kiwitermelése.

Ismereteim szerint ezen országok mindegyike erősen eltér a magyar éghajlattól. Jellemzően száraz, rettentően meleg hozzánk képest. A talajminőségről nem is beszélve. Ültetvényi szinten a félárnyék sem tartható szerintem. Tehát nálunk vízigényes, félárnyékot kedveli, míg más országokban ki lehet ültetni a napra egy szubtrópusi éghajlat alatt, és ültetvényi szinten művelhető (legutóbb Horvátországban láttam kivi bokrot, kicsit szigorúbb napsütésnek kitéve mint nálunk- de termett.

Bocs, de nekem ez ellentmondás. Félre ne értsétek, nem adom fel egyenlőre, próbálkozok, izgatottan várom az eredményeket. Csak azért írtam be ezeket, hátha valaki egy értelmes és elfogadható választ tud adni ezekre az ellentmondásokra.

A másik dolog, hogy a legtöbb információs felületen azt a Terebess féle szöveget vagy annak egy részét lehet olvasni, mást nem nagyon. Sokszor olvastam már, de nem tudtam hogy ez a teljes cikk. Ha ilyen prímán termeszthető az országban, akkor miért csak ezt a pár sort szajkózza minden kertészet?

Remélem, nincs harag a kérdések miatt, igyekeztem úgy fogalmazni hogy ne sértsek meg senkit, ha mégis sikerült, akkor még egyszer elnézést kérek.

Előzmény: bombaba (966)
imkerei Creative Commons License 2012.09.27 0 0 979

"csak nem lesz jó a kivett magból ültettett növény termése"

A ma termesztett fajták is magvetéssel jöttek létre valamikor, tehát nem jelenthető ki egyértelműen, hogy nem lesz jó a magról kelt növények termése.

Maradjunk annyiban, hogy el fog térni valamelyest a szülőfajták termésétől. Az eltérés lehet negatív és pozitív is.

Előzmény: bombaba (978)
bombaba Creative Commons License 2012.09.26 0 0 978

A kivinél is pont úgy van, mint más növénynél - csak nem lesz jó a kivett magból ültettett növény termése. Te kerestél kivimagot, de nincs más fajta mag, csak ami a kiviben van. Nem magról szaporítják.

Előzmény: Bubus1111 (977)
Bubus1111 Creative Commons License 2012.09.26 0 0 977

És a ha csak kiszedjük és elültetjük akkor is rendes egészséges kiviket teremhet? Csak azért hitetlenkedek mert sok növénynél  csak nem lesz jó a kivett magból ültettett növény termése.

bombaba Creative Commons License 2012.09.26 0 0 976

Kivimaghoz úgy lehet hozzájutni, hogy egy "ehető" kiviből kiszeded a magokat és elveted.

A magról kelt növények 90 %-a porzós, ami nem terem, viszont csak virágzáskor - kb 3 évesen - állapítható meg, termő vagy porzó lesz belőle.

De ahogy gondolod :)

Előzmény: Bubus1111 (975)
Bubus1111 Creative Commons License 2012.09.26 0 0 975

Kivimagot is szoktak árulni vagy csak palántákat árulnak?

gjulija Creative Commons License 2012.09.22 0 0 974

Üdv Mindenkinek!

Milyen fajta kivit lenne érdemes ültetni völgyben lévő (eléggé fagyzugos) kertbe, ahol nincs sok hely, és agyagos-köves a talaj?

Kicsi, nagy, szőrös, kopasz - melyik a jobb?

Van esetleg valakinek tapasztalata a "Kokuwa" mini kivivel? Egyes webáruházak oldalain azt írják, hogy öntermő, máshol azt, hogy porzós és termő is kell belőle. Azt is olvastam, hogy sokkal finomabb a hagyományos kivinél, azt is, hogy a közelébe se ér.

A miniknek tényleg elég támaszként akár egy sima drótkerítés is?

Köszönöm a segítséget.

bombaba Creative Commons License 2012.09.22 0 0 973

Milyen fajtát vettél?

Előzmény: szaltasik (972)
szaltasik Creative Commons License 2012.09.22 0 0 972

Kedves Ildikó!

Éppen most jövök a HORTUS vásárból, ott vettem két kivitövet egy őstermelőtől (neve, címe a számlán). Azt mondta, ő csak vásárokon árul, legközelebb okt. 20-21-én a Petőfi Csarnokban lesz kisállat- és növényvásár, akkor lesz lehetőségem venni tőle. Csak kettőt tudtam most hazahozni, a többit, amit tervezek, akkor veszem meg. Ígéretesnek látszik.

Üdvözlettel:

Kati

Előzmény: mohl72 (970)
Flanell Creative Commons License 2012.09.19 0 0 971

Reklamáltál legalább? Rendes cég ilyenkor küld másikat, saját költségen. (Velük ugyan nincs tapasztalatom, de eddig jókat hallottam róluk.)

Előzmény: mohl72 (970)
mohl72 Creative Commons License 2012.09.17 0 0 970

Szia

Mult héten kaptam meg a csomagom a DMkertészetből hát semmi féleképpen nem ajánlom őket mert a növények nem valami szép látvány rendeltem 2db porzos és 3 db termős kivit ebből csak 2db volt felcimkézve és az eggyik meg elég ramaty állapotban van a levelei majd hogy nem elvannak száradva innen biztos hogy nem rendelnék többet

Üdvözlettel Ildikó

Sikeres kivi termesztést kívánok

Előzmény: szaltasik (963)
szaltasik Creative Commons License 2012.09.06 0 0 969

Elolvastam, köszönöm.

Előzmény: bombaba (966)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!