Keresés

Részletes keresés

noaaa Creative Commons License 2008.03.07 0 0 944

Szia!

Ez elég vacak választás, szerintem nem vall nagy szakértelemre, hogy ilyesmi elé állítottak Téged. Ahol mi voltunk, egyik helyen sem lehetett bemenni, így nem volt dilemma. Nem tudom, hogyan döntöttem volna, azt hiszem én sem mentem volna be, hogy ne feszélyezze a gyereket a jelenlétem. Persze a dolog nagyban függ a gyerek habitusától, amit csak Te ismerhetsz.

Előzmény: Shiro (941)
noaaa Creative Commons License 2008.03.07 0 0 943
Húú, köszi. Igazából nem a műanyag mivoltával van a baj, hanem azzal, hogy vacak, kínai műanyag.... Szóval, ha létezik jó minőségű is, az más ügy. Feltétlen megnézem.
Előzmény: csíkos labda (939)
Kriza Creative Commons License 2008.03.07 0 0 942
Én nem mennék be, kint várnám.
Előzmény: Shiro (941)
Shiro Creative Commons License 2008.03.07 0 0 941
Kedves iskolagyakorlott Anyukák!

Ismét felmerült egy kérdés. A nemfelvételin, ha akarjuk bent lehet a szülő, ha nem akarjuk, akkor nem kell bemenni. Nem tudom eldönteni, hogy akarjuk-e. Az egyik iskolában azt mondták, hogy beszéljük meg a gyerekkel, a másikban azt, hogy ne is menjen be a szülő, mert akkor a gyerek neki akar teljesíteni és nem a tanítókra figyel, nem tud úgy feloldódni.

A gyerek így első kérdésre azt mondta, hogy szeretné, ha bent lennék, de hát ez lehet az is, hogy végre kettesben megyünk valahová és egy pillanatig sem szeretne nélkülem lenni ilyenkor.

Nem tudom eldönteni, hogy segíti, vagy hátráltatja őt, ha bemegyek.

Ja, egyébként rendkívül nyitott és közlékeny gyerek, hatalmas szókinccsel, amit rendesen kis is használ - azaz be nem áll a szája reggel 6 és este 8 között... Vagány, és simán ügyintéz bárhol, úgy kell visszafogni, ha én szeretnék megbeszélni valakivel valamit...

Ti hogy csináltátok? Mit tanácsoltok?

S.
Shiro Creative Commons License 2008.03.06 0 0 940
Sziasztok!

Újabb fejlemények suli ügyben. Ma megnéztük a körzetes iskolát is, mert azért ott is van két olyan szak, ami érdekes lehet nálunk. Ma volt a jövendőbeli elsősök szüleinek a szülői értekezlet és mindjárt le is kellett adni a neveket, hogy melyik osztály is érdekel, mert jövő héten hétfőn már lesznek az elbeszélgetések... hmmm... nem húzzák az időt, az biztos :o)

S.
csíkos labda Creative Commons License 2008.03.06 0 0 939

Noaa, mi jó sok ugrókötelet végigpróbáltunk, nekünk bizony a műanyag vált be (az Intersportban vettük, Energetics névre hallgat) Van többféle hosszban is, rá van írva a testmagasság. Nagyon jó suhogós, kiválóan alkalmas mindenféle kunsztra. Amióta az megvan, a lányok rá sem néznek a régi kötelekre.

Itt van még egy ugróköteles videó, az enyémek már fél éve nem tudják megunni. (csak mindig azon veszekednek, hogy ki legyen kötéllel, ki pedig anélkül, mert két köteles versenyző nem fér el a monitor előtt.)

http://www.youtube.com./watch?v=bnChvpipSps

Előzmény: noaaa (933)
noaaa Creative Commons License 2008.03.06 0 0 938
Köszi, megnézem mindkét helyet. A Fakopáncs eszembe sem jutott, pedig éppen most készültem oda más miatt...
zso70 Creative Commons License 2008.03.05 0 0 937

fakopancsban van

fakopancs.com

illdii Creative Commons License 2008.03.05 0 0 936

Sziasztok!

noa, mostanában láttam nagyon helyes, a leírásodnak megfelelő klasszikus ugrókötelet a Visegrádi utcai Fair Play boltban. És ami talán szempont nálatok, hogy többféle nyéllel volt:) Faragott fa nyél, különböző állatokat formáznak.

quizas Creative Commons License 2008.03.05 0 0 935
Szia Babco,

Röviden jelentkezem mailen, aztán ha meggyógyult a család, kitárgyaljuk. :-))
Előzmény: Babco (929)
Benkri Creative Commons License 2008.03.05 0 0 934
Egyelőre én csak a szórakoztató részét ismerem. Pl. Nemere könyveket eredeti eszperantóban olvasni (érts úgy, hogy eszperantóul írta), vagy pl. megérteted magad az olaszokkal, sp, port., román; franciákkal írásban. -de ezt már írtam. Könnyebben megy ezeknek a nyelveknek az elsajátítása, legalábbis nekem biztosan. Volt egy idő, amikor uniós nyelvnek akarták, nem tudom fut-e még ez az ügy, testvérvárosi találkozókra járok (holland testvérvárosunkba érkeztek a német és a francia testvérvárosaiból vendégek, családoknál voltunk elszállásolva és csak eszperantóul beszéltünk), vannak eszperantó együttesek -na sajna, nem nálunk.
Előzmény: Törölt nick (931)
noaaa Creative Commons License 2008.03.05 0 0 933
Lenne egy kérdésem. Az iskolában nagyon megy most az ugrálókötelezés (ezt a divatot pártolom :-))) Nem tudjátok, hol lehet kapni olyan jó kis békebeli fajtát, aminek fa a fogója és a kötél része olyan súlyosabb igazi kötélből van? Nekünk csak olyan könnyű, csupaműanyag kínai borzalom van, amivel nem lehet kunsztokat csinálni.
noaaa Creative Commons License 2008.03.05 0 0 932
Emlékszem, a haverok körében dívott eszperantóul tanulni, mert pár hónap alatt letették a középfokút (pl. ha gyorsan kellett a diplomához stb.). Mára az angol tutira átvette azt a szerepet gondolom, amit eredetileg az eszperantónak szántak, de azért biztosan jó hobbi és lehetőség különböző nemzetközi találkozókra.
Előzmény: Törölt nick (931)
Benkri Creative Commons License 2008.03.05 0 0 930

Nekem középiskolában tanították a spanyolt heti 8 órában, majd az angolt, egyikből se maradt meg túl sok. (Bár igen link gyerek voltam, ami tetszett azt ott megtanultam, ami nem azt gyatrán:-))

Aztán két gyerekszülés között felnőtt fejjel 6! hónap alatt megtanultam eszperantóul, ami ugyan sokak szerint nem is igazi  nyelv, pláne nem világnyelv (pedig ha járnának világtalálkozóra, ahol a brazilok a japánokkal és a többi néppel beszélgetnek!) és utána röhögve tanulom a spanyolt, de ugyanígy tanulhatnám az összes "latin-alapú" nyelvet (román, olasz, portugál, sőt vannak német, angol szavaink). És még egy ilyen egyszerű, könnyű nyelvet!

Babco Creative Commons License 2008.03.04 0 0 929
Szia,

A nagyot mi zavarja? Mert először nekem is volt ezzel problémám, aztán néha elmentünk olyan közösségbe, ahol más gyerekeket is hallott spanyolul beszélni, azóta érdekli. Most még jobban, hogy már van sikerélménye.

De ha gondolod, megbeszélhetjük ezt privátban is, a címem gbetty72@hotmail.com
Előzmény: quizas (921)
Babco Creative Commons License 2008.03.04 0 0 928
"én a gyerekeimmel azt hiszem fordítva fogom csinálni, mert angolul tökéletesen tudni kell, ebben ma már nincs pardon, a második, harmaik nyelv szükséges jó, de nem nélkülözhetetlen, szemben az elsővel."

Én is ezt tapasztaltam, minden nyelv akkor ér valamit, ha van mellette angol nyelvtudás. Anélkül ma már nehéz elhelyezkedni. Pár éve beszélgettem egy fiatal lánnyal, elmondta, hogy nagyon jól beszéli a németet, de angolul csak pár szót tud és ezért nagyon nehezen kap állást. Ahol dolgozom, könyvelünk német cégeknek, de ott is elsősorban angolul van a hivatalos kommunikáció, tehát olyan is előfordul, hogy a kinti német kolléga angolul ír a másik (itteni) német kollégának.
A másik, ami még az angol mellett szól, hogy a világ legtöbb országában azért könnyebben találni valakit, aki tud angolul, mint németül.
Előzmény: dalia (908)
zso70 Creative Commons License 2008.03.04 0 0 927

a Nagy 4.éve tanul angolt, 2 év múlva kisérettésgi, állítólag akkor szoktak középfokuzni.Tehát kvázi 6 év után.

S érdekes, nálunk nem lehet az angolosok 2.nyelve a német:) fordítva viszont lehet..hmmm, ki érti ezt?

bokor Creative Commons License 2008.03.04 0 0 926

A német logikus? Hát igen, talán a mondatszerkesztésben az, az jó kis kapaszkodó, és amikor a tanítványaim már negyedik éve izzadnak, akkor hirtelen szokták imádni a a hätte gewesen geworden sein können típusú mondatvégződéseket, amiknek Mark Twain szerint csak annyi értelme van, mint az aláírás végén a cikornyának: jól mutat :-)

Imádom Mark Twaint, amikor már egy ideje szórakozunk a némettel, akkor elő szoktam vezetni, olyankor megnyugszanak, hogy nagy embereknek is nehezen ment, viszont ha nem tudnak egy szót, akkor rendszeresen pótolják a Schlag-Zug-also hármassal, hátha tényleg eltalálnak valamit :-))

Előzmény: piglet (918)
bokor Creative Commons License 2008.03.04 0 0 925
Khm, ez vagyok én pl. :-))) Egyszerűen képtelen voltam a német után felfogni, hogy miért ilyen béna és logikátlan az angol... A spanyollal is ez volt a problémám egy darabig, de azt nagyon szeretem, és nincs gond a kiejtéssel, így haladok vele tisztességgel. Az angolt meg legfeljebb megértem :-)
Előzmény: Peppers (905)
bokor Creative Commons License 2008.03.04 0 0 924

Egy darabig én is így gondoltam, mármint, hogy némettel kezdeni egyszerűbb... aztán most, miközben spanyolt tanulok, azon kapom magam, hogy próbálok agyalni a szórenden a spanyolban, pedig baromira nem kellene, az alanyt, ha személyes névmás, nem kell kitenni, akárcsak a magyarban, szóval a német egy csomószor bezavar, ellenben kevés latintudásom baromi sokat segít...

És azt veszem észre, azoknak a gyerekeknek, akik kilencedikben kezdenek nálam németet tanulni, előtte tanultak egy csomó angolt meg két év latint, sokkal könnyebben megy a dolog, mint a többinek...

Szóval, szerintem tök mindegy, melyik nyelvvel kezd az ember. Ha arra gondolunk, hogy az angolban (spanyolban) a kezdetekben lényegesen több a sikerélmény, mint a németben, és a nyelvtanuláshoz, az idegen nyelvek szeretetéhez bizony sikerélmény kell, akkor talán mégis inkább egy "könnyebb" nyelv az elejére.

De tulajdonképpen tökmindegy. Nekem még az orosz is segít a spanyoltanulásban :-)))

Előzmény: noaaa (898)
Peppers Creative Commons License 2008.03.03 0 0 923
:)) Hát ez az. Én pontosan azt mondom: nincsenek átláthatóbb vagy átláthatatlanabb, könnyebb vagy nehezebb nyelvek... Tanulni kell, jó környezetben, jó társaságban, jó tanártól, jókedvűen. Ennyi az egész. És persze ez a legnehezebb...
Előzmény: zso70 (922)
zso70 Creative Commons License 2008.03.03 0 0 922

hehe, ezen napestig vitatkozhattok, ahány ház, annyi érv, saját tapasztalat :))))

na, de hogy a témához is szóljak, az én olasz anyanyelvű oalsz tanárom asszondta, amikor mondtam, mennyvel átláthatóbb, logikusabb az olasz, mint az angol, hangosan röhögött :)))

merthogy szerinte nem....:)))))

quizas Creative Commons License 2008.03.03 0 0 921
Szia Babco,

Spanyol gyerekdalaim nekem is vannak, a középső nagyon szereti, mellé olvassa a szöveget is sokszor. A kicsi elég sok spanyol szót használ. A nagyot viszont láthatólag zavarja. Mi a Barrio Sésamo-t nézzük elvétve, de keveset tévéznek. Egyébként meg én úgyis ezt nyomatom nekik, minden pszichológusok legnagyobb kétségbeesésére. És még csak nem is mondom, hogy nincs igazuk, de ha nem használhatnám a nyelvet, én lennék beteg. Önző dög vagyok.
Előzmény: Babco (890)
Peppers Creative Commons License 2008.03.03 0 0 920
És még egy kérdés: mindezen tapasztalatok birtokában szerinted segítette volna az angoltanulásodat, ha némettel kezded?
Peppers Creative Commons License 2008.03.03 0 0 919

Az olasz "logikus"?

piglet Creative Commons License 2008.03.03 0 0 918
Bocs, de én nem németül kezdtem. Pont angolul. Amikor elkezdtem mellette németül tanulni, azt hittem beledöglök. A tanárom jókat szórakozott rajtam :-). Az angollal nekem más bajom lett. Azért a fő nyelvem a német, mert azt szeretem, az angolt meg nem.
De hogy példát mondjak, az olaszban sokat segít a pl. német, sokkal többet mint az angol. Az angol számomra egy illogikus nyelv. Ne menjünk bele, hogy szerinted az vagy sem. Nekem az, pont! A német meg logikus.
Előzmény: Peppers (915)
Peppers Creative Commons License 2008.03.03 0 0 917
915
Előzmény: piglet (916)
piglet Creative Commons License 2008.03.03 0 0 916
Értem, tehát ha az emberek nagy része ezt gondolja, az előítélet a részükről, ami terjed mint az influenzajárvány. Ha van ezidáig 1 darab ideiró, valamint az általad ismert és említett "van több akárki is", akinek a német után nem ment az angol, az a téziseid bebizonyítása :-) Logikus.
Egyéb érv? Valami tudományos, statisztikailag igazolható, előítéletmentes?

A nagyi azt mondta, hogyha olyasvalakit kellett tanítania németre, aki korábban már tudott angolul (nem feltétlen nála, hanem általában), az nehezebb, mint ha olyasvalakit kell angolul tanítania, aki némettel kezdte.

Vicces volt a török, de szerintem itt arról nem esett szó. :-)
Előzmény: Peppers (914)
Peppers Creative Commons License 2008.03.03 0 0 915

Most meg akkor tényleg nem értem... Itt vagy te, (1) a német tudásod birtokában, és (2) kevés eredménnyel az angolt illetően. Akkor a te esetedben vajon mi volt a német haszna más nyelvek tanulásának megalapozásában?

Nem mellesleg a korábban leírt generációs frusztrációkra szeretnék itt visszautalni a nyelvtanulás környékén...

Előzmény: piglet (911)
Peppers Creative Commons License 2008.03.03 0 0 914

Szerintem te félreérted, nem a "konkrétan a nagyi" a lényeg ebben, hanem hogy azt természetesen aláírom, miszerint konkrétan x.y. vagy z. nyelvtanár könnyebben halad először némettel, aztán angollal mint fordítva.

Ha már, akkor én a törököt kedvelem legjobban -- amit legkevésbé beszélek. :) Az empirikus tapasztalatok ügyében pedig csak nézz körül a legutóbbi hozzászólások között. Elég egy kicsit megkapirgálni a felszínt...

Előzmény: piglet (909)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!