Én is csak autóval közlekedem, de azt látom, hogy sok mikrobusz jár Bosznia és Németország között, Magyarországon keresztül. Biztos, hogy vannak még oldalak, ahol délszláv nyelveken meg lehet találni az infót. Azokat linkeltem be, amelyeket elsőre találtam, és ott kerestem, ami elsőre ésszerűnek tűnt. Eszék-Dél-dalmácia, esetleg Eszék-Medjugorje utakat is érdemes lehet megnézni, mert biztos vannak, melyek Szarejevón keresztül közlekednek.
Van személyes tapasztalatod ezzel a viszonylattal?
Először nagyon megörültem ennek, amit írtál, hogy van Eszékről közvetlen kapcsolat Szarajevóba. De utánanéztem: az egyik járat nem menetrendszerű (eurobusways), hanem a transzfer, a taxi és az Uber típusú közösségi fuvarozás keveréke. A másik busztársaság, amit a Balkanviator említ, a Globtour Medjugorje, nos az ő honlapjukon sincs infó ilyen járatról. Megnéztem az ismert régiós menetrendoldalakat, ott sincs ezekről semmi. Nekem eddig az volt a benyomásom, hogy a Balkanviator csak tájékozódásra jó gyűjtőoldal, ahogy ők is írják, nem vállalnak felelősséget. (Szigorúan magánvélemény: az etnikai viszonyok sem indokolnák a közvetlen Eszék-Szarajevó járatot. Eszékről pl. Hercegovinába vannak buszok. Annak idején a vonat Eszék-Szarajevó között is kihasználatlan volt, bár ennek más okai is voltak, ez tény.)
Azért kérdezem, mert tavaly én is feltúrtam a netet, hogyan tudnék eljutni Pécsről Szarajevóba tömegközlekedéssel. Ésszerű útvonalon, ne mondjuk Zágrábon vagy Belgrádon keresztül. Akkor ezt találtam, és így is utaztam menetrendszerű buszjáratokkal 2015. augusztusban:
Pécs-Harkány-(Eszék)-Slavonski Brod-Szarajevó (összvissz két átszállással)
Ez bevált, időben és árban is. (A szépséghibája, hogy valószínűleg július 1-től megszüntetik a Harkányból induló menetrendszerű horvát buszokat. Ez azt fogja jelenteni, hogy tömegközlekedéssel nem lehet majd ésszerű útvonalon eljutni Pécsről Eszékre; a vonat jelenleg nem jár Villány-Pélmonostor között, a migránspánik miatt).
Szóval bármilyen személyes infónak örülnék, bárkitől.
Úgy tűnik még egyszerűbb Belgrádból eljutni Visegrádba, vagy esetleg Banja Lukából, bár ez utóbbi úgyis Szarajevón keresztül meg, akkor meg egyszerűbb Eszékről.
Van vonat, csak átszállásos, és +1 éjszakát igényel: Budapest-Zágráb reggel 6-kor vagy délután 14:45-kor a Keletiből, majd egy zágrábi éjszaka után reggel 8:59-kor van egy vonat Szarajevóba, reggel indul, este érkezik.
Nekem hasonló kérdésem lenne, aki megjárta esetleg a Sarajevo-Visegrad útvonalat ill. nekem itthonról, ill. mondjuk a déli határtól-Zupanja-Sebrenik-Tuzla-Vlasenica-Visegrad utat dob ki a Google, a legrövidebbnek. A kérdésem, merre jobb, gyorsabb az út a km nem számít, csak időben hogy járok jobban?
Egy fontos kérdésem lenne tőletek, akik feltehetőleg már rutinosabbak vagytok a témában, mint én.
Július 29-30 környékén szeretnék eljutni Boszniába.
Sajnos a korábban még talán közlekedő nemzetközi vonat már megszűnt.
A legfrissebb információim szerint menetrend szerinti autóbusz közlekedés sincs az említett országba.
Az úti célom Visegrad település lenne, ami a fővárostól Sarajevótól keletre található kb. 40-50 km-re.
Vanvamlyen alternatíva, vagy ismertek olyan személyeket akik rendszerint közlekednek a két ország között és vállalnak fuvart? Természetesen minden rám eső részt fizetek stb.
Megjegyeztem. Ha tényleg annyira a szívembe lopja magát Bosznia, ahogy itt többetektől olvasom, akkor lehet, hogy ősszel egy hosszú hétvégés csak Boszniai kirándulást beiktatunk. Noh akkor lehet, hogy kicsit kényeztetőbb szállást választok. Akár az Art-ot. :)
Szia. Nem tudom, hogy lefoglaltad-e már, de ha igen akkor jól tetted, mert jó helyen van, teljesen korrekt. Ha még nem, akkor pedig tedd meg. A válasz pedig már az előző hozzászólásokból is egyértelmű: érdemes megállni, egy éjszakára is. Ha jó időtök lesz sétáljatok fel este vratnikba a tabijahoz, szép a kilátás és a fények.
Jajcéban ha olcsó szállást akartok akkor a Youth Hotelt ajánlom! Közel van a centrumhoz is és onnan nincs ,messze a vizimalmok-tavak,stb! A tulaj Vinko Bogic jó barátom. A hotel alatt van egy kis étterem ahol bőséges reggeli,kici occó pízé! Ha onnan az úton nem a város fele indultok,hanem a vizimalmok felé ellenkező irányba,akkor kb. 8-900m-re baloldalt lent van egy szuper étterem körbe vízesésekkel,pisztángos medencékkel! Lépcsőn kell lemenni egy kis parkoló van a lépcsőnél az út mellett! A környezet nagyon tuti,és a kaja is! Nem drága! Ha a Youth hotelt vászasztjátok,mondjátok,hogy Attila Magyarországról /a motoros/ ajánlotta ezt a helyet. Árban a legjobb Jajcéban,és egy éjszakára teljesen tökéletes,minden van ami kell!
Szia! Korrektnek tűnik, tiszta, közel a bazárhoz. Egy délután úgy sem elég Sarajevora, inkább parkolj le a szálláson, sétáljatok a bazárban, nézelődjetek és egyetek egy jót. Tavaly jómagam is így voltam, 2 percre találtam szállást a bazárnál, letettük a kocsit, sétáltunk és vacsiztunk. Hangulatos, nem voltak sokan, és hatalmas élmény volt. :) Sarajevo egy 3-4 nap, amikor kényelmesen majdnem mindent megnézhetsz. Ez persze az én véleményem, másnak biztos más lesz! :) Jó utat, nagyon szép lesz!!
Zárt mélygarázsa van és a tetőn is lehet parkolni. 50 Euro kettőnknek 1 éjszakára reggelivel. Jó lenne egy megerősítés öreg Bosznia járóktól, hogy érdemes azt az éjszakát Szarajevóban töltenünk. :)