Sziasztok! Nagyon szeretnek megkerni egy utazot, aki esetleg megy meg az iden, hogy ha modjaban all, akkor hozzon nekem legyen szives dobozos datolyat. Nagyon megkoszonnem!!! En az osszel voltam Djerban es vettem harom kilot, de sajna nem volt eleg. Ha van ilyen koztetek, akkor legyszives irjatok!!
(eddig agica76 neven voltam a tpoicon) Nagyon koszi!!
Szerintem ennyi pénzért mindig megéri, bárhova elutazni, ha éppen ráérsz.
A fél topic a GP-ről szól, úgyhogy most nem akarok mindent megint leírni, olvasgasd kicsit a korábbi hozzászólásokat..
Szerintem ott nincs túl nagy élet ilyenkor se strand idő és inkább nyaraló hely. Van a környéken egy-két város, ami érdekes lehet túristák nélkül. Most volt a Tengerjáró (rtl klub utazó magazinja) Tunéziában, főleg északon. Én arra még nem jártam, de ahogy láttam ott most is nagyobb a nyüzsi mint Djerbán nyáron.
Szóval attól függ, hogy mire vágysz, ha pihenésre, kirándulásokra akkor hajrá!! Én tuti elmennék, ha nem most lenne a vizsga időszak:( Nagyon jó hely, szép környék és gondolom van 15-20 fok.
Egyébként ez melyik utazási iroda és mikori indulás? Nézegettem a karthago ajánlatait szilveszterre és karácsonyra. Azok 50 körül vannak..
Az nem teveszar amit a tengerparton láttál :))) először én is azt hittem, de elmagyarázták, hogy az növény amit a tenger hullámzása hord ki a partra. És tényleg az, mert utána láttam tevekakit is, és nem ugyanolyan. :))
Szia! A tenger meleg, kb 25 fokos, de nem tul tiszta, es a sok hullamzastol a homok teljesen felkavarodik. A parton sok a teve kaki. Ha elmesz a kalozokkal a Flamingo szigetre, az nagyon szep. Legalabbis nekem tetszett. Ott szep a part.
Sziasztok! Tegnap erkeztunk haza Djerbarol. Jol ereztuk magunkat, de azert vegyesek az elmenyek. Pentek este erkeztunk vacsora idoben. Kaja utan mentunk egyet a medencebe martozni es utanna aludni. Szombat vasarnap nem csinaltunk semmit, csak hevertunk a kertben. Hetfon elmentunk Homsoukba, azt mondtak az idegen vezetok, hogy ott van az igazi bazar. Nekem nem tetszett, kicsinek bizonyult. Kedden elmentunk a kalozhajos fakultativ programra, ami nagyon nagy elmeny volt a gyerekeknek es nekunk is. Nagyon tetszett a hajo, nagyon jo fejek voltak a kalozok, jo volt a sziget program. Sajnos keves delfint lattunk, de azert ez is nagy elmeny volt. Szerdan elmentunk Guellala-ba taxival privat uton. Nagyon tetszettek a ber-ber boltok, nagyon kedvessek voltak az arusok. Megmutattak nekunk, hogy csinaljak a keramiakat, sot meg a gyerekek is agyagozhattak. (Nem kertek erte penzt) Megneztuk a muzeomot is, ami szerintem erdekes volt. Csutortokon elmentunk az egynapos Sahara turara. Nekem fantasztikus elmeny volt az a latvany, ami elemtarult az ut soran. Mint a meseben....Szedtem homokot, es nem akartam a tevevel cipeltetni, ezert a lovaskocsin utazo tarsunk labahoz tettem, hogy legyenszives hozza o. Amikor visszaertunk a tevekkel a kiindulo pontra, akkor kozolte a lovaskocsi "soforje", hogy adjak neki 1 dinart a homok fuvar miatt. Na akkor kifordultam onmagambol, es mondtam neki hogy nem kap semmit!!! Hihetetlen, hogy mennyire elelmesek. Az ut maga nem volt zokkenomentes, mert a kompon nem fert el rendesen a buszunk egy teherauto miatt, igy a ket sofor mar reggel 6 kor osszeverekedett a szemunk lattan, aminek nem igazan orultem. Lohalalban megneztunk mindent, rohantunk haza. Vagyis nem mi, hanem a sofor. Megkertuk, alljunk meg egy datolya arusnal, ott bevasaroltunk, de ugy, hogy a sofor segitett az arusnak csomagolni, hogy gyorsabban vegezzunk...Ezek utan leszedte a sapjat az arustol 3 kg datolyaban. innen tuztunk vissza, de ugy, hogy ket kezzel es ket labbal kapaszkodtunk, es a szemunket sem mertuk kinyitni....Felelmetes a vezetesi szokas. Amire nagyon elontotte a szar az agyamat, az az volt, hogy a szallodank elott kb 100 meterrel az idegen vezeto kozolte, hogy ha meg voltunk elegedve soforrel, meg a mai nappal, akkor adjunk neki (sofornek) apropenzt, hiszen nagyon rendes volt hozzank, mert meg a datolya arusnal is megallt....Az igaz, hogy megallt, de nem miattunk...Senki egy vasat nem adott neki. A fakultativ program nem volt olcso, es ennek ellenere ugy tettek, mintha ok tennenek nekunk szivesseget. Penteken elmentunk Midounba. az ottani bazar sokkal szebb volt, mint a Houmsoki. Ott rontottuk el a dolgot, hogy csak a bazar utan mentunk be a fix aras boltba. Oda mindenkeppen a bazar elott kell bemenni! En nagyon elfaradtam a bazarozastol. Nem birtam azt a zsizsgest, ami ott van. Ahogy bementel a boltba, mindent rad akasztottak, es toltak a papirt az orrod ala, hogy irjal arat nekik. Egyszeruen keptelen voltam eldonteni, mit vegyek, mert annyira zavart. Tiz eve meg birtam Torokorszagba, de most nem ment. Foleg azutan, amikor meglattam a fix aras boltban, hogy nem sokkal jartam jol!! Tenyleg pofatlanul kell alkudi. Ha ok azt mondjak, hogy 200 dinar, nekunk azt kell mondani, hogy 3!!! Utana ok a szivukhoz kapnak, es lobogo hajjal sikongatva rohangalnak, hogy madzsar banditosz, meg szabotazs, meg meg par dolgot arabul...De a vegen tenyleg odaadjak hihetetlenul olcson. De nagyon erosnek kell lennunk. Valamelyik nap bementunk a Promogro elelmiszer boltba. Kb fel orat vartam egy bevasarlo kocsira, es utana be tudtam jutni. Ez idaig rendben, itthon is elofordul. Telepakolom a kocsit vizzel, uditovel, meg par aprossaggal, es utana felmentem az emeleti reszre egy uszogumiert a gyerekeknek. Oda lepcson kellett menni, ezert a kocsit nem tudtam felvinni, igy hat lennthagytam. Kb 5 perc telt el, megyek le, hat latom, hogy egy kissrac kipakolt mindent a kocsimbol a foldre, es vigan futyulbve eltolta azt, mondvan, hogy neki nincs ideje kocsira varni. Sikerult visszaszereznem...
A szallodarol annyit, hogy torolkozoket adtak, de az igaz, hogy nekem kellett jelezni az igenyt reggel, es akkor estere megerkezett. Az utolso napunkon derult ki, hogy a torkozoket nem lehet szoban kivul hasznalni. Ezt nem tudtuk, mert egesz heten azzal volt leteritve a napozoagy, akkor senkit sem zavart. De amikor mar csak egy orank volt az indulasig, es mindenunk el volt pakolva, akkor szo szerint kihuztak alolunk es elvittek. A kaja szamomra ehetetlen volt. Soha nem tudtam jo izuen enni. A reggeli normalis volt, de a vacsora nem. A krumplipure az egyetlen, amit meg birtam enni, de abba meg legyet talaltam egyszer, es az eleg volt ahhoz, hogy tobbet ra se nezzek. Mi az utolso ket nap jottunk ra arra, hogy az etterem kerthelyisegeben van frissensult, es ott is lehet enni. A mosogatas naluk annyi, hogy vizzel leoblitik az edenyeket. Soha nem tudtam, hogy miert ragad a kezem amikor megfogtam egy tiszta tanyert. Megneztem az aljat......Hasmenest nem kaptunk, de akkora herpeszem nott, mint egy krumpli. Ajanlatos a herpeszkenocs is!
A medence felugyelovel naponta civakodnom kellett. Ha a gyerekek bemelegettek a csuzdazasba, es kicsit tulporogtek, akkor azonnal elzarta a vizet a csuzdaban. Ezert naponta osszetuzesbe kerultem vele, hiszen ez volt nekik a kedvenc szorakozasi lehetoseguk, es mindig ott ultunk a napagyon es figyeltuk oket. Ha en is ugy lattam, hogy mar tul sok amit muvelnek, akkor termeszetesen rajuk szoltam, de o tulaggodalaskodta a dolgot, es minden szarert nekiallt magyarazni, ahelyett, hogy azokat allitotta volna ki a sorbol, akik tenyleg rosszak. Volt ket harom kutyauto kolyok, aki miatt elzartak a vizet, es a 10 normalis meg miattuk nem tudott csuszni.
A karthago toursrol annyit, hogy en 31 hetes terhesen utaztam, es megkerdeztem toluk, hogy kell e orvosi papir, mire ok racsaptak, hogy dehogy!!! Ha en ezt elhiszem, akkor lottek a nyaralasnak, mert a Malev nem engedett volna fel a gepre. Ha latszik a pocak, akkor mar kerik a papirt, hogy normal a terhesseged. A ferjem hetedik erzeke volt, hogy vigyunk papirt! Hazafele kozolte az idegenvezeto, hogy sajnos ket utassal tobben vagyunk, mint a ferohely a repulogepen... Ezert megkerte az utazokat, hogy ha valaki tudja, akkor vegye olebe a szomszedjat vagy a gyereket... Ez szerintem nagyon durva dolog az utazasi iroda reszerol. Nem tudom, ennek mi lett azutan a vege, ki hogy oldotta meg. Osszesegeben jol ereztuk magunkat, jovore is szeretnek menni, de eszakabbra egy kicsit. Az idojarasrol annyit, hogy legalabb 35 fok volt. Iszonyatos melek meg oktober vegen is!! Az osszes ruhat tisztan hoztuk haza. 5 darab furdogatyat hasznaltunk 8 nap alatt, par bermudat es a vacsorahoz polot. En lokott nem vittem naptejet. Termeszetessen szenne egtem. Ebben kozre jatszott az is, hogy en egesz nyaron hosszuban voltam, mert a kismama szerkoim olyanok, es egyaltalan nem erte a nap a labaimat. Itt aztan boven kaptak, meg papucsot sem tudtam venni, mert a labfejem olyan volt mint a paprika. Szoval tenyleg jo volt, mindenkinek ajanlom. A mi hotelunk (Garden Park) 3 csillagos volt, de nekunk megfelelt, kiveve a kaja. Nem tudom mashol milyen...Szinte csak aludni jartunk haza. Minden nap ugy fekudtunk, pontosabban zuhantunk be az agyba, hogy a belunk ketszer korbe volt tekeredve rajtunk az allando joves menestol. De ez igy jo, mert erdemes korulnezni, es szerintem Afrikaban azok a szep helyek, ahol nem laknak. Ja , azt meg hozza kell tennem, hogy Midounba kostoljatok meg a Tabuna nevu kenyeret a Touzine nevu etteremben. Az fantasztikus. Bar mivel megtoltik, es uressen is szuper. Megy egy fontos, hogy oktober 10 korul kezdodik a ramadan nevu vallasi szertartas, ami 40 napik tart. Az annyit jelent, hogy reggel 6-tol este 6 ig nem ehetnek, ihatnak semmit (vizet sem), nem cigizhetnek, nem kavezhatnak, nem szexelhetnek es nem pipazhatnak. Egyszoval semmit nem csinalhatnak. Ezert estere mar erthetomodon egy kicsit ingerultek. Ebben csak az a furcsa, hogy a turistaknak is nehez ettermet talalni, mert nem igen akad olyan hely, ahol foznek. De akik most mennek, majd megtapasztaljak. Udv mindenkinek! Majd teszek fel kepeket!
Az árakkal kapcsolatban írnám csak, hogy vásárlás előtt érdemes benézni a fix áras boltba, mert az árusok mindig nagyon magas árat mondanak, pl lealkudtunk egy gyűrűt 35-ről 2-re, vagy a karkötőt 70-ről 5-re. És odaadták. Vettem én is pénztárcát, kettőt 15-ért, a boltban egy darab volt 10.
Üdítőt és vizet érdemesebb kis boltban venni, a víz fél dínár, a cola meg 1,5. Szóval az sem sok. A hoteltól nem messze van egy kis bolt, ott is lehet ajándékokat kapni, meg üdítőket. De ezt már írta valaki.
Pont ezért írtam, hogy van egy bolt nem messze a szállótól. Ott 2 dínár egy víz meg egy üditő együtt. És szerintem kb. 300 Ft nem sok ezért. Mondjuk az import cuccok mindig drágábbak. Pl a malbi 4 dínár volt, a helyi cigi meg 1-1,5. Szerintem tényleg olcsó ország..
Az árakkal kapcsolatban amit írtam, csak a közértre értettem, pontosabban Midounban a bazársor végén található kis közértre. Mi azért nem vásároltunk a szállodában, mert drágának tartottam a kimért üdítőt is, és a szálloda shopjában található üveges és dobozos üdítőket is.
Mi mindig viszünk magunkkal törülközőt, szappant, sampont, így elkerüljük az esetleges kellemetlenségeket, meg persze a strandoláshoz nem ugyanazt a törülközőt használjuk, mint az esti fürdéshez.
A gyerekekkel tényleg kedvesek. Már néha az volt az érzésem, hogy Úristen, mit fog csinálni ez a pali a gyerekemmel, de tényleg mindenki (az animátorok és a helyi lakosok is) imádja a gyerekeket.
Én azért helyesbítenék néhány dolgot az árakkal kapcsolatban. A Garden Park-ban 1 liter ásványvíz 1 dínár, a szénsavas 1,5 dínár, 1,5 liter cola pedig 9 dínár!!!! Mi 170-el váltottunk, ami azt jelenti, hogy 1 üveg cola 1530 Ft-ra jön ki, szerintem ez közel sem nevezhető baráti árnak!!! A bazárban kötelező az alkudozás, én pl. egy 58 dínáros tevebőr pénztárcát 25 dínárért hoztam el! Fix áras boltot azoknak javasolnám, akik nem bírják ha az árusok lépten-nyomon leszólítják és mindenáron megpróbálják betuszkolni a saját üzletükbe. Ez egy ilyen nép...
A szállodában nekünk is akadt gondunk a törölközőkkel, ajánlatos legalább 1-et vinni. Ha a recepción jelzed, hogy nincs törölköző akkor kb. 1/2 nap múlva küldenek, ezért célszerűbb a takarítónőt megkeresni. Persze ő csak farnciául ért, így nem egyszerű kézzel-lábbal elmagyarázni, hogy mit is akarsz, de nem reménytelen :)
Náluk rózsaszappan van, aminek nagyon erős az illata. Ráadásul összesen 2 db-ot adnak és ha el is fogy akkor sem hoznak helyette másikat.
ez meg a yahoo időjárás oldala, 10 napos előrejelzéssel, én ezt néztem utazás elött és teljesen bejött. A protán egyébként ki van rakva az előrejelzés. Ahogy néztem picit melegebb lesz mint itthon:)
Ja, mi 250 €t költöttünk ketten. Ebből 100 volt a szahara a többi üditő, víz, apróságok. Aztán a vámmentes boltban még 30€ a helyi italokra.
Füge pálinka: elég jó pálinka, de nem egy különlegesség, kicsit törkölyös íze van
datoja likőr: jó erős, édes, ánizsos. Érdekes ital, csak én nem szeretm az ánizst.
muscat de tunis: nagyon jó természetes édes bor és csak 5,5€ egy üveg.
és vannak még nagyon jó vörösborok. Ezeket mind csak a vámmentes boltban tudjátok megvenni a reptéren..
Még van valami ami kicsit más mint itthon. Baromira szeretik a gyerekeket és nem tudnak úgy elmenni melettük, hogy meg ne simogasság, megöleljék, felemeljék. Csak, hogy ne ijedjetek meg, ha a szállodaigazgaótol kezdve a tevehajcsárig mindenki megölelgeti a gyerekeket.
Az árak nagyon barátika tényleg. Van nem messze egy bolt a szállodától, kb 6 perc séta, az Oázis étterem mellett. Ott 0,5dínár a víz és 1,5 az üdítő másfél liter. Krokodilfarmra azért nem éri megvenni a robinál a jegyet mert ha nem mész be mind a három rézsbe akkor olcsóbb. (krokodil, skanzen, múzeum 4, 5 és 6 dínár + 1,5 a fotózásért) a taxi meg 3-4. Vizipipát 120ról 40dínárra le lehet alkudni, de midounban van fix áras bolt és ott megtudod nézni mi mennyibe kerül és a bazárban már tudsz majd mihez viszonyítani.
Széntabletta tényleg jól jöhet. Sós keksz is van 750millimért a boltban. én ettem pár csomaggal. Ja és kb 150ft = 1dínárral számolj.
Koszi az infokat. Mi oten megyunk, en es a ferjem +harom gyermekunk. A negyedik most 30 hetes a pocakomba. Nem vagyunk nagy igenyuek, szeretjuk a lazasagot, es imadunk enni. (bar ez nem latszik rajtunk...) Kicsit azert izgulok. Ahogy olvastam a hozzaszolasokat, azt vettem ki beloluk, hogy nem erdemes az idegenvezetonel befizetni a programokat (kivetelt kepez a szahara tura), hanem mindenki sajat maga megy a krokodilokhoz, bazarba...stb.
Mi 4-en mentünk ki, a barátommal kb. 350 USD-t vittünk aminek az 1/3-át vissza is hoztuk, pedig én aztán nem vagyok egy spórolós típus.
A Garden Park-ban voltunk fp-n, napközben vettünk pizzát (senkinek nem ajánlom), palacsintát (na ez viszont baromi finom), esténként koktéloztunk (a fruit cocktail with alcohol kimondottan nőknek készül, szerintem érdemes legalább 1* kipróbálni). Fakultatív programokat is szerveztünk magunknak, jártunk a krokodil farmon, befizettünk lovaskocsikázásra, taxival elmentünk a lagunákhoz és szintén taxival megnéztük Midounban a bazárt. Szerintem összeségében nem költöttünk sokat, pedig nem fukarkodtunk.
Mi négyen (két felnőtt, két gyerek) 500 Euro-t vittünk.
Az egy napos szahara túrán voltunk, ha jól emlékszem 75 dínár fejenként. A szigettúrát megunk oldottuk meg taxival, de lehet buszozni is. Így négyen fizettünk 25 dínárt, egyébként fejenként 30. És a vízisport centrumban befizettünk egy motorcsónak túrára, ami kb. 3 órás volt. Ez 80 Euróba került négyünknek.
Félpanzión voltunk, de inkább közértben vettük meg az innivalókat. Mivel a gyerekek elég sokat isznak, ezért feleslegesnek találtam az 1,5 dl-es poharakban kimért italokat 2 Dínárért megvenni.
A közérben 0,88 volt a víz és azt hiszem 2,5 volt a cola. De nagyon finom a szörp is, mert ők magából a gyümölcsből csinálják a szirupot, nem színezett trutyival, mint nálunk a legtöbb szörpöt.
Sziasztok! Mi penteken utazunk. Azt szeretnem kerdezni, tud e valaki egy olyan idojaras oldalt mondani, ahol tutin le van irva Djerba elorejelzese? Nem akarok tul sok goncot vinni, de fazni sem szeretnenk. Meg lenne egy kerdesem... Mennyi az a penz, amit altalaban egy fo el tud kolteni magara? Tudom, ez igy hulyen hangzik, de arra lennek kivancsi, hogy ha kenyelmessen szeretnek kinnt elni, nem szeretnek fukar lenni magamhoz, de folosleges dolgokat sem szeretnek megvenni, akkor mi az a maximum, amit ti koltottetek? (Felpanzio mellett, es mondjuk a fakultativ programokat is beleertve)
Egyáltalán nem vészes a helyzet. Nyilván azoknak van gondja az idegenvezetőkkel, akiknél valami probléma volt. Mi meg voltunk vele elégedve velük, és nálunk segítettek, ha valami gond volt.
Olyan idegenvezetőt szerintem nem fogsz találni, aki semmivel sem üzletel, viszont az nagyon jó volt, hogy a 2 napos Szahara túrán nem azzal ment el az idő, hogy az idegenvezető által favorizált boltokat jártuk végig, mint pár évvel ezelőtt Görögországban, ahol az egynapos Meteorák túrán 2 óra jutott a lényegre, és így szinte futva lehetett csak megnézni, amiért odamentünk, viszont előtte az ikonfestő műhelyben természetesen rengeteg idő állt rendelkezésre.
A krokodilfarmra mi sem vettünk a Robinál jegyet, mert nem tudtuk, hogy mindent meg akarunk-e nézni, de ahogy a helyszinen kiderült, ha a 3 jegyet együtt veszed, akkor ott is olcsóbban adják (bár ez nincs kiírva, ugyhogy jó helyi szokáshoz híven lehet, hogy még alkudni is lehet belőle :). Ha esetleg mind a 3-at meg akarjátok nézni, akkor még véletlenül se olyan sorrendben tegyétek, ahogy azt az idegenvezető ajánlja, azaz először 5-kor a krokodiletetés, és utánna a többi, mivel sötétedéskor már minden bezár (6 körül így októberben). Minket pl. be is zártak a skanzenbe, ugyhogy miután kimásztunk egy ingyenjegyet is sikerült kireklamálnunk belőlük, méghozzá mindezt angolul :)
Még egy dolog, ami nem igaz abból, amit az idegenvezetők mondtak, hogy a helyi busz össze-vissza jár, és bárhol megáll. A helyi busznak csakúgy, mint máshol megvan a menetrendje (csak ez nincs kint sehol, kivéve a busz pályaudvaron), és a szálloda portáján ezt meg is tudják mondani. Az mondjuk igaz, hogy a portás mindig korábbi időpontot mond, hogy ne késd le, mivel mi az Abou Nawas Golf-ban voltunk, ahova kb. minden óra 20 körül jön a busz, és a portás lazán egész órát mondott. Azt pedig, hogy nem csak késett a busz onnan tudjuk, hogy két helyi is ment azzal a busszal, akik kb. 5-10 perccel a busz előtt jöttek csak oda.
A megállóhelyek pedig mindig a szállodák szervizbejáratánál vannak, mivel nagyrészt a személyzet használja a buszt. Ha máshol próbálod meg leintani, akkor nem fog megállni a busz. Egyébként érdemes használni, mert Haumt Soukba 1.125 dinárért vitt be, ami jóval olcsóbb, mint a taxi.
Ezeken kívül azért nagyon sok hasznos információt kaptunk az idegenvezetőktől. ugyhogy tényleg érdemes rájuk hallgatni.