Két éve van egy helyen az eper és már tavaly sem termett sokat.
A sárga málna finom, olyan, mint a piros csak kisebb.(mint a nagy piros)
Endru!
A szedermálna termése nagyon vonzó külsőre, nagyobb, mint a málna vagy a szeder, de ízre meg sem közelíti egyiket sem, enyhén savanykás, ha reklámot akarnék csinálni neki akkor azt mondanám, hogy üdítő ízű. A lekvár belőle viszont nagyon finom. Egy nagy hátránya van, hogy borzasztóan szúrós.
Az eper elég válogatós talajban és fajtánként eléggé eltérő igényei lehetnek.
(egy ismerősöm telepített nagyobb mennyiséget és a cég ahol vette térkép alapján javasolt fajtát. Mit ad isten amit hasraötéses alapon, minden ellenvélemény dacára választott az nem is ment semmire azonban a szakember által választott fajta rogyásig terem neki.)
Na, persze ez nem a Sibertz vagy a Starkl...
Mióta van egy helyen az eper? Minimum 3 évente muszály felújítani az ültetvényt!
A sárga málna ízre milyen? (sajnos minél nagyobb szemű a bogyó annál jellegtelenebbé válik az íz. A borsónyi méretű, ritkaszemű ősi fajták a legfinomabbak
A folytontermő nekem ősszel szokott többet teremni és nagyon finom. (málna)
Van sárga málnám is, de az apró és nem túl sokat terem.
Az eper nálam szerintem a fényhiány miatt terem keveset.
Várok augusztusig-szeptemberig, és megkezdem a málnák áttelepítését. Viszont a folytontermő töveket ritkítani fogom, mert hiába hajtanak, mint a veszedelem nem teremnek semmit. Inkább veszek friss töveket, de ezúttal nem folyton termőket a Sieberztől.
Anyósomnál akkora eprek nőnek, ha egy ráesik a lábadra biztos le kell venni a körmödet. :)
Nekem meg évek óta nem terem normálisan. Pedig gyerekkoromban volt olyan hogy megundorodtam tőle, annyi volt. Most meg megkóstolni sem jut.
Tessék a szamocát, epret gyommentesen tartani, rendesen trágyázni v. műtrágyázni és a 3 éves vagy idősebb töveket kidobni, az indáról fiatal töveket ültetni. Ha nem hoz indát akkor az öreg töveket tőosztással kell szaporitani. A második évben terem.
Én is vettem Siebertzéktől málnákat, bődületesen nagyszemű (7-8 gr/szem) elég sok van rajta, de az ízétől nem vagyok elájulva, minthogy nem is nagyon van neki :(
Viszont van egy-két tő a kert hátsó fertályában, amiket rendszeresen sanyargatok (letaposom, elkaszálom, elég száraz a talaja) mégis annyira finom a termése. (Sajna aprószemű és szinte darabjaira hullanak a szemek amikor szedem)
A szamócát hogyan lehet rávenni, hogy teremjen? Mert vidáman elvan, terjed mint a tarack, (bármennyire is fűnyírtam) virág is akad elvétve termés viszont mutatóba sincs.
(ugye nem off, mert végül is majdnem olyan mint a málna, és ráadásul nekem egy helyen vannak a kertben :))
Amit barátaimtól kaptam tövet, azokon nagyon kicsi a málna. Éppen ezért arra készülök, hogy veszek a Seiberztől vagy 10-15 málnatövet. Hátha azok elszaparodnak, és szép gurulós málnaszemeim lesznek.