Azt hiszem azt csak a videó kedvéért csinálták. Én is túl hosszúnak láttam a beoltandó szőlővesszőt. Ha későn oltják gond lehet az összeforradási hely beérésével és télen elfagyhat.
Azt a kettőt oltsd be, mig tulságosan meg nem vastagszik, mert akkor csak nagyon magasan tudod oltani és túl sok marad a nemkívánt régi tőkéből, ami a következő években kihajt és elrugja a beoltottat. Szóval minél közelebb oltod a tőkéhez, annál kevesebb bajod lesz vele a későbbiekben.
Most nagyon gyorsan növekednek a hajtások, 1-2 nap, észre se veszed és túlnő az optimális állapoton.
Ali bá, azt írtad egy másik topikban, hogy a tavaszi zöldbe fás oltásnál már ugyanazon év őszén lehet pár fürt termés. Mások azt írták, hogy csak következő évben. Hogy is van ez akkor?
A zöldbe fás oltást akkor lehet csinálni, amikor az alany zöld hajtásai olyan vastagok lesznek mint az elrakott oltóvesszők. Ez attól is függ, hogy hány hajtást hagysz meg az átoltandó tőkén. Ha sokat hagysz akkor sok kis vékonyka lesz. Én max 4-5-öt hagynék, ha erős a tőke.
Én is most szeretnék szőlőt oltani először. Vagy egy kb. 10 éves direkttermő tőkém, finomat terem, de nagyon aprók a bogyók, kicsik és ritkák a fürtök, szóval ezt az egyet átoltanám.
Tettem félre pár db nyugalomban levő csemegevesszőt.
A zöldre fás oltást májusban kell csinálni, de a hónap elején vagy inkább a végén? És egy ilyen idősebb tőkére max. hány oltást lehet csinálni? Ha lehetséges, én szeretnék legalább 20-at, mivel kezdő lévén a nagy része úgyse fog megmaradni.
Lemetszettem a tőkéről a tavalyi vesszőket, most kopaszak,de már elkezdtek hajtani.
Ebben az évben először belevágtam a szőlőoltásba. Metszéskor március közepén megszedtem a vesszőket és április elején oltóollóval elkészítettem az oltványokat. Ekkor fűrészporba tettem őket és fűtött sátorban folyamatosan öntöztem, hogy ne száradjon ki. Ma ki szerettem volna iskolázni, de mikor kibontottam a fűrészporból észrevettem, hogy az oltásnál nem forradt össze egyik sem. Az lenne a kérdésem, hogy ebben az esetben lehet még valamit csinálni vagy érdemes még várni esetleg kiiskolázni vagy kuka az összes?
Ilyet se hallottam még,hogy valaki nem szereti az Otellót! Szerintem a legfinomabb szőlők egyike, az Izabella és Csaba Gyöngye mellett a kedvenceim között van. Ráadásul nagyon egészséges, mint minden kékszőlő.
Ha a kivágás/átoltás mellett döntesz, akkor kidobás helyett odaajándékozhatnád a felesleges Otelló vesszőket azoknak, akik szeretik ezt a fajtát. Nem magamra gondoltam, mert nekem már van. A szomszédom ráunt az Otelló tőkéire, kivetette és nekem adta őket. Jobb helyre nem is kerülhettek volna. Ami az egyik embernek értéktelen, az a másiknak nagy érték lehet.
Nyugodtan oltsd át! Sokkal hamarabb lesz így termésed, mintha újratelepítenéd.
Én a helyedben az összes tavalyi vesszőt lemetszeném és az előtörő hajtásokból 4-5 db-t meghagynék. Ezeket májusban zöldre fásoltással beoltanám. Ha jól sikerül jővőre már lesz rajta termés.
Az oltáshoz, most ideális fagymentes időben megszedni vagy beszerezni a nemes hajtásokat. A nemes hajtásokat fóliazacskóban el lehet tartani az oltás ideális időszakáig hűvös pincében, vagy a hűtő aljában.
Van egy othello lugas az udvarunkban. Hihetetlenül gyorsan nő és jó árnyékot ad, de senki nem szereti nálunk a termését.
Az a szándékunk, hogy helyette hamburgi muskotályt telepítsünk.
Szerintetek lehetséges a régi tőkékre oltani, vagy inkább ültessünk újat? Új eseten először ki kell teljesen irtani a régit? Mennyi idő alatt lesz ismét lugas belőle?
Teljesen hozza nem értő vagyok. Előre is köszönök minden segítséget.
Van egy Bakó nevezetű bolondos szőlőm, rettentően nő, árnyékolónak használva, tehát túl sokat ráhagyva is voltak 6-8 méteres hajtásai, na nem mind persze. Amikor a rendesek hajtásai 20 centisek, akkor ennek már méteresek. Festőhéjú, de viszonylag világos húsú, hasonló fürtjei vannak, mint az Olaszrizlingnek. Íze nem sok.
Ebből akarok alanyt gyártani.
Tavaly Ali-bá által küldött csapokkal beoltottam 2-t, azok jók lettek.
Direkttermőbe még nem oltottam, de szerintem ugyanúgy használható, mint a vadalanyok.
Amerikai alanyoknál elsőrendű fontosság, hogy mésztűrő legyen, jó legyen az affinitása a nemeshez és könnyen gyökeresedjen. Szerintem ezek a tulajdonságok meg vannak a direkttermőkben is.
Ha erős növekedésű direkttermőbe oltok, annak van valami hátránya a vadalanyhoz képest? Akár az eredés, akár a tőke későbbi teljesítménye tekintetében?
Mindenféleképpen még kihajtás előtt szedd meg az oltóvesszőt!
Hajtásban levő nemessel még nem próbáltam.
Azt viszont jelzi, hogy elfagyott-e vagy nem. :-)
Általában április elején indul meg a szőlő, ha még nem hajtott ki, jó lehet.
A zöldre fásoltáshoz is olyan vessző kell ami még nem hajtott ki!
Ezzel a módszerrel beolthatod a kihajtott alanyvesszőket, májusban!
Az idei tél keménynek mutatkozik, ami az idei csapadékos évvel előre vetíti a mélyebben fekvő területeken levő szőlők elfagyását. Sajnos a gombabetegségek is megmutatták az erejüket idén. Figyelj oda rá, hogy a szedett nemes vesszők életképesek legyenek.
Szerintem végezz előhajtatást februárban! Így megtudod, milyen arányban tartalmaz az általad nemesnek választott szőlő, használható rügyeket.
Köszönöm válaszodat. Lenne még egy kérdésem: ha nem sikerült az éven ,vagyis ősszel szendni nemes veszőt. Tavasszal szedhetek ha nincs elfagyva? Azzal lehet oltani, vagy nem? A tavaszi vesszőben gondolom már megindul a nedvkeringés azért nem jó.
Ha április közepén készíted az oltásokat, érdemes rugalmas pvc szalaggal rögzíteni. Én csíkokra vagdosott nylon zacskót szoktam használni. Ilyenkor nem kell megvárni a forradást, hanem egyből az iskolába tesszük bakhátra.
Ez a módszer kevésbé erdményes, mint az előhajtatott oltványoknál.
Az oltvány forradásához legkedvezőbb a 28-30 °C állandó hőmérséklet. Az előhajtatott oltványokat a forradás után hűvösebb helységbe kell vinni és szoktatni a külső hőmérséklethez. onnan tudod, hogy megtörtént a forradás, ha a nemes elkezd hajtani.
Nem szükséges, bakhát az iskolázásnál, ha az oltványokat parafinba mártod, mert az megvédi a kiszáradástól.
Szia nyulica! Lenne egy kérdésem. Azt irtad: "Április közepén kell az oltást végezni,ha szabadföldbe ülteted el." Oltás után közvetlen lehet szabadföldbe is ültetni? Nem csak a fürészporban lehet oltványt nevelni forradásig? A másik kérdésem pedig: A fürészporban lévő oltványokat mikor lehet kiültetni szabadföldbe? Valamilyen oltóviaszt nem kel használni? Ennyi........