Keresés

Részletes keresés

e94 02 Creative Commons License 2020.12.22 0 5 30439

Ez - ezek szerint - valóban elment egy picit, mert én általánosságban gondolkodtam, nem konkrét eseten. Aki ismer, tudja, hogy vitatkozni szeretek, megbántani embereket nem. :) 

Szóval, nem állítom, hogy valami nincs "túlárazva", bármit is jelentsen ez, mert ugye nagyon nem mindegy, hogy a termék Németországban/Magyarországon(!) vagy Kínában készül, az ottani órabérekkel és körülményekkel. És ugye minden vásárlással emberek/dolgozók sorsáról is "szavazunk" egy kicsit. 

De nézzük akkor a bátonyterenyei LED-et: ezt a LED-et én sem fogom megvenni, mert.... mert van a fiókomban egy jó minőségű forrasztóállomás és össze is tudom forrasztani.

De ha nincs, és ugye a Viessmann termékeknél ez nem feltétel, akkor ha szeretnék egy LED-et, szükségem lesz néhány dologra...és ekkor jön az, hogy az apuka, akinek otthon se forrasztóállomása, se tudása nem lévén örömmel fizet ki 50EUR-t egy csokor LED-ért.

Szóval az, hogy Neked eszközzel és tudással "túlárazott" egy termék az rendben van. Mint ahogy az is, hogy attól még lehet, hogy más boldogan fizet érte annyit. Nyilván nekik készülnek ezek a termékek. 

De ez megint csak... szerintem. :) 

Előzmény: diginewl (30438)
diginewl Creative Commons License 2020.12.22 -5 2 30438

Tényleg nem szabad itt megszólalni, mert a gondolatok úgy kisiklanak, mint a sicc! Ejj-ejj. Kérem zárjuk le!

Sajnos NINCS igazad, se a kerékcserével, se a modellvasúttal. Pedig Te nyakig benne vagy a vasútmodellezésben. Előre kollegának viszont TELJESEN igaza van!

Vegyük sorra:

Kerékcsere nem jó példa, mert az egy szerviz/szolgáltatás - itt pedig egy led+ellenállás+dióda+vezeték kombó túlárazásról nyitottam. Ne keverjük bele az összeszerelhető jelzőket, ami egy precíziós cucc, az előbbi pedig TÖMEGTERMÉK - ne, kérem ne keverjük, mert siklás lesz/lett!!!

Előre topiktárs nem tudom ilyen jelzésgyűjtőt vett az LTD-től, de abban is van sima diódahidas verzió -99%, hogy ilyent vett a topikárs-, ami azért nem passzol ehhez a márkához, legalább egy tranyós egydiódás kapcsolás dukálna... A fő probléma meg ott is a kábel volt, ami nem valami szipiszupi árnyékolt madzag volt, hanem egy egyszerü utp patch kábel, viszont optikai árban volt.... Tehát itt is a tömegtermék van piszokul túlárazva!

A viessmann-nál abszolút nem akadtam volna fenn, ha a LED elé egy driver-t tesz, és erről lóg ki a két madzag. Van olyan driver ami védi is a led-et (váltóáramú táplálás esetén), és ezzel kb 3V-tól 25v-ig bármire rákötheti a modellező azt a ledet ugyanúgy fog világítani. Így megértettem volna az árat is (bár még az is túlzás), mert van benne a helyi igénynek megfelelő innováció gondolkodás. Azt hogy 2020-ban odateszünk egy led-et egy fix ellenállással, és védődiódával az ügyfél elé, hogyismondjam.....

Remélem átment, hogy miért estem le a székről.

Newl :)

Előzmény: e94 02 (30435)
nazareth Creative Commons License 2020.12.22 -1 4 30437

Azért én erre még húznék egy lapot. A szakértelem is sajnos relatívizalodni kezd, ha megélhetéssé válik. Pont az OFF-kerékcsere a jó példa: 10-ből 9 esetben csak a pneumatikus kulccsal "nyomatékolják" a csavarokat, mondván, hogy az megtépi rendesen, elhagyni úgysem fogja a kliens a kereket (persze ha Neked kell a leállósávban kicsavarni a csavarokat, szopsz). Ha ott állsz mellettük, esetleg rákattintanak a nyomatékkulccsal is, hogy ne köthess beléjük. De olyat, aki tényleg korrektül, a nyomatékkulccsal húzza meg a csavart... 10-ből 1. Mert lassú. És ott is első sorban az időt adják a pénzedért.

lolpox Creative Commons License 2020.12.22 -1 4 30436

> Jó példák erre a Viessmann jelzői

Hat, nem vagyunk egyformak.

En speciel kulon elvezem, hogy az en kezem altal szuletnek meg a lapraszerelt Viessmann jelzok (arrol nem is beszelve, hogy pl a fenyjelzok eseten azt kotok be, amit csak akarok; nem kell rogton multiplexer egy Hp0+Sh1 jelzeskephez...)

Aztan ott van meg az ar is, 4-5 jelzot tudok venni egy darab kesz araert... ha valami megszorul/megpusztul benne, akkor tudom, merre keressem a hibat - mert en raktam ossze.

De pl egy alakjelzohoz a Viessmann-fele (elektromagneses?) mechanika is van ~30 eur... Ennyibol kijon 4 jelzo vezerlese (4 db szervo plusz egy 4-es szervodekoder) - es meg sulyt is tudok szimulalni...

En ugy velem, hogy a legdragabb az az ido. (van ugye az a mondas, hogy mindenert az idoddel fizetsz, a penz csak egy koztes kozvetito)

Viszont nekem ez hobbi. Engem kikapcsol az, hogy epithetem. Nekem megeri ezt az idot. (Meg nincs is szuksegem 10 jelzore 5 perc alatt.)

Kell hozza kicsit gyakorolni a forrasztast, ragasztast, dekoderprogramozast? Persze, nyilvan - nade ezeket a keszsegeket amugy sem art egy modellezonek kicsit ismernie... Egettem ki ledeket, rontottam el kismillio dolgot? Nyilvan, sot. De meg igy is tobb penz marad egyeb dolgokra, gorduloallomanyra, fagyira. Nekem ez is resze a hobbinak - mintahogy maerklinofsweden vagy Luke Towan videoinak a rendszeres megnezese, hogy milyen trukkot tudok ellesni. 

Az, hogy leteznek ezek az elore vezetekezett-ellenallasozott ledek (vagy pl a kesz Noch egyen-terepasztal, huh...), azt en szemely szerint inkabb a mai "rohanos vilagnak" a szamlajara irnam, miszerint "minden azonnal kell" - a piac pedig majd hulye lenne ezt nem kiszolgalni.

Mert azert valljuk be: egy led ellenallas kiszamolasa/osszeforrasztasa - vagy epp a kerekcsere - nem kulonosebben raketatudomany, youtube is tele van magyarazo videokkal, forumokon is segitenek; aki tenyleg akar ezzel foglalkozni, az megtalalja a modjat. Aki meg nem akar ezzel "pepecselni", az meg megveszi a kesz dolgot (szamomra) aranyarban.

e94 02 Creative Commons License 2020.12.21 -2 4 30435

Pontosan, illetve még egy nagyon fontos dolgon siklanak át az emberek, ez pedig a szakértelem/gyakorlat. 

Nem azért fizetek egy OFF kerékcseréért az autómra jónéhány ezer forintot, mert én nem tudnám megcsinálni, csak hát... ugye nekem, aki fél évben egyszer csinálja/csinálná, levenni a kerékcsavarokat egy kerékről annyi mint a gumisnak az egész csere.

Szóval, a legdrágább mindig a munkaerő és a szakértelem!

Jó példák erre a Viessmann jelzői a Conrad-ban (a németben tessék keresni!) egy építőkészlet 6-7 EUR, ugyanaz összerakva 25-30 EUR. Én egyszer megpróbáltam egy alakjelzőt összerakni. Na, azóta veszem meg mindig a készre szereltet. :)

Előzmény: ELŐRE! (30429)
csíkos-háTTú Creative Commons License 2020.12.21 -1 0 30434

Persze, hogy nem. Csak vesd össze az áraimat a nagyokkal. Nem csak arról van szó, hogy én kicsi vagyok, ők meg nagyok. Nekem, lévén egy kis műhely vagyok csak, nincs annyi kedvezményem az elektronikai nagykerekeskedésekben, mint nekik. Én nem szoktam elhozni egy egész tekercs SMD LED-t egyszerre.

:-)

csíkos-háTTú Creative Commons License 2020.12.21 -1 0 30433

Hozzávalók:

- 1db 1206 méretű SMD LED, fehér színű

- 1db 1N4148 dióda

- 1db 1kiloOhm - 4,7kiloOhm ellenállás

- pár cm vékony, szigetelt huzal

- zsugorcső

Lehetséges forrás:

www.lomex.hu például, de van még pár üzlet.

Előzmény: Törölt nick (30427)
ELŐRE! Creative Commons License 2020.12.21 -1 0 30432

Mondjuk én is most szívtam meg az LDT-vel: S88 modul 45€, a 2 méteres S88 kábel 16€. 6 eres kábel, így meg úgy árnyékolt. Ma megkaptam: ez egy sima ethernetnek tűnő kábel forrasztás nélküli csattintós csatlakozóval mindkét végén. 6ezer egy bábel. Hülye voltam, ez van, majd tanulok, többé nem veszek ilyesmit.

Előzmény: John Howard (30430)
ELŐRE! Creative Commons License 2020.12.21 -1 1 30431

Igazad van, viszont nincs nagy felvevőpiaca. Ha vinnék mint a cukrot le menne az ára is. De öngerjesztő a folyamat: minél kevesebb fogy, annál magasabb az egy db-ra jutó költség, emiatt drágul és emiatt egyre kevesebb kell :) Automatizálni nem lehet, élőmunka kell hozzá, az meg drága. + csomagolás, stb. Szerintem olyan ez mint horvát étteremben az üdítő: a kaja jó áron van, de ha inni akarsz inged/gatyád rámegy :)

Előzmény: John Howard (30430)
John Howard Creative Commons License 2020.12.21 -2 0 30430

Na de azért ~700 forintot elkérni ~70 forint anyagár (jó, plusz munkadíj+energia) után, kissé magas árrés, nem? Egy ilyen vezetékezést - az alkatrészek előkészítésével együtt - úgy óránként 50-60 darabot (ha úgy tetszik, percenként egyet) meg lehet csinálni...

ELŐRE! Creative Commons License 2020.12.21 -1 3 30429

Off

Hajlamosak vagyunk elfelejteni a munkabért, műhely költségeit, energiát, adókat. Te sem anyagárban dolgozol :)

Előzmény: csíkos-háTTú (30426)
B2Z Creative Commons License 2020.12.21 0 0 30428
Előzmény: Törölt nick (30427)
Törölt nick Creative Commons License 2020.12.21 -2 0 30427

Valószínűleg teljesen igazatok van

Laikus fejjel gondolkodva, vagy kiadok 10€-t egy biztosan működő megoldásra, vagy

megpróbálom magam külön-külön beszerezni.

Ehhez az kell, hogy pontosan tudjam, mi az ami kell. (minőségben is)

Ha tudtok adni egy listát, mi kell pontosan, megpróbálnám beszerezni.

Mindemellett nekem sem tetszik ezektől a nagy modellgyártó cégektől a pofátlan lehúzás, amit néha lehet tapasztalni.

Ez biztosan nem segít, hogy többen kapjanak rá/maradjanak ennél a hobbynál.

Egész biztos, hogy a Roconak sem ~1000€ a zsír kilója, amit a hajtásaikba tesznek, és fajlagosan ennyiért értékesítenek a végfelhasználónak.

Előzmény: csíkos-háTTú (30426)
csíkos-háTTú Creative Commons License 2020.12.21 -3 0 30426

:-)

5db-ra vonatkozik az ár. Igaz, még akkor is búsás haszon, ha nem nagykerből veszik a diódát, LED-t, meg az ellenállást...:-))))

Előzmény: diginewl (30425)
diginewl Creative Commons License 2020.12.21 -1 0 30425

Igen, ilyen ilyen megoldás kell oda, ha a sínből veszi a tápot, a dekóder meg adja neki a GND-t.

OFF

Azt hiszem rossz helyen dolgozom. Nem bántásból, csak leestem a székről.

Ellenállás+dióda+led+2 vezeték 10 Eur ~3700Ft??? Ez így együtt talán 100Ft (a zsugorcső is benne van).

ON

Előzmény: Törölt nick (30424)
Törölt nick Creative Commons License 2020.12.20 0 0 30424
Előzmény: csíkos-háTTú (30423)
csíkos-háTTú Creative Commons License 2020.12.20 -2 0 30423

Mert a villamosnál a fém vázat használja közös pólusnak, ahogy az NEM651 szabvány is (N modelleknél van ez így legtöbbször).

Az gond lehet, hogy egy izzós modellnél a fényvezető prizmákat általában úgy alakítják ki, hogy az izzók fénysugárzási szögét veszik figyelembe, ami gyakorlatilag 360°. Egy LED meg jó esetben is 120°-t tud. Ettől eltekintve csak a megfelelő előtét ellenállást kell bekötni a LED-del sorban. Legalább 1kilOhm értékű legyen.

Előzmény: Törölt nick (30421)
csíkos-háTTú Creative Commons License 2020.12.20 -2 1 30422

Ebben az esetben vagy nem vette az ESU a hangfeltöltést, vagy nem "nullázta magát" a feltöltés után. Próbálj meg egy hard reset-t csinálni: CV8=8, és utána pár másodpercre vedd le a sínről. Ha csak az a baj, hogy nem várták meg, hogy a hangfeltöltés után resetelje a programozó, akkor ettől rendbe jön, és a 3-as címen menni fog minden funkció.

De lehet más baj is: nem érintkezik a hangszóró rendesen a Tillig modellben, ami be lett szerelve. Ez előfordulhat, pláne akkor, ha nem pont az a hangszóró van benne, amit a gyár elképzelt. Sajnos Next18-as a modell, nehéz egy egyszerű Ohm mérővel ellenőrizni, hogy a dekóder "látja-e" a hangszórót? Kevesebb, mint 0,5mm egy láb az aljzaton...

Előzmény: Jegkoko (30416)
Törölt nick Creative Commons License 2020.12.20 0 0 30421

Roconál ha szeretném LED-re cserélni a mozdonyok jelenlegi izzós fényszóróit, azt milyen elvek mentén lehet szakszerűen megtenni?

Első körben Roco taurus (izzós,8pines digitális verzió), illetve szintén izzós és 8 pines digitális villamosnál szeretném cserélni.

A furcsa az, hogy a mozdonyoknál 2 szál megy a világításhoz, (+)(-) gondolom, viszont a villamosnál (ugyanolyan DCC rendszerű pedig) viszont csak egy vezeték megy.

Köszi előre is.

Jegkoko Creative Commons License 2020.12.20 0 0 30420

A medikerben azt mondták, hogy fel lett, de nem ellenőrizték le.

Előzmény: csibesz2 (30419)
csibesz2 Creative Commons License 2020.12.20 0 0 30419

Lehet, hogy én siklottam át felette,de mintha nem olvastam volna: a dekóderbe fel lett töltve a hanganyag?

Előzmény: Jegkoko (30418)
Jegkoko Creative Commons License 2020.12.20 0 0 30418

Egy Esu loksound 5 micro next 18 tipusú a dekóder. A mozdony pedig Tillig 2400

Előzmény: ELŐRE! (30417)
ELŐRE! Creative Commons License 2020.12.20 -1 0 30417

Milyen dekóder? Milyen cikkszámú a mozdony?

Előzmény: Jegkoko (30416)
Jegkoko Creative Commons License 2020.12.20 0 0 30416

Megy rendesen , mintha csak egy sima hagyományos dekóder lenne benne. csak éppen semmi hangja nincs.

Előzmény: csíkos-háTTú (30415)
csíkos-háTTú Creative Commons License 2020.12.20 -3 0 30415

Én nyugodt vagyok.

Egyébként a leírásodból nem derült ki pár dolog:

- Rendesen megy-e a modell, és csak hangja nincs?

- Meg sem mozdult a próbapályán?

Előzmény: Jegkoko (30413)
csíkos-háTTú Creative Commons License 2020.12.20 -6 1 30414

"Visszavitték a boltba, ahol annyit csináltak , hogy rárakták a próba pályára viszont szét nem akarták szedni."

Erre gondoltam, hogy nem vállalták.

"Tudna nekem segíteni ebben vki mit lehetne ezzel csinálni?"

Leírtam.

1: Visszavinni a fusizóhoz, csinálja meg, aki elszúrta.

2: Meg tudod tenni Te is, nem egy ördöglakat a Tillig-nek ez a modellje.

Bebuktátok, ez van...:-(

Előzmény: Jegkoko (30412)
Jegkoko Creative Commons License 2020.12.20 -2 5 30413

Én még emlékszem, hogyan kaptam vissza a csörgőmet. De megnyugtatásul a probléma meg lesz oldva január folyamán

Előzmény: csíkos-háTTú (30411)
Jegkoko Creative Commons License 2020.12.20 -3 3 30412

Ha a bolt beszerelné a hangdekódert, ahogy nekem is megtette már jó néhányszor, akkor most nem lenne vele semmi probléma. 

Előzmény: csíkos-háTTú (30411)
csíkos-háTTú Creative Commons License 2020.12.20 -7 10 30411

Köszönöm!

Általában arról vagyok híres, hogy minden mütyűrt letördelek a modellekről, ha hozzám kerülnek, és zacskóban dobálom az ügyfél után.

Talán vissza kellene vinni ahhoz a kontárhoz, aki beszerelte a dekódert. A modellhez adnak használati utasítást, ahol leírják, hogyan kell hangosítani. Talán kérd meg az ügyfeledet, hogy intézze maga!

Vagy tudok jobbat! Olvasd el Te magad a használati utasítást, és szereld be újra az elcseszett hangdekódert! Ha egyáltalán túlélte a fusizó beavatkozását a dekóder!

Nem csodálkozom, hogy a bolt elzárkózott ilyesmik bevállalásától...

Előzmény: Jegkoko (30410)
Jegkoko Creative Commons License 2020.12.20 -11 6 30410

Oda inkább nem vinném ha egy mód van rá. Nem az enyém a mozdony így nem tudok felelősséget vállalni azért ha a "mester" letör róla néhány dolgot

Előzmény: B2Z (30409)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!