No, igen. A Zahn sztorikat ismerők tudják jól, hogy Thrawn 0/24 képzi magát, tanulmányozza a történelmet, ismeri a galaxis népeit stb... hatalmas tudás birtokában van, amit nem fél használni. A jedikről is sokat tud, él-hal az információért és egyfolytában gondolkodik.
Hogy konkrétan ezt honnan tudja, azt nem tudjuk. De ugyebár most Ahsokának is utána fog ásni és bizony ott ki fog derülni, hogy ki is volt a mestere... ;)
Ebben a részben a hipertér máshogy néz ki, mint amit eddig megszoktunk. Ezzel biztos azt akarták érzékeltetni, hogy ezúttal sokkal-sokkal gyorsabban utaznak a korábban bemutatott hiperűr-sebességhez képest, azaz Grogu nem ezt a bálnát látta a múltkor.
Már a Mandalóri esetében azon röhögtem, hogy a könnyű cirkáló hasára mázolt kraytsárkány-fejhez hány hektoliter festék kellett, na de most már egy gigászi birodalmi csillagromboló hasára is festett valaki egy óriási ábrát! :D
A Thrawn nevét skandáló rohamosztagosok kábé Palpi csótány-közönségét juttatták eszembe. Egyébként ez a skandálás egyszerűen nem illik a rohamosztagosokhoz. Így most fanatikus hülyéknek néznek ki, nem pedig besorozott muszájkatonáknak.
Azok a rohamosztagosok egyébként miért vannak össze-vissza kötözgetve piros szalaggal? És mi a fene az az emberarcú sisak??
Sabine útja a bolygón: A hátasállatát megkedveltem, a tauntaun után ez a második olyan állat, amit el tudok fogadni, hogy a szereplők lovagolnak rajta. Viszont az itteni események bár tetszett a látványtervezés cseppet sem voltak starwarszosak. Mintha valami fantasy mesefilmet néznék. Sőt, még a Jégvarázs trolljai is eszembe jutottak, ők is kőnek álcázták magukat. Ezra felbukkanása nyilván sokezer Rebels-rajongót megríkatott, de számomra totál közömbös volt, hisz ezt a karaktert nem ismerem.
Thrawn szövege a végén: nemcsak az éjnővérek, de a Jedik is ismerik a halál és feltámadás praktikáit hát ez különösen érdekes annak fényében, hogy Qui-gon előtt senki sem csinált ilyet, ez még Yodának is új volt; akkor miért épp Thrawnnak volna erről tudomása?
Apropó éjnővérek: ezt a dizájnt még a Baljós árnyakhoz tervezte Iain McCaig. Helyette lett Darth Maul; érdekes látni, hogy ennyi év után megvalósult ez a terv is (mármint tudom, hogy Maul anyjaként már valami rajzfilmben voltak ilyen kinézetű némber, de most élőszereplősként is, na).
megint egy jó rész volt szerintem, Thrawn belépője miatt érdemes volt várni. tisztára mosolyogtam rajta/eltöltött a régi feeling, mint gyerekként.
kicsit ütött-kopott volt a csillagromboló, és bár vártam, mégis váratlanul ért, ahogy felbukkant. ezek a rohamosztagosok nem a bénázós fajtából lesznek, úgy tűnik. kicsit csórtak a BSG-től az "újra és újra"-val, de ez még pont jól állt Baylan karakterének, lesznek itt még izgalmas dolgok, hogy mi elől mennek el a dathomiri boszorkányok.
szerintem jól eltalálták Thrawnt, ugyanaz a kimért, udvarias, de kegyetlen/gyakorlatias személyiség, aki a könyvekben is volt, aki mindent meg akar tudni ellenfele, itt most Ahsoka hátteréről, hogy majd felhasználja. a boszik kellően félelmetesek voltak, szerintem jót tesz az erőviszonyoknak, hogy nem mindig az unalomig ismételt jedi-sith felállás van. Baylan és Shin még tartogathat meglepetést, szóval szerintem nem lehet panaszkodni, hogy kiszámítható vagy túl szimpla a történet/felállás.
ezen felül ami nagyon tetszett, az Peridea, kicsit néhol hobbitos, ugyanakkor ewokos feelingje volt Ezra barátainak, de mégis érződött, hogy ez egy SW mag területtől jó messze eső bolygó.
hogy olyan is legyen, ami nem tetszett, ez a keresztes lovagos rohamosztagos álarc, a bálnák még mindig túl fantasy lények attól függetlenül, hogy pár dolgot megtudtunk rólunk. az egymásratalálás érzelmességét jól visszaadták, de gyaníthatóan csak azoknak jelent valamit, akik látták a Rebelst, aki most először találkozott a szereplőkkel, nem fogja érteni. az Andor például pont egy jó ellenpélda, hogy annyira alaposan fel van építve, hogy az is érti, aki keveset tud az SW mellékprojektjeiről.
még két rész van, úgyhogy szerencsére nem jött be, hogy Thrawn csak a legvégén bukkan fel.
azzal viszont kezdek megint nem tudni mit kezdeni, hogy az eddig gonosznak hitt sötét jedik egyikéről, másikáról vagy akár mind a kettőről esetleg kiderül, hogy mégsem olyan gonoszak
ez nekem már megint nem SW, hogy nem emészti el őket (sem) a sötét oldal, hanem így ügyesen lavíroznak, de várjuk még ki a végét, persze
Thrawn menti a mait, szerintem nagyon eltalálták, igazán hideglelősen Fantomas a csávó és a furfangjai is emlékeztetnek arra, aki régen a könyvekben szerepelt, ez egy hatalmas pozitívuma a sok szedett-vedett rohamosztagos láttán szerintem a kusztomizátorok és a figura gyártók orgazmus sortüzet lőttek a gatyájukba :D Sabrina :D amúgy mikor került ilyen beLsőséges kapcsolatba a lókutyájával?!? Thrawn pedig akármilyen okos, jó sok balfasszal lehet körülvéve, ahogy közel egy évtizede nem találja meg ezen a picike és jobbára lakatlannak tűnő bolygón az egyáltalán nem is rejtőzködő Ezrát, aki még a kütyüjeit is szétosztogatta a ritkás számű bennszülöttek között, hátha úgy majd rátalál az ellenség, de még így sem :D és mi volt ez az utalás már megint arra, hogy a jedik élet és halál urai? ez már megint a Darth Plagueis kérdéskör feszegetése lesz? vicces volt az is, ahogy a jedi-droid kiszól a nézőnek, a "messzi-messzi galaxis mesével..." meg azzal, ahogy önreflektív módon nem érti a bálna dolgot, nyilván valahogy már Filoninak is kellemetlen ez az ügy és akkor ezzel így elüti, ehh...
a dizni megint bukott, ez már hivatalos. az új Indy film szumma költségvetése marketinggel együtt $375M volt, ehhez képest a streamingre kerülése előtt összesen, globálisan $382M-et hozott. ezt hívhatjuk bukásnak, ugye?
megvolt a gyorstekeréses, reggeli kávé mellé való dizni trash. újabb változtatásokkal, felülírásokkal kezd a mai rész. teljesen másképpen néz ki a hiperűrutazás látványa, ha egy másik galaxisba utazol. az SW univerzumában már alap, hogy a galaxisok között kapcsolat van. barátkozzunk meg vele. giccsesebb, olcsóbb látvánnyal bíró. a szilás szájú csillagbálnákról, akiket bálnáknak(❓) is hívnak, ne is beszéljünk, olcsó vizuál, nem SW-be illő. (még a jedi edző robot is kiszólva a filmes keretből a nézőhöz, megjegyzi, hogy azért már számára is egészen felfoghatatlannak tűnik ez a bálnás dolog😀, ez legalább egy értékelhető önreflexiónak tűnik mindarra a marhaságra, amit Filoni itt összehord)
aztán megkapjuk a puhos Thrawnt, aki inkább egy békés nyugdíjasra hajaz, semmint valami megváltó fenyegetésre. el is mosolyodtam rajta. a Flash Gordonból vagy nem is, az Üzenet az űrből átemelt, összeszigszalagozott páncélú rohamoszikkal😂 körbevett szárnysegédjén meg egyenesen felkacagtam:) (lásd kép lejjebb)
aztán kapunk még olyan finomságokat, mint az állat, amit Sabine kap Ezra felkutatásához, első blikkre érti és értelmesen reagál egy másik galaxisból érkező lány beszédére. dehát ez is egy földi állat másolata, egy kutya, ezekkel a tulajdonságokkal felvértezve, hiszen nincs más ötlet. nem tud ez a dizni léptékekben gondolkodni továbbra sem. aztán jönnek a csigák, akik szintén értik Sabine nyelvét, meg látunk sivatagi szamurájokat is. egészen elképesztő mértéket ölt ez az ötlettelenség már, minden eredetiséget nélkülöző megvalósítás. de az az 1.0-ás ármánykodás, ahogyan Sabine-t elküldik Ezra után, azzal a mesteri tervvel, hogy a két világos és sötét oldal között vergődő jedi vagy mik ők, majd leköveti őt, így megtalálják Ezrát, akit Sabine kábé 1 nap alatt meg is tesz. Thrawn meg a seregével rombolójával évtizedekig nem tudott megtenni, már tényleg az a szint, amit nem nagyon tudok befogadni. a végén, pedig megkapjuk a vándorcigány Ezrát is😀 nagyszerű. meg is vagyunk a szokásos szerdai sopánkodással. ennek a sorozatnak tényleg az az egyetlen értéke, hogy valahonnan valahova tart. na, dehát kérem szépen...😀
"Ugyanúgy néz ki, mint a rajzfilmben, teljesen egyértelmű, hogy az."
Hát akkor Filoni elkúrta ezt is. Nem kicsit, nagyon.
"bárki tudja használni az Erőt"
Hát szerintem bárki tudja használni, csak a gyengék olyan szinten, hogy egy hópelyhet sem tudnak megmozdítani az Erővel, vagy 5 centivel nem tudnak magasabbra ugrani általa, úgyhogy lótúrót sem érnek vele. De pl. lehet megérzés, látomás, hamarabb gyógyulás, akármi, amit nem is tulajdonítanak ez Erőnek, pedig lehet hogy az.
Igen, a midichlorianok szerepét én is valahogy így képzeltem el. Az Ahsokában viszont úgy tűnik, hogy azt sugallják, hogy igazából bárki tudja használni az Erőt, ha elég sokat gyakorol, ami egy nyilvánvaló ökörség.
"Filonit két lábon járó Star Wars lexikonnak is nevezik, valószínűleg van fogalma róla."
Kicsoda nevezi? Mitől mérvadó az aki ezt teszi? Itt ezen a portálon is van jónéhány "két lábon járó lexikon", akik fejből idéznek filmekből, könyvekből. Illetve attól hogy valaki ismer tényeket, az nem jelenti hogy érti is az összefüggéseket, és ezek alapján képes új, ellentmondásokat nem tartalmazó tartalmat létrehozni.
"a kánonba tartozó"
A dizni kánonnak semmi jelentősége. Egy hülye katyvasz az egész, aminek nem célja egy egységes világ létrehozása.
"... megjelent már, egyik gyakran használt képesség.."
Nincs jelentősége, ha az univerzumba beillesztve ellentmondást hoz létre. Az Force Heal is ilyen. Játékban elmegy, mert ott van értelme a játékmenet miatt, de meg is kell maradjon a játékok keretei között.
"hogy bármi probléma lenne azzal, hogy Ahsoka az erőn keresztül hallja, hogy mit beszéltek a párbaj után"
nekem van vele problémám
elég nagy természetességgel adta ezt elő Ahsoka
ha ez egy ilyen könnyed és mindennapos dolog volna, akkor egyrészt korábban is milliószor kapóra jött volna, hogy valaki alkalmazza
és ha ez valóban egy ilyen könnyed, és mindennapos képesség volna, akkor a jedik minden bizonnyal évezredek óta mesterdetektívek lettek volna már
ebből is és a többiből is (amit írsz) látszik, hogy Filoni csupán improvizál, de nem virtuóz módon, hanem sokkal inkább úgy, mint amikor az óvodában megkérjük az ovisokat, hogy találjanak ki egy mesét
az elején picit akadoznak, de nem az a kulcs momentum, hanem amikor belelendülnek és se vége se hossza a történetüknek, annyira belelelkesednek
egy idő után a történetüknek már semmi köze a kiinduló helyzethez, de legalábbis az ovisok már rég nem is emlékeznek arra, hogy hol kezdték el a sztorit, amiben egy idő után bármi megtörténhet
aranyosak, ahogy így tombol a fantáziájuk és csillog a szemük mesélés közben a kis 5-6-7 éveseknek, de egy felnőtt ember levágja, hogy összességében ennek is se füle, se farka
na, Filoni is egy ilyen óriáscsecsemő kb, de jól álcázza az egészet azzal, hogy visszamutogat korábbi helyszínekre, karakterekre, képregényekre, számítógépes játékokra stb stb időről időre és akkor azt a látszatot kelti, hogy ő itt most képben van :)
ha az majd megtörténik, akkor figyeld meg, még az is visszamenőleg az ő számlájára lesz írva
hogy milyen ZSENIÁLIS vizionárius volt, hogy így kigenerálta magából ezt a végtelennek tűnő sztori-folyamot, 2008-óta, ami _mindvégig_ az ST irányába konvergált :D
komolyra fordítva, azt tudom elképzelni, hogy nem egy az egyben jutunk majd el az ST-be, szóval nem az ep7 előtt 5 perccel teszi majd le a tollat, hanem csak úgy szépen-lassan, ímmel ámmal
mindig csak az ST egy-egy fundamentumát felvillantva, elfogadtatva
és akkor picikét a nézőket becsapogatva, apránként jutunk el oda, hogy meg is érkezünk oda, ahová sosem szerettünk volna
"két lábon járó lexikon", érted, megírta/bábáskodott az eddigi kánonnak tartott halmaz kb 80%-át (értsd: tízmillió TCW epizód, meg Rebels meg a többi...)
és akkor ezeket így TUDJA (hát mi lenne, ha még ezt sem tudná?), amiben a világon semmi különös nincsen! de neeeeem, rögtön nevezzük két lábon járó lexikonnak :)
valószínűlég én is és te is és valahányan itt UGYANILYEN lexikonkák vagyunk, hiszen vélhetően rengeteg dolgot tudunk, amit életünkben, munkánkban, szakmánkban (valamiben, amiben aktívak vagyunk) végigcsináltuk, úgy meg még jobban tudnánk, ha ez az összes sokminden olyan vastagon lett volna dokumentálva is, mint Filoni munkássága :D
nem lexikon ő, hanem egy kókler
emlékszik, vagy van erre/helyette egy stábja, vagy visszakeres korábbi dolgokat, azokra visszamutogat, ezzel eléri, hogy konzekvensnek és összefüggőnek hasson a sztorija, de ez igazából csak szemfényvesztés, semmi több
valójában pedig gyakran ellene mond az elemi logikának, nincs tekintettel korábbi cselekményekre, eredményekre, elveszi a tétet, mű-drámákat generál stb stb javaslom, olvasd vissza a topicot, ez is egy lexikon :D az összeset szóvá szoktuk tenni, hétről-hétre egyre több akad :D
Végre sikerült végignéznem az 5. részt. Annyira untam, hogy az első 25 perc után csak ma tudtam rávenni magam, hogy befejezzem a maradék 20 percet...
Nem sok értelme volt ennek sem, egyáltalán nem derült ki, hogy hogyan került a World between worldsbe Ahsoka (ugye a Rebelsbe ehhez csak egy jedi templomon keresztül lehetett belépni, most pedig egyszerűen ott termett), milyen leckét kellett kapnia Anakintól azon kívül, hogy tartson ki, illetve persze behozni a szokásos memberberryket, mert Isten ments, hogy egy SW termék önmagára támaszkodva próbáljon valamit átadni!
Feltűnő volt, hogy Hayden Christensen mennyivel jobban forgatja a fénykardot, mint Rosario Dawson, kicsit kínos is volt, hogy mindig le kellett lassítania, hogy Dawson tartani tudja vele a lépést. Az is furcsa volt, hogy a deaging néha remek volt, néha pedig borzalmas.
Azt sem értem pontosan, hogy a bocifejű, állandóan mosolygó tábornok (ezt kb. minden második mondatban elmondja, nehogy véletlenül elfelejtsük. Mondjuk igaza van, mert egyébként soha senki nem gondolná, hogy tényleg tábornok.) hogyan hallotta meg a fénykardok hangját. Az OK, hogy a fia erő érzékeny, de most már ő is? Vagy egyszerűen tényleg az a megfejtés, hogy bárki tudja használni az erőt, csak akarni kell?
Az instant facepalm pillanat az volt, amikor megláttam, hogy az űrbálnáknak ugyanolyan fogsoruk van, mint a földi bálnáknak. Biztos sok az űrben az űrplankton...
Abban viszont nem értek egyet a hozzászólókkal, hogy bármi probléma lenne azzal, hogy Ahsoka az erőn keresztül hallja, hogy mit beszéltek a párbaj után. Ez abszolút olyan képesség, amit az erő lehetővé tehet, ráadásul egyértelmű, hogy ez sem működik egzakt módon, csak, ha minden jól alakul.
Filoni a saját szájíze szerint bővítette az SW univerzumot az animációs filmjeivel. Ez gondolom akkor megnyerte a Disney tetszését és amennyit én találtam róla, Lucas bátyánknak is tetszett. Ezek a sorik/évadok valakinek tetszettek, valakinek nem, többségben az utóbbi különféle okokból. Az itt elkezdett ötleteit vitte tovább és csinálta meg élőszereplősként Filoni, amit a Mando/Boba Fett/Ahsoka-ban látunk. Ez a többségnek ismét csak nem tetszik. Ez mindenkinek szíve joga.
Magam részéről inkább Filoni/Favreau mint az ST világa. (még ha egyszer a kettő össze is ér, bár nem tartom kizártnak, hogy addigra Filoni is kiszáll/elmegy a kedve).
csupán arról van szó, hogy az egyesek által zseniálisnak tartott, az "SW megmentője" Filoninak voltaképpen fingja nincs az SW-ről, mesél valamit bele a vakvilágba, aztán amikor már nagyon belebonyólódik, akkor ilyen hülyeségekkel "kimeséli magát" a saját zsákutcájából, csak hadd mesélje még tovább és tovább a hülyeségeit
Filonit két lábon járó Star Wars lexikonnak is nevezik, valószínűleg van fogalma róla.
Ez a képesség amúgy ezen sorozat előtt a kánonba tartozó Jedi: Fallen Orderben és a folytatás Survivorban is megjelent már, a játék főhősének egyik gyakran használt képessége..