Nagyon szívesen; visszakerestem az említett oldalt: cactus.biology.dal.ca/paulS/christmas/christmas.html - 20k - Ha valakit érdekel, az ábrák alapján könnyen be tudja azonosítani a saját növényét.
Minnél tovább vársz, annál jobb. Ha pusztul az anyanövény, akkor esztétikai okokból leválaszthatod, vagy előbb is. Legalább az anyanövény harmada legyen a kicsi leválasztáskor, bár kisebb korában leválasztva is megmaradhat. A legjobb, ha már vannak saját gyökerei. De ha nem választod le, akkor az anyanövény elpusztulása után szép teleped lesz, több növényből. Én csak akkor választanám le, amikor már fejlett a kicsi gyökérzete. Hm, kicsit zagyva lett.... mindegy, a lényeg benne van.
Vízbe téve pár óra alatt kinyílik, kizöldül. Jó kis fenyő illata van, csupán az vele a gond hogy egy nap után bepenészesedik....van ötletetek rá ezt hogyan lehet kiküszöbölni...ha kiveszem a vízből akkor megint kiszárad...
"A nevelése könnyű, legalábbis egy kókuszpálmához képest mindenképp. A lakás napos részén keressünk számára helyet, vigyázva, hogy a déli tűző napsütés ne érje. Ezen kívül már csak az állandó, egyenletes melegről és a magas páratartalomról kell gondoskodnunk.
Ez utóbbit rendszeres locsolással és spricceléssel megoldhatjuk, de mivel a túlöntözés legalább annyira káros, mint a nemöntözés, ezért lehetőleg módjával tegyük. Ha lehet, a radiátortól is helyezzük távol, mert a száraz levegő könnyen végez vele. "
XXX
ez ciki, mert nalam az ablak elött = fütötest elött all. es eddig alig locsoltam. gyönyörü! nem vettem eszre, h gyakrabban kene locsolgatni. na most gyorsan nyakonöntöm.
Amúgy köszi a gyors választ, és közben utánajártam, hogy zebrina nem teljesen egyenlő makoyanával, és további változatok is vannak, természetesen mindegyik gyönyörű :)
Vadkakaó: fonott törzsű növény, nem a kakaó vad megfelelője, csak úgy hívják, fonott törzse van (hogy a kertész fonja be, vagy úgy nő, azt nem tudom...), de megnő 1.5meresre, úgyhogy azt lehet locsolni... és állítólag mindent kibír 15 fok felett :D.
Úgy tudom a Calathea makoyana/zebrina kb. ugyanaz (csak valami miatt máshogy nevezik...), meg van még a sáfrányos (a virágos), a "majestica" (majdnem fekete levelek fehér/rózsaszín csíkokkal), és van a "Blue Grass" hibrid, ami teljesen zöld. Itt látható a vadkakaó:
nekem Calathea zebrina -am van. fillerekert vettem Becsben " Bauhaus"ban. ( epitesi aruhaz. ha erre jartok akkor erdemes benezni, mert nagyon olcson vannak csudaszep növenyek. a MEGABAUMAX-nak hatalmas kerti reszelege van. www.baumax.at
Nem tudja valaki itt, hogy hol lehet kapni páfrányos zebralevelet (Calathea Makoyana), és milyen áron? Családtagokkal összeírtuk (apám kivételével), hogy ki milyen szobanövényt szeretne tényleg (tehát nemcsak jólenne), és a vadkakaó mellett még ő az, akit mindhármunk :). De a vadkakaót láttam 4000-ért (30cm-t) itt, Vácon, és hamarosan lesz is nekem :).
Tavaly olvastam egy kaktuszos oldalon (Paul J. Brunelle - Kanada), hogy a téli időszakban virágzó levélkaktuszokon belül két csoportot különböztetnek meg: a novemberben virágzó Schlumbergera truncata-t, (ezt Amerikában Hálaadás-napi kaktusznak, Hollandiában Novemberi kaktusznak hívják), valamint a Schl. truncata és a Schl. russelia hibridjét = Schl. x buckley-t, ez a nálunk is ismert karácsonyi kaktusz. Az 5193. hsz-ban látható kép szerintem az előbbi, tehát kissé sietett a növény, de nem olyan sokat...
Látod a hsz alatt a tallóz gombot? Ott kiválasztoda fényképet, de vigyázz ne legyen nagy a mérete mert az index nem engedi majd feltölteni, és kiírja, hogy meghaladja az 512 mb-ot(talán ennyi, már nem is emlékszem). Na ha a kezdeten túl vagy, akkor rákattintassz a feltölt gomba. Ekkoir az index a képet feltölti, de még nincs benne a hozzászólásodba. A tallóz alatt lesz a kép. A kép bal oldalán találsz még egy ilyet, hogy beszúr. Arra rákattintasz, és a kép megjeleni fent a hozzászólásodban. Ha ezt kihagyod, megint nem lesz ott a kép. Remélem sikerül. Sok sikert!