Keresés

Részletes keresés

anblock_italia Creative Commons License 2016.03.28 0 0 90687

Nagyon kedves lehet neked az a haldokló, mert mindig panaszkodsz a kevés helyre :-( Nekem csak egy jó nagy Claudiám purcant ki, de nem sírok miatta, valamiért nem szerettem. Illetve tudom miért, egyrészt nem tetszenek igazán a "csöves tölcséresek", vagyis amiknek nem igazán lehet a "szemükbe látni"..., na meg azért is, mert olyan "Júdáspénz" féle volt valakitől, és ha ránéztem, nem nagyon tudtam elvonatkoztatni. De azért nem volt szándékos a kiszáradása! A virágok sokszor bármely jelentéktelenek is, ha kellemes emlékeket ébresztenek, akkor százszor többet érhetnek, mint akár a legszebbek. Jó, ha egy virágnak története is van, nem csak szépsége.

Előzmény: sziszko7212 (90685)
anblock_italia Creative Commons License 2016.03.28 0 0 90686

Ha olyan nagyon nem lesz könnyű észrevétlenül valahol elhelyezni őket! :-) Én szerencsére még 2010-ben megváltam már a hatalmasok nagy részétől, a többi hatalmastól meg tavaly, de semmivel sem kisebb a gond ezzel a rengeteg közepessel és kicsivel...

Előzmény: trés bien (90684)
sziszko7212 Creative Commons License 2016.03.28 0 0 90685

Permeteztem,eső-ide-oda,muszáj volt,nem halogathattam,újabb cserép van halálra itélve,sajnos már barnul a szára is....,már tavaly is kínlódott,de tőről kihajtott,most újra kezdi :(

trés bien Creative Commons License 2016.03.28 0 0 90684

Tegnap "végleges" nyári helyükre került a  a leanderek egy része (tavaly ilyenkor is már kint voltak), egyelőre 99 cserép, a kisebbek és a magoncok még várnak egy kicsit, meg a dézsásoknak nincs meg a régi helyük, az idei évtől  már a tetőteraszra sem cipelgetem fel őket (nem csak a pincébe le), a 2,5-3 m-esek maradnak a belső udvaron, mert már nem férnek ki a külsö udvarra vezető átjárón, egyelőre még "keresik" a  helyüket.

trés bien Creative Commons License 2016.03.28 0 0 90683

A teleltetőtől függ, hogy kell e öntözni vagy sem, a régi helyen , a pincénkben egész télen egyszer sem kellett  és még csak ki sem száradtak, csak az 50 literes dézsákat már nem tudom egyedül cipelgetni föl-le, most télen a fészerben kétszer öntöztem, elég volt nekik, minél melegebb és szárazabb a hely annál gyakrabban szükséges.

anblock_italia Creative Commons License 2016.03.27 0 0 90682

Az az egy biztos, hogy a csúnya, foltos  levél nem szépül meg, de amiatt, hogy mennyire kell visszavágni, tényleg érdemes képet küldened! Az idén valószínűleg nem fog virágozni, ha szépnek akarod látni. 5-6 hetente illik locsolni a nagyokat is.

Előzmény: kicsigeszti (90680)
Lilike9 Creative Commons License 2016.03.27 0 0 90681

Szia!

Képet minden képen jobb ha teszel fel!

Előzmény: kicsigeszti (90680)
kicsigeszti Creative Commons License 2016.03.27 0 0 90680

Sziasztok! Segítséget szeretnék kérni hatalmas méretű (2,5 méteres) leanderemmel kapcsolatban.

Télen sajnos nagyon gyéren öntöztem, max. 2-3x. 2 hete elővettem a kisházból és szomorúan tapasztaltam, hogy totál ki van száradva, ill. tele van sötét foltokkal a levele. Növényvédő boltban azt tanácsolták, hogy vegesollal kezeljem. Meg is történt az első lemosás 1 hete. Csodákat nem várok, csak érdekelne, van-e esély arra, hogy összeszedi magát, vagy ne is álmodjak arról, hogy a száradt foltos levelek magukhoz térjenek és újból zöldelljenek? Esetleg ilyenkor javasolt a visszavágás? természetesen tudok képet is küldeni, ha van itt hozzá értő és segítene. Köszönöm szépen.

Lora1213 Creative Commons License 2016.03.25 0 0 90679

Jelentem -3 °C volt ma reggel.  A kinti vizes lábas talpig befagyott.  A leandereknek semmi bajuk.

Persze ők hidegben teleltek.

taormina001 Creative Commons License 2016.03.25 0 0 90678

Egyébként se nagyon hideg a környékünk, de három oldalról védett, fölülröl is fedett lépcsöfordulóba kerülnek elöször; nem a kertbe. De azért mégiscsak kintre.

Előzmény: anblock_italia (90676)
Lilike9 Creative Commons License 2016.03.24 0 0 90677

Tudja esetleg valaki,hogy a Gyenesnél lévő 22. Fehér és a 36. Sárga bimbójú fehér leanderek "rendes" neveit ?

anblock_italia Creative Commons License 2016.03.24 0 0 90676

Nem hiszem, hogy bárki felelősséggel azt mondhatná, hogy vidd őket a kertbe, mert kiszámíthatatlan az időjárás, és azoknak a zsenge hajtásoknak kicsi mínusz is elég lehet, de ezt, mint írtad, tapasztalatból tudod is. Éppen elég bosszúság, ha egy leandert mondhatni hiába tartunk egy évig, mert nem virágzik. Persze sokszor van így, ha metszünk, mégis más kategóriának gondolom. De lehet vannak tapasztaltabbak is a a környéken. Az enyémek mély álmot aludtak, sötétben, hidegben..., nyoma sincs még a fejlődésnek, így nem nagyon aggódom értük. 

Előzmény: taormina001 (90674)
Lora1213 Creative Commons License 2016.03.24 0 0 90675

Szerintem bírd ki hétfőig.  Onnantól melegebb éjszakákat ígérnek.

Előzmény: taormina001 (90674)
taormina001 Creative Commons License 2016.03.24 0 0 90674

Látom, már sokan kitettétek a nagyobbakat. Ezexerint már lehet?

Édesanyám sajnálta öket és fölhozatta a pincéböl, ahol sötét van és meleg, így most teljes egészében elállják a teraszt, lépni se lehet tölük.

Azóta lettem óvatosabb, hogy néhány éve egy hirtelen jött hideg lehervasztotta a friss hajtásokat, amit a sötét melegben hoztak. Nem lett bajuk, de abban az évben nem virágoztak. Nem aggódnék, ha annak rendje és módja szerint világos és hideg helyen telelnének, de így nem tudom, nem árt-e nekik a hirtelen hideg, még ha nem fagy is. bár talán így, hogy eltötltöttek már egy hetet a fütetlen teraszon, talán nem lesz akkora az átmenet. Hogy látjátok? Nagyon útban vannak!

pepetv Creative Commons License 2016.03.23 0 0 90673

Köszi

Előzmény: anblock_italia (90672)
anblock_italia Creative Commons License 2016.03.22 0 0 90672

Éppen most van itt az ideje! :-)

Előzmény: pepetv (90671)
pepetv Creative Commons License 2016.03.22 0 0 90671

Sziasztok

Lehet már metszeni a leándereket,vagy ha nem akkor mikortól lehet?

Köszi:Gábor

anblock_italia Creative Commons License 2016.03.22 0 0 90670

A baj ezzel csak az, hogy sajnos az amerikai lepkekabócák nagyon szeretik, így mi még termés előtt kénytelenek vagyunk permezetni, de annak ellenére őszre nincs ép levele. De amúgy van neki tényleg rengeteg, mert hatalmas a fa. És a Budaörsi kertünkben is van kettő, azok nem szoktak molytetvesek lenni.

Előzmény: bombaba (90666)
anblock_italia Creative Commons License 2016.03.22 0 0 90669

Levelet küldök én neked annyit, amennyit csak akarsz! Van kettő fánk is, teremnek is rendesen, és rengeteg rajtuk a levél!:-) De kicsinyei nincsenek

Előzmény: domosz13 (90661)
CBNora Creative Commons License 2016.03.22 0 0 90668

A Momordica charantia-t is mint cukorbajra való gyógynövényt emlegetik. Egynyári, ugyanúgy termeszthető, mint az uborka, nem is kényesebb. Csak hát ezzel kapcsolatban is fennáll, hogy még ha az egész kerítést be is futtatjuk vele, mire lenne elég. Mindenesetre ésszerűbbnek tűnik a használata, mint a fügefa kopasztás. Amellett dekoratív növény illatos virágocskákkal.

Ha érdekel, van magom, ha nem is egy egész kerítésre való.

Előzmény: domosz13 (90667)
domosz13 Creative Commons License 2016.03.22 0 0 90667

Jók a megérzéseid Bombaba ! 

Sajnos a férjemnek néha az inzulin mellett is elszabadulnak az értékek ! 

Kiegészítő kezelésként javasolták a fügefa leveléből készített teát....

Az ember bizakodik.....hátha....

Előzmény: bombaba (90666)
bombaba Creative Commons License 2016.03.22 0 0 90666

Erről még sosem hallottam, és nem vagyok benne biztos, hogy ez több, mint az összes egyéb mindenre jó csodaszer. Pedig - ha diabeteszről van szó - családilag én is érintett vagyok. De ez mindegy is.

Nem találtam a neten sem levelet szárítva, sem kivonatot.

Erre a célra egy-két dézsás füge nem elég, nincs annyi levele, amennyiből 2 adag teához elegendő szárítmány összejön. 
Azt javaslom, keress valakit elérhető távolságban, akihez ősszel el tudsz menni a fügeleveleket összegyűjteni. Ennek időpontja az első fagyok ideje, akkor dobja le egy éjszaka alatt az összes levelét a füge. Termő fügét nem szokás megszabadítani a levelétől, szükségesek a termés fejlődéséhez.  

Előzmény: domosz13 (90661)
ez-Ben Creative Commons License 2016.03.22 0 1 90665

:) A Húsvét közeledtével szakszerű, jó locsolást kivánok az újonc leandereket illetően, köztük van remélhetőleg a csodálatos és misztikus kis "B-H" is.

Kiskertekben jártam

Virágokat láttam

Elakartak hervadni

Szabad-e locsolni ?

...  hogy én is elől járjak a locsolással : Áldott Húsvéti Ünnepeket !

( A leander-kedvelők nagy Családjának !:)

Előzmény: anblock_italia (89600)
Törölt nick Creative Commons License 2016.03.22 0 0 90664

Kettő jó powerben van, 1 nyűglődik. 1kiment (talán opálszoknyás volt?) :)

Előzmény: Lilike9 (90663)
Lilike9 Creative Commons License 2016.03.22 0 0 90663

Én most állok neki! 

Az idén nem kapkodtam el, tavaly februárban kipakoltam, aztán volt amit egy egy hajnali fagy megkapott pedig nem hajtottak a leanderek.

De talán 2011-ben vagy 2012-ben jártam úgy ,hogy április 7-10 közötti hirtelen jött fagy még a selyemmirtuszomat is elintézte. Akkor volt jó pár leander is tarra vágva.

A másik meg az,hogy mire a helyüket megcsináltam az egy hétbe tellett, a magoncoknak új fa keretet kellett készíteni amit újra kell fóliával bélelnem. 

Barci túlélte a telet ?

Előzmény: Törölt nick (90662)
Törölt nick Creative Commons License 2016.03.22 0 0 90662

Tegnap kiraktam pár leandert, erre mára virradóra +3,5°C lett a Rad. min . :)

Ha ezt tudtam volna , hogy így működik, akkor hamarabb elkövettem volna.  ;)

domosz13 Creative Commons License 2016.03.21 0 0 90661

Szia Bombaba ! 

Nekünk a termés nem is annyira lényeges,mint a levele....

Hihetetlen,hogy egyszerűen nem lehet kapni gyógynövényboltban...nem gyűjtik..

Viszont a férjemnek javasolták a leveléből főzött teát, naponta fogyasztani....

????

Előzmény: bombaba (90643)
domosz13 Creative Commons License 2016.03.21 0 0 90660

Köszönöm Dony  :)

Előzmény: dony (90657)
sátortábor Creative Commons License 2016.03.21 0 0 90659

Sziasztok !

Rendszeresen olvaslak Benneteket, és igyekszem tanulni is Tőletek.Lassan 1 hónapja kint van minden leám,  Szerencsére sem a tél, sem a mostani idő nem ártott nekik. A terasz mellé a nagyokat, a kicsiket a teraszra, a nagyok árnyékába raktam. Eddig semmi bajuk :)

Nevüket sem tudom de szeretem őket. A nagyokat már alig bírjuk felcipelni a pincéből hatalmasak, 9 van. A kisebbeket jóval könnyebb, Van abból is 8-10 db. Amikor nyílni kezdenek, akkor ajándékozok belőlük, akkor a legszebbek, akkor örülnek neki legjobban.

fecske+ Creative Commons License 2016.03.21 0 0 90658

Lora, én teljesen egyetértek. Akkor kell és azt, amivel épp baj akad. Minek fölöslegesen mérgezni? A facen olvastam, hogy van, aki már idén többször permetezett, pedig nem látni rajtuk semmit... nehogy bajuk legyen... 

Előzmény: Lora1213 (90656)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!