Drága sashimi!
Ahogyan én az anyámmal viaskodtam "odabent", úgy isteni bátyám is viaskodott azzal, amit már apánk is "látott", de visszarettent előle: azaz attól, hogy milyen módon lehet az Arany Utat létrehozni/fenntartani.
De majd benézek még egy kicsit közös életeinkbe, ha gondolod... :-))
üdv,
Ghanima
Hogyne láttuk volna előre, mindketten. Hiszen azért volt a nehéz választás, amikor a láza tigrisekkel próbáltak meg elpusztítani minket. Akkor még persze e halál végső módja alakulható/ítható volt, azt már bátyám maga is befolyásolta.
Az én kedvenc történetem egyébként a mi kettőnké...
üdv,
Ghanima
Csak most talaltam ra a forumra (januari uzenetktol ragtam at magamat) => esetleges ismetlesekert a szokasos bocsanatkeres.
Volt egy megjegyzes arra vonatkozoan, hogy Idaho honnan ismerhette a gyerek Letot (a kesobbi csaszart). Szerintem rossz forditasrol lesz szo (magyarul nagyon regen olvastam mar).
Az eredeti GEoD-ban ugyan nem teljesen tiszta a dolog, de nem allitja, hogy ismerte. Idezem az angolul tudok kedveert.
(Az a fejezet ahol Sionaval egyutt elkuldik Idahot Goygoaba az Onnban folyo harcok miatt).
"What was he like in your day, the man Leto ?"
"Which one ?"
"Yes, I forget there were two -- the grandfather and our Leto. I mean our leto of course."
"He was just a child, that's all I know."
Ezek egy olyan ember szavai aki csak kozvetett informaciokkal rendelkezik. Az elso Idaho ghola szemelyesen es jol ismerte az ikreket tehat ebben a gholaban nem lehettek benne az o emlekei.
Egyebkent, ha mar visszatero tema akkor elmondom, hogy az en kedvenc konyvem a sorozatbol a GEoD. Utanna jon holtversenyben a Dune es a Ch:D.
Sok jo tema van meg szerintem :)
Itt egy vitaindito otlet:
Elorelatta-e Leto a halalat ?
Sziasztok!
Láttam, hogy régebben volt szó itt Jürgen Prochnow-ról. Én nagy rajongója vagyok, a Dűnén és a Das Booton kívül rengeteg jó filmben játszott. Akit bővebben érdekel, nézze meg a www.jpwsfc.org oldalt, rengetek fénykép van benne.
Nekem nagyon tetszik!
En teljesen tajekozatlan vagyok Dune ügyben, egy mondatot nem olvastam meg belole, igy azt sem tudom, melyik tortenetre gondoljak.
De azt hiszem itt az ido, hogy elolvassam, talan nem is baj, hogy csak most, nem pedig gyemekfejjel.
Gondoltam, hátha lelkes rajongók nyilvánossá tették valahol a történetet, és az egyszeruen letöltheto.
Mindenesetre köszönöm a választ, ugy fest könyvben megkapom.
Réges-rég (még a 70-es években) olvastam egy riportot Frank Herberttel egy német magazinban. Ott azt állította: minden könyvének egyetlen közös üzenete van: "Soha ne bízz a politikusokban!" Ebben az interjúban mint lelkes anarchistát definiálja saját magát a szerző. Ennyi...
szerintem a folytatasokban joval melyebb a filozofiai kidolgozottsag, jellemzoen keves tortenes (az esemenyek jobbara hirkent jelennek meg), sok beszelgetes utan a vegen indulnak be a cselekmenyek. az elso resz viszont a tobbihez kepest joval mozgalmasabb, mondhatni latvanyos volt, de ugyanugy alaposan kidolgozva.
Amikor a Dune messiasat olvastam erosen fanyalogtam a stilusvaltas miatt, nehezen jutottam a vegere, mert csak valoszinuleg csak felszinesen fogadtam be a beszelgetesek ertelmet (ezt a reszt es a kovetkezot csak 1x sikerult elolvasni, kellett nekem kolcsonadni...), de kesobb mar ugy olvastam, ahogy mas is irta nemreg, hogy nem hagytam elsiklani a mondatokat. ha valami ertelmetlennek tunt, addig kuzdottem vele es esetleg lapoztam vissza, mig valamit ki nem hamoztam belole. ezek utan erzem ugy, hogy a kozvelekedes ellenere nagyon tetszenek a folytatasok, melyben a Dune Istencsaszara egy etalonnak szamit nalam.
Ami a forditast illeti, nagyobb problemakra nem emlekszem, inkabb korrekturazasi szinten volt NAGYON gyatra. hogy valaki ilyen hibasan gepeljen be egy szoveget, az szinte nonszensz.
Véletlenül akadtam rátok és végig rágtam magam az egész "beszélgetésen".
Olvastam az egész dűne ciklust és volna pár szösszenetem.
Az elején (anno mult században?, évezredben?) volt egy olyan kérdés hogy mért Halszólítóknak híják az Istencsászár rendészeti szervét. Nos a könyv szerint mert az elsők közüllük álmukban halat láttak és az beszélt hozzájuk. Hogy ez a hal megegyezik a homoki pisztrángal avagy sem azt nem tudom.
Az én kérdésem az lenne, hogy a töbször életre keltett Idaho ghola hogy-hogy emlékszik arra milyen volt Ghani és Letó gyermekkorában, ha az eredeti sejtekből készült és halálakor a két gyerek még tervbe se volt véve.
Gáspár A. fordításának minőségét illetően tökéletesen egyetértek veled. Nekem csak az ötödik és hatodik résszel vannak gondjaim. Kedvencem az első és a harmadik /ez utóbbi "talán nem véletlenül..." ;-)) /
Mindegyik kötetben azt szeretem mindazonáltal, hogy tud valami új csavart hozzáadni, bár, ami azt illeti, nekem a folytonos Duncanok nem igazán tetszenek. De hát ez bátyus dolga...- volt.
üdv,
Ghanima
Sajnos a folytatások elég gyengusok az első részhez képes (ami valóban király). Igaz csak a 2-3. részt olvastam, illetve az utolsót (Káptalanház) csak próbáltam, de képtelen voltam végigolvasni, annyira nem tudott lekötni. Ráadásul a fordítások színvonala is siralmas az 1. részhez képest (a 2. részt olvastam angolul is, úgy egy picikét élvezhetőbb, mint a Gáspár András által elkövetett merénylet).
Becsszóra elolvastam - igaz nem egyben - a korábbiakat, és mégis kimaradt ... Egyébként kihagytam az elején, hogy bocs, ha már volt..
Igazából, mint említettem régen olvastam már, de annál inkább tetszett. Most inkébb átolvasom a topicot mégegyszer, mielőtt mindenki falra mászna tőlem ...
Hmmm, ez Lynch orok tema lesz meg a Dune berkeiben is. szvsz boven van mit mondani Lynch utan, foleg ha a 6 resz altal teremtett univerzumra gondolsz. nagyon szeretem a Lynch-filmeket (mar amit lattam ugye) es ugyanez a helyzet a Dune-sorozattal is. De ez a ket dolog nekem ket kulon hely a fejemben/kepzeletvilagomban, es ennek sikertelen osszehazasitasat jelenti szamomra a Dune filmvaltozata.
nagyon nagyon nagyon. mind a hat. és érdekes módon nekem egyre jobban tetszenek az egyre későbbi kötetek. az utolsó volt a legjobb szerintem. persze lehet hogy csak pont jó időben/jó helyen stb.
Kapitány úr, drága!
Én tudom, hogy a világmindenség igen nagy valami, de ha csak annyit meg tetszene tenni, hogy belenézne a korábbi ide-írmányokba, akkor látná, hogy csak egy újszülött kapitánynak új minden SF! :-)) No megbántási szándék, remélem, látszik!! :-))
Kukkantsad csak meg MacFly 134-es számú ide való hozzáírását, és meglátod, még linket is kapsz a filsorozathoz. Érdemes belebámulni.
Én magam, khm, igen érdeklődve várom a sorozatot, bár ezek a pre-Butlerian izék...
üdv,
Ghanima
Olvastam egy érdekes hírt egy német újságban ,miszerint a Pro7 tv-társaság és a The Sci-fi Chanel koprodukciójában készítenek a "komplett" Dűne filmet (több részt? sorozatot?). 2001 elejére várható a bemutató. Ez TV-film lesz (vagy sorozat), főleg komputergrafikával, ami mostanában elég jó lesz. Prágában készül a mű (miért?). Főszereplők : William Hurt, Uwe Ochsenknecht és Alec Newman. Hát Lynch után nehéz lesz újat mondani, de kíváncsi vagyok ...
Más. Miután elolvastam a nemrég megjelent háromkötetes Dűnét, sokszor volt az az érzésem, hogy amit kb tíz éve olvastam , abban picit máshogy játszódott a történet. Tényleg így van, vagy csak rosszul emlékszem ?
Sajnálom, de nem árulhatom el neked, hogy a bátyám mit tudott és mit nem... :-))
Van Herbertről egy, talán a Timesból, kivágott gyászjelentésem. Ott is épp azt írták róla, hogy rendkívül sokfelől "összetudott" (az összehordott mintájára alkottam ezt a szót, nem helyesírási huba!) kultúrák részleteit szintetizálta, tette új komplexitássá.
A Taó nyugodtan beleférhet, egyetértek.
A személyes hitére vonatkozóan nem emlékszem, hogy írtak-e ebben valamit, majd megnézem mégegyszer.
üdv,
Ghanima
Elgondolkodtató, amit mondasz. Ez az eshetőség már megfordult az én fejemben is, csak van egy kis buktatója. A "bátyád" vajon miért nem látta ezt? Miért pont Duncan?
Ami viszont igazolja a szavaid, pont ugyanez. Szerintem Duncan volt Herbert. Mindig újra és újra megújuló, mindig más és más, és mindig ugyanaz. Mindig sokkal több, és mindig jóval kevesebb. Mindenki viszonyul hozzá valahogy, de sosem közömbösen, s mindig viszonyul ő is másokhoz. De sohasem közömbösen. Pontosan ilyen sokrétűen egyszerűnek képzeltem el magamban Herbertet... Nem tudom, de valahogy kísértetiesen emlékeztet ez engem a Taóra.
Nem tudja valaki közületek, hogy hívőnek vallotta-e magát valaha is?
Kedves Spark!
Szerénytem mindenesetre olvasd el tőle a Védett Nőkre magyarított című The White Plague könyvét, mert nagyon jó!
Arra a kérdésedre, hogy mivel is foglalkozik tkp. a ciklus, a legutolsó rész zárómotívumából én azt ókumláltam ki, hogy dimenziós, tér/idő eltérésre ment ki a dolog végül. És a két kis öregben őt és nem sokkal korábban elhunyt feleségét tételeztem.
Hát ÉN aztán csak tudom!!... :-))
üdv,
Ghanima
Európában is kapható már emberibb árakon. Múlt héten láttam pl. Brüsszelben egy angol nyelvű könyvesboltban ha jól emlékszem 565 BEF-ért (kb 3500 FT), nagyon kacérkodtam a vétel gondolatával, de azt hiszem megvárom a magyar kiadást.
MacFly -> Bár nem értem, mit értesz azon, hogy melyik hogy jött be, azért valamit kapisgálok.
Sajna a Dűne cikluson és a Dosadi incidensen kívül nem olvastam mást Frank Herberttől, de ennyi is elég volt ahhoz, hogy őt tartsam az egyik legnagyobbnak. Érdekes módon nem is annyira az írói teljesítménye fogottt meg, bár kétségtelen, hogy őstehetség ebben a minőségében is. Sokkal inkább tartom egy időtlen filozófusnak, aki a múltat páratlanul képes összegyúrni a jövővel, hogy elhelyezve a jelenben megkezdhesse az olvasó eme gondolatgombolyag kigöngyölítését.
Én egyébként meglehetősen gyorsan olvasok. Legalábbis ezt hittem, amíg nem kezdtem bele a regényeibe. Sokszor órákba telt 5-6 oldalt megemésztenem, mert maradéktalanul ki akartam élvezni az ízeket.
Hogy melyik műve tetszett eleddig legjobban? Nos, ez egy nehéz kérdés. De azt hiszem, az a válasz, hogy második Bibliaként emlegetem a Dűne Istencsászárát, megadja rá a választ.
Viszont ha már itt tartunk, lenne pár kérdésem, amivel kapcsolatban kíváncsi lennék a véleményetekre. Szerintetek kiről szól a Dűne ciklus? S tulajdonképpen miről szól? Mi az a központi gondolat, ami köré Herbert felépítette? Belehelyezte-e magát a művébe, s ha igen, kinek a szerepébe?
Lehet, hogy ezekre már érkeztek válaszok, ha igen, akkor ezegyszer essetek az ismétlés bűnébe, legyetek szívesek!
Bár már sok mindenről volt szó (Dűne ciklus, film Frank Hebert egyéb művei, az új Dűne könyv), ha olyan gondolatod van, amit szívesen megosztanál velünk, örömmel meghalgatjuk.
Új vagyok, de valószínűleg számtalan életfonál összeköt sokatokkal. Lenne egy kérésem hozzátok. Sajnos, nem sok időm van végigolvasni egyszuszra mindazt, amit a Fórum indulása óta kifejtettetek, ezért pár szóval beavatna valaki, miről ne beszéljek itt, mi az, ami már bőségesen ki lett fejtve, ezért inkább elő se hozzam?
Másrészt viszont, ha érdekel a véleménye egy Frank Herbert rajongónak, kérdezzetek, hogy valahol el tudjam kezdeni a Fórum vérkeringésébe történő bekapcsolódásomat. (Ennél már csak körülményesebb leszek, hiszen Leto is megmondta: a szó megöli a gondolatot. Persze ő is körülményesebben fogalmazott...)
Hiába, azért én sem vagyok tökéletes... (csak a bátyám!) visszatérve hozzád, rátévedtem a képre és rájöttem, hogy az a link...
Azt hiszem, hogy ezek az ósdi pre-Butlerian jihados technikai megoldások túl mélyen el vannak temetve bennem/ünk...
Pardon!
G.
Na, ne idegelj, kedves MacFly!
Az utóbbi ezer évben, úgy látszik, nem figyeltem oda rendesen :-)) : nem emlékszem, hogy szó volt erről a sorozatról! Mindenesetre, óvatos hurrá! Nincsen valami link-izé vagy cím, ahol többet lehet megtudni? Vagy csak ellustultam, tekintsek vissza is egy kicsit 'magamba', aztán majd meglátom??
Engem vajh' ki alakít??
üdv,
Ghanima