irto sokat fogyasztanak :( de nekunk 5 ev utan tavaly telre veeeeeeeegre lett futesunk :) bar nem tudjuk mi sem hasznalni allandora (elektromos es megfizethetetlen) minosegbeli valtozas az eletemben, hogy nem maximum 15 fokra hibernalva elem tul a teleket, hanem reggel es este par oran at emberi homersekleten kiengedhetek :)))))
elektromos a futes, merugye vezetekes gaz sincs a tarsashazban, mert minekaz, a szomszedok szerint felesleges. ugyhogy a melegviz is meg a tuzhely is palackrol :))) a dedszuleimnel meg emlexem is a palackra :)
Egyetértek. Évente minimum háromszor megfordulok Portugáliában, nagyon szeretem, de ott lakni nem szeretnék. Különösen nem télen. Mert ugye a lakásokban sokszor nincs fűtés, de azért a worten meg a continente, modelo stb tele van novembertől a különböző kis elektromos fűtőalkalmatosságokkal...
szerencse, hogy eddig nem tertunk el :) szerencse, hogy egy hozzaszolasombol nem kezdtel el mindjart a magyar politikai helyzetre utalgatni :)
na jo, reszemrol peace, befejeztem :) a jardahelyzet tovabbra is katasztrofalis, amit tovabbra sem kivanok osszehasonlitani az altalad felhozott 3000 kilometerre levo politikai, gazdasagi helyzettel, szamomra a kettonek nincsen koze egymashoz :) versenyezni meg vegkep nem akarok abban, hogy kinek hol miert szarabb. nem errol beszeltem. nagyjabol reszemrol ennyit mondanek lezaras keppen.
Az a helyzet, hogy valoban ha ezt az aspektust nezem amire te jutottal, akkor tenyleg jobb nekem. Errefele valahogy ez nem tema, az embereknek nem napi ragodnivalojuk a gazdasagi helyzet (pedig itt sem rozsasabb ugye) nem politizalnak ebednel, vacsoranal, nem errol szol a munkahelyi kaveszunet (persze tema ez is, de messze nem elsodeleges es senki nem ragodik rajta ugy, mint ahogy odahaza mindenki) nem partpolitizalnak es foleg nem osztja meg oket ez a tema ugy, mint odahaza. Ott emlekszem, meg a suliban is tema volt a valasztasok, partallasok, kimenetel, szazalekok... nem allitom, hogy itt nem, de az eletunk nem errol szol. Nekem igenis az a boromre meno problema, hogy nincs jarda es nem az, hogy Socrates mikor mit nyilatkozott, ki erre mit reagalt, hogy all a borze es tarsai. Hirekben benne van, koztudott, de nem, nem errol szol az elet.
Es szerintem te mikor irsz szinten nem a parlamentben torpolsz a valsag megoldasan, szoval neked sem kene, hogy ez legyen verre menoen a mindennapos problemad es ez legyen az erv az en nehezsegeimre, amit tenyleg nem osszehasonlitasnak szantam. Az mar sokkal inkabb sajat verre megy ha a boltban nem tudod mondjuk kifizetni a szamlat, az nalam is csak ezt az aspektust nem emlegettem. De az orszag gazdasagi helyzete? Neem, nem erdekel valoban annyira, mint hogy nap mint nap gyakorlati nehezsegeim vannak, most eppen konkretan a jardak miatt. Szoval igy jobb itt, nincs agyonpolitizalva a hetkoznapi elet. Ezert is erzik szerintem az idelatogato turistak, hogy az emberek vidamabbak (pont ugyannyi gondjuk van, csak feleannyit depiznek rajta, talan mrt nem tudnak rajta napi szinten ugysem valtoztatni?) kedvesebbek, kozvetlenebbek. Igazabol csak masok, kevesbbe frusztralodnak a hirek es a napi politika miatt, Otthon errol szol minden, reggeltol estig. (tevedhetek is persze, szoval ez sajat meglatasom csak, lehet masnak mas velemenye)
koltoi a kerdes... de miert is hasonlitjuk ossze Magyarorszag aktualpolitikai problemait az en portugal, mindennapokban leirt sajat kulonbejaratu problemaimmal? :D:D:D de tudom oke, megjegyeztem, ott nektek sokkal szarabb :) szoval nem panaszkodom, en is tudom, hogy tul fogom ezt elni :)
ez kisse... hat hogy is mondjam.... ha nekem szar akkor jossz te es elmondod hogy oke, de neked meg szarabb? :))) De igazad van, nektek ott egeszen biztos sokkal szarabb :D
Szerintem biztos hasznalnak, csak maskent mint odahaza. Itt is hasznalnak, csak eppen nem az utcan, valo setalgatasra, hanem ott figyel a csomagtartoban, mert a shoppingokban is kell valamiben tolni a gyereket :)
Olyan kicsit mint a marson, setalni megyunk a shoppingban, ott fedett zart legterben megvan minden, boltok, szorakozas, jatszoter, emberek seta :)
Ezen sajnos itt mar nincs mit megoldani :) Sajnalom, hogy nalatok is hasonlo mert meg nem epultek jardak, de amikor lesznek - mert gondolom tervben vannak csak hat a penz - akkor lesznek. Itt meg nem lesznek :D:D De az en gyerekem is csakugy felno jarda nelkul (meg jatszoterek nelkul is) a lakasban mint a tobbi, ettol meg nekem ez komoly nehezseg es macera persze :) Valtozas nem lesz... nincs ra hely sem, meg minek is, ha jo ez igy. szoval valoszinu a hiba bennem lehet, mert mas szemmel nezem es probalom megelni az egeszet mint egy 'benszulott'.
Amugy meg dehogy akartam en itt versenyt inditani, hogy Magyarorszagon masoknak is mennyire szar es kinek roszabb mint nekem :D A teny az teny, hogy ez orszagos jellemzo errefele, valamint, hogy ilyen elterjedt modon en odahaza ezzel bizony nem talalkoztam.
Csak epp erre jartam es eppen akutan elem meg mostanaban sok ev utan megint ezt (ezert is voltak 'keznel' nagyhortelen aktualis fotoim a temaban, mert most lenne aktualis nalam a mindennapi seta :) Kiskamasszal ugye ez nem volt ennyire verre menno korabban. De majd elmulik, a gyerek felno es akkor nekem sem kellenek majd a jardak :) vagy nem annyira mar...
Hát igen. A fiam Dallasban lakott egy ideig, ott nem volt járda egyáltalán. Kocsiba be, meg ki. Nem is tudom babakocsit használnak-e ott. Vagy csak babaülést az autóba.
Ebben Neked teljesen igazad van, mi is tapasztaltuk - nem autóval közlekedve - hogy borzasztóan keskeny járdák vannak, szinte olyan széles, mint két lábnyom.
Az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy Budapest mellett lakom egy lakóparkban, ahol eddig még járda sem volt és az anyukák, gyerekek, felnőttek a kamionok, autók, száguldó motorok mellett tolták a babakocsit, mentek a buszmegálló felé, stb. és ez egy modern lakóparkban. Közel 3 éves harc után most építik a járdát.
Magyarországon is vannak nehézségek, problémák, és bőven akadna munka város rehabilitációra, szépítésre, de ezt az országba érkező turisták ugyan úgy elfogadják szerintem, mint ahogy én is elfogadtam Portugália "másságát" hiszen ettől olyan izgalmas dolog utazni. Biztosan másképp látnám, ha ott élnék, de az én lakókörnyezetbem is számos megoldásra váró feladat van.
Na hat kb ezt akartam am irni csak :) Hogy vannak gyonyoru helyek, szuper a klima, jok a kajak is... csak eppen nemmindenolyan szep es romantikus es szuper hogy az ember idevagyjon lakni, mert sokkal tobb a napi fizikai nehezsegem gyalogosan a tuleles alatt mint odahaza. Akinek autoja van annak persze mas... leginkabb szerintem autosokra gondolnak csak... szo szerint nem tudok kimenni setalni babakocsival mert nem fer el a kocsi a hardan, mar amikor van jarda. Az autok kozott meg nem olyan buli :)
Persze erre itt nincs is igeny, mert egyreszt ugye szinte mindenki kocsival jar (csak en akarnek gyalog :D:D) masreszt a gyerekek 5 honap utan mennek intezmenybe vagy a nagyszulokhoz, szal nem setalgat veluk senki a friss levegon :)
Na szoval semmi baj ezzel az orszgagal ugy altalaban, csak nem csak szep, romantikus es vagyalom, hanem ilyen oldala is van :) A mindennapokban kicsit sok is :)
Stonhege egy surun lakott foutvonal mellett all? Tenyleg nem tudom, csak sejtem, hogy nem :)
Amugy hat oke... engem lehet gyozkodni, hogy ez a norma mindenhol Europaban (meg kishazankban is) csak nem hiszem el, mert en egy 40 ezres varosbol valo vagyok ahol ilyen egyszeruen, hogy az utpadkan (padka sincs) kelljen allnom fel meteren a falhoz lapulva mert foutvonal es iszonyu a forgalom, szoval ilyen egyszeruen forgalmas fout mellett nem jellemzo.
Legrosszabbat Kazahsztanban láttam, nagy gödrök járdán mindenféle jelzés nélkül. Emiatt a reptéren egész sok frissen begipszelt lábú külföldit lehet látni mankóval a kezében.
Hát azt tudjuk, hogy Portugália nem egy Monaco gazdagságú ország, hogy minden rendben nézzen ki. Te nyilván nem a legszebb helyeken fordulsz meg nap mint nap, mint mi sem a Halászbástyán sétálgatunk, főleg mióta pénzbe kerül oda is elmenni.
Tenyleg tok jo am :D:D:D foleg azt elvezem mostanaban nagyon, ha setalni mennek a gyerekkel babakocsival... o persze nem megyek, mert ez errefele kizarolag elmeletben mukodik :)
valyon mennyit kolthettek erre a 15 centi szeles jardara (jardaszegelyre) itt a kep kozepen es valyon minek is????? :D:D
Meg ugye az zebra ami valakinek a nappalijaba vezet. Mellette egy hasonloan hasznos es biztonsagos jardaval. Gyonyor az elet igy egy kisgyerekkel :)
Vagy itt ez az aukonform buszmegallo, amiben 3 evet toltottem buszra varva egy ovissal, ott a kavicsok koztt, fogva a kezet, eszebe ne jusson tevedebol egy auto ala ugrani :) Szerencsere nyugodt gyerek. Mondjuk ha esik, akkor a kavicsos reszennem lehet varakozni, akkor marad az autok aszfaltja.
Szoval szep ez jo ez (imadom a klimajat minden szarkazmust mellozve, tenyleg ok) de a turizmus az nosztalgikus es homalyois a szemuvege, ebben benne elni messze nem am olyan romantikus es egyszeru es vagyalom, mint idelatogatva az sok helyen tunik :)
Persze teny, vannak ennel jobban szervezett helyek is, de az is teny, hogy ez egesz orszagra jellemzo tunemenyeket mutattam :)
Tegnap jöttünk haza Portugáliából. Az élmény frenetikus volt. Azt gondolom, hogy nem utoljára jártunk az országban.
A fórumról sok hasznost információt és segítséget kaptam.
Mi nem béreltünk autót. Lisszabont, Sintrát, Cabo de Roca, Costa de Caparica, Estorilt és Cascais-t jártuk be tömegközlekedve.
Azt gondolom, hogy az autó Lisszabonban teljesen felesleges, szinte lehetetlen parkolni és a metró, busz, villamos mindenhova elvisz.
A külvárosi vonat menetideje Cascais-ba 30 perc. Persze az autó nagyfokú szabadságot ad, de igy sem volt semmi fennakadás a közlekedéssel, össze vannak hangolva.
Összegezve: hihetetlen kedves és segítőkész emberek, kellemes időjárás, az óceán morajlása és a fantasztikus konyha felejthetetlen 10 napot adott.
A legtöbb kölcsönző az egyirányú autóbérlésnél fixösszegű pluszdíjat számol. Ha Portó-Lisszabon után is leadod az autót, meg a Lisszabon-Faro után is, akkor ezt kétszer fizeted. Ez a díj kölcsönzőtől függően lehet €60-€200 is. Vagyis nem mindegy, hogy egyszer, vagy kétszer fizeted ezt.
És határozottan ajánlom az autós kirándulásokat, sokkal könnyebb egy napot megtervezni így, mintsem hogy még a busz/vonat menetrendet is nézni kelljen.
És az autóbérlésnél tényleg nem biztos, hogy érdemes visszaadni az autót, pl amíg Lisszabonban várost nézel, lehet, hogy olcsóbb, ha végig nálad van, és addig a garázsban pihen az autó.
Portóban is, Lisszabonban is a legbelvárosibb szállodából is hamar kijutsz egy autópályára, ahonnan hamar elérhető pl. Óbidos stb.
A déli rész meg mindenhol szép, bár ugye kinek mi tetszik.
Az Algarve részen engem a homoksziklás strandszakaszok fogtak meg, ezért tetszik Lagos, logisztikailag pedig Albufeira is jó helyen van. Itt sikerült egy jó szállást szerezni néhány percre a központtól és a strandtól. Annak ellenére, hogy közel volt, a központ zaja nem hallatszott fel a dombra, ahol laktunk.
Mi négy helyen aludtunk: Lisszabon, Portó, Fatima, és Albufeira. Például a Fatima-Algarve közötti szakaszon csak áthajtottunk, így Setubal és Evora is kimaradt.
Nekünk kb. 10-11 napunk volt és nem fért bele minden, amit leírtál, de azzal nyugtattuk magunkat, hogy úgy is visszajövünk.
Portóban és Lisszabonban is gyakran azzal kezdtünk, hogy reggel kivonatoztunk a környékre (Cascais, Sintra vagy Braga) aztán délután folytattuk a városban.
Három nap volt Lisszabonra, egy még jó lett volna. Portóra és környékére volt két nap, + 1 még jó lett volna. Coimbrát és a Lisszabon alatti részt is sajnálom, hogy kimaradt.
A tengerpartra volt 3 nap, abból egy pihenős-strandolós, (nem voltak sokan a vízben rajtam kívül májusban) és két városnézős-felfedezős, egyik nap keletnek, másnap pedig nyugati irányban.
Ha ügyesen szervezitek, akkor azt hiszem a két hétbe beleférhet, amit leírtál.