Kezdő hegesztők számára hoztam létre ezt a topic-ot. Banális kérdések, gépvásárlás megtárgyalására. Egymásnak való segítségnyújtás, tippek, információk. Kérem mindenki tisztelje a kezdő kérdezőt.
Kerti meló.. lenyírtam a füvet, kicsaptam pár akác ágat, elégettem .. levettem a kesztyűt és láttam egy lilában játszó dagadt középső ujjat ... most sem fáj.
Láttam ezt az Optrelt. Tetszik, de igen húzós, még ha féláron is kínálják. Ez a boltban 150 ropi körül van. De sajnos a hobbista és a profi szeme egyformán sül ki az ív fényétől. Meglátom holnap mire jutok ha visszavittem, de még egy ugyanilyent nem szeretnék
Nekem meg a jobb kezem középső ujja "mekkent" meg :-)
Nem értem hogy mert, nem ejtettem rá semmit, nem éreztem hogy beütöttem volna (jó vastag kesztyű volt rajtam) de kerti meló végeztével elkezdett dagadni ... az utolsó ujjperc vége ferdén törött felirat a doki papírján, az ujjamon meg fémsín :-)
Én se flexelek egy darabig, nem tudom megfogni :-( Csütörtökön kontroll, remélem leszedik :-) Még csak 3 órája van rajta, de marhára zavar
Néhány hete már játszott olyant, hogy hegesztés közben néhány pillanatra kivilágosodott. Akkor arra gondoltam, hogy esetleg a környezeti fények (ablak, lámpa) bezavar. Négy szenzoros, biztos, hogy nem véletlenszerű kitakarás okozta. Az elem nincs lemerülve, mert nem jelez a LED, ennek ellenére kicseréltem, de az sem segített. Ma délután már többet volt világos, mint sötét. Variáltam a környezeti fényekkel, minden lehetséges beállítást végigpróbáltam, de nem jó. Amikor kialakul az ív, akkor azonnal elsötétül, nem mozdítom a fejem, még az ömledék sem alakul ki, tehát semmi nem mozdul, nem változik és hirtelen lőn világosság, tart egy darabig, aztán besötétül, majd megint bevillan a szemembe és így szórakozik. Lehet, hogy én vagyok a balfasz, vagy tényleg kapitulál az optika?
Még garanciális, holnap visszaviszem, de elvesztettem a bizodalmam ezekben a huszonezres pajzsokban. Ebben a kategóriája legkomolyabb optikája van, de sok jóra nem számítok, a másikkal sem ha netán ki is cserélik. Még most is zöld karikák ugrálnak a szemem előtt :-(
És ez egy kis gép, mindössze 250 mm-es késtengellyel. Már így is alig bírom mozgatni, kell hozzá csinálnom egy kerekes állványt is, mert nincs annyi helyem, hogy fixre telepítsem.
Köszönöm a tippet. Van lépcsősfúróm azzal lehet 30-as furatot is csinálni 5 mm falvastagságig. De azért ennyire nem kell megerősítenem.
A fotón és a rajzon látható, hogy hová kellene. A kék csapágyház alatt lenne alulról hegesztve a vázba. Nem teljes hosszban, egy kicsit benyúlik még a két asztal magasságállító "lejtő" alá. Az a két ferde csúszópálya is 5 mm-es acélból van és végig rá van hegesztve a vázra. Nagyon sokat merevít az is. Csak ahogy írtam, elbaszarintottam egy kicsit a vázat. Kétoldalt nem volt teljesen síkban a csapágyház alatt, ezért befeszültek egy kicsit a csapágyak. Emiatt le kellett köszörülnöm a külső feléből kb. 1 mm-t. És mivel kritikus helyen gyengítettem, ezért gondoltam ráerősíteni.
A másik topikban egyszer feldobott valaki egy ilyen 10.000 Ft-os darabot. Arra mondtam akkor, hogy na ennyit azért megér... Mert az viszont tuti, hogy csak a fogó meg a kábel nehezebb mint a kütyü maga. Egy létrán vagy tetőn javítgatni kitünően megfelel, mert ott nem nagyon varr el az ember 1 pálcánál többet egy fogásból.
Azt javasolnám,hogy az 50-es vasba ha tudsz fúratni 20-30 mm közötti lyukat akkor furasd ki, mert a hegesztés erőssége többek között a varrat keresztmetszettől és a varrathossztól függ. egy kicsi 10-13 lyukba nem sok mindent lehet beleolvasztani. A nagyobb lyukat meg főleg awival, gyönyörűen körbe lehet varrni. É egy 30-as lyuk az 9 cm varrat.... de a 20-as is 6. Nezd meg egy teherautó alvázon a külöböző fülek felfogatását, biztosan fogsz látni ilyen megoldást. Igaz ott MIG-el csinálják, de az mindegy csak awival tovább tart.
Nem is az siralmas, hanem hogy drágább mint egy "rendesebb" gép.
Ugye, ha a TESCO-ban venné az ember mondjuk 10.000-ért, akkor úgy van vele hogy nem túl jó, de legalább olcsóbb volt mint egy rúd téliszalámi :-( Mondjuk 35-40 között adni ezt elég gáz :-(
Nagyjából MMA-nal a 60%-os határ a folyamatos munka...
Azaz az Alfaweld 125 A , az azt jelenti , hogy 3.25-ös pálcával folyamatosan hegeszthetsz. Nyugodtan elmehetsz anyagvastagságban akár 8 mm-ig is.
Ez pedig házkörül már több mint elég.
A 80 A -15% meg egy nagy semmi, még a 2,5-es pálcával se menne folyamatosan a hegesztés. Inkább csak 2-es meg 1,6 pálca.
A 30 A/mm erősen anyagvastagság függő is... ha nincs vastagság akkor szerintem inkább 20A ha meg van akkor mehet a 30A... bőven. Mondjuk a 2,5 pálcák jellemzően 40-100A közé vannak belőve terhelhetőség szempontjából.
Szerencsére nem én csinálom hanem Rahed Lee, precíz ember, majd megoldja az illesztést. :-) Lyukvarratot egyébként ma is csináltam, 3-as anyagon, elég masszív lett.
A kolléga viszont körbevarrja a szögvasakat, és csak erősítésnek akar lyukvarratot helyenként.
Hát nem tudom arra milyen szögvasak vannak de amit nálunk kapni annak a belső derékszöge durván le van kerekítve. Ebből kifolyólag a külső derékszög nem fekszik bele, lesz vagy 2-3 mm hézag.
Ebből kifolyólag a "ponthegesztés" nem fog működni. Vagy a belsőt eléggé le kell sarkazni.
Egyébként ez a furatba hegesztés bevett megoldás MIG -nél , karosszéria munkáknál ha nincs ponthegesztőd.
Én másfél éven belül most cseréltem a harmadik gépemet. Mindig utólag jöttem rá, hogy kellene még egy-egy funkció. De szerencsére minimális veszteséggel tudtam kijönni a cserékből.
Ez a 80A-15%-os bekapcsolási idő már a gyakorlatban is gátolná a normális használatot. 80A már határeset a 3-as acélvastagságnál is, ha alapul vesszük a 30A/mm ökölszabályt. Ha feltekeri az ember 80A-re, akkor gyakorlatilag másfél percig megy a gép és kikapcsol hűteni. És tételezzük fel, hogy nem kozmetikázták az adatlapot. Vékonyabb lemezre meg necces az MMA.
Szerintem is van elállási joga, még akkor is ha leszállították. Nem kell indokolni sem. Csak a sajat költségén kell visszaküldeni és ki kell várni amíg vissza utaljak az árát. Ez maximum 30 nap, de nem kötelező betartani, visszautalhatják a csomag átvétele utan egy két hétre is már
A helyében fel se bontanám az átvett csomagot, ugy visszaküldeném ahogy van
a 80A - 15% az tényleg nagyon karcsu.. :(
Az ember nem fél évre vesz egy ilyet otthonra sem, az a két hét várakozás meg intézés, ami ezzel jár, bőven megérné, hogy a linkelt ALFAWELD készülék legyen aztán helyette.
Ezzel a géppel az a baj, hogy baromi kicsi a teljesítménye. Gondolom az alkatrészek minősége is ennek megfelelő. A 120-140 A számít manapság kis teljesítménynek. De nem kell elkeseredni, hegeszteni ezzel is lehet, csak lassan, mert valszeg gyakran kikapcsolja a hővédelem.
Nem tudod visszamondani a rendelést? A törvény értelmében úgy tudom, hogy 14 napig meggondolhatod magad és a hibátlan, (ha bontatlan csomagolású akkor még jobb) terméket köteles a forgalmazó visszavenni.