Keresés

Részletes keresés

naadaam Creative Commons License 2001.09.28 0 0 4390
Tudod, nem az a baj, hogy a tekno ket oldalan maskepp velekedunk Amerikarol, ez termeszetes lenne, olyan Fradi-Ujpest 'flame' lenne, amiben reszt sem vennek.
A gond az, hogy Amerika, hogy csunya szoval irjam: 'gyarmatositja' Magyarorszagot. Ez olyan, mintha azt irnad, hogy termeszetes, hogy maskepp iteli meg a Romai Birodalmat egy romai polgar, es egy rabszolga. Igen, de a rabszolganak van igaza, mert az o szabadsagat korlatozzak. Nekunk nincs szavazati jogunk Amerikaban, megis a mi eletunket is Amerika szabja meg. Ez pedig ebben a formaban mar nem demokracia...
Előzmény: Mumu (4389)
Mumu Creative Commons License 2001.09.28 0 0 4389
Az ertheto elkeseredes beszel beloled.
Ahogy az esemenyekbol kifolyolag felduzadt hozzaszolasokat olvasom,es felfedezzek majdnem mindegyikbe egy kis igazsagot a neha "kotelezo" radikalitas mellett,azt hiszem velni (ilyen nagyon relativul irom) hogy egy par alapfelreismeresben mindnyajunknak ressze van:
-Mo.egy kis a vilagtortenetben,szereny helyet elfoglalo orszag
-szamunkra akik magunkat ,egyesek teljesen ,masok eletuk fordulatai miatt csak reszben,valamilyen modon magyarnak erzik,ez az orszag azzonban a legfontosabb vagy nagyon fontos.Igy hajlandok vagyunk a realitast eltorzitani es csak a mi szemszogunkbol, elmenyeinkbol a nagyhatalmakkal (legyen az SZU vagy USA) ennel meszebre kiterjedo iteleteket hozni,mint teljes igazsag minositeni.Igy jonnek aztan lettre az osszehasonlitasok ,USA "imperialista" jellegzetesegerol,a mi erdekeink mas voltarol is de eppen ugy a masik oldalon igy jon letre a nagy tisztelet,a kerekre nyitott szem a nagybacsi erejerol ,csillogasarol...
-tudomasul kell vennunk hogy Amerika majdnem egy egesz foldresz ,minden abbol amit latunk es irunk rola olyan segmentaris,hogy a virginai kisvarosinak N.Y vagy L.A majdnem olyan idegen fold mint nekunk (persze ok amerikaiaul beszelnek es fizetnek).Egy nagy vilagba aztan kialakulnak a microcosmosok es azok a formaciok a valodi testi es szellemi hazaja az amerikainak.
-hogy az ide iro amerikai magyarok ,nem a tozsgyokeres amerikaiakat kepviselhetik,tehat altaluk nem az egesz amerikai elkepzeles jon at hozzank a nettre (ne is az jojon,mi a magyaranyanyelvuek velemenyere vagyunk kivancsiak nem egy teljesen idegenere,legalabb is a mi topicunkban),hanem olyan embereket akik meg jartak a hadak utjat es tobb is kevesebb szenvedesel valljak magukat ma amerikaiaknak.
Az itteni neha tapasztalhato reakciojuk,a termeszetes lojalitase,az assimilacio megvedese olykor fittogtatasa is.Igy ok vehemensebbek lesznek egyes dolgok vitajaba es hevesebben vedenek meg egyes aspektusokat mint a mar masodik generacios amerikai akinel mar nem lep fel a kettosege(mert aki onnan meg a sok lehetoseg kozott magyar nettet keres fel,magyar tarsakkal akar vitatkozni az meg nem szakadt el veglegesen tolunk..)es nem kell hangsulyoznia mennyire amerikai lett es az itteniek mennyire bunkok ehhez kepest.
De igy is teljesitik a topictol kert szerepuket ,mert hozzajarulnak az egesz kep megformalasahoz es valaha felmeresek forrasat is nyujthattja ami a mentalitast,a magyar remineszcenciakat a gondolkozasukba illeti.
Igy persze hogy maskep gondolkozunk a " nagy tekno" kett oldalan.
Te ugyan nem errol irtal de hozzaszolasod ezt inspiralta nalam..
Előzmény: Architectural Student (4386)
Morae Creative Commons License 2001.09.28 0 0 4388
Ott a hiba az ervelesedben, hogy en nem a kommunizmus megiteleserol beszeltem, hanem epp arrol, hogy nekem akkor sincs jogom atmenni a szomszedhoz es feleloseegre vonni akkor sem, hogyha o az egesz csaladjat a tv ele kenyszeriti, es akaratuk ellenere nezeti veluk a brazil sorozatot. Amerika pedig ezt csinalja.
Az egy mas kerdes, hogy a kommunizmus jo-e vagy nem, de nem errol volt szo.
Előzmény: goback (4361)
Architectural Student Creative Commons License 2001.09.27 0 0 4387
kimaradt a végéről, hogy "gondolata".
Előzmény: Architectural Student (4386)
Architectural Student Creative Commons License 2001.09.27 0 0 4386
én is egyetértek pár dologgal, de annyit hozzáfűznák azért, hogy a germánok is leszállhatnának rólunk (mondhattam volna szebben is, de azt József Attila már megtette, ld.: Hazám.)
Szerintem az igazán életképes ötlet az emigrálása óta itthon igazán nem érdemei szerint megbecsült Kossuth "Keleti Svájc".
Előzmény: DAttis (4358)
TheRedGuy Creative Commons License 2001.09.27 0 0 4385
Mégis hány éves vagy, mert nem a leirt ideológia számit, hanem a tapasztalat írj le egy sikeres kommunista országot műveltkém!
Az hogy hany eves vagyok mit szamit? Csak nem a korombol akarsz barmit is levezetni a mondanivalom igazsagtartalmat illetoen? Kifogytal az eszervekbol es marad szemelyeskedes?

Amugy pedig ne csak nezz, hanem vegre lass is! Az elobb irtam, hogy rosszul probaltak megvalositani, de ettol meg akar jo is lehetne a kommunizmus. Attol, hogy nincs sikeres kommunista orszag meg lehet kivalo eszme. Attol, hogy nem latot meg senki fekete lyukat (de meg csak kozevetetten sem tudak bizonyitani egynek sem a letezeset egeszen egy evtizeddel ezelottig) Eistein elmelete meg helyes.
Es egyaltalan mitol lesz sikeres valami? Mitol sikertelen a kommunizmus szerinted? Es kapitalizmus pedig sikeres? Akkor miert van munkanelkuliseg, miert vannak nyomornegyedek a kaptialista orszagokban?

Oszinten szolva nem ertem miert irom le mindezeket, hiszen te nem megerteni akarsz, nem az igazsagot akarod latni, hanem a sajat magad torz vilagkepet akarod megorzni. Hat ha neked ugy kellemes, akkor csak hajra! De aztan majd ne csodalkozz majd ha sorra omlanak le a toronyhazak! Tudod, a stuccmagatartas nem megoldja a problemakat, hanem leginkabb csak katalizalja azok eszkalaciojat...

Előzmény: goback (4365)
Architectural Student Creative Commons License 2001.09.27 0 0 4384
nekem az usa-t az "Easy Riders"-nél mindig is jobban írta le a "Zabriskie Point"
Előzmény: nikknév 007 (4383)
nikknév 007 Creative Commons License 2001.09.27 0 0 4383
Amikor a Szelid motorosokat először láttam, még azt a szabad világot jelentette az én generációmnak Amerika, ahol valaki eldobhatja az ember az aranyóráját, mint az életre kirótt idő - és erre az időre kirótt törtetés, kínlódás, loholás - jelképét, hogy motorra pattanva azért élhessen, amire eredetileg született...
Akkor még nem vettük észre, vagy talán nem akartuk észrevenni azt az Amerikát, amely már abban a filmben is döbbenetesen jelen volt, ahogy a sokfélesége ellenére mégis nehezen tűri a másságot. Amikor évtizedek múlva felnőttebb fejjel is megnéztem a filmet, már egyáltalán nem arról az idealizált szabadságról szólt a film - és bevallom, néha untam is... Egy kép azonban elég erősen megmaradt bennem: a tábortűznél ülnek a fiúk - amely mellett elaludva aztán agyba-főbe veri őket később néhány kisvárosi polgár -, Fonda dzsekijén a nagy csíkos lobogót mutatja a kamera, ő pedig ennyit mond: "Elszúrtuk!"
Hát, valahol tényleg el lett szúrva egy kicsit a dolog... De hol?
Mumu Creative Commons License 2001.09.27 0 0 4382
Svajcban (Zug kanton)a kantoni parlamentjukbe vement egy orult rendor ruhaban es megolt 14 kepviselot es onmagat.Rengeteg a bombafenyegetes itt nalunk is.Ahogy szokas ,az orultek fantaziajat "begyujtotta" a szept.11-i terror cselekmeny.
goback Creative Commons License 2001.09.27 0 0 4381
A fegyverkezéssel és a háborúról nekem mindig az a véleményem hogy amennyire lehet kerüljük el DE...
mi lenne ha a világ vezető nagyhatalmai máról hónapra bezúznák az őszes fegyvert, igen az összeset! Bin Ladenék örülnének vagy sírnának hogy nincs az ellenfélnek mivel visszalőnie?
Én még mindig azt tartanám a legoptimálisabb megoldásnak, ha bin Ladenek jelentkeznének a rendőrségen, hogy bocs a meggyilkolt emberekért az ártatlan gyermekekért kik a székbepréselődve ezután szénéégtek mert hogy jogukban állt volna az életre. Itt vagyunk, elnézést kérünk minden gaztettünkért, és hogy az országot a nyomorba döntöttük és emberek éheznek mi pedig embereket képeztünk ki háborúra már évtizedeken keresztül még Lennon dalának megszületése idejében is megideologizálva hogy milyen ügyért harcolunk és tudjuk hogy így elkerülhető lesz további emberéletek életének kiontása.
Előzmény: naadaam (4380)
naadaam Creative Commons License 2001.09.27 0 0 4380
1. Ez a szam inkabb szol a bekerol, mint menyorszagrol es pokolrol.
2. Ok, de azert ha elne, biztosan nem azt mondana: 'Ez az Bush, fegyverkezzel, ez a megoldas.'
Előzmény: Csülök (4378)
névtelen Creative Commons License 2001.09.27 0 0 4379
1, csak ajánlás. _melegen ajánlás.
2, ez az amerika nem az az amerika
Előzmény: Csülök (4378)
Csülök Creative Commons License 2001.09.27 0 0 4378
1. Nincsen tiltólista, tehát az egész felvetés ostobaság. Néhány rádió úgy döntött, hogy bizonyos ideig nem sugároz halálról, NewYork-ról, békéről, háborúról, pokolról, menyországról szóló számokat. Ez persze butaság, csak éppen semmi köze a diktatúrákhoz.
2. Az "Imagine"-t John Amerikában írta, ahová azért költözött, mert ott találta meg a legnagyobb (nem hibátlan) szabadságát.
naadaam Creative Commons License 2001.09.27 0 0 4377
Minden militans amerikainak szeretettel...

Imagine
John Lennon
Imagine there's no heaven
It's easy if you try
No hell below us
Above us only sky
Imagine all the people
Living for today...

Imagine there's no countries
It isn't hard to do
Nothing to kill or die for
And no religion too
Imagine all the people
Living life in peace...

You may say I'm a dreamer
But I'm not the only one
I hope someday you'll join us
And the world will be as one

Imagine no possessions
I wonder if you can
No need for greed or hunger
A brotherhood of man
Imagine all the people
Sharing all the world...

You may say I'm a dreamer
But I'm not the only one
I hope someday you'll join us
And the world will live as one

névtelen Creative Commons License 2001.09.27 0 0 4376
felbuzdultam, nyitottam erre topicot:

Amerikai Egyesült Császárság

Előzmény: naadaam (4375)
naadaam Creative Commons License 2001.09.27 0 0 4375
"Ha éltél 10-20 évvel ezelőtt a létező szocilizmusban, akkor tudnod kéne!"
Pontosan erre gondoltam en is, csak nem volt errol eddig tul sok infom, feltem, hogy valami kacsa. Ha igaz, akkor ez ismet nagyon sulyos!
Előzmény: névtelen (4374)
névtelen Creative Commons License 2001.09.27 0 0 4374
Ha éltél 10-20 évvel ezelőtt a létező szocilizmusban, akkor tudnod kéne!

AMERIKA A DIKTATÚRÁK ÚTJÁN!

Előzmény: naadaam (4371)
naadaam Creative Commons License 2001.09.27 0 0 4373
???
A Demokraciarol van nemi halvany elkepzelesem, meg annak idejen Athenben kezdtek muvelni ezt az emberek.
a 'Szabad Vilag'-rol tenyleg semmi fogalmam sincs, ez egy elcsepelt, mar mar archaikus kozhely, amellyel az USA-t es a Nyugatot illettek, amikor meg a foldteke nagyobb reszen szocializmus uralkodott. Ennek a szonak az aktualitasa azota jelentosen csokkent.

Azonban azt meg mindig nem tudom, hogy az a szam miert van egy tarsasag tiltolistajan.

Előzmény: nikknév 007 (4372)
nikknév 007 Creative Commons License 2001.09.27 0 0 4372
"Miert van ez a szam (egyik kedvencem John Lennontol) tiltolistan? Csak nem bekeszeretete miatt???"

naadaam, attól tartok, Neked gőzöd nincs a Demokráciáról és a Szabad Világról

Előzmény: naadaam (4371)
naadaam Creative Commons License 2001.09.27 0 0 4371
Bocs, hogy bemasolom:

"
Lennon-idézet a New York Timesban

szeptember 27. 11:58
[dpa]

Yoko Ono, a meggyilkolt Beatles tag John Lennon özvegye az USA-ban titokban egy egész oldalas hirdetést vásárolt a New York Timesban, melyen egyetlen Lennon-idézet szerepelt. A hirdetésben az állt: "Imagine All The People Living Life In Peace" (képzeld el, minden ember békében éli az életét). A sor a legendás énekes legismertebb békedalában, az Imagine-ben szerepel. Yoko Ono tudatosan kérte, hogy neve ne szerepeljen sehol, és így a felhívással nagyobb hatást érhessen el. Most John Lennon özvegye a Times Square-en akar bérelni egy hirdetőtáblát, hogy ott is az egykori énekes idézete szerepeljen - mondta az özvegy szóvivője. A második szöveg az lesz: "Give Peace A Chance" (adj egy esélyt a békének). Emlékezetes, az 'Imagine' szerepel a legnagyobb amerikai rádióhálózat, a Clear Channel 150 dalt tartalmazó tiltólistáján, amely azokat a számokat tartalmazza, amelyeket nem játszhatnak a társaság adói."

Kerdesem lenne, hatha az amerikat jobban ismerok tudnak nekem segiteni. Errol a tiltolistarol meg nem hallottam. Miert van ez a szam (egyik kedvencem John Lennontol) tiltolistan? Csak nem bekeszeretete miatt???

goback Creative Commons License 2001.09.27 0 0 4370
Így látom én is! de hogy miből a jót és miből a rosszat tartja illetve fogadja be Kína azt igazándiból egy ott élőnek kéne megírnia. Azt tudom hogy az USA az utóbbi időben nagyon támogatja Kína fellendülését de hogy e mögött milyen érdek áll?
Előzmény: DAttis (4368)
névtelen Creative Commons License 2001.09.27 0 0 4369
ja: amúgy mi a kommunizmus és mi a kapitalizmus definíciója?
Előzmény: DAttis (4368)
DAttis Creative Commons License 2001.09.27 0 0 4368
Szerinted el fog tűnni? Én remélem igen, de Kínával mi újság?
Az most milyen ország? Kommunista, vagy kapitalista, úgy érzem Kína a kettő közt ingadozik manapság.
Előzmény: goback (4366)
névtelen Creative Commons License 2001.09.27 0 0 4367
ennyire rosszat nem kívánhatsz amerikának!
Előzmény: goback (4366)
goback Creative Commons License 2001.09.27 0 0 4366
Ami lemaradt: A kommunizmus halvány árnyéka is remélem eltűnik a földről, és mindőrökre egy őskori kövület marad!
Előzmény: goback (4365)
goback Creative Commons License 2001.09.27 0 0 4365
Mégis hány éves vagy, mert nem a leirt ideológia számit, hanem a tapasztalat írj le egy sikeres kommunista országot műveltkém!
Előzmény: TheRedGuy (4363)
TheRedGuy Creative Commons License 2001.09.27 0 0 4363
a kommunizmus arról szólt hogy az utcában ahol lakom kötelezek mindenkit hogy nézze az általam oly kedvelt sorozatot és ha esetleg visszapofázik börtönbevettem vagy kivégeztetem.[..]
Latszik milyen muveletlen vagy. A kommunizmus nem errol szol. Az egy sajnalatos teny, hogy ezzel a mellekattributummal probaltak meg "implementalni". De ez nem a kommunizmus, mint ideologia hibaja, hanem azoke a vezetoke, akik ilyen modszerekkel akartak volna eljutni a megvalositasig.
Javaslom vonulj el inkabb olvasgatni egy kicsit, es gyere majd akkor vissza vitazni, ha tenyszeru informaciokkal rendelkezel! (De akkor majd nem fogsz mar vitazni, mert rajossz, hogy igazunk van.) Hulyesegeket ugyanis mindenki tud beszelni, de azon nem erdemes vitazni.
Előzmény: goback (4361)
DAttis Creative Commons License 2001.09.27 0 0 4362
1956-ban, miért nem segített akkor a nagy USA szerencsétlen Magyarországon? Ha annyira segítőkész, a demokrácia védelmezője. Minket eltapostak az oroszok (illetve szüleimet, nagyszüleim élték át a ruszkik nyomulását).
És hadd ne mondjam a nagyhatalmak megállapodása szerint tulajdonképp Kelet-Európát "odadobták" a Szovjetuniónak. Ebben az USA nem hibás?
Görögországot nem engedték az amcsik, de a többi állam Délkelet-Kelet Európában mind a Szu hatalma alá került.

Előzmény: tokhal (4323)
goback Creative Commons License 2001.09.27 0 0 4361
Az hogy mifelénk kevesebb áldozattal bizonyosodott be hogy úgy csapnivaló a kommunizmus ahogy van az a mi szerencsénk.
De a te példád is úgy csapnivaló ahogy felvetetted mert nem mindegy hogy ha nem szeretem a szappanoperákat akkor megtehetem hogy csak úgy kikapcsolom a készüléket vagy sem. Mert a kommunizmus arról szólt hogy az utcában ahol lakom kötelezek mindenkit hogy nézze az általam oly kedvelt sorozatot és ha esetleg visszapofázik börtönbevettem vagy kivégeztetem.
Előzmény: Morae (4357)
DAttis Creative Commons License 2001.09.27 0 0 4360
Végre valaki egyetért velem valamiben :)))

Előzmény: naadaam (4359)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!