Kezdő hegesztők számára hoztam létre ezt a topic-ot. Banális kérdések, gépvásárlás megtárgyalására. Egymásnak való segítségnyújtás, tippek, információk. Kérem mindenki tisztelje a kezdő kérdezőt.
Reggel leadtam a szervizben a beteg pajzsot, most telefonáltak, hogy gariban kicserélték egy újra a kazettát. Ennek ellenére megingott a bizalmam benne. Megejtettem egy körtelefont, beszéltem néhány ismerőssel akik komolyabban űzik ezt a műfajt, azt mondják, hogy tapasztalatuk szerint ezek az olcsóbb elektronikák awira csak mérsékelten alkalmasak. Az awinak stabilabb a fénye mint pl. az MMA-nak, vagy a MIG-nek és ezt nehezebben kezelik ezek az optikák. Ha kicsit villog, változik az ívfény, akkor semmi gond, mert a folyamatos kontrasztváltás okozta impulzus életben tartja, de ha kisimul és nem is túl erős (pl. alacsonyabb áramnál) akkor előfordul ez a gyakori kivilágosodás.
Beszéltem az Optrel-t kínáló úrral is. Azt mondta zsír új a pajzs. Ma úgy is kellene mennem arrafelé, lehet, hogy megnézem. Kicsit betojtam tegnap ezektől az atomvillanásoktól, még egy óra múltán is láttam foltokat. Nem merek szórakozni ezzel. Nem olyan dolog, mint egy gyengébb minőségű hegesztőgép, amivel max nem tudok olyan szépen hegeszteni, de legfeljebb többet csiszolok.
Amióta rendesen ki lett egyensúlyozva a késtengely, azóta nagyon simán fut. Szinte semmi rezgés, vibrálás nem érezhető a gépvázon. Itt nincsenek nagy lengő, mozgó tömegek, csak sima forgás. Megerősíteni sem azért gondoltam, mert bármilyen vibráció lenne, pusztán a felfogatás alapját kevésnek, aránytalannak vélem a késtengely súlyához viszonyítva.
Holnap reggel visszaviszem a beteget, de gyanítom, hogy nem oldódik meg a probléma. Vagy az lesz, hogy ott a szervizben tökéletesen működik, vagy ottfogják, javításra. Az meg biztosan nem két nap lesz, nekem ellenben most nagyon kellene. Nem tudom nélkülözni két hétig. Nagyon meg vagyok csúszva a projektjeimmel.
Nincs messze tőlem, ráadásul holnap vagy holnapután járok is arrafelé, lehet, hogy megnézem. Ennek az olcsóbb kategóriának a hátrányait már kitapasztaltam. Nem látszanak a finomabb részletek, sötét, tényleg nyiklik-nyeklik. Ha kényelmes a fejpánt, akkor majdnem leesik a fejemről, mikor lebólintom, nem lehet rendesen beállítani a féket, vagy szoros és nem billen le teljesen, vagy laza, de akkor meg bellbevág. De ezeket simán elviselném, ha nem pirítaná ki a retinámat egyre gyakrabban.
Ezek szerint a többlet pénzért többletszolgáltatást is nyújtanak. Én mindent csak zöldben látok és azt sem túl élesen. Speedglas-okat is láttam hirdetni. Ez az Optrel azért érdekes, mert új és a bolti árhoz képest a feléért hirdetik.
az az optrel megéri az árát.majd akkor döbbensz rá mikor hegesztel vele.nagyságrendekkel jobb a valós színérzékelése mint az olcsóbb autómata pajzsoknak.Már mikor kezedbe fogod és nem nyeklik-nyuklik akkor érzed hogy anyag van a kezedbe.Azért kérdezd meg hogy milyentartalék cuccok vannak hozzá.Mert ha uj akkor legalább 3db előtét üveg meg hátsó üveg meg fejpánt homlok pántnak is kell lennie.
Nekem optrel még nem volt élesben a fejemen, erről Guszti tud nyilatkozni. A 3m speedglas 9002 viszont valóban sokkal élesebb, és valamivel színesebb képet ad, mit a középkategóriás pajzsok. (az optrel meg kb ugyanaz a kategória)
Kerti meló.. lenyírtam a füvet, kicsaptam pár akác ágat, elégettem .. levettem a kesztyűt és láttam egy lilában játszó dagadt középső ujjat ... most sem fáj.
Láttam ezt az Optrelt. Tetszik, de igen húzós, még ha féláron is kínálják. Ez a boltban 150 ropi körül van. De sajnos a hobbista és a profi szeme egyformán sül ki az ív fényétől. Meglátom holnap mire jutok ha visszavittem, de még egy ugyanilyent nem szeretnék
Nekem meg a jobb kezem középső ujja "mekkent" meg :-)
Nem értem hogy mert, nem ejtettem rá semmit, nem éreztem hogy beütöttem volna (jó vastag kesztyű volt rajtam) de kerti meló végeztével elkezdett dagadni ... az utolsó ujjperc vége ferdén törött felirat a doki papírján, az ujjamon meg fémsín :-)
Én se flexelek egy darabig, nem tudom megfogni :-( Csütörtökön kontroll, remélem leszedik :-) Még csak 3 órája van rajta, de marhára zavar
Néhány hete már játszott olyant, hogy hegesztés közben néhány pillanatra kivilágosodott. Akkor arra gondoltam, hogy esetleg a környezeti fények (ablak, lámpa) bezavar. Négy szenzoros, biztos, hogy nem véletlenszerű kitakarás okozta. Az elem nincs lemerülve, mert nem jelez a LED, ennek ellenére kicseréltem, de az sem segített. Ma délután már többet volt világos, mint sötét. Variáltam a környezeti fényekkel, minden lehetséges beállítást végigpróbáltam, de nem jó. Amikor kialakul az ív, akkor azonnal elsötétül, nem mozdítom a fejem, még az ömledék sem alakul ki, tehát semmi nem mozdul, nem változik és hirtelen lőn világosság, tart egy darabig, aztán besötétül, majd megint bevillan a szemembe és így szórakozik. Lehet, hogy én vagyok a balfasz, vagy tényleg kapitulál az optika?
Még garanciális, holnap visszaviszem, de elvesztettem a bizodalmam ezekben a huszonezres pajzsokban. Ebben a kategóriája legkomolyabb optikája van, de sok jóra nem számítok, a másikkal sem ha netán ki is cserélik. Még most is zöld karikák ugrálnak a szemem előtt :-(
És ez egy kis gép, mindössze 250 mm-es késtengellyel. Már így is alig bírom mozgatni, kell hozzá csinálnom egy kerekes állványt is, mert nincs annyi helyem, hogy fixre telepítsem.