Kezdő hegesztők számára hoztam létre ezt a topic-ot. Banális kérdések, gépvásárlás megtárgyalására. Egymásnak való segítségnyújtás, tippek, információk. Kérem mindenki tisztelje a kezdő kérdezőt.
Múlt héten volt fent az OLX-en (Szolnokon) zsír új speedglas 9002x 70-ért. Azt a pajzsot szeretem/próbáltam, de nem merném megvenni csak személyesen. Jó vételek mindig vagy rohadt messze bukkannak fel tőlem, vagy rosszkor (időhiány), vagy marha hamar elkelnek :-)
Amióta nézegetem a pajzsokat (vasárnap óta - ekkor hunyt el a kínai) azóta legalább öt Speedglas / Optrel hirdetést találtam. Jellemzően 50-60 ropi körül, bár ezek inkább használtak mint újak, de ne legyen kapzsi az ember. Nekem sem volt pofám többet alkudni, 60-at adtam érte. De ez új, és így is a fél ár alatt megkaptam.
Ja, van 50-70 közt középkategória - ami tényleg az - pld esab aristo tech, vagy a lincoln electric, lorch pajzsok. Csak az a kaki hogy ezek sokkal nem jobbak mint az olcsó kategória, max kényelmesebbek, és megbízhatóbbak.
Akkor meg már inkább várjon ki az ember egy ilyen csúcs pajzsot ugyanannyiért. Félévente van eladó optrel, meg speedglas is, mert kint/cégnél dolgozók kapják, és mivel a régi még bőven tart, ezért féláron megy vaterára, olx-re.
Először én is furcsállottam, a két fix késleltetési fokozatot, de gondolom a svájciak tudják, hogy mit miért. Nekem a 680-as van, az e feletti 684-es már fokozatmentes és van rajta automatikus sötétedésszabályzó elektronika. A felhasználó által beállított értéket variálja +/- 2 fényértékkel. Annak a profinak, aki gyakran variál technológiát, áramot stb biztosan jól jön az efféle nyalánkság, de én komótosan hegesztek, jobbára asztalnál, kisebb munkadarabokat, belefér az időmbe, hogy csavarintok egyet a potméteren.
De azt is állítom, hogy 15-18 ezerért ezek a kínai pajzsok nagyon megérik az árukat. Awira ezek szerint kevésbé alkalmasak, de azon kívül semmi gond velük. Tény, hogy kényelmetlenebbek, hamarabb tönkremegy a mechanika, de valamit valamiért. Az a kaki, ha ugyanezt a minőséget, műszaki tartalmat veszi meg valaki márkás jelmezben, 50-60 ezerért.
A pajzs mechanikájában ég és föld a különbség. A kínai már eltört, a fejpánt elszakadt, az Optrel meg 10 éve működik. Fejpánt burkolatot kell majd cserélni.
Csakhogy a fix késleltetésnek van egy hatalmas előnye.. Nem állítódik el...
Ugyanez igaz a fixen állítható fokozatkapcsolóra.... Ez tipikusan az az eset amikor a kevesebb több.
Én is pont erre jutottam. A 20-50 ezres kategóriában van, hogy totál egyforma elektronika van, holott a kazetta határozza meg egy pajzs árának, használati értékének kb 80%-át. Legalább is ahogy néztem a felső kategóriás Optrel, Speedglas pajzsok 120-150 ezer körül kezdődnek hivatalos listaáron, de ha csak egy belevaló kazettát külön akarsz venni, az is 100-120 ezer.
Nem nagyon értek hozzá, de gondolom nem pusztán marketing, hogy jószerivel ez a két véglet kapható a piacon, hanem technológiai oka lehet. Ahhoz, hogy megfeleljen egy bizonyos ipari szabványnak, magasabb szintű, konkrét műszaki elvárásnak, ott nagyobbat kell lépni.
Mert a kínai pajzsom is nagyon jól mutat a műszaki adatlapon, papíron mindent tud amit a nagyok, professzionális felhasználásra ajánlják, de a gyakorlat mégis mást mutat. Sőt, az Optrel kazettánál még többet is tud (elvileg), mert a kínai 4 szenzoros, a késleltetése fokozatmentesen állítható és szélesebb sávban és a nézőképe is nagyobb méretű. Az Optrel csak két szenzoros és két fixen kapcsolható késleltetési fokozata van. Kína lekörözte a svájci ipart :-(
Na ez a gond, hogy vannak a felső kategóriás pajzsok, van az alsó kategória, a kettő közt meg árban és minőségben egy nagy szakadék. (most a rendes árakról beszélek) Középkategóriába meg (lincoln, 3M 100-as sorozat, gce, esab 50-60.000-es pajzsok) nem nagyon szabad belenyúlni mert néha előfordul ugyanennyiért zsír új felső kategóriás darab.
Hát Guszti, most már értem, hogy miről beszéltél az Optrel-lel kapcsolatban:-)
Későn értem haza vele, ma már nem tudtam kipróbálni, csak így "szárazon" próbálgatom, állítgatom és le vagyok nyűgözve az ergonómiájától. Baromi kényelmes, minden részletében állítható, látszik, hogy ezen dolgoztak a fejlesztők. Mint a hülyegyerek karácsonykor, itt ülök a nappaliban és próbálgatom, élvezkedek :-) Meglepő, hogy milyen jó az optikája, nem olyan sötét zöld, mint egy éjjellátó készülék, hanem rendesen színes. A fejpánt fékje is olyan, mint ahogy elképzeltem. Úgy be lehet állítani, mint ha szervomotor engedné le a pajzsot.
Akitől vettem, annak a srácnak volt még egy ugyanilyen. Azt négy éve használja, elég rendesen, mert igen viharvert kinézete volt. Ennyi idő alatt annyi kínja volt mindössze, hogy most kellett benne elemet cserélni.
Tényleg teljesen új, karcmentes, dobozában, leírással. Csak egy plusz külső előtétüveg van hozzá semmi egyéb, de nekem szerintem hosszú időre elég lesz így is. Bízom benne, hogy ebben nem ég ki a retinám.
Én is így gondoltam, mivel raktak bele egy új elektronikát, egy darabig biztosan jó lesz. Mivel alapon is egy olcsó pajzs, fillérekért nem adom el. Azt mondták a szervizben, hogy nagyon sokat eladtak ezekből, de ez az első amit visszahoztak. Nem is tartanak hozzá kazettát, egy újból vették ki :-)
Reggel leadtam a szervizben a beteg pajzsot, most telefonáltak, hogy gariban kicserélték egy újra a kazettát. Ennek ellenére megingott a bizalmam benne. Megejtettem egy körtelefont, beszéltem néhány ismerőssel akik komolyabban űzik ezt a műfajt, azt mondják, hogy tapasztalatuk szerint ezek az olcsóbb elektronikák awira csak mérsékelten alkalmasak. Az awinak stabilabb a fénye mint pl. az MMA-nak, vagy a MIG-nek és ezt nehezebben kezelik ezek az optikák. Ha kicsit villog, változik az ívfény, akkor semmi gond, mert a folyamatos kontrasztváltás okozta impulzus életben tartja, de ha kisimul és nem is túl erős (pl. alacsonyabb áramnál) akkor előfordul ez a gyakori kivilágosodás.
Beszéltem az Optrel-t kínáló úrral is. Azt mondta zsír új a pajzs. Ma úgy is kellene mennem arrafelé, lehet, hogy megnézem. Kicsit betojtam tegnap ezektől az atomvillanásoktól, még egy óra múltán is láttam foltokat. Nem merek szórakozni ezzel. Nem olyan dolog, mint egy gyengébb minőségű hegesztőgép, amivel max nem tudok olyan szépen hegeszteni, de legfeljebb többet csiszolok.
Amióta rendesen ki lett egyensúlyozva a késtengely, azóta nagyon simán fut. Szinte semmi rezgés, vibrálás nem érezhető a gépvázon. Itt nincsenek nagy lengő, mozgó tömegek, csak sima forgás. Megerősíteni sem azért gondoltam, mert bármilyen vibráció lenne, pusztán a felfogatás alapját kevésnek, aránytalannak vélem a késtengely súlyához viszonyítva.
Holnap reggel visszaviszem a beteget, de gyanítom, hogy nem oldódik meg a probléma. Vagy az lesz, hogy ott a szervizben tökéletesen működik, vagy ottfogják, javításra. Az meg biztosan nem két nap lesz, nekem ellenben most nagyon kellene. Nem tudom nélkülözni két hétig. Nagyon meg vagyok csúszva a projektjeimmel.
Nincs messze tőlem, ráadásul holnap vagy holnapután járok is arrafelé, lehet, hogy megnézem. Ennek az olcsóbb kategóriának a hátrányait már kitapasztaltam. Nem látszanak a finomabb részletek, sötét, tényleg nyiklik-nyeklik. Ha kényelmes a fejpánt, akkor majdnem leesik a fejemről, mikor lebólintom, nem lehet rendesen beállítani a féket, vagy szoros és nem billen le teljesen, vagy laza, de akkor meg bellbevág. De ezeket simán elviselném, ha nem pirítaná ki a retinámat egyre gyakrabban.
Ezek szerint a többlet pénzért többletszolgáltatást is nyújtanak. Én mindent csak zöldben látok és azt sem túl élesen. Speedglas-okat is láttam hirdetni. Ez az Optrel azért érdekes, mert új és a bolti árhoz képest a feléért hirdetik.
az az optrel megéri az árát.majd akkor döbbensz rá mikor hegesztel vele.nagyságrendekkel jobb a valós színérzékelése mint az olcsóbb autómata pajzsoknak.Már mikor kezedbe fogod és nem nyeklik-nyuklik akkor érzed hogy anyag van a kezedbe.Azért kérdezd meg hogy milyentartalék cuccok vannak hozzá.Mert ha uj akkor legalább 3db előtét üveg meg hátsó üveg meg fejpánt homlok pántnak is kell lennie.
Nekem optrel még nem volt élesben a fejemen, erről Guszti tud nyilatkozni. A 3m speedglas 9002 viszont valóban sokkal élesebb, és valamivel színesebb képet ad, mit a középkategóriás pajzsok. (az optrel meg kb ugyanaz a kategória)
Kerti meló.. lenyírtam a füvet, kicsaptam pár akác ágat, elégettem .. levettem a kesztyűt és láttam egy lilában játszó dagadt középső ujjat ... most sem fáj.