Keresés

Részletes keresés

Rahed Lee Creative Commons License 2015.04.30 0 0 106

Nekem a 160-as kis BLM elment 10A-ről. Utána átépítettem a garázs elektromos hálózatát. Most C16 van, falonkívüli 2,5-ös kábelezéssel, erről az egyfázisú, 2kw-os nagy villanymotorom is elindul komoly terhelés alatt is.

Előzmény: BereczT (94)
maseratisti Creative Commons License 2015.04.30 0 0 105

Nálam is felmerült többször a gépcsere (gorilla) valami tökösebbre, márkásabbra, többet tudóra, de olyan felesleges itthonra. Marhára nem használnám ki. Jó döntés lenne az alfa kombi, csak ne szeptemberben vedd meg :-) Állna egy fél évet kihasználatlanul télen. 

Inkább jövő tavasszal. Aztán hajrá hegesztgetés :-)

(csak egészség legyen mellé, az epe az genya dolog, tudja szopatni az embert. Én mindjárt indulok a balesetire kontrollra - 8-tól kezdenek- aztán majd alkudozok a törött ujjammal, hogy úgy csinálják meg a fixálást hogy barkácsolni, írni, és kocsit vezetni is tudjak. Műanyag gipszet viszem magammal XD gondold el a legvégéből - körömperc - van csak letörve 3 mm, erre könyökig be van sínezve a jobb kezem) 

Előzmény: Törölt nick (103)
maseratisti Creative Commons License 2015.04.30 0 0 104

Az Ergus awinál 20A, a pocketmig 165 kombinál 16A az ajánlott kismegszakító. Mindkettő megy 10A-esről is vígan a 2,5-es 46.16-os pálcával 80-85A közt.

Múltkor a munkahelyen kellett visszahegesztenem a kirakatunk egyik letört pántját (kb7-8cm varrat 2 sorban) 10A kismegszakító ott is, és arról ment a világítás, és a belső kamerarendszer/riasztó is. (valamint 2 számtógép, 2 nyomtató, de azokat a hegesztés idejére kikapcsoltam) 0,8-as esab poreles huzal, 75A, simán ment. 3 perc alatt kész volt a feladat.

Egy 3,5m-es "tyúkbél" kapcsolós hosszabbító volt kéznél, az volt még a gép meg a fali aljazat közt, mert kellett egy kis mozgástér. (a sarokcsiszoló nem ért ki)

Előzmény: Törölt nick (103)
Törölt nick Creative Commons License 2015.04.30 0 0 103

Ja nekem is az van alfaweld 130. Mindenre elég itthon. Bár nem tudom a 10a es ről menne e. Nekem 16 os van. Lehet befektetek egy alfaweld 185 kombiba. De majd kb szeptember körül. Meg jólenne áfa nélkül.bár erre nemsok esély van.  Macliz

Előzmény: maseratisti (97)
maseratisti Creative Commons License 2015.04.29 0 0 102

Ház körül, telken, barkácsoláshoz, 2-es, vagy zömében a 2,5-es elektródával dolgozik szerintem a hobbisták 90%-a. (nekem nincs is itthon csak 2,5-es) Oda elég a 70-90A. Ezt az alfa 100%-os bekapcs idővel tudja.

Szerintem túlkombinálod :-)

Előzmény: BereczT (99)
BereczT Creative Commons License 2015.04.29 0 0 101

Hivatalosan ez csak világítási kör és közös. Nem szabad, de mégis használnak róla ezt azt. 

Előzmény: egrikovax23 (98)
ívhegesztő1977 Creative Commons License 2015.04.29 0 0 100

Hát elég kevés a 10Amper.

Hogy elmenne e róla a kis 130-as Alfaweld azt nem tudom.

Mert ahogy a fórumtárs írta az neked bőven elég lenne.

Azt viszont tudom,hogy én próbáltam 10Amperról a gépemet.

Egy Rilon 200-as de be sem tudtam kapcsolni mert abban a

pillanatban lecsapta a kismegszakíót.

Ez nem nállam volt,így nem tudom milyen fogyasztó ment

még arról a 10Amperról.

Előzmény: BereczT (96)
BereczT Creative Commons License 2015.04.29 0 0 99

Nem csak erre kell, de van egy ilyen probléma is. Ha már veszek szeretnék olyat amivel kinti munkákat is meg tudok csinálni, hogy ne kelljen a trafót cipelni. Ezért is nézegettem nagyobbakat, de lehet igazatok van és túlkombinálom. :)  

Előzmény: maseratisti (97)
egrikovax23 Creative Commons License 2015.04.29 0 0 98

Az áramszolgáltatónál lehet kérvényezni hogy cseréljék nagyobbra a kismegszakítót.

Ha nincs plombázva, cseréld (cseréltesd) ki 16 (vagy nagyobb)C-re! Persze ha a hálózat alul van tervezve, akkor ne próbálkozz, bízd szakemberre!

maseratisti Creative Commons License 2015.04.29 0 0 97

Erre az alfaweld mma130 tökéletesen elég, felesleges árban, teljesítményben, méretben fentebb menni.

http://hegesztestechnika.net/spd/H-389340/ALFAWELD-MMA-130-130A-230V-inverteres-hegesztogep-

BereczT Creative Commons License 2015.04.29 0 0 96

Igen. Panel pince és szeretnék lakatszemet meg egy két apróságot felhegeszteni. 

Előzmény: ívhegesztő1977 (95)
ívhegesztő1977 Creative Commons License 2015.04.29 0 0 95

Attól is függ a dolog,hogy még mi megy arról a 10amperról?.

Csak a hegesztő?

Előzmény: BereczT (94)
BereczT Creative Commons License 2015.04.29 0 0 94

Korábban olvastam, hogy a 160A-nak elég. Kisebb teljesítményen használva se lehet? 

Előzmény: Rahed Lee (93)
Rahed Lee Creative Commons License 2015.04.29 0 0 93

Szerintem egy 200A-es gépnek kevés lesz a 10A.

Előzmény: BereczT (92)
BereczT Creative Commons License 2015.04.29 0 0 92

Sziasztok!

Örülök ennek az új fórumnak itt legalább nem OFF a hobbi gépvásárló. Jelenleg egy Hetra 140/200 gépem van. A gond, 

hogy 10 A-ról is tudnom kéne hegeszteni (csak barkácsolás, háztáji munka) . Az alábbi gépeket néztem ki. 

http://inverteres-hegeszto.arukereso.hu/alfaweld/hyper-arc-200a-p258348607/#termek-leiras

http://inverteres-hegeszto.arukereso.hu/alfaweld/mma-160-p258348539/#termek-leiras

http://inverteres-hegeszto.arukereso.hu/blm/1600tm-p270331987/#termek-leiras

Tudtok jobbat javasolni hasonló ár/teljesítmény kategóriában? Ezek közül melyik jobb? A 200A-os tudja azt mint a többi ívtartás stb...? 

Rahed Lee Creative Commons License 2015.04.29 0 0 91

Annyit módosítanék a délutáni litánián, hogy a végáram esetében kicsit elsokaltam. Az 50%-os ajánlás kicsit sok. 10-40% lenne a megfelelő érték. És az áramlefutást is veheted hosszabbra. A 2-3 mp kicsit nagyon alsó érték.

Bocs, de ahogy írtam én is kezdő vagyok, tapasztalatom kevés, jegyzetekből építkezem. A jegyzeteim meg nem voltak nálam délután :-)

Előzmény: iset6 (90)
iset6 Creative Commons License 2015.04.29 0 0 90

Köszönöm a válaszodat sokat segítettél!

Sajnos csak 2 hét múlva lesz megint óránk és csak akkor tudom megkérdezni az oktatókat.

Előzmény: Rahed Lee (89)
Rahed Lee Creative Commons License 2015.04.29 0 0 89

Ahogy írtad, most jársz tanfolyamra. Szerintem kérdezd meg a mestereidet. Velük biztosan többre mész, mint a magamfajta kocahegesztővel :-)

Előzmény: iset6 (87)
Rahed Lee Creative Commons License 2015.04.29 0 0 88

Ha már senki sem szólal meg, leírom saját tapasztalataimat, de hangsúlyozom, hogy én amatőr vagyok, a tévedés jogát fenntartom. Nekem is ilyen gépem volt egy rövid ideig, csak piros volt és BLM névre hallgatott.

Akkor vegyük sorjában:

1.  Multifunkciós szabályozó gomb

Nincs mit mondani róla, kattintva kiválasztod a funkciót, forgatva állítod az értéket.

2.  Hegesztési mód választó

Itt gondolom nincs problémád, egyértelműek a jelölések. A "Gas" az egy gázteszt üzemmód, ha ide tekered és megnyomod a pisztoly gombját, akkor megnyitja a gázszelepet anélkül, hogy áramot adna a pisztolyra. A gázfolyás mennyiségének beállítására szolgál a reduktoron.

3.  Gáz előáramlás   0-1 S

Hagyhatod 1 mp-en, bár 4-5 m-es munkakábelhez elég a fele is. Nincs nagy jelentősége, egy a fontos, előbb jöjjön létre a gázburok, mint az ív.

4.  Kezdő áramerősség   5-200 A

A hegesztőáram 30-50%-a

5.  Áram felfutási idő   0-5 S

A kezdőáram ennyi idő alatt éri el a hegesztőáram értékét. Én 2-3 mp-re állítom. Emiatt néha az ív is késleltetve indul.

6.  Hegesztőáram 5-200 A

Ez megint evidens, anyagvastagság és illesztés függvénye. Belső sarokvarrathoz több, tompavarrathoz kevesebb. Szénacélnál 30A/mm egy általános viszonyszám, de ez sok mindentől változhat. Ha kevés, akkor nehezen alakul ki az ömledék, ha sok, akkor átroskadhat a varrat. De ezt úgy is látod közben.

7.  Bázisáram 5-200 A

Impulzus üzemmódban használatos, alacsonyabb kell legyen a hegesztőáramnál. A beállított impulzus frekvenciának megfelelően kapcsolgat az elektronika a bázisáram és a hegesztőáram között. Vékony lemezeknél használatos, mert nem melegíti túl, nem égeti át a vékony anyagot. Én 40-60% között használom

8.  Impulzus frekvencia 0.5-100 HZ

Minél magasabb a frekvencia érték, annál kisebb a munkadarab hőterhelése. A 100Hz nem egy nagy érték, sok gépen 300Hz, vagy e feletti frekvencia is beállítható. A jelenlegi BLM Smart Tig gépemen 500Hz a max.

9.  Áram lefutási idő 0-5 S

A pisztoly kikapcsolásakor hegesztőáram ennyi idő alatt csökken a beállított végáramra. Anyagfüggő, 2-3 mp-et szoktam beállítani

10. Végáramerősség 5-200 A

50% körül használom. A végkráter kialakulását lehet vele elkerülni. Ahogy állítgatod, úgy is látod a hatását. Az áram lefutás és a végáram is hatással van a kráterképződésre. Tapasztalatom szerint nem élnek teljesen külön életet.

11. Gáz utóáramlás idő 0.1-10 S

A varrat oxidációját hivatott meggátolni. A gáznak addig kell menni a pisztoly kikapcsolása után, amíg a varrat hőmérséklete le nem csökken a kritikus érték alá. Addig nem is szabad elvenni a pisztolyt a varrat fölül, amíg jön a gáz. Én 5-7 mp-en használom, anyagvastagságtól függően.

12. Impulzus kitöltés 5-100 %

Impulzus hegesztésnél a bázisáram és a csúcsáram százalékos arányát mutatja, egy impulzuson belül. Ez nagyon anyagfüggő paraméter, a megfelelő beolvadásra van hatással. Ha 50%, akkor egy impulzuson belül egyenlő a bázis- és a csúcsáram hossza.

13. Impulzus választás ki/be

Egyértelmű

14. Ívgyújtás (Hot Start)   1-10

Indulásnál megemeli a hegesztőáramot a könnyebb ívgyújtás érdekében.

15. Íverősség szabályozás (Arc force)   1-10

MMA funkció, a változó ívhossz függvényében variálja az áramerősséget.

Szóval kéretik kellő fenntartással fogadni a fentieket, valszeg lesz itt még aki szakértő és hozzá is szól. Majd kijavít, ha valahol hülyeséget írtam.

Előzmény: iset6 (73)
iset6 Creative Commons License 2015.04.29 0 0 87

Senki nem tud nekem segíteni?

Elég fontos lenne!

Előzmény: iset6 (73)
Rahed Lee Creative Commons License 2015.04.29 0 0 86

Így kezdődnek a gondok. Eleinte egy-egy rövid bevillanás, majd egyre hosszabb. Nálam a hétvégén, már többet volt világos, mint sötét :-) De ha még garanciális a pajzs, cseréltesd ki a kazettát mielőtt lejár a gari.

Én így utólag azt tenném a kínaival - ha nem lenne meg az Optrel - hogy az alsó két szenzort leragasztanám. Ezzel megszűnne a környezeti fényekre való túlérzékenysége. A több szenzor nagyon jó a kitakarás ellen, de gyanítom egy olyan munkahelyen, ahol egymás közelében több hegesztő kolléga is dolgozik, elég sok gondot okozhat. Valószínűleg ezért csak kétszenzoros az Optrel és még azt a kettőt is lehet "árnyékolni"

Már biztosan fejlesztik azt a rendszert, ahol a pajzsot a pisztolyból érkező egyedi frekvencia vezérli :-) Párosítani kell majd, mint egy bluetooth eszközt:-)

Előzmény: Törölt nick (85)
Törölt nick Creative Commons License 2015.04.29 0 0 85

Sziasztok!

Megnyugtató amit az olcsóbb pajzsról írtok.) Valószínű én is belefutok majd a hibáiba. Egyenlőre még működik, de egymást követő kivilágosodást már én is tapasztaltam. 

Firgabá58  2015.02.05    0 0 24684

Rahed Lee Creative Commons License 2015.04.29 0 0 84

Igen én is úgy tapasztaltam, hogy a kazettáknak a homogén, nyugodt ív a legnagyobb kihívás. Ezért kritikus az awi. Ha már egy kicsit is vibrál, annyi már elég nekik.

Előzmény: Batri Guszti (83)
Batri Guszti Creative Commons License 2015.04.29 0 0 83

Az enyém viszont az 5-9ig sötétedést nem tudja,csak a 9-13ig van rajta.A többi funkciókban és értékekben azonosak.

A régi BestVision pajzsom is bevillant párszor az awinál.Az érzékenységet vettem a legnagyobbra, meg ahol lehetett pulzá-val awiztam.A pulza sokat javított az érzékelésnek, főleg akkor ha kicsi 5-ös kerámiával meg kis amperral  myomtam.

Előzmény: Rahed Lee (82)
Rahed Lee Creative Commons License 2015.04.29 0 0 82

A tiéd ezzel az automata sötétedés állítással többet tud, az enyémben nincs ez a funkció.

Előzmény: Batri Guszti (81)
Batri Guszti Creative Commons License 2015.04.28 0 0 81

gratulálok a pajzshoz.Nekem ahogy nézem az E670-es kazetta van benne.A középső csúszkával tudok autómata fényerősség érzékelést állítani.

http://www.bestweld.hu/optrel-e670-hegesztopajzs

Előzmény: Rahed Lee (80)
Rahed Lee Creative Commons License 2015.04.28 0 0 80

Hát én nem 'tom, de szerintem ezekkel az értékekkel nem kell foglalkozni. Nincs ember nincs a földön, aki különbséget tudna tenni egy 0,1 ms, vagy egy ennél jóval rövidebb reakcióidő között. Soha nem voltam jó matekos, (a fizikát jobban szeretem), de 1 millisecundum, az 1 ezred másodperc. Ez emberi léptékkel értelmezhetetlenül rövid idő. A 0,1 ms ráadásul jóval rövidebb, ennek mindössze az egy tized része, vagyis egy tízezred másodperc. Kb. 130 ms alatt a fény az egyenlítő mentén megkerüli a földet.

Az Optrel e680 elektronika, a műszaki leírás szerint 0,18 ms értéket tud szobahőmérsékleten. A kínai pajzsom kazettájára 0.03 ms-ot adtak meg. Szerintetek melyiknek kellene hinni? Melyik cég laboratóriumának mérési eredménye lehet hitelesebb? Egy noname kínai, vagy egy neves, európai piacvezetőnek?

Ma este tudtam üzemi próbának alávetni az Optrelt. Mit mondjak, más dimenziót nyitott.

A 0,18-as reakcióidő ellenére a fény nem bírt olyan gyorsan kijönni a wolframból, hogy akár egy szemvillanásnyi időre is sikerült volna megtámadni a retinámat :-) Ez nem villogott semmit. Ami nagyon tetszik, az egy pofonegyszerű megoldás, a "szenzor ellenző". Egy kis műanyag lapka, amit le- és fel lehet mozgatni. Ha közelebb van a szenzorokhoz, akkor a környezeti fények sokkal kevésbé zavarják. Nálam a garázsban van egy 200-as és egy 100W fali lámpa. Ha egyenesen belenézek bármelyikbe az Optrel pajzzsal akkor értelemszerűen besötétedik. De ha egy kicsit is el- vagy lefordítom a fejem, akkor már kivilágosodik, látok mindent.

Tegnap garanciában kicserélték a szervizben a döglődő kínai kazettát a BLM pajzsban, ezt is kipróbáltam. Most már awinál sem villogott be, rendesen használható volt, tehát egyedi meghibásodásról lehetett szó, nem konstrukciós rendszerhibáról. De a négy szenzor valamelyike mindig talált magának valami fényforrást, ergo állandóan besötétedett. Nagyon nehéz volt olyan pozíciót találni, hogy lássak valamit amíg el nem indult az ív. Egyenletes térvilágításnál, szabadtéren semmi gondot nem okozna, de extrém viszonyok között jön ki a profi cucc erénye. Szerintem emiatt nincs az Optrel-ben több két szenzornál.

De jó lesz a kínai bevont elektródára, ha azt összeköpködi nem fogom siratni :-)

Előzmény: Pisti83 (79)
Pisti83 Creative Commons License 2015.04.28 0 0 79

Szerintem a reakcioideje ennek nem a legjobb: az 0,1 ms haromszor lassabb az 1/33000-es (0,03 ms) pajzsoknak, amit nekem javasoltak. Mondjuk en meg nem hasznaltam 0,1 ms-est, nincs veluk tapasztalatom...

Az az Optrel jo vetel volt Rahed Lee-nek, gratula!

Előzmény: maseratisti (44)
Törölt nick Creative Commons License 2015.04.28 0 0 78

köszi. hiányzik a co mert tisztább vele a munka meg gyorsabb, ha legközelebb veszek akkor trafós lesz és magyar, mint pl a formig 175 

Előzmény: vaz05 (77)
vaz05 Creative Commons License 2015.04.28 0 0 77

Jobbulást, én is csak meló után itthon szoktam 1-2 fusi melót megcsinálni. Nem hiányzik a co, én jobban szeretem mint az MMA-t. Igaz én szinte csak vékony anyagokkal dolgozok, max zártszelvények.

Előzmény: Törölt nick (76)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!