A hétvégén kint voltunk a paradicsomba. Cingo-ból mentünk Klástoriskóig a kéken a gerincen(nem a Hernád mellett), onnan a Nagy Kyselen keresztül a Klauzy-tóig, majd vissza a Tomasovska Belán. Elég kevés a víz a kanyonokban, eső nem esett. Viszont elég tisztességesen elfáradtunk. A klauzy mellett eléggé ki van ritkitva az erdő, nem a legszebb látvány. Jó pár állatot sikerült lencsevégre kapni, majd teszek fel fotókat.
A Stratena-Píla közötti uton viszont mindkét irányból behajtani tilos, javaslom a Gemerska Poloma-Igló közötti utat. Talán egy kicsivel még rövidebb is.
Gyorsítják a haladást az új elkerülő szakaszok is(autóutak) Rozsnyóig.
Amugy nem voltak sokan, csak néha találkoztunk emberekkel.
Egy kérdésem lenne: Ha Cingo-ból akarok a Klástorisko-szakadékhoz menni a Létánfalvi malomnál mindenképp át kell gázolnom a romákon, vagy csak ha véletlenül kikeverednénk a piroson a "romska osadáig?
az elmúlt hétvégén én is beléptem a SzP-t (valamennyire) ismerők sorába.
A Velky Sokollal vigyázat!
Tegnapelőtt jártuk végig: az átlagosnál több víz zúgott benne, a patakmederbeli optimális út megtalálása mint fejtörő és a nedves hidak, fatörzsek voltak jellemzők.
Ezzel együtt is (vagy épp ezért!) nagy élmény volt.
Napi egy-két eső vagy zápor fordulhat elő mostanában, bár nem az egész SzP-ra kiterjedően.
Legvalószínűbb talán, hogy a Dunajecen kajakoznak. Az elképzelhető, hogy itt mégis megszüntették a kajakozást a rendszerváltás óta. Még a téli sífutás is érdekelne ugyanitt, a régi könyvben az is benne van.
Erre én is kíváncsi vagyok, hogy egyáltalán lehet-e (szervezetten vagy méginkább egyénileg), a régen kiadott könyvben benne van mint lehetőség, de azóta lehet, hogy változott (pl. itt is írnak erről).
hihetetlen volt!ilyen szép helyen még nem jártam.sajna csak két napunk volt túrázásra, így csak keveset láttunk a paradicsomból (hernád áttörés, sucha béla), de így is felejthetetlen élmény marad. remélem még lesz lehetőségem visszatérni és minden utat bejárni. éljen a szlovák paradicsom!
Valaki tudna esetleg szolgálni infóval, hogy van-e szervezett "evezésféle" a Hernád-áttörésnél? Utóbbi években minden évben egyszer (Isel, Soca, Tara) voltam raftingolni, idén is jó lenne, de ahogy olvasom, Szlovákiában a Béla (mint fő raftingfolyó) csak június elejéig evezhető, szóval az nem jöhet szóba. Segítséget előre is köszönöm.
köszi az infót, esetleg tudsz vmit a mostani vízállásról? vagy ha vki más járt a paradicsomban mostanában, mik a tapasztalatok a terepviszonnyal kapcsolatban?
a láthatósági mellénnyel kapcsolatban lenne egy kérdésem. korábbi hozzászólásokban két verziót is olvastam, egyik az volt, hogy a szlovákoknál minden utasnak kell mellény, másik pedig csak annyit említett, hogy az utastérben kell lennie a mellénynek. most akkor melyik a hivatalos verzió? előre is köszi a segítséget
Nem ez a falu végén van az utolsó elötti ház vele szemben van egy büfé. A ház neve chata pila ha beütöd a keresőbe két ház jön fel és a faház az amiben mi voltunk. Sajnos én irodán keresztül foglaltam igy elég borsos volt. De ha közvetlenül foglal az ember 3000korona/nap a ház. Mi kilencen voltunk és kényelmesen elfértünk. Amire te gondolsz az a piecky gerendaház a szlovák paradicsom lap.hu-n találsz róla magyar nyelvü leírást.
Mi május 11-14-ig voltunk kint a Szlovák Paradicsomban. A Hernád-áttöréshez Podlesokból indultunk, ott mindenkitől beszedtek fejenként 40 koronát, rendes jegypénztárban, és a magyarul beszélő hölgy igen nyomatékosan rá akart minket beszélni a Sucha Bélára. Mondtuk, mi most a Hernádhoz megyünk, de még utánunk is kiáltott, hogy a Sucha Béla nem arra van! A túra másik végén, Cingovban nem láttunk jegyszedőhelyet. Másnap a Velky Sokol volt az uticél, annak a bejáratánál egy üres bódé jelezte, hogy itt valószínűleg szintén lehet jegyszedés időnként.
Lehet, hogy ez magánz volt, de az tény, hogy elvileg van belépti díj a Paradicsomba. Igazából csak a főszezonban és csak a legnépszerűb utakon szokták szedni. Tavaly pl. a déli oldalról Mlynky felől mentünk és arra jöttünk vissza, három nap alatt sem láttunk "jegyszedőt"