Kezdő hegesztők számára hoztam létre ezt a topic-ot. Banális kérdések, gépvásárlás megtárgyalására. Egymásnak való segítségnyújtás, tippek, információk. Kérem mindenki tisztelje a kezdő kérdezőt.
Rozsdamentes és szénacélt hivatalosan is összehegeszthetek awival? Csak azért gondolom, mert pl. rozsdamentes pálcával szépen lehet szénacélt is hegeszteni. Legalább is nekem sikerült, miután véletlenül összekevertem a hozaganyagokat :-)
Egyetértek Pisti83 fórumtárssal mert az er23-as pálca jobban megfelel a hetra alacsony (48V) üresjárati feszültségéhez.Az ok46.16 50v feletti üf-et igényel,picit nehezebb lesz vele az ívgyujtás.
Az OK 46.16 jo palca, konnyu vele hegeszteni. Viszont en inkabb ER-23-ast javaslok, mert az olcsobb es kb. ugyanolyan.
El fogsz boldogulni a trafoval, de ha meg nem hegesztettel, legjobb lenne, ha vki megmutatna. Ennek hianyaban javaslok egy par gyakorlati oktato videot is, azok sokat tudnak segiteni. Itt van pl. ez: https://www.youtube.com/watch?v=zWdgEaXWDxQ
Eleg regi, de szerintem nagyon jo, egy csomo alaphibara felhivjak benne a figyelmet es jo kepek/felvetelek vannak benne.
Valami vastagabb, 3-4 mm-es lemezeken gyakorolj eloszor. Nekem a kovetkezok okoztak a legtobb bajt, mikor kezdtem, majd figyelj rajuk: i) Ivgyujtas: kicsi volt az aramerosseg vagy nem jol huztam az ivet, emiatt mindig odaragadt a palca. Volt, hogy hirtelen elrantottam gyujtasnal vagy otthagytam a lemezen - akkor is ragadt ugye. Ill. ha raragadt, kicsit paraztam, hogy ,,na most mi lesz?'' :) Lenyeg a hatarozottsag, ha nem akar lejonni :) ii) Nagy volt az aramerosseg, frocskolt mint allat. iii) Tul gyorsan huztam a palcat, csak az alapanyag tetejere omlott ra a hozaganyag, de nem volt beolvadas. iv) Tul tavol tartottam a palcat - ugralt az iv, salakzarvanyos lett a varrat.
Sok embert megszívatott az a forgalmazó. Igazából "csak" ezért figyelmeztetünk mindenkit hogy ha onnan is vásárol, akkor figyeljen arra, hogy azt, annyiért, és akkorra kapja ahogyan meg lett beszélve/rendelve.
Eleve nem szimpatikus hogy a nettó ár van mindenhová kiírva, és az hogy az áfa nincs az árban az az oldal legalján apró betűs részben. Szokott lenni meglepetés a számlázásnál. Vagy nem azt a terméket kapod amit látsz a neten...stb.
Az általad kinézett gép nettó 110 azaz bruttó 139.700.
Kell még egy co munkakábel, mondjuk legalább egy binzel MB15AK 16-17 bruttó, de inkább egy MB24KD, ez már 25 náluk. 160.000 körül tartunk...
Jó, hogy ráleltem erre a fórumra. Én is mint 0-ról kezdő indulok neki, és örülök, hogy nem csak profiknak való fórumrész van, így bátrabban merem leírni, hogy sosem hegesztettem, mert más a szakmám és ahol dolgozok is teljesen más terület, de viszont egyre inkább meg kell barkácsoljak a ház körül ezt-azt. Profi szintre így valószínű sosem fogok jutni, nem is célom, ellenben annyit azért meg szeretnék tanulni amivel magamnak meg tudom csinálni a ház körüli dolgokat, ne kelljen szakit hívni drágán minden kis hegesztés miatt.
Abból indult a dolog nálam, hogy a nagybátyám hegesztője (Herta 140/200 S) hozzám került, és pont kapóra jönne egy fóliasátor váz merevítésének hegesztéséhez.
Kinéztem már, hogy egy sima eco-arc II sisakot fogok venni, ezzel fogok próbálkozni, ez nem nagy befektetés ha mégis teljesen bénának bizonyulnék.
Az elméletet már rongyosra olvastam, ideje is lesz elkezdenem a gyakorlatban próbálkozni, de gondoltam előtte írok ide is, és annyit meg is kérdezek, hogy mennyire lesz nehéz feladatom ezzel a trafóval teljesen kezdőként elboldogulni?
Illetve, milyen pálcát szerezzek hozzá? Az itteni olvasmányaimból a 46.16 amit látom sokoldalú és ajánlatként szerepelt is másoknak.
Köszi, hogy elolvastatok.
(Csak azért írtam a hozzászólásodra válaszként, mert ugyanaz a típusú géped van ami hozzám is került.)
A garancia se feltétlenül felejtős a számla nélküli vásárlásnál. A géphez jár általában a gépkönyv, ami a legtöbb esetben maga a garancialevél is. Gyári szám, egy stempli aztán rendben is van. A hivatalos előírás szerint kell a blokk is, de én még nem tapasztaltam, hogy bárhol is kérték volna.
szia köszi , hát igen de a gari az kellene azért:) na majd nyárig lesz valahogy, legkésőbb szeptemberben veszek egy co gépet igy vagy úgy. lehet úgy csinálom hogy a tartozékokat megveszem apránként, a gépet meg utoljára
Szia, én gépvásárlás előtt sok boltot végigtelefonáltam, és meglepően sokan belementek. Volt ahol az áfa felét, volt ahol a gépet áfa nélkül, de a tartozékokat már áfásan adták volna. Volt aki áfa nélkül el is postázta volna, de általában csak személyes átvételkor lehet alkudozni. De ez tavaly volt, lehet már azóta már óvatosabbak, telefonálj körbe tapintatosan hátha sikerrel jársz. Végül is teljesen meg lehet érteni a boltosokat is hogy nem merik áfa nélkül adni.
Abba ne is reménykedj, hogy email-re, telefonra valaki ismeretlenül is azt mondja, hogy oké a számla nélküli biznic. Nem kockáztatnak a kereskedők. Legjobb módszer, ha apránként megvásárolod a bizalmat. Veszel kisebb dolgokat, visszajársz, haverkodsz :-) De van ahol tényleg nem tudnak számla nélkül adni, mert minden beszerzés le van papírozva, tételes ellenőrzésnél bukta van.
értem köszi, személyesen van esélye a dolognak, én már irtam régebben pár boltnak de el lettem utasitva, amit biztosra is vettem akkor, de mondom hátha valaki bele megy. hát nem:)
Hú, hát nehéz kérdés. A gysmi-k jó gépek (állítólag nehezen szervizelhetők) de elég drágák. (már a hasonlóan korrekt BLM, IWELD, RILON, Jasic inverterekhez képest)
160-as GYS úgy 90-100 körül van ha jó tudom, ennél olcsóbban van nagyon korrekt 200-as iweld, rilon, jasic, sőt, ennyiért 180-as esabot kapsz! (házhoz szállítva, liftes awi funkcióval):
MMA gépen az a kiegészítő awi funkció az kb annyiban lesz, ha egy korrekt alap gépet veszel, és mire megveszed az awi kábelt az pont annyiba lesz mintha rögtön az elején vettél volna egy "teljes" értékű dc awi gépet. Én azt javaslom ha felmerül az awi, akkor gondolkodj el rajta, hogy valóban kell-e, és ha igen, akkor ne elégedj meg a "fél megoldással"
igazából ha többet is hajlandó vagy rászánni is 160-as gép kel akkor szerintem BLM. Az mindenkinek bejött (nem az új dizájnos, kijelző nélküli 1600tm, mert az is tuti jó csak arról még nincs tapasztalat hanem az 1600dtm)
Ha van rá keret akkor a digitális kijelzős jól bevált gép:
szia, nincs baj az alfákkal, nekem a 130 as van meg, de a bátyja is a 160 as jó vétel, a 2 év gari magárért beszél, nekem volt fogyósban is alfaweld, jó gépek. én a kis 130 ashoz 5-5 méteres kábeleket kértem akkor, és nem sokat kellett ráfizetnem, mert a gyári kábelek azok kb 2,5 méteresek.
Segítséget szeretnék kérni, mint hobbista ívhegesztő. Invertert szeretnék venni, mert a trafóm égeti az anyagokat és mostanában főleg 1,5-4 mm közötti falvastagságú csöveket és profilokat kellene hegesztenem. Eddigi tapasztalataim gysmi 131-el voltak, de néha túlmelegedett, a másik melón meg 160A-os jasic mma/tig gép volt, de ott 12-es négyzetvas volt a hegesztendő.
Elképzelhető, hogy egy 160A-os gysmi elég lenne nekem, vagy menjek följebb árban/márkában? Van értelme awihoz is alkalmas invertert nézni? Ehhez az eljáráshoz még nem volt szerencsém, de szívesen kipróbálnám...
most 2 év garival adják az alfa 185 kombit, szóval ha szeptemberben veszem meg akkor is be vagyok biztositva. de meglátom még, ha minden jól alakul egészségileg is meg maszek téren, akkor lehet juliusban veszem meg.