Én egyrügyest szoktam alkalmazni, de ahol lehet többet is teszek egy tőkére. Egyetlen rügyből is lehet új tőkét nevelni, mint, ahogy az oltványkészítés is erről szól.
Jól van, megvárom. Remélem hamar eláll, mert unom már, hogy semmit se lehet csinálni a kertben már vagy 6 órája. Másfél hónapot vártam az esőre, most meg, hogy itt van, alig várom, hogy vége legyen:)
Értem. Ma meg szeretném próbálni, mert hirtelen nagyon megnőttek az új hajtások és már alkalmasak oltásra. Viszont itt épp esik. Ha pár vízcsepp kerül az alany vagy az oltóvessző vágott felületére, az baj? Vagy várjam meg, míg eláll az eső?
Mindegyik jó, de én ugy szoktam, hogy lehetőleg keresztűl vágom a nóduszt, igy a vastagodás-vékonyodás miatt biztosabb, hogy a kambiumréteg találkozik és indulhat a forradás.
Az elrugás azt jelenti, hogy az alany egyre jobban kihajt, /elfelejted letördelni a hajtásait/ és az általad ráoltott elsatnyul.
Az oltásnál figyelj arra, hogy jól húzd meg a kötöző szalagot. /Legjobb, ha közvetlenül a kötözés előtt addig húzod kétfelé a két végét, amíg csak éppen el nem szakad. Megnyúlik és a kötözés után igyekszik összehúzódni, igy légmentesen zár./ Csinálj egy-kettőt és kérdezz. átoltandó hajtás /alul a jól visszavágott tőke/ elvágva két szem felett, behasítás megvágott oltócsap kötözés előtt kötözés után
Annyira szeretném, ha sikerülnének, de még sosem csináltam zöldbe fás oltást. Sima fás oltást is csak 1 hónapja csináltam először. Parázok, hogy nem fog sikerülni.
Azt hiszem azt csak a videó kedvéért csinálták. Én is túl hosszúnak láttam a beoltandó szőlővesszőt. Ha későn oltják gond lehet az összeforradási hely beérésével és télen elfagyhat.
Azt a kettőt oltsd be, mig tulságosan meg nem vastagszik, mert akkor csak nagyon magasan tudod oltani és túl sok marad a nemkívánt régi tőkéből, ami a következő években kihajt és elrugja a beoltottat. Szóval minél közelebb oltod a tőkéhez, annál kevesebb bajod lesz vele a későbbiekben.
Most nagyon gyorsan növekednek a hajtások, 1-2 nap, észre se veszed és túlnő az optimális állapoton.
Ali bá, azt írtad egy másik topikban, hogy a tavaszi zöldbe fás oltásnál már ugyanazon év őszén lehet pár fürt termés. Mások azt írták, hogy csak következő évben. Hogy is van ez akkor?
A zöldbe fás oltást akkor lehet csinálni, amikor az alany zöld hajtásai olyan vastagok lesznek mint az elrakott oltóvesszők. Ez attól is függ, hogy hány hajtást hagysz meg az átoltandó tőkén. Ha sokat hagysz akkor sok kis vékonyka lesz. Én max 4-5-öt hagynék, ha erős a tőke.
Én is most szeretnék szőlőt oltani először. Vagy egy kb. 10 éves direkttermő tőkém, finomat terem, de nagyon aprók a bogyók, kicsik és ritkák a fürtök, szóval ezt az egyet átoltanám.
Tettem félre pár db nyugalomban levő csemegevesszőt.
A zöldre fás oltást májusban kell csinálni, de a hónap elején vagy inkább a végén? És egy ilyen idősebb tőkére max. hány oltást lehet csinálni? Ha lehetséges, én szeretnék legalább 20-at, mivel kezdő lévén a nagy része úgyse fog megmaradni.
Lemetszettem a tőkéről a tavalyi vesszőket, most kopaszak,de már elkezdtek hajtani.
Ebben az évben először belevágtam a szőlőoltásba. Metszéskor március közepén megszedtem a vesszőket és április elején oltóollóval elkészítettem az oltványokat. Ekkor fűrészporba tettem őket és fűtött sátorban folyamatosan öntöztem, hogy ne száradjon ki. Ma ki szerettem volna iskolázni, de mikor kibontottam a fűrészporból észrevettem, hogy az oltásnál nem forradt össze egyik sem. Az lenne a kérdésem, hogy ebben az esetben lehet még valamit csinálni vagy érdemes még várni esetleg kiiskolázni vagy kuka az összes?