Kezdő hegesztők számára hoztam létre ezt a topic-ot. Banális kérdések, gépvásárlás megtárgyalására. Egymásnak való segítségnyújtás, tippek, információk. Kérem mindenki tisztelje a kezdő kérdezőt.
A hétvégén felfedeztem, hogy a sokat szidott gázcsonk megint felküldött a szopórollerre. Megmozdult a csődarab és mire észrevettem, szerintem elszelelt jónéhány bar argonom :-( Sokat hegesztettem, értelemszerűen nem zártam el minden munkafolyamat után a gázcsapot, gondoltam, (így is tettem) majd a munka végeztével. Mivel nincs még hegesztőkocsim (pont azon dolgozom) ezért állandóan szét kell szednem, összeszerelnem a rendszert. Valahol megfeszült, megmozdult és elfingorászott szép csendben, egy napsütötte vasárnap délután kb. 20-30 bart.
Nagyon pipa lettem, eldöntöttem, hogy kibaszom azt a barom mágnesszelepet és veszek bele egy rendeset, amin gyárilag gyorscsatlakozó van és nem ez a töpörödött fallosz formájú, egydudoros törpefasz. Reggel bevittem a szervizbe (ott vettem) és mondtam, hogy mi a kaki. A szerelő srác megnézte és azt mondta, hogy én vagyok az egyetlen, akinek ez probléma volt. De ne szomorkodjak, ő megoldja. Kiválasztottunk egy megfelelő tömlőt és roppantóbilinccsel úgy összerakta, hogy semmi szuszogás azóta. A poén, hogy én is próbálkoztam ezzel a roppantóbilinccsel, ugyanezzel a tömlővel, de valahogy nekem nem sikerült. Most ellestem a műhelyben, hogy miként is kell ezt csinálni. Némi szilikonzsír a csonkra majd egy homlok csípőfogóval precízen megcsippenteni. Most nagyon fasza.
De azért, hogy némi pozítívumról is beszámoljak. A sok gyakorlás eredményeképpen ma már tudtam úgy awizni kb 1 métert, hogy nem kellett wolframot köszörülnöm. Szépek a varratok, rendesen beolvadva, alig kell csiszolni. és rájöttem, hogy az áramlefutás hogy is működik. Ha 4T-vel dolgozik a pisztoly, akkor a végén nem elég csak szimplán megnyomni a gombot, mert akkor azonnal nullára áll, hanem megnyomom, nyomva tartom és amíg nyomom, ez idő alatt fut le a beállított végáramra. Most már nincs kráter. De hogy ezt miért nem tudják a gépkönyvben egy mondattal leírni. De nagyon bírom ezt a gépet:-)
Az igazi kánaán az lesz, amikor már flexelni sem kell majd, hanem büszkén viseli a munkadarab a szép varratokat. No ez azért még odébb van :-)
Nekem is az a tapasztalatom (sokat bizniszelek a neten), hogy ha reális áron kínál valamit az ember, akkor az el is fog menni. Nem biztos, hogy egy héten belül, de ha normális az ár, akkor el lehet adni.
volt mikor kaptam egy telót hogy adnak érte 90 et kompletten, na ott betette az ajtót és levettem a hírdetést, utánna megint feltettem, 120 ért ment el palack nélkül.
de ha nincs időd várni te tudod a magadét, akkor nem szóltam
Igen hajlok effelé a FOR MIG tipusra holnap felhivom amit mondtál céget aztán egybe rendelek tőlük valami gépet munkakábelel együtt a co palackot meg itt helyben ahol lakom beszerzem.
Köszönöm a tanácsokat. Mindenképp először csak gyakorolgatni fogok. Mihelyst megjön a sisak belevágok. Addig is beszerzem az ajánlott pálcát. Bőven mert tuti fogyni fog az elején.
Szia, ha netán Formig gépet akarsz venni próbáld meg a Fortrans kfté-nél.( van mig175, 185, 180/210-es gépeik) Olcsóbban meg lehet venni a gépet mint a más hegesztőboltokban, és van saját gyártású co munka kábelük is.Nekem ilyen kábelem van és teljesen jó, a 3m-est 7000ért hoztam el, igaz a 4m jobb lett volna.
Rozsdamentes és szénacélt hivatalosan is összehegeszthetek awival? Csak azért gondolom, mert pl. rozsdamentes pálcával szépen lehet szénacélt is hegeszteni. Legalább is nekem sikerült, miután véletlenül összekevertem a hozaganyagokat :-)
Egyetértek Pisti83 fórumtárssal mert az er23-as pálca jobban megfelel a hetra alacsony (48V) üresjárati feszültségéhez.Az ok46.16 50v feletti üf-et igényel,picit nehezebb lesz vele az ívgyujtás.
Az OK 46.16 jo palca, konnyu vele hegeszteni. Viszont en inkabb ER-23-ast javaslok, mert az olcsobb es kb. ugyanolyan.
El fogsz boldogulni a trafoval, de ha meg nem hegesztettel, legjobb lenne, ha vki megmutatna. Ennek hianyaban javaslok egy par gyakorlati oktato videot is, azok sokat tudnak segiteni. Itt van pl. ez: https://www.youtube.com/watch?v=zWdgEaXWDxQ
Eleg regi, de szerintem nagyon jo, egy csomo alaphibara felhivjak benne a figyelmet es jo kepek/felvetelek vannak benne.
Valami vastagabb, 3-4 mm-es lemezeken gyakorolj eloszor. Nekem a kovetkezok okoztak a legtobb bajt, mikor kezdtem, majd figyelj rajuk: i) Ivgyujtas: kicsi volt az aramerosseg vagy nem jol huztam az ivet, emiatt mindig odaragadt a palca. Volt, hogy hirtelen elrantottam gyujtasnal vagy otthagytam a lemezen - akkor is ragadt ugye. Ill. ha raragadt, kicsit paraztam, hogy ,,na most mi lesz?'' :) Lenyeg a hatarozottsag, ha nem akar lejonni :) ii) Nagy volt az aramerosseg, frocskolt mint allat. iii) Tul gyorsan huztam a palcat, csak az alapanyag tetejere omlott ra a hozaganyag, de nem volt beolvadas. iv) Tul tavol tartottam a palcat - ugralt az iv, salakzarvanyos lett a varrat.
Sok embert megszívatott az a forgalmazó. Igazából "csak" ezért figyelmeztetünk mindenkit hogy ha onnan is vásárol, akkor figyeljen arra, hogy azt, annyiért, és akkorra kapja ahogyan meg lett beszélve/rendelve.
Eleve nem szimpatikus hogy a nettó ár van mindenhová kiírva, és az hogy az áfa nincs az árban az az oldal legalján apró betűs részben. Szokott lenni meglepetés a számlázásnál. Vagy nem azt a terméket kapod amit látsz a neten...stb.
Az általad kinézett gép nettó 110 azaz bruttó 139.700.
Kell még egy co munkakábel, mondjuk legalább egy binzel MB15AK 16-17 bruttó, de inkább egy MB24KD, ez már 25 náluk. 160.000 körül tartunk...
Jó, hogy ráleltem erre a fórumra. Én is mint 0-ról kezdő indulok neki, és örülök, hogy nem csak profiknak való fórumrész van, így bátrabban merem leírni, hogy sosem hegesztettem, mert más a szakmám és ahol dolgozok is teljesen más terület, de viszont egyre inkább meg kell barkácsoljak a ház körül ezt-azt. Profi szintre így valószínű sosem fogok jutni, nem is célom, ellenben annyit azért meg szeretnék tanulni amivel magamnak meg tudom csinálni a ház körüli dolgokat, ne kelljen szakit hívni drágán minden kis hegesztés miatt.
Abból indult a dolog nálam, hogy a nagybátyám hegesztője (Herta 140/200 S) hozzám került, és pont kapóra jönne egy fóliasátor váz merevítésének hegesztéséhez.
Kinéztem már, hogy egy sima eco-arc II sisakot fogok venni, ezzel fogok próbálkozni, ez nem nagy befektetés ha mégis teljesen bénának bizonyulnék.
Az elméletet már rongyosra olvastam, ideje is lesz elkezdenem a gyakorlatban próbálkozni, de gondoltam előtte írok ide is, és annyit meg is kérdezek, hogy mennyire lesz nehéz feladatom ezzel a trafóval teljesen kezdőként elboldogulni?
Illetve, milyen pálcát szerezzek hozzá? Az itteni olvasmányaimból a 46.16 amit látom sokoldalú és ajánlatként szerepelt is másoknak.
Köszi, hogy elolvastatok.
(Csak azért írtam a hozzászólásodra válaszként, mert ugyanaz a típusú géped van ami hozzám is került.)
A garancia se feltétlenül felejtős a számla nélküli vásárlásnál. A géphez jár általában a gépkönyv, ami a legtöbb esetben maga a garancialevél is. Gyári szám, egy stempli aztán rendben is van. A hivatalos előírás szerint kell a blokk is, de én még nem tapasztaltam, hogy bárhol is kérték volna.
szia köszi , hát igen de a gari az kellene azért:) na majd nyárig lesz valahogy, legkésőbb szeptemberben veszek egy co gépet igy vagy úgy. lehet úgy csinálom hogy a tartozékokat megveszem apránként, a gépet meg utoljára
Szia, én gépvásárlás előtt sok boltot végigtelefonáltam, és meglepően sokan belementek. Volt ahol az áfa felét, volt ahol a gépet áfa nélkül, de a tartozékokat már áfásan adták volna. Volt aki áfa nélkül el is postázta volna, de általában csak személyes átvételkor lehet alkudozni. De ez tavaly volt, lehet már azóta már óvatosabbak, telefonálj körbe tapintatosan hátha sikerrel jársz. Végül is teljesen meg lehet érteni a boltosokat is hogy nem merik áfa nélkül adni.
Abba ne is reménykedj, hogy email-re, telefonra valaki ismeretlenül is azt mondja, hogy oké a számla nélküli biznic. Nem kockáztatnak a kereskedők. Legjobb módszer, ha apránként megvásárolod a bizalmat. Veszel kisebb dolgokat, visszajársz, haverkodsz :-) De van ahol tényleg nem tudnak számla nélkül adni, mert minden beszerzés le van papírozva, tételes ellenőrzésnél bukta van.
értem köszi, személyesen van esélye a dolognak, én már irtam régebben pár boltnak de el lettem utasitva, amit biztosra is vettem akkor, de mondom hátha valaki bele megy. hát nem:)