Lassan nekünk, a természetet tisztelő és védő túrázóknak (akik nem mellesleg quad-dal járnak) kell szégyenkeznünk : a saját fajtánk miatt.
http://index.hu/politika/bulvar/motbukk1119/
Önszabályozást is végrehajtunk - ha kell, és ha lesz partner benne. Na ehhez várom itten a segítségeket...
"Tiszteletben kell tartanai egymás hobbiját szórakozási vágyát"
tévedésben vagy. nem kell tiszteletben tartani, csak ha az jogszabályilag legális. a kvadozás olyan körülmények között ahogy ti szeretnétek nem az, ergo ezen semmit sem kell tiszteletben tartani.
jellemző módon mindig ott köttök ki hogy "mi vagyunk az erősebbek, ezért azt csinálunk amit akarunk". csodálkozol, hogy ez másnak nem tetszik? ilyen hozzáállással egy cseppnyi konstruktivitást se várj, csak kifeszített drótot.
Maximálisan osztom véleményedet és ehhez hasonló hozzáállásra és meglátásra van szükség!
Ez a ki milyen gazdag dolog meg sajnos részben igaz de a közutakra is jellemző nagy drága autóval közlekedők nem tartják be a közl.szabályait!
Vannak már jó kezdeményezések és reméljük ez a drótkifeszitéses dolog csak egy két ember(vagy csak egy)ember agyában motoszkál és benne is marad örökre!
Tiszteletben kell tartanai egymás hobbiját szórakozási vágyát vagy akár munkáját és nem egy más torkának (dróttal vagy anélkül)kell ugrani!
Igen! Alapvetően tetszik... ugyan is a lényeget kb. jól fogalmaztad meg... Talán csak annyit, hogy a quados társadalommal való megértetést ne te vagy én tegyem, hanem tegye a hatóság!!! Ha én vagy te teszem azzal veszélyeztem a saját vagy a quados testi épségét... :-)
figyelj, hívd fel a legközelebbi rendőrörsöt. Na ott megmondják, hogy bemehetsz az erdőbe, mert nem tiltják. Nem a védett etrületekről beszélek. Nem kell vitatkozni, felesleges. Van rendőr a családban, sokat dolgozok erdészeknek is. Ez van. Ha nem lehet bemenni, kiírják. Az meg egy másik dolog, hogy nem kell nekik a fatábla, pedig felajánljuk, fémet visznek...
ugyanmár, itt nem vitatkozni kell, hanem a kvados társadalomnak 1) felfogni hogy bizony nem kvadozhat akárhol, 2) kvadozásra alkalmas területeket kijelöltetni vagy pályát építeni.
nekünk a problémához annyi közünk van, hogy a túristautak környékéről tűnjön el ez a tevékenység, és annyi. a többi (nem fog tetszeni): nem érdekel.
Rosszul értelmezed akkor azt a törvényt... :-) Vagy nem érted a rendes forgalmba lévő járművek kategóriát... Már megint arra térünk ki, hogy egymás mellett... Az erdő nyugalmát egy rendes úton, rendes gépjárű elhaladása nem zavarja - igy azt törvény sem tiltja... Csak bizonyos területeken tiltják. A nem legális járművekkel - SEHOL nem közlekedhetsz - max. a saját udvarodon... Ezt meg ugye soha senki nem kérdőjelezte meg. Akkor most min rágsz be?
Ha úgy érzed, hogy megsértettelek, akkor bocs, nem volt szándékomban!
Én csak arra akartam rávilágítani, hogy ha mindig mástól várjuk, hogy elkezdjen normálisan viselkedni, akkor soha, semmi sem fog megváltozni. Valakinek/valakiknek egyszer el kell kezdeni ... én így látom, de ha Te másként, az a Te dolgod. Ezen nem veszünk össze :-)
Hogy tisztán lássunk... én nem mondom, hogy quadozzun az erdőben bárki is... Csak azt mondom, hogy szerintem erre már megvannak a szabályok, amik hol engedékenyek, hol tíltóak (tehát olyan ne mondj, hogy semmilyen körülmények között nem lehet és olyat se, hogy bárhol lehet...)... És erőinket inkább a már meglévő szabályok betartatására vagy modosítására kellen fordítani és nem az esztelen vitatkozásra, egymásra mutogatásra. Szerintem a www.hcc.bnet.hu oldalon kiszedett törvényi háttér nem rossz, de lehet, hogy nem teljes - csak egy napot szántam ra... Szerintem aki tényleg tenni akar az ügy érdekében az például sokat tudna lendíteni, ha ilyen oldalakat, kigyűjtéseket készíten azokat pl. én szívesen felrakom ide... (rhz@freemail.hu - ide küld...) Most úgy vitatkozunk, hogy az érzéseinket és a szerintünk igazat mondjuk... de nem árt, ha vita előtt mindenki (én is...) utána olvasna rendesen a törvényi háttérnek - amúgy tényleg csak meddő szócsata az egész...
Összetett a kérdés, elsősorban azért, mert ez egy társadalmi probléma is. Ahogy Okos Mikulás írta, ezt egy nyugati országban egyszerűen meg tudnák oldani, viszont nálunk jelenleg szinte lehetetlen. A dolog ott kezdődik, hogy ilyen járgányokat nagyrészt eleve a jómódú, komoly összeköttetésekkel rendelkező emberek használnak. Itt tehát kapásból ki van lőve a bírság, és a polgári per. Az első azért, mert reálisan úgysem lehet akkora büntetési tételt megállapítani ami a quad -osnak komoly visszatartó erőt jelentene, a második pedig mert apuci vagy az ismerősök úgyis elsimítják a dolgot.
( Biztosan akadnak persze kisebb pénzű quad -osok is, de szerintem ők - éppen az anyagiak folytán - meg is gondolják mikor hol randalírozzanak. )
Egy megoldási mód lenne szerintem, és ezt a véleményemet már régebben leírtam a "Fékezzük meg az ámokfutó autósokat" topicban is: minnél több olyan helyet kellene létesíteni, ahol legálisan lehet ezekkel a járművekkel "közlekedni". Pl. mióta több versenypálya is van az országban, és ott egyre több nyílt nap szerveződik ahol bizonyos anyagi ellenszolgáltatás fejében bárki szabadon őrülködhet motorral, nagyon sok motoros inkább ott nyomul, nem pedig a közutakon. Ez azt hiszem jó a motorosoknak és a nemmotorosoknak is. Ugyanilyen lehetőségeket kellene teremteni a quad -osok részére is. Nem mondom, hogy ezzel teljesen megszabadulnánk az embereket és a természeti értékeket semmibe vevő randalírozóktól, de talán a számuk az elviselhető szintre csökkenne.
A quad -osoknak annyiban adok igazat, hogy manapság már igen nehéz olyan erdei utat találni, ami ne behajtani tilos táblával és sorompóval kezdődni. Sőt. Nemrég itt Eger környékén megálltam egy helyen, egy földúton felsétáltam egy nagyobb dombra, és mivel szép volt a kilátás, nézelődtem. Egyszercsak megállt mellettem egy terepjáró, és odaszólt hogy mi a fütyit keresek én ott, ez magánterület. Tábla meg sehol. Szóval mióta adnak el erdőt-mezőt-rétet-tavat nyakló nélkül, nem lehet túl könnyű legális helyet találni quad -ozáshoz.
A te állitásd szerint aki közlekedik az primitiv aki meg drótokat feszit ki az a normális?
Mert it egy emberi életet szándékosan és ezt a szót jól jegyezd meg szándékosan veszélyeztető dologról beszélsz ami nem ugyanaz mintha elgázolnak az úton mert az (csak)gondatlanság!
A tőrvény igen súlyosan bünteti a szándékosan elkövetett dolgokat és ha már itt tartunk nem tudom ha egy kerékpárost kap el ez a drót akkor is e mellett vagy?
Igen! Esetleg ha gondolod hétvégén elkérhetem az egyik erdész társaság hivatalos állás pontját is... amiben pl. elfogadják, hogy nem tudnak a térképezett úton áthaladókkal mit kezdeni, mert törvényes joguk van rá... A szabályzást kell megoldani és a megfelelő jogkörrel rendelkező embereken számon kérni... Hidd el, hogy ez az egyetlen járható út - amúgy meg csak oszthatjuk itt az észt meg háboroghatunk... de ettől senkinek sem lesz jobb. Ellenben - a jogszabályok tényleg nem tilták az erődn való úton történő áthaladást megfelelő műszakis géprjárművel. Ellenben például a cross gumit nem használhatod ilyen járművon stb... stb.. Érzem én az ellentmondásokat - de ne sarkitsál te se... hidd el, hogy másnak is lehet igaza. :-)
"1. Erdészeti magánút a tv. szerinti tartamos erdőgazdálkodás célját szolgáló, erdőgazdálkodói vagyonkezelésben, illetve használatban lévő, járművek közlekedésére alkalmas pálya, melyet – a közforgalom számára való megnyitás esetének kivételével – sorompóval, kapuval, illetve más fizikai eszközzel le kell zárni, vagy ,,Mindkét irányból behajtani tilos'' jelzőtáblával kell ellátni."
mások szerint az erdőben motorozás/kvadozás legalább ilyen primitív dolog. :) sőt, lehet hogy ez a vélemény igen erős többségben van. most akkor mi van? :)