Úgy éreztem, szükség van még itt egy új fórumra amely egyik legkedveltebb gyümölcsünkkel a nemes és még nagyobb hírnévre hivatott igazi Magyar csemegeszőlővel foglalkozik.
Ez a fajta egy labruszka származék Hamburgi muskotály X Ontario keresztezés . Fagytűrő fajta , amerikában az íze miatt ,ami muskotály és roka íz keverék többféleképpen hasznosítják .Szőlőlének zselének jo ,de bora elmarad a viniféráktol . Jo a rezisztenciája a peronosz és lisztharnat ellen de feketerothadásra ez a hibrid is érzékeny. Csemegeszőlőként csak helyileg használják .
Van valakinek tapasztalata New York muscat szőlő termesztéséről? Egyes webhelyeken csemegeszőlőként, másikon borszőlőként szerepel. Valóban teljesen rezisztens, ahogy egyes leírásokban szerepel?
Nyugalmi időszakban, ha a föld nem fagyott, lehet telepíteni. Most leginkább a csapadékhiány lehet a gond, területtől, talajtól függően nagyon száraz lehet a gyökérzet környékén, lehet érdemes előtte beáztatni a gödröt.
A felső valószínűleg mellékrügy. Ha idén ki is ülteted akkor inkább a felsőt hagyd meg. De mindenképpen nemes lesz a föld alatt úgyhogy majdnem mindegy. A talpát le kell tenni 30-40cm-re úgyis.
Megérkeztek a winnica eden cégtől a gyökeres szőlőoltányok. Igen boldog vagyok :). Hétvégére igen jó, napos időt igérnek, és ha lehet, szeretném kiültetni őket. Lehet? :) Inkább már a földbe legyenek, mint zacskóban asztal alatt 11fokban. :D Előre is köszi.
Az is lehet. De, lehet hogy nem. Nem akarok meggyőzni senkit. Mindenki haladjon a saját útján ahogyan akar. Én felvetettem valamit. Szerencsére nem kötelező érvényű. Azon már régen túlvagyok, hogy az emberek egy nagy részét a télnyek sem tudják befolyásolni. Ezért kár győzködni bárkit is. Ez például nagyon tanulságos:
Növényedöszert csak eredeti csomagolásban, a lejárati idön belül, hivatalos helyen, lehetöleg számla ellenében vásároljunk, utóbbi azért, hogy így bizonyíthassuk, ha esetleg nem az van benne, mint aminek adták. Ha valam i olcsóbb, mint megszokott, az mindenképpen legyen gyanús,mert vagy a tárolás körülményei, vagy a lejárati idö körül lehetnek bonyodalmak,az összetételröl nem beszélve. Sajnos a cimkéket profi módon tudják hamisítani. Az is legyen gyanús, ha hirtelen eltérö a csomagolás, mint megszokott.
A Tények? A Föld lapos ezt látja sok milliárd ember, de mégsem az. A látszat sokszor csal, azt hiszed, hogy a növényvédőszer rossz, de lehtséges az is, hogy hibáztál.
Teljes mértékben egyetértek veled. Több évtiedes gyakprlattal azt hiszem elmondhatom, a hivatalosan forgalmazott szerekkel kevés gond van. Az estleges haástalanság emberi okokra vezethetők vissza.
A mg. sem mentes összesküvés elméletekől amely elsősorban azok körében terjed akiknek valami lelki gondjuk van. Vitatkozni nem érdemes velük, ők így boldogok, de inkább boldogtalanok.
Ilyen szőlőfajta, hogy Muszorgszkij, hivatalosan nem létezik. Valaki elnevezett így egy általa ismeretlen fajtát, ami lehetett vvolna akár Pista3 vagy Jóska5 is.
Egyes leírásokban azt találtam róla, hogy filoxéraellenálló a gyökere. Nem írták, milyen szinten, de most eltettem egyet (régi szőlős terület, filoxéra levéllakó alakja évente megjelenik), majd kiderül pár év alatt.
Maradj meg a hitedben. Úgy sokkal könnyebb. Nem szeretnélek meggyőzni. Ha megnézzük a világot magunk körül rájöhetünk könnyen, hogy vannak akiket a tények teljesen hidegen hagynak. Ilyen a világ. Én el tudom engedni a dolgot. Sőt, mostantól el is engedtem.:):)
Nem szeretnélek megbántani, de szerintem sincs a hivatalosan forgalmazott vegyszerek hatóanyagtartalmával gond. Tizen évnyi mezőgazdasági tapasztalatom van, nálam még hatástalan szer nem volt. Olyan igen, amelyre érezhetően kialakult valamilyen rezisztencia, vagy nem sikerült a technológiát betartva kijuttatni. De hatástalan? Korábbi kipróbált szerből? Ilyenről nem tudok. Nem mondom, hogy lehetetlen, de semmiképp nem általános, szerintem.
Pontosan! Akkor jól látod. Nem hiszem el feltétlenül azt ami rá van írva ha a legális kereskedelemben árulják is. Nem csak a mezőgazdasági vegyszert, hanem a gyógyszertárit is. Valahol olvastam egy felmérést, hogy a magyarországi piacon jelenlévő gyógyszerkészítmények mintegy 20%-a hamisított. Én olyan naiv vagyok, hogy ezt is elhiszem, pedig ez sokkal súlyozottab terület, mint a mezőgazdasági felhasználás.