Vajon miért nincs a kajszinak külön topikja? Hisz' se nem szilva, se nem őszibarack. Ellenben a kedvenc gyümölcsöm gyerekkorom óta, amikor először magyar kajszit kóstoltam... no meg a lekvár, pálinka, ki mit szeret.
Jól jöhet ez a szirombimbós megnevezés. Ezt akár meggyre, szilvára, cseresznyére is lehetne használni.
Talán lehet benne annyi ellentmondás, hogy a permetszerek engedély-okiratai kajszinál pirosbimbós, cseresznyénél fehérbimbós állapotot jelölnek meg. Csak az a vicces, hogy pirosbimbós kajszinál a piros csészelevél még takarja a majdnem fehér (rózsaszínű) szirmot, ugyanakkor fehérbimbós cseresznyénél már látszik a zárt fehér szirom (kibújva a zöld csészelevelekből).
Ha már megnevezések akkor szerintem a kajszi fehér bimbós állapotot szerencsésebbek tartom ha szirom bimbósnak hívjuk mivel pl . Őszibaracknál a fehér bimbós állapot felel meg a kajszi piros bimbósának mivel az őszibarcknak más színűek a csésze levelei . Nem is beszélve arról hogy az ôszibarack fehér bimbós állapotban meg rózsaszín mivel ilyenek a szirom levelei . Persze mindenki használja ahogy akarja de sokkal egyértelműbb ha arra az állapotra mikor a csészelevelei kifakadnak és látszik a szirom a szirom bimbós megnevezést használjuk függetlenül a szirom színétől .
fehérbimbónál fehéres-rózsaszínes sziromlevelek is
virágzásnál porzók, bibe is
A rezes permetezésről - azt hiszem - Mozo mindent elmondott.
Én a jövő hét eleji keményebb fagyos éjszakák után szeretnék valamikor Bordói lé + kénnel permetezni, míg a virágok nincsennek kinyílva és a bibéket nem perzselem le. Nekem jobban kell figyelnem, mert gyanítom, a rézszulfát komolyabban tud perzselni...
De az általad írt fázisoknál az 1 és 2 közé bevennék egy 1/A fázist:
Amikor a szétcsúszó barnás pikkelyek közül előbújik a (bordó)piros csészelevél, de még egyáltalán nem látszik a fehéres-rózsaszín sziromlevél. Talán ezt nevezném pirosbimbós állapotnak(?).
Ha ez így igaz, akkor ennek az lehet a jelentősége, hogy kajszinál nagyon sok lemosó szer pirosbimbóig van engedélyezve, így legalább tudunk mihez igazodni.
Ebben ugye az a tréfás, hogy pirosbimbós kajszinál a világos lepel (szirom) még nem látszik ki a bordópiros csészelevél alól, de pl. fehér bimbós meggynél a fehér szirom már kilátszik a zöld csészelevél alól...
Szóval szerintem ez a pirosbimbós kajszi:-)))
És igen! Ezek szerint lehet fehérbimbós kajszi állapot is. Bár erre Mozo azt írta, hogy a réz megsértheti a sziromlevelet, csak a bibét ne érje.
"A kajszi virágzását a kutatók különböző fenofázisokra osztották fel (Brózik, 1960; Nyujtó, 1980; Surányi és Molnár, 1981; Westwood, 1993; Nyéki 2003).
Nyujtó (1980) a virágnyílás hat fenofázisát különböztette meg: (1) pirosbimbós állapot; (2) fehérbimbós állapot; (3) a virágzás kezdete; (4) fővirágzás; (5) a sziromhullás kezdete; (6) a sziromhullás vége.
Westwood (1993) a virágzás öt fenofázisát különítette el: (1) zárt bimbós állapot; (2) fehérbimbós állapot; (3) virágzás kezdete; (4) fővirágzás; (5) virágzás vége. "
Régebben volt már róla szó , hogy a rezes esetleges perzselésétől a bibét kell védeni . Ha esetleg a szirom szelet meg is barnitja az nem lényeg . Amúgy a modern rézkeszitmenyek nem annyira perzselnek . Virágzás után a friss levelek viszont nagyon érzékenyek akkor már ne használjunk . Ha bőven van virág és nem várható fagy akkor egy gyengébb lével akár virágzásban is lehet menni vele ha szükséges ... erős monília nyomás esetén .
A rezes lemosót a lejjebbi állapotban ( 2 hsz előbb ) még bőven lehet használni , mi is kb ebben az állapotban fogunk permetezni majd utána ha legalább 50 % virág kinyílt akkor mehet a chorus .
Ezeknek a kajszi virágoknak mi a pontos fenológiai elnevezése? Netán az első a piros bimbós, a második a fehér bimbós? Érdekes, hogy kajszinál nemigen hallottam még emlegetni a "fehér bimbós" megnevezést (ami valójában halvány rózsaszín); miközben pl. meggynél megkülönböztetnek zöld bimbós és fehér bimbós állapotot.
És hát ugye kajszinál az a "piros bimbó" valójában a csészelevél(????) - Ha jól tudom:-))
Ha teszel bele rovarölőt is akkor az egész évi permetezést megcsinálhatod egyszerre .
Persze nem így működik .
A réz nyugalmi állapotba való a chorus virágzásba ez a két állapot nem lehet egyszerre így használni sem lehet egyszerre . A bór lombtragyat is jobb ha virágzásban adod úgy jobban fel fog szívódni .
Permetezés témában (házikert). Időhiány, plusz mivel elég ramaty időket mutat mostanában, nem valószínű, hogy március 8-10 körülinél előbb tudok lemosózni. Barackfáim vannak, és egy szilvafa, plusz bogyósok. Mindegyik barack felébredt már téli álmából (kajszi erőteljesen pirosbimbós, de az őszin is ébredeznek a rügyek, kopaszon még csak duzzadnak), a szilva is kezd ébredezni.
Kérdésem, mehet-e egyben, van-e értelme kb 1 max 2 hét múlva, természetesen még bőven virágzás előtt Bordóilé(+kén NEO SC), Chorus és Damisol BB gabona. Ezzel egyúttal meg is spórolnék magamnak egy permetezést. Vagy ha már kipattantak a rügyek, ne erőltessem a bordóit? Bekeverési sorrend ugye jól tudom, hogy így van: először a por alapú, tehát Chorus, majd Bordói, végül Damisol?
Jaaaa .... akkor Kecskemét környéki vagy . A göncibaracknak teljesen mindegy a metszés az úgy fog növekedni ahogy akar . Ha gyengének találod tapozd , öntözd .
Ha van 8 darab új hajtásod, amely jó szögállású és az elmúlt évi növekedés 40-50 cm, ahhoz én komolyabban nem nyúlnék, hanem nevelném tovább. Mi a cél egy erős visszavágással? Az, hogy legyen 16 vázágra valód 1 méteres növekedéssel? De a Te döntésed, hogy mit csinálsz.
Ha mégis újraindítanád az egész alakító metszést, akkor a most 40-50 cm hajtásokat 4-5 rügyre vágnám vissza.