így van, én fedő nélkül megemelem az edényt, aztán mindjárt több infóm van a súlyról
a képeket nézve éhes lettem :)
közben éppen most fejeztük be a lebbencs tészta készítést,10 tojásos a drága, házibólkészült és ahogy már említettem szombaton főzőfesztivál, és ez a tészta is kell a slambuchoz, és viszek kovászos ubit is remélem sikerül az étel
Nem igazán a ránézésre kell hagyatkozni hanem a súlyra. Vannak nagyon gagyi k.g.-ra árult edények úgy néz ki, hogy vastag talpú de ez csak álca belül üres.
Nekem ez a lekvár főző lábasom, abban készül a szilva lekvár, 12 órán keresztül fő keverés nélkül utána 1 óra keverés és kész.
kb. 15 éve ezt használom de ez nem piaci árú ez az én kívánságomra készült élelmiszer minőségű saválló acélból.
Ebben készül a karácsonyi töltött káposzta, és ebben fő a paradicsom lé is.
Ez az edény tökéletesen tisztítható ezért lehetséges bármit főzni benne.
A lekvárt és a felöntőleveket egy nehéz, vastag falú zománcos edényben szoktam főzni. (Az oldalmagassága félúton áll a lábas és a fazék között.) Nagyon bevált, csak kicsi, 6 literes. Jó évben napokig tart a baracklekvár főzés...
Fazékhoz: Soknak csak látszólag vastag az alja, nem egy tömör anyag, hanem a fazék aljára van "ráhúzva" még egy lemezből mélyhúzott "fedél", addig jó, amíg ez a fedél nem válik el az edénytől (idővel előfordulhat, saját tapsztalat). Ettől persze még jók ezek, csak azért nem egy kategória tömör, vastag aljúakkal. Ez az árukon is látszik :-(
Amikor szétvált a miénk alja, akkor levettem a külső lemez borítást és azóta úgy szuperál.
teljesen igazad van, ugyanakkor ez megbízható forrás, az a szilva válogatott, tiszta egészséges, és érett volt, egyszerűen visszamaradt a Németországba szánt exportból
Én szeretem saját magam csinálni a cefrét az bizti jó lesz mert tudom milyen gyümiből és milyen a helyes erjedést befolyásoló egyébb anyagokból készült. De erre van másik topik.
a lefoglaltunk azt jelenti, hogy jeleztük az el eladónak, hogy bizonyos mennyiségű cefrérte igényt tartunk és másnak már ne adja el, de még nem fizettem ki
Lehet, bár frissen jobb lett volna... Mi olajjal főzünk, de néha kell a disznózsír is, ezért szoktam kisütni zsírszalonnát és 1-2 kisebb dobozzal lefagyasztok, a többit használjuk. Talán nem ártana áthevíteni, úgy lefagyasztani.
Bocs, hogy kéretlenül belevau, ilyenem nekem is van, 25 liter, csak disznóölésnél és szuper nagycsaládi leveseknél kerül elő. Anno a Metróban vettem, a nagykonyhai cuccok között volt.
Az egyes pontod miatt gyorsan megtapogattam magam...... de meg van mindenem. 30 db szilvásgombócot csináltam egy hete és a szem. számom 1-el kezdődik :)
ez nagyon rendben van így, én most kaptam cseresznye pálinkát azt tesztelgetem, és ha minden igaz, akkor lefoglaltunk 500 lityi szilvacefrét és 500 liter Vilmoskörte cefrét
Szilva nyersen, rummal. A nagy szemű magvaváló szilvát megmossuk és kimagozzuk. 3 kg szilvához 1 kg cukrot, 1 kávéskanál szalicilt és 5 cl rumot öntünk, jól összekeverjük, és egy napig állni hagyjuk. Ekkor szalicilos rummal kiöblített üvegekbe töltjük, a tetejére egy evőkanál rumot öntünk, lekötjük és száraz, hűvös helyre tesszük. Gombóchoz, tésztákhoz, gyümölcssalátákhoz használjuk.
Ennél nagyobb öröm nincs is mint nézni a felnőtt gyerekeket , és majd majdnem felnőtt unokákat.Már csak kettő van itthon, de a nagyobbik szept-ben megy Angliába ott kezdi meg az egyetemet, a legnagyobb már ott végzett és ott is maradt dolgozni. A" kicsi" most kezdi a 4. oszt. jövőre érettségizik, és szerintem megy a testvére után.
Ezért igyekszünk kiélvezni amíg még itt vannak.
A bográcsot a férjem kezelte én csak addig működtem közre, míg a vízzel fel lett öntve. Utána övé volt a terep.
A kertben kapálni már nem kell, most az fog következni, hogy a férjem tutajt ácsol, éjjel és ma annyi eső esett, mint máskor néha egész nyáron.
Van ebbe jó is nincs gond a paradicsom bokrokon lévő kb. még 20kg. paradicsomra, szépen lerohad az egész.
Tudtam és, hogy szombaton kellett megrendezni a paradicsom búcsúztatót, így a lányok elvittek két nagy tállal az legalább meg lett mentve.
Sok sikert a főző fesztiválhoz! Majd tudósíts róla milyen volt.