Actinidia arguta issai (kopasz zöld mini) erre azt mondták,hogy jó lesz az elsőnehöz porzónak is.
Bevitem őket teleltetni.mivel még elég kicsik(15-20 cm)
Akinek van mi a véleménye róluk?
A meglepetés a Hayward-tomuri páros volt.Már eddig 3x fagyott elég jól,tiszta dér volt,a levél keményre fagyott,de még mindig rajta van és elég fitten bírja.
nem indult még be a lombhullás,pedig várom,mert vinném teleltetni mert ez a 2.telük még és csak tavasszal lesznek kiültetve)
már hogyne lehetne!pont szó volt róla itt pár hozzászólással lejjebb.az illető még az arányokat is közli,hogy mennyi dugványból mennyi hajtott gyökeret háztáji módszerrel.
ezért nehéz már elképzelni,hogy valaki mégse szivat,mert hogy még lapozni se kell a válaszhoz,oszt mégse......:(
Kösz a választ! Sejtettem, hogy volt már róla szó, csak lusta voltam végigolvasni a topikot... Nem mintha olyan hosszú lenne, de engem legalább 30 topik érdekel, némelyik több tízezres ill. százezres hozzászólással és nincs annyi időm, hogy mind végigolvassam.
A topik fele kb. arról szól, hogy ezek a legerterjedtebb és jó fajták, és biztos sokan azt gondolták, hogy ez szívatós kérdés, mint hogy hol volt az üstöki csata. :)
Az ár jónak mondható.
Egy porzó szerintem elég 10-15 termőshöz is, de 4-hez egész biztosan.
Oá.is felé a 14-es busz jár ha jól tudom. Mindegyikben lehet érdeklődni amiket írtam. Elérhetőségük interneten megtalálható. A többi kérdésre a választ lentebb írtam.
az jó én pedig a nyírség egyik legépebben fennmaradt középkori földváránál lakom :D szerinted hol nézzem meg majd a kiwit ? és nem tudod hogy az óázishoz melyik helyijáratos busz megy ki ? jah és írd már le hogy te annó mijen fát vettél kiwi :D és pontosan hogy hol mert akkor az biztosabb lesz hogy nekem is olyan fajta lesz. :) remélem :D
Bocs, nem jól emlékeztem, a másik csomagküldőstől vettem, Sta..l a neve, 2600-ban volt 1800 Ft, itt 3500 Ft/db -ért láttam tavaly a kertészetekben. Itt a fórumon is biztosan tudnak megbízható helyet.
Egyik a tesco felé van, másik a Korányi úton kifelé, azt nem tudom, hogy kivi ügyben mennyire megbízhatóak.
A Pazonyi úton és az Oá..s kertészetben szokott lenni, de szerintem csak tavasszal ültesd. Nekünk Hayward-Tomuri??? van, 2006-ban ültettük a termőt, a porzó már korábban megvolt.(Öntermékenynek vettük, nem az lett, de ez virgázáskor derült ki). Szóval a Hayward 2010 óta terem, - a Sie....z csomagküldőtől van-, első termése kb 15 kg volt, idén duplája. 2 db ilyen láda lett tele.
Sziasztok új vagyok és kérdésem lenne. Vettem egy arguta issait kens redet és egy weikit ezeket választottam a télállóság miatt. Végigolvasva a hazai irodalmat az enyhén savanyú talaj napos szélvédett hely és társai egyértelmű és biztosítható, viszont a támrendszert nem értem. Azt írja hogy gyengébb növekedésű mint szőrős társai és tavasszal metszük vissza 8-10 rügyre. Szükséges ennél a fajtánál is T támrendszer vagy egészen egyszerűen szőlő lugas formájában függőleges támrendszeren kell nevelni és valóban 8-10 rügyre minden évben visszametszeni? Mennyi legyen az ültetési tőtávolság?
A választásod olyan szempontból teljesen rendben van, hogy a Jenny egy ténylegesen öntermékeny fajta.
(És nem az átverős-lehúzós, magról vetett "öntermékeny" kivi, amivel éveken át rondítottak bele a tisztességes piacba.)
A szőrös kiwik között kisméretű a termése (3-5 centis, ha jól emlékszem), de az a nagy előnye, hogy elég egy tövet ültetni belőle.
Viszont te eleve kettőt akarsz.
Ebben az esetben biztonságos megoldásként én inkább a klasszikus Hayward-Tomuri párost venném, amiből ugyan csak a Hayward terem majd, de az 7-8 centis, klasszissal nagyobb élvezeti értékű gyümölcsöket. Mennyiségből sem lesz kevesebb, hiszen a rendelkezésre álló lugasfelület nagyobbik részét futtathatod be a termővel, és csak annyit a Tomurival, amennyi ahhoz kell, hogy legyen elég virága a beporzáshoz.
Érdekesebb, kísérletező megoldásként viszont vennék egy Jenny-t és egy Hayward-ot, remélve, hogy a Jenny nemcsak magát, hanem a termős Haywardot is beporozza. Így lenne öntermékeny is, meg nagy gyümölcsöt termő is. (Ha később a Hayward mégsem teremne a már termő Jenny mellett, még mindig lecserélheted egy második Jenny-re, vagy ültethetsz egy Tomuri-t mellé porzónak.)
sziasztok új vagyok még ezen a téren nos én az egyik kertészetből szeretnék rendelni 2db öntermékeny kivit és azt szeretném megkérdezni kinek mi a véleménye az ilyen kiwi-vel kapcsolatba Actinidia deliciosa Jenny. : és itt az oldal: http://cserkert.hu/termek/516/actinidia_deliciosa_jenny_kiwi.html Pécsett található. kérem segítsetek ebben mert még nem volt kivim de szeretnék. :)
A szőrösökkel (Actinida chinensis, A. deliciosa) nehéz boldogulni általában, míg a kopasz, minikivi fajok, fajták (A. arguta, A. kolomikta) többnyire elég könnyen dugványozhatók.
Nekem nem volt gond a kivi szaporításásval,igaz 50% körüli csak az eredés,részben az én hibámból(túlöntözés miatt)De a dugványok szépen nőnek!1 m körüliek.
Most lesz a 2. telük amikor teletetem,és tavasszal már lehet kiűltetni őket a helyükre
"Magról ültetvényt telepíteni persze nem érdemes, mert az eltérő minőségű és érési idejű gyümölcsök nem képeznek megfelelő árualapot.
Viszont magvetésből származó növények tökéletesen megfelelhetnek alanynak az oltással történő szaporításhoz(amennyiben tudunk megfelelő oltóvesszőt szerezni), mivel ez az egyetlen eredményes eljárása a kivi házi ivartalan szaporításának.
A dugványgyökereztetés tudtommal nem megoldott, a mikroszaporításról pedig házi körülmények között nem érdemes beszélnünk."
Azt hiszem, hogy a hozzászólásomból egyértelműen kiderül, hogy a házi (kiskerti) szaporításra gondoltam.
Persze, csak, ha a hozzászólásodat építő jellegűnek szántad...
De a nagyüzemi és a kiskerti szint között akad még néhány másik, legyen az a kisüzemi, vagy a tájékozott hobbikertész (akik közé leginkább sorolnám magam is) szintje.
Hogy neked mi a megoldás, azt magadnak természetesen te döntöd el, de ahhoz én nem dugok le 20 vesszőt. Azt neked kell. :-)
Ellenben ha magamnak dugok le 20 vesszőt, és abból 4-5 sikerül, az nekem (meg akiknek néha még tudok adni belőle), már megoldás, még ha elég gyengécske is.
Ami viszont mindig megoldás - eredési %-tól függetlenül - ha pontosan fogalmaz az ember, mert akkor nem kell utólag magyarázkodni, hogy mire is gondolt ahelyett, amit értettek belőle.
Részemről lezártam, mert az utóbbi már OFF-ba vezet.