Keresés

Részletes keresés

motor48 Creative Commons License 2017.03.13 -1 0 35205

Azzal kezdeném, hogy a képek, csak az általam feltételezett, felfogást tükrözik ami akár jó és rossz is lehet!

Amikor építkeztem, még létezett, kályha, cserépkályha, vagy központi fűtés, nagy lakótömböknél, hogy ez kis háznál is lehetséges lenne, itt-ott egy vízteres kályhával  volt elképzelhető, de az én laikus felfogásom, már akkor is más volt! A házakról alkotott felfogás is más lett, nappali központ, háló fülke,  konyha, fürdőszoba, stb. Az egy kályha, egy szoba fűtése, még ha vízteres megoldással is, hamar kifulladt, több kellett. A fűtési rendszereket, radiátort, ablakok alá kellett rakni, ez magával hozta a csőrendszerek kiépítését, majd számtalan egyéb megoldást, attól függően, hogy a tulaj milyen igényeket támasztott,  egyéni ismerete alapján! Ma is ezt a felfogást tükrözi, sok esetben, a meggondolatlan fűtés tervezése, ötletek alapján, "lego" módszerrel barkácsolva, majd számtalanszor átépítve, mert a hideget nem érdekli, hogy mit szeretnénk, fűteni csak teljes, minden részletében kidolgozott, fűtéssel lehet, egy egységes egésszel!

Az olajkályhák csúfos kudarca, jelentősen felgyorsította az eseményeket, kényszerpályára került a dolog, mivel sok olajkályhát, kormoltam és javítottam, nekem is döntenem kellett, méghozzá sürgősen, ismeret nélkül, ahogy ezt ma is sokan teszik! Mivel egyszerre két házat építettem, amihez szintén nem értettem, a

napi teendőket este egy spirál füzetbe, 'terveztem' meg. Miért így, mert a 40m3 sóder fele az alap helyére került, két nap lapátolás, a követ meg olyan messze raktuk, hogy ne legyen útban, hogy 30 métereket kellett hordozni. Az első probléma, a tégla kötése volt, amit a harmadik szomszédnál dolgozó kőműves magyarázott el. (Az csak egy érdekesség, hogy az övéké elrepedt, a mienk tökéletes volt!) Nem ecsetelem a további gondokat, volt jó pár!

Fűtés. Három kötet, szakmai anyag, majd egy ezermester a lényeggel, levegő ne maradjon a rendszerben!

Jött az egyik rokon, Ő is központit akar, tanulás képen kezdjem nála. Nem rossz gondolat, ha nem sikerül, nem az enyémet rontom el! Kazánt már lehetett kapni, radiátort, amit féláron vettem, nála tároltam, másnap kezdtem. Két nap menetvágás, harmadik napon összeszerelés, este begyújtás, tüzelő híján, egy köteg sport újsággal. Nyár volt, pillanatok alatt, forrt a víz, a kazán szabályozása, lehetetlen volt, ha az ajtaját kinyitottuk füstölt! (három napig a diófa alatt aludtak!!) Sikerült, meg tanultam is,az esetből!

Radiátor vásárlás, méh telepen, méretre, fillérekért. Hegesztő tekercselés, szerszámok, csövek, idomok, kötőelemek, stb. Három nap, összeállt a rendszer, kazán tervezés. Már egy tél elmúlt, három hét -25°C, viharokkal! Az első fűtés állta a sarat, néhány gyári hibával. A terelőkre korom rakodott, a tűztér kicsi volt,

két vödör szén, szellőzőt fúrtam az ajtóra, stb. Kazánt kell csinálnom! Ajtók kidobott kályháról, szabályozhatók, terelő nem kell, a füstcső, a felső ajtó szintjére, felette a nagy tér!(első rajz!) Tüzelni azért nem tudtam, a füst és korom szállt, takarítás. Úgy voltam mint a kályhások, had zúgjon. Aztán egy nap leültem a kazán elé, addig szűkítettem a reteszeket, míg a kék gázláng létrejött. Csikorgó tél ismét, külső vakolat one, a falra tett hőmérő 16°C-t mutat, de a szoba közepén, 32°C, irdatlan meleg. Visszavettem 24°C

-ra. Csodálatos, precízen volt szabályozható!  Ma csak a küzdésekről hallok, és olvasok, pedig tél igazán még nem volt!!!!

Második rajz, a fafűtések rákfenéje a puffer: Szabályozók, keringetők, keverők, meleg víz, napkollektor, stb. Az eredmény mégis siralmas. A tűz ha nem ég, a kazán visszahűti a rendszert. A lebegő szelep, egyszerű megoldás, a probléma kiküszöbölésére.

Egy kép kétszer lett felrakva, a fagyás, a padlásra helyezett, tágulási tartály, belső térbe helyezése.

Ellenőrizhető, könnyen légteleníthető, bugyborékolással jelez.

Tömör és üres gumiszelepek, több funkciót vezérelnek, egyszerűen.

Padlófűtés visszakeverése, a meleg víz jobb kihasználása.

Egy fafűtésű kazán elvi rajza, a forró oxigén bekeverése: A tűz a jobboldalon ég. Szekunder levegőt a függőleges szabályozón kapja, ami a másodlagos égés primerje is. A felső térben a gáz égetése, újabb forró

levegő bevitellel, balról a hőcserélő, alul a kémény kivezetés.

Vegyes fűtőrendszer, meleg víz visszakeveréssel.

Csak padló fűtés.

Szintén fa kazán.

Két bálás kazán, az első CO2 fojtással, a második csak pufferra, gyors égéssel.

Az utolsó egy nagy teljesítményű hőcserélővel. Csak érdekesség képen, ha elkészültem egy fűtéssel, de kazán nem volt, NYSA fűtőradiátorral adtam át, amit cementes zsákkal lehetett fűteni. Amikor rákötötték a gázkazánt, az egyik, azt mondta, vissza,kéne kötni, mert sokkal jobb volt!

Az elméletek gyakorlati tapasztalatok alapján születtek, azért fűteni, csak meg kell tanulni!!!

Én is úgy kezdtem!!!!!

Még egy tanács, amivel sok ellenséget szereztem, már eddig is, AUTOMATIZÁLNI, csak makulátlanul jól működő rendszert lehet!!!!!

Soha, ne a hibát akarjuk kiküszöbölni, hanem, a hiba okozóját!!!!

motor48 Creative Commons License 2017.03.12 0 0 35204

Jól kicsesztetek velem, az asszony amíg elküldte a rajzokat porszívóznom kellet!

A rajzok csak irányelvek, vitassuk meg

Az első szenes, amiről  írtam, egy terelő hiányzik a tűztérben, ami felülről  vezeti le az égésterméket!

Érdekessége, 2,5-ös lemez, eredeti nem égett el! Az arányok láthatók!

A bálás kazánoknál, a gyors égést CO2 visszavezetéssel korlátoztam!

A Hűtős, hőcserélő, nysa fűtőradiátor, baromi jó hatásfokkal!

A gépészmérnök ismerősnek:  www.fdrm.webnode.hu   Ez egy autó kazán, ezt is megvitathatjuk, mert

ez is működhet fa gázzal!!!

motor48 Creative Commons License 2017.03.12 -1 0 35203

motor48 Creative Commons License 2017.03.12 -1 0 35202

A fa tüzelésű kazán, elméleti rajzát, az "index fórum, fűtésszerelés, felújítás, építésnél láthatjátok"!

A tűz ég a jobboldalon, vissza fojtottan, majd kap egy szekunder levegőt, ami meleg, így felül kialakul egy magas hőfokú tér, ahol egy másik még melegebb levegő, képes a gáz elégetésére. fontos, hogy a gáz égés

könnyen megszakad, amit a tűz lángja tart égésben, ezért a második szabályozás, balról jobbra , vízszintesen mehet, így több idő van a melegedésre. A bal oldali hőcserélő, már éghető anyagot nem tartalmazhat, lefelé hűl, majd a kéményen kimegy, nem 2-500°C-on, hanem, egész alacsony hőmérsékleten.

(A szenesnél, nem írtam, de a kályhacső, max langyos volt!!!) A hő a kazánban marad, innen a jobb hatásfok. Sok ilyen panasz volt, a magas kéményhőre nagy veszteség!

Vannak rajzaim, de ha kép kell még, az asszonyt megfűzöm, küldje el, nem szeretek ilyen számomra bonyolult dologgal foglalkozni!!! Számomra a telefonon is csak két gomb van, a zöld és a piros.

Mikor az asszony a telefonját a kocsiban hagyja, ez a kettő kell! Felkapom, zöld gomb, szöveg: "Beszaladt

az áruházba, 10 percre, másfél órával ezelőtt, négy óra múlva, próbáld újrahívni!" Piros gomb.

szatti Creative Commons License 2017.03.11 0 0 35201

Ez faelgázosító kazán?

Képeket mutatsz nekünk?

Előzmény: motor48 (35196)
gabor0036 Creative Commons License 2017.03.11 0 0 35200

És azon kívül, hogy "tökéletes" az égés nálad, az általad készített kazánban tökéletes hőátadás is? Probálom elképzelni milyen lehet, de mivel vizuális típus vagyok így nehéz. :)

Előzmény: motor48 (35196)
motor48 Creative Commons License 2017.03.11 0 0 35199

Nem kell passzus,  az  erdészet nem ad fát, a bánya nem ad szenet, a gázcsap meg elzáródik egy hibára hivatkozva. Az ukránok már tudják, ez hogy megy!

Előzmény: bnorci71 (35198)
bnorci71 Creative Commons License 2017.03.11 0 0 35198

Na de valljuk be, ezt szerinted lehet is ellenőrizni? Kizárt...

dehogyis, csak törvény kérdése az egész, a gázkazánok ugye már régen is csak a szolgáltató engedélyével voltak cserélhetők, a kéményseprő is tudja kinél milyen készülék van a kéménybe kötve típusra..... innen csak egy passzus az egész, na meg ha a forgalmazását tiltják be... hidd el ha akarják megcsinálják

Előzmény: gabor0036 (35195)
motor48 Creative Commons License 2017.03.11 0 0 35197

II. rész: kezdem a végén. Ellenőrzés azért van, mert nem bízom az illetőben. Nálunk most ez játszódott le kicsiben. Kiégett egy villanyégő, mivel én utálok dolgozni, felhomályosítottam, ezt Ő is meg tudja csinálni, másrészt ha engem agyonüt az áram, a munka úgyis rámarad, a költségekről nem is beszélve. Miután beszereztem az izzót=égőt, a munka elvégzése után jól megdícsértem! Így kellene végződni minden

ellenőrzésnek! Na, de egyáltalán nincs így! Kineveztek, akkor még így ment, beleegyezésemmel, főnöknek.

A 'dolgozók', szívélyesen fogadtak, "a takony kölyköt ide.......,finomabban, ide rakták. Ismerve a helyi szokásokat, tették a dolgukat, azaz, nem csináltak semmit, de 4 órával előbb hazamentek mert így szoktuk.

Elvégeztem helyettük a munkát, másnap lógó orral jöttek be. Reggel megelőztem őket, jól megdícsértem a csapatot és hazaküldtem őket 'pihenni'. Soha többet nem ellenőríztem Őket. De dícséret, az volt csőstől!

Ezt a legkönnyebb ellenőrízni, csak el kell hitetni velük, ez az Ő érdekük, de ha egyszer lehetetlent  kérünk, és ránk ég, a dolog simán visszakapjuk, jobb ha felmondunk, ehhez kell a gerinc, mert sok lúd disznót győz! Csak mellékesen írom ide, a cég minden tagjával olyan volt a kapcsolatom, hogy 100%

szavazatot kaptam! Na, ez ma, ismeretlen fogalom.

A fa tüzelés, CO Szempontjából, igen nagy hazugság, ezt nem én mondom, csak nem, szó szerint idézem.

Véleményem szerint, a fa hosszú idő alatt begyűjtött CO2-jét, a rossz égéssel, egy óra alatt szabadítjuk fel!

Ez nem így van, csak arány! Az újonnan ültetett fa, hosszú idő alatt fogja feldolgozni. Tehát igaz, hogy annyi

van mint volt, csak nem ott, ahol lennie kellene! Ez egy módon oldható meg, ha a fát, mint ahogy írtam a szenet, 'tiszta égéssel' tüzeljük el. Ez nem a lobbisták, hanem a szakemberek feladata lenne, ha nem Ők lennének a lobbizók!   Egy konkrét példát beszúrok: Unalmas napjaimon, vizsgázgattam, hol ebből, hol abból. Bementem a vizsgára, néhányan, a vizsgáztatók, furcsa szemekkel néztek rám. Kihúztam a tételt, válasz: "Ez baromi veszélyes, mert nulla szakadás esetén, fázis alá kerül, a föld, a fogyasztókon keresztül"!

Rögtön ki is küldtek. Egy vizsgáztató jött ki 15 perc múlva: "Neked meg van a vizsgád, nekünk öt évre a meló". Nem az én feladatom lett volna ennek, a megállapítása!

Csak azt akarom mondani, a szakemberek, néha átugranak 'apró' dolgokon, nem lehet!!! Később már ilyen nagy dolgok is elúsznak, tehát vegyük komolyan a környezet szennyezést, de legyen ott a szemünk mindenen, vagy üljünk le, most jön a konferencia, beszéljük meg. Na most erről szó nincs! Sokat jártam ilyen helyekre, és ha jól figyel az ember, amit az álmosság tompít: "Az importból visszamaradt......", vagy

"Van-e valakinek ötlete....."? Van - de nem erre gondoltunk! Hanem mire?

Szóval a fasorok között, nehéz eltalálni ki mit akar, és ha bekerül, a megújuló energiák közé, rögtön megoldódik minden, jól tüzelünk, nem pocsékolunk, nem szennyezzük a környezetet, nem robban a kazán, nem lesz CO-tól halott, jó lesz minden kazán! Aligha, a jeligék nem oldanak meg semmit! Úgy kellene tudni, hogy aki leír valamit, az hiteles, vagy egy hozzám hasonló balek, okfejtései!!!!

motor48 Creative Commons License 2017.03.11 0 0 35196

Én egy saját készítésű kazánban: belső méret:  45x45x95, 2,5mm-es lemez, külméret: 50x50x100cm.

A felső ajtó a kazán felénél, szabályozóval, mellette a kályhacső, 110-es, alsó ajtó szabályozóval, 14x14 -es kémény. Szó szerint, egy tégla magasságban a rostély (6cm). A cső kivezetés előtt egy terelő, ami fentről vezette a "füstöt, vagy az elégett gázt, a csőhöz. Kívül vakolatlan épület, 100m2, később tetőtér.

A lényeg most jön: 5 veder szén, éppen a felső ajtó vonaláig.(lignit brikett! Vizesen hó alól behozva, legfelső réteg száraz brikett!) Gyújtós, megitatva gázolajjal, begyújtva, felső huzattal, 10 perc múlva amikor a szén kezdett égni, alul 10-15 mm2-es nyílás, felül valamivel nagyobb. (mm-ek). 24 óra múlva csere.

Az égés, kék láng mint a gáztűzhelyen, 80-90°C, gravitációs rendszer, füst korom semmi, amin a kéményseprő csodálkozott a legjobban, meg a szomszédok, akik lengyel szénnel fűtöttek egész nap, okádta a füstöt, melegük meg csak akkor volt, amikor a szenet kifizették!

Kémia: A vizes szén, az úgynevezett városi gázt, állította elő, amit a szén felett el is égetett. A kémény tetején csak reggel lehetett látni kis vibrálást, pici változtatásokkal a reteszeken, mintha a motornak gázt adnál, (alsó) ha délután meleg volt, felső réssel, pillanatok alatt visszahűtött! Több mint 20 évig működött,

eladtuk a házat, azóta ott áll, a církó mellett, fűti a fürdőszobát! Na ezért nem értem én, mit mókolnak, a fűtéssel egyesek.

Mikor a lengyel mellé, daraszenet adtak, átvettem a szomszédoktól, azt mondták nekik szemét nem kell!

Ekkor terveztem a külső pucolást, korán jött a tél, a homokra borították, a sok szenet. Nem találkoztam velük egy darabig, aztán szánták bánták, de mondtam, nincs vész, a homok azért fogy mert keverem a szénhez, ettől nem omlott össze, egy esetet kivéve, mikor az anyós rádobott egy darab fát, mondván nem 'égett rendesen'! Aztán csináltatott a sógorral kazánt, mindjárt magának is, tett bele vízzsákot és felül vezette ki a kéményt. Hitt a fatüzelésben, már új kéményt épített és a mennyezeten megjelent a kátrány!

A tudományos kísérlet, nem sikerült!!!!

A fa tüzelése hasonló módon nem lehetséges!!!! A tűz nem szabályozható, bármennyire is akarják egyesek! Puffer kell, és annyi fa, amennyire szükség van egy begyújtáshoz és a gázt a kazánban kell elégetni, szóval macerás a dolog, olvasgatom a hozzászólásokat, néha kuncogok, néha sajnálom aki megeszi, a CSODÁT!!(kondenzációs kazán!(?)

A múltkor valahol megkérdezték, kazángyártó vagyok? Nem, de vannak elképzeléseim egy jó fakazánról,

mert sosem törődtem bele, hogy valami nem oldható meg, de megcsinálni már én nem fogom, de a tapasztalatokat össze gyűjtöttem! (én, másmilyen fűtéssel foglalkozom, vagyis más kazánnal!!!)

Úgy érzem az első kérdésre már válaszoltam, nemsoká folytatom ha érdekel!!! (Az asszony más beosztásba rakott, egy kis időre!!)

gabor0036 Creative Commons License 2017.03.11 0 0 35195

Mivel és hogyan tüzelsz, hogy ilyen tökéletes az égésed ahogyan írod?

Egy gépészmérnök baráton nemrégen volt egy konferencián, és ott azt taglalták pont, hogy a fa bekerül a megújuló energiaforrások közé. Mi csak azt nézzük, hogy mekkora mennyiségű erdőket vágnak ki a fűtés miatt is. Azt azonban senki, hogy ezzel elindul egy pozitív lánc is mert helyettük születnek más erdők is. Egy fa átlagosan 3 embert lát el oxigénnel élete alatt mielőtt tűzifa, bútor, papír stb lesz belőle. Azt nem kell nézni mennyi idő alatt nő meg az a fa, mert van hol növekednie. Ráadásul nálunk is jelentősen több az erdő mint 100 éve. Trianon után kb 10-12% volt, ma kb 20-23% erdő található.

Nem hinném hogy egyszer is betiltják vagy ellehetetlenítik a fatüzelést. Hamarabb lesz az, hogy csak modern fakazánnal lehetlesz tüzelni. Na de valljuk be, ezt szerinted lehet is ellenőrizni? Kizárt...

Előzmény: motor48 (35185)
gabor0036 Creative Commons License 2017.03.11 0 0 35194

Nem olcsó, de e körül mennek újonnan boltban. 

http://futestuning.hu/index.php?term_id=4374&center=uj_termek

Előzmény: jegi72 (35191)
motor48 Creative Commons License 2017.03.11 0 0 35193

Értem a magyarázatot, ez inkább a kéményre vonatkozna, a baj az, hogy ez a hőcserélőben van, ahol az égéstér után, a legmelegebb kéne, hogy legyen! Mivel a hőcserélő függőleges, a hő a cső közepén kioson,

míg a cső külső felén van, a leghidegebb víz, a még el nem égett kátrány, minden egyébbel itt csapódik ki.

Ez a hiba semmiképp sem gazdaságos, vagy a tűz hője kevés, több az éghető anyag, mint amit el tud égetni! A másik, a hengerből adódó kis fűtőfelület, szemben a nagyobb hűtőfelület, vagy a cső falvastagsága, ami a hőcserét korlátozza.(?)

Előzmény: jano5691 (35192)
jano5691 Creative Commons License 2017.03.10 0 0 35192

Az a baj, hogy a kazán működési ciklusában vannak részek (begyújtás, készenléti mód, fojtott égés), amikor nem tökéletes az égés. Szerintem ekkor lép ki a trutyi és a lecsapódó vizgőzzel faján cementálódik a hidegebb felületeken. Ez nem igazán korom (mert ugye az az évek múlásával mérhető dolog, hehe), hanem inkább az a kreozit izé. Ez aztán később sem tud kiégni - mert azokon a részeken sosincs akkora hőmérséklet, ami ehhez elég lenne.

Előzmény: motor48 (35190)
jegi72 Creative Commons License 2017.03.10 0 0 35191

Sziasztok

Atmos dc32 kazánhoz keresnék ventillátort.

Úgy tudom szinte minden atmoshoz ugyanolyan ventillátor kell.

Esetleg nincs valakinek elfekvőben egy? :)

motor48 Creative Commons License 2017.03.10 0 0 35190

Az alap helyzet mégiscsak az, miért kormol? Az a rossz égés jele, a relatív hideg csőben csak lerakodik, miért nem állítható úgy az égés, hogy a hőcserélőbe, éghető anyag ne kerüljön, vagy ez másnak miért sikerül, ha igaz?

GLaczy Creative Commons License 2017.03.10 0 0 35189

Sziasztok!

Szeretnék tanácsokat kérni hozzáértőktől, hogy a

Flamco clean smart

vagy

Spirotrap Magnebooster MB3

ajánlott-e inkább? Mindkettő mágneses, stb, de az utóbbi nekem a teljesen fém ház miatt szimpatikusabb, hogy nem törik el egy véletlen megütés következményében.

Előre is köszi a véleményeket!

gabor0036 Creative Commons License 2017.03.10 0 0 35188

Ezek a spirálok inkább csak füst lassítás végett vannak benne. Egyszer sem tisztitotta le nekem rendesen. Nem is ez a szerepe. Ha fel akarom fényesre pucolni, akkor van egy fúróba fogható ø70-es drotkefém, azzal csövenként 10 másodperc...

Karel1983 Creative Commons License 2017.03.10 0 0 35187

http://tuzvilag-magazin.hu/2017/02/20/betiltjak-fatuzelest-2020-tol/

Egy "jó" polgármester veszett el benned......

szerintem

selgir Creative Commons License 2017.03.10 0 0 35186

sokat agyaltunk korábban amoda is, ezekről a spirálos tisztítókról. de azért lássuk be: ahhoz, hogy szépen leszedje a retket a csőfalról, szorosan kellene illeszkednie. ha szorosan illeszkedik, megszorul. szóval szép és jó a spirál, de többünk szerint is a kefélés a legjobb (hádenem?)...

Előzmény: motor48 (35185)
motor48 Creative Commons License 2017.03.10 -1 0 35185

Elnézést, ha az írásom nem felel meg a mai, korszerű egyszavas kérdés-válasz, írásműveknek, amit én szintén bla-bla írásként emlegetek! Tudom nem vagyok a 'szakma kiváló ismerője', de a fizika, kémia, biológia, mechanika és még ki tudja minek az ismerete lenne szükséges, hogy minden csínját ismerjük,

bármelyik fűtés fajtájának!

Amit én nem értek, hogy van az, hogy az egyik a kiváló égésről beszél, a másik  meg arról, hogy akarja a kormot eltávolítani a függőleges hőcserélőből? Egyáltalán mi az a korom? Bevallom férfiasan, soha sem kormoltam, se kazánt, se csövet, se kéményt! ebből a témakörből, nincs tapasztalatom! Kiszedtem a fehér hamut, megraktam a kazánt, majd 24 óra múlva ismét, a lakás, meg egyenletes meleg volt! Én tisztelem azokat, akik hosszú éveken át, több kazán cserével, temérdek kísérlettel sem képesek ezt elérni, nem egy oskolába jártunk! Azt hiszem, eddig érthető!

Függőleges hőcserélő:  Ha jól sejtem, ennek egyik változata, az egyszerűség kedvéért a kémény. Ebben, ha a folyamatot megnézzük, CO2 és némi egyéb (vízgőz, mérgező gáz, formaldehid) távozik, fatüzelés esetén. CO-t azért nem írok, mert éghető anyag, kár lenne érte. A korom, szén, szintén nagy pazarlás, nem

beszélve milyen károsan hat a hő leadására, főleg ott, ahol egyik oldalon a víz, a másik oldalon a tűz, a kettő

között egy vastag falú cső van. A kéményben távozó anyag hőmérsékletét többen mérték, elég nagy a szórás, az eredmények között, érthetően, az égés hőfokától függően. A kéményben a gázok, már nem

éghetnének, de éghető anyagnak sem szabadna, hogy távozzon, így a kémény közepén egy melegebb, a belső falon egy lassúbb, hidegebb gáz távozik. Más kérdés, ha minden éghető gáz és korom távozik, akkor

a kémény méretét,ehhez növelik.(?)  Még oké?

A kazánban a hőcserélő, egyrészt a méreténél, másrészt a feltételeknél fogva is rosszabb helyzetben van

itt még magas a hőfok, és a hideg víz hűti, a még éghető anyagokat is, függőlegesen. tehát a belső magas hő a kéménybe távozik, nagy sebességgel, a hő leadására nincs ideje. Mindezt egy füst szívó, és egy égést gyorsító ventilátor tolja. Egyetlen esély van, a nehezebb, lassúbb anyag, a szén kicsapódik a falra,

tovább korlátozva a működést. Ennek eltávolítása, kétféle módon történhet, magasabb hővel, (amit kevesen

érnek el), vagy kaparással.(BOSCH kazán működése, bemutató!) Csodálatos, amit kiszed, a hamuzóból, egy

faelgázosító kazánnál, ez tragédia! A kefélés, kíváncsi lennék, mennyire hatásos? (semennyire!)

Nem tudom a hőcserélők működésénél mennyire vagytok képben, de ha nem ütközik, a hő nem megy át.

Megoldására, nem sok sikerrel, egy csavart betétet alkalmaznak, mondván, a meleget a falra kényszeríti, mivel ez egyáltalán nem igaz, így támadt a zseniális ötlet, kaparja le a falat! A FRÖLING kazánok esetén úgy

írja, hatásfok javító, egyszerű tisztítás a cél érdekében. De az index fórumban is található: "Központi fűtés,

épített kandalló, kályha" címen, sur5al, 2013.03.12. alatt egy spirál mozgatási kísérlet terve! Nem tudom megmondani, Ő találta fel, vagy már látta valahol. Nagy kazánnál, sűrített levegővel mozgatják, hogy a felület tiszta legyen!(automatikusan!)

Amit nem találtam, az annyi volt, amikor kinyitja a berakó ajtót, automatikusan megemeli a betéteket.

Nem untatlak tovább benneteket, már csak annyit, az utóégető, máshol sem hozott hasznot, én a tiszta égés híve vagyok, azzal nincs ennyi gond, jobb a hatásfok!!! (persze nem izgatom magam, ugye a fa tüzelését hamarosan betiltják, a lignit után, jön Paks 2!)

joevagyok68 Creative Commons License 2017.03.10 0 0 35184

Konkrét !

Egy "feltalálótól" ?!?!?!?!

:-) 

"fejben minden megvan/ok ....

Előzmény: jano5691 (35180)
joevagyok68 Creative Commons License 2017.03.10 0 0 35183

Szerintem nem a "hosszúval' van a baj...

Hanem az " olvashatatlan" ,csapongó, unatkozó , "visszaemlékezős" (bezzegazénidőmben) , grafomán bla...bla....bla...írásokkal !

Szeretek én hosszúkat olvasni, HA tanulhatok belőle, "olvasmányos" , nem idegesítően "tagolt" !

NA a tied az NEM ilyen !

Előzmény: motor48 (35179)
KO75 Creative Commons License 2017.03.09 0 0 35182

Igen elkéne olvasni de hol van a tanulmány.......?

Előzmény: motor48 (35181)
motor48 Creative Commons License 2017.03.09 0 0 35181

Az elsőre, igen! (nem keresem vissza!)

A másodikra, el kell olvasni, aki kondenzációs kazánra kíváncsi!

jano5691 Creative Commons License 2017.03.09 0 0 35180

'Van akinek a függőleges hőcserélőjében 'automata' koromkaparó van,'

A 35179 hsz-hez hasonló rövid válasz reményében ( :-) ) kérdezném, hogy az idézett résszel kapcsolatban van esetleg valami konkrét infó?

Előzmény: motor48 (35163)
motor48 Creative Commons License 2017.03.09 0 0 35179

Nem akarok írni, mert lecsesztek a hosszú írásomért, ezért, hogy minden kétséged eloszlatására, javasolnék egy cikket, kiváló szakembertől: Erdey Ottó kondenzációs technológia, 2011 március 17.

bnorci71 Creative Commons License 2017.03.07 0 0 35178

nem tudom mennyi lenne egy kondenzációs kazánnal, de a jelenlegi fogyit felezni kellene, nem tartom elképzelhetetlennek, de azért vannak kétségeim 1x majd kiderül

jano5691

nem is akarom egymáshoz hasonlítani, mert tudom hogy nincs értelme, a sajátomhoz akarom ez is csal mert ugye egy 50% hatásfokos kazán meg egy 80-105%-os kazánnál nem egyformán fog a fogyasztás növekedni

Előzmény: szatti (35176)
jano5691 Creative Commons License 2017.03.07 0 0 35177

Nem ugyanazt a házat hasonlitjátok össze.

De ha jobb a fából előállitható fűtési energia költsége, mint a gázból előállitotté, akkor bármilyen fogyasztás mellett megéri vele fűteni - ha már van kiépitett fatüzelésű rendszer. Ha még nincs, akkor a különbség mondja meg, hogy érdemes-e beruházni rá.

Előzmény: szatti (35176)
szatti Creative Commons License 2017.03.07 0 0 35176

Pont azért mondom, hogy már a jelenlegi fogyasztásnál is bőven megéri fával fűteni, ennél hidegebb esetén pedig még inkább.

Napi 30m3 az már derék. 90 ezres havi számla. Abból majdnem fele szezonra megvolt eddig a fám, és az új kazánnal meg is lesz úgy tűnik.

Előzmény: bnorci71 (35175)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!