Mint régi Boszniát járó utazó, teljes mértékben osztom a fórumtársak véleményét. Mint ahogy Direkt is írta, odaérve, eloszlik az aggodalmad. Példaként említve, közvetlen a háború után, még a régi mostari híd a Neretva fenekén feküdt, függőhíd volt a helyén, még az is élményként hatott, mikor átmentünk rajta egyik oldalról a másikra. Szóval Bosznia volt a legjobb választásod. A pénz miatt meg ne aggódj, annyit válts, amennyit elkölteni kívánsz. A bosnyák kormány már közel több éve, hozott egy határozatot, miszerint a bosnyák márka az ország törvényes fizető eszköze és a benzinkutaknál ez mindenhol ki volt tüntetve. Ez az oka ennek a kettős helyzetnek, hogy nem mindenhol fogadják el az eurót. Jó utat.
Garantálni tudom, hogy az aggodalmaid nagy részén utólag te is mosolyogni fogsz. Általában magától megoldódnak még azok a helyzetek is, amik itthonról problémásnak tűnhetnek. Ilyen pl a fizetőeszköz fajtája stb...
Az pedig, hogy nem a horvát autópályán mész, szintén az egyik legjobb döntés, amit csak meghozhattál/meghozhattatok.
Nektek is köszönöm a tanácsokat. Ígérem megfogadom. :)
Alapból aggódós típus vagyok. De általában az aggodalom addig tart ameddig megtapasztalom a helyzetet.
Úgyhogy remélem, hogy nem sietve, jól körbenézve és élményeket gyűjtve gurulok át Bosznián. Hisz mehetnék a Horvát autópályán is, mégis Bosznia mellett döntöttem. :)
The Rible szavai szentnek tekinthető, legalábbis, jómagam, évek óta olvasom a hozzászólásait. Ha közbekotyoghatok én is. 4x fogom megjárni az országot, nőként kis autóval a 15 éves lányommal, Trebinje az úticél, perzse azért előtte offország Montenegro is közbejön egy hét erejéig. Autóztam Trebinjéből vagy 1500 km-t erre-arra, még soha semmi rossz tapasztalatom nem volt. A rendőrök ha mérnek, a szembejövők villantanak, mint itthon, ha a rendőr meglátta a rendszámot, miközben kőrözve intett volna le, intett haladjak tovább. Nem volt kíváncsi rám. Ahol lehet megyünk, ahol sebességhatár van betartjuk. Jablanicában nem adtam elsőbbséget telezöldnél kanyarodva a szembejövőnek. A rendőr oldalt nevetve kiabált vmit, gondolom a köv: hülye szőke liba, nem látsz?? :D :D
A pénz, azzal fizetek amivel tudok, ha van a kártyán pénz azzal, ha euróm van kérdezem, mondja, visszaad márkában, vagy euroban. Ha elég márkám van és azt akarom költeni, azzal. jajceban jártam én is úgy, hogy kunával, márkával közösen fizettük ki a bureket :D
Nem kell aggódni, menni, nme sietni, nyaralunk és látni, mert csodaszép ország, meseszép tájakkal. Jó utat és jó nyaralást!! :)
Ennyire azért nem kell aggódni, hogy görcsösen és kényszeredetten kelljen figyelni a táblákat. A település eleje/vége táblákat viszont érdemes szem előtt tartani, sokszor mérnek közvetlenül mellette zsíros bevétel reményében (nem véletlenül). Bőven elég egy kis plusz odafigyelés, nem kell túldramatizálni ezt a dolgot.
Valahogy igyekszem odafigyelni. Majd asszonynak is szólok, hogy ne a tájat bámulja, hanem a táblákat figyelje.
Egyszer valahol olvastam róla, hogy némely országban a kereszteződés nem oldja fel a sebességkorlátozást, csak a feloldó tábla (a mellék úton is ki van táblázva, hogy a fő úton mennyi az annyi) lehet, hogy Boszniában is így van. Minden esetre elég logikátlan.
Ez azt jelenti, hogy a szabályokat nem fogod tudni betartani. Én nagyon igyekszem, de nekem sem mindig sikerül. Mások panaszkodtak, hogy indokolatlanul büntették meg őket. Ezt én mindig tamáskodva fogadom, mert engem meg mindig csak akkor, ha hibáztam. Pedig nem kevésszer mentem végig az országon. A rengeteg út alatt, talán háromszor volt ilyen, tehát nem kell aggódnod, csak figyelj oda.
Sokszor leírtam itt, de hogy segítsek neked, megismétlem: a falvak nem a nálunk megszokottak. Egy átlag falu nem út mentén sorakozó házakból áll, hanem egy nagy területen random módon szétszórt házakból. Ne várj egy rendezett, zárt beépítésű települést. Egyik ház az út felé néz, a másik oldalra, a hamradik hátrafelé, de kb. két telekkel beljebb, utána 2 hektár üres terület, majd a domboldalon fent a fejed felett egy házikó stb. Ez mind egy faluhoz tartoznak. Ezért az emberek, gyerekek, kertitraktorok stb. a főút szélén közlekednek, mert csak így tudnak átmenni a szomszédhoz, iskolába, kocsmába vagy ki a kertbe. Már régen azt gondolod, hogy 10 perce elhagytad a legutóbbi települést, de egyszer csak látsz egy település vége táblát. Igen az elmúlt tíz percben is belterületen voltál, de te már közben 80-90 km/h-val mentél. Aztán van az a rejtély, amit még nem sikerült megfejtenem: kereszteződés után10 m-re sebességkorlátozás vége tábla. Úgy tűnik, a kereszteződés nem oldja fel a táblákat.
Még sosem volt fizetési problémám. A tavalyi hazajövetelkor a Kovacevic étteremben úgy fizettem, hogy az összes maradék kunámat és márkámat kiegészítettem euroval. Kis számolás után jót röhögtünk rajta a pincérrel, de mondta, hogy mindegy, csak pénz legyen. :-)
Gradiska után az autópálya 2,5KM Euróval fizethetsz de csak papír euróst fogadnak el és márkát adnak vissza.Fizethetsz még kártyával.Ha Barcson át mész akkor ott tankolj15-20 litert az elég Jajcéig.Ott tankolj.Amúgy próbáld úgy intézni hogy a tankolások Boszniában történjenek.Kártyával fizethetsz.Benzin,kaja ott érezhetően olcsó!Reggel 8 ig nemigen vannak nyitva vendéglők kávézók.Én mindig viszek kis címletű papír euróst és azt váltatom.Viszonylag kevés a rendőr.Nem is láttam, hogy mértek volna valahol.Jajcen a parknál lévő kávézóknál viszont nem mindenhol fogadják el az eurót,Bent a várnál lévő téren viszont igen.Az utak jól járhatóak útjavítással nem találkoztam./két napja jártam be ezt az útszakaszt magam is.Viszont amire figyelj.Tarts jobbra mert bosnyák sofőrök szeretnek középen vezetni.Bizony egy egy kamionosnál ez elég merész húzás.
Kb. arra kell számítanod, hogy ahol nem lehet fizetni ajróval, ott lehet kártyával, és viszont.
Pl. Mosztárban a bejáratott burek-beszerző helyemen is elfogadják az eurót. Ez egy kis pékség, kártyával ezért ott nem lehet fizetni. Ugyenez pl. Blagajban, a parkolási díjat mindig elfogadták euróban. Értelemszerűen itt sem lehetne kártyával fizetni.
Ugyanakkor pl. benzinkúton, vegy szupermarketben nem lehet mindenhol euróval fizetni, de ott meg a kártyás fizetés lehetséges. Autópályán korábban elfogadták az eurós bankjegyket, de a pénzérméket már nem. A bankjegyekből viszont KM-ben adtak vissza. Amióta lehet ott is kártyával fizetni, nem tudom mi a helyzet az eurós fizetéssel.
A rendőrök is örülnek az eurónak :)
Ha teheted, mindenhol fizess kártyával, az a legolcsóbb.
Ennek ellenére azért érdemes némi aprót KM-ben magaddal vinned, csak a biztonság kedvéért. Ha megszorulnál, akkor meg legrosszabb estben kiveszel pénzt egy ATM-ből.
Nem hiszem, hogy rajtad marad a márka, mert vagy visszajáró leszel ezután Boszniában, vagy elköltöd valami jó kajára.
Nos a kártyás fizetéssel úgy vagyok (főleg idegen országban), hogy csak akkor próbálom, ha van nálam kp-ban annyi amennyit fizetni kell. Jártam már úgy, hogy jól megtankoltam oszt éppen nem működött a terminál. Alig tudtam összekaparni a lóvét.
Az az igazság, hogy szombaton megyünk és nem tudom mi lesz nyitva, mert még nem jártam Boszniában. Gradiskától egyből Jajcéig megyünk. (majd vasárnap Mostart útba ejtve Metkovicon át Blaceba) Így ha a határon nincs pénzváltó, akkor az autópályán kénytelen leszek Euróval fizetni.
Jajcéban a szállás Euróban van lefoglalva és ott ebből talán nem lesz gond. A benzinem is kitart Jajcéig szerintem és úgy gondoltam vasárnap tankolok valahol, úton Mostar felé. Mostarban keresnem kell valami őrzött parkolót és gondolom ott is Márkában kéne fizetnem. Abban reménykedem, hogy Jajcéban a Plivsko Jezero-ban ahol megszállunk tudok váltani. Hazafelé úton meg talán már nem lesz gond, mert ha valahol tudok váltani, akkor annyit váltok, hogy arra is elég legyen. A hazafele szállás (Szarajevóban) is Euróban van lefoglalva, így ekkor is csak a tankolás és apróbb kiadások (kávé, fagyi, stb) erejéig kell Márkában gondolkodnom.
Mivel terveim szerint oda és vissza is egyszer tankolok kb. 35-40 litert, úgy gondoltam, hogy a szállás díjakon felül még 100 Euró csak Boszniába a 70-80 liter benzinre és apróságokra elég lesz. (Elég lesz?)
Én Trebinjében élek, eléggé ismerem a terepet. Ha Trebinjeből Herceg Novi felé tartasz, akkor a határ után van 1 fizetős útszakasz ( 3 euró egy irányban ) ha pedig a Klobuk az irány, akkor igaz, hogy kilóméterben több, de az úrdíj miatt szerintem nagyjából ugyanott vagy :) Hétvégén és különösen Július közepétől azért mindkét helyen lehet sorra számítani! ( Klobuk felé sokkal szebb az út :))) )
Zöldkártya legyen az autóra, általában kérik...
Az öbölben választhatsz, hogy átkompolsz Tivat irányába ( akkor jobbra kell menned ha leérsz a partra, mintha Herceg Novi felé mennél, komp azt hiszem 4 euró/ autó ) vagy pedig Risan, Kotor, át az alagúton és a körforgalomban Budva felé :)
Szia. A Trebinje-HercegNovi féle útvonal mindig gyorsabb lesz, mint Bileca-Vilusi-Grahovo felé menni, mondjon bármit is bármelyik útvonaltervező. Ha nem számít az idő és ráérősek vagytok, akkor meg teljesen mindegy melyiket választjátok.
Az általam jelölt úton a Grahovótól Risanig terjedő szakasz szépsége sokat nyomott a latba, plusz időben is kevesebbet mond rá több útvonaltervező is, mint erre. Az általad ajánlott útvonal azért lehet mégis gyorsabb nyáron, mert ennek a határátkelőnek - ránézve a térképre - valószínűleg a legkisebb a forgalma. Köszönöm!
Mi már háromszor volt Boszniában, de most Banja Luka Jajce - Livno útvonalon szeretnénk eljutni Horvátországba. Mivel több helyen megállnánk, arra gondoltunk, hohy Livno környékén éjszakáznánk. Járt arra valaki, vagy tud valaki azon a környékén egy jó szállást ?
Nincs autós tapasztalatom de az alábbi útvonalat használja egy budvai transzfer cég személyautókkal is, a helyiek biztos jól tudják, merre érdemes menni; az átkelő a sitnicai határállomás. Tavaly nyáron busszal Mostarból Budvába kb. így utaztam, a buszos út abban különbözött, hogy a kompot használja Lepetane-nél, nem kanyarogtunk körbe az öböl mentén.
/A Montenegró topikban első kézből tudnak neked tanácsot adni./
Pécsről Budvába szeretnénk utazni a családdal (2 felnőtt, 2 kisgyeker, 1 kutya a csomagtartóban, csomagok a tetőboxban) valamikor augusztusban.
A csütörtöki napot gondoltam indulásnak a szombati turnusváltások miatt, az úttal kapcsolatos véleményetekre lennék kíváncsi.
Csütörtökön 5-6 óra körül indulnánk Pécsről, majd Drávaszabolcsnál lépnénk be Horvátországba, ahol autópálya nélkül jutnánk el Slavonski Brodig, onnan már a pályát is felhasználva mennénk Mostarig (Doboj, Zenica, Jablanica). Ezt az utat néhány rövidebb megállással kb. 8 órásra tippelem.
Mostárban megszállnánk, várostnéznénk, majd másnap, pénteken indulnánk tovább Budvába ezen az útvonalon: Stolac, Berkovici, Bileca, Grahovo, Kotor, Budva. Ezt az utat kb. 5 órásra tippelem 2-3 megállással és a kotori öbölben való araszolgatással.
Here offline navigációt tervezek használni. A visszautat is leírom majd (oda szarajevói szállást tervezünk), de egyelőre a fentiekkel kapcsolatos véleményetekre lennék kíváncsi. Nagyjából reális? Vannak buktatói? Másmerre mennétek?
Továbbra sem látok közvetlen Eszék-Szarajevó járatot. Az átszállás macerás, pl. éjjel 1-kor megérkezni Zenicára és hajnali 5-ig várakozni a szarajevói buszra. Mindegy, ez csak addig kérdés, amíg Pécsről el lehet jutni Eszékre ésszerű útvonalon. (Az Eszékről induló buszokat Bosznia-Hercegovina, Dél-Dalmácia, sőt Montenegró felé ismerem.) Az albán topikba írt a jó barátod, hogy visszafelé Szarajevóból Eszékre is utazott tömegközlekedéssel, későbbre ígérte a beszámolót, kíváncsi leszek.