Keresés

Részletes keresés

tech-pro Creative Commons License 2010.11.25 0 0 5188

Az azért volt, mert kifejezetten csírázásra volt szánva, tehát a csíráztatni valókat addig hagyják fent a fán, amíg nem puhul fel a héja. Ebben az érési fázisban már nincs jelen a gyümölcshús.

Az étkezésre szánt gyümölcsökben muszáj, hogy legyen gyümölcshús, hiszen fontos szerepet játszik a fermentációnál a csokiaroma kialakulásában, ezért azt korábbi érési fázisban szedik le, de ezek a kakaóbabok is csíráztathatók, bár kisebb arányban csíráznak.

Előzmény: Sihuhu (5187)
Sihuhu Creative Commons License 2010.11.25 0 0 5187

Üdv!

Érthető, mert ott a legérettebbek:

A surinami criollo-ban nem volt nyálkás ehető anyag. Csak magok 7-8 cm hosszú gyökereikkel alaposan egymásba gabalyodva, és köztük némi üres terekkel. Már sajnálom, hogy nem fényképeztem le a szétvágottt toktermést. Valószínűleg a nyálkás anyag benne felszívódott, és a tok időközben elkezdett kicsit aszalódni, a magok meg hajtani benne.

Volt azért köztük még nem csírázó mag is, és igen, a termés alsó és felső végében. Ezek nyilván később értek.

Zsolt

Előzmény: tech-pro (5181)
gáborke Creative Commons License 2010.11.25 0 0 5186

Szia

Ugy gondoltam ha valaki rendel akkor elvethetné a magokat és akkor 1-2-t kifizetnék majd, látom most már van 2 db-os kiszerelés is.

Sajna a minőség iránt van kétségem mert 3 éve rendeltem 5 db-ot de mind penészes volt mikor érkezett, igaz hogy a posta is jól elkeverte...

üdv

Előzmény: csoer (5183)
ArcturusX Creative Commons License 2010.11.24 0 0 5185

Megviszgáltam a kakaó magvakat, egy részüknél a kallantyú a föld fele mutat, sztem ez a csírázás jele. Ez mindenesetre nagy reménnyel és boldogsággal tölt el, nemúgymint az, amikor láttam hogy a cherimoyáim tetejei száradni kezdtek. Ha meg szabad kérdeznem, a ti annona féléitek hogyan szeretik eltölteni a telet?

vargazsolo Creative Commons License 2010.11.24 0 0 5184

Ha valaki rendel mármely külföldi oldarrol magokat kérem írjon mailt ha úgy ítélem betársulnék(egzotikus gyümölcstermők érdekelnének). Kérem szóljatok előre is köszönöm

csoer Creative Commons License 2010.11.24 0 0 5183

Vszinű már tárgytalan, mert láttad a németeknél, de ha még sem akartál betársúlni 1-2 maggal a Inocarpus Edulis-hoz.

Most kapható náluk előcsíráztatva 2 darabos rendelési változatban.

Előzmény: gáborke (5166)
ArcturusX Creative Commons License 2010.11.23 0 0 5182

Üdv újra!

Köszönet a gyors válaszokért!

A kakaó fehér cuccát megkóstoltam, nem emlékszem az ízére, de nem volt éretlen annyira talán. Viszont még azt kérdezném, hogy a magok másnak is ilyen furán néznek ki? Aránylag picik, és érdekesen össze vannak fodrozódva, lilás színnel, mintha ici-pici növényszerűségek lennének. Most ott párolom őket a radiátoron, talán kikelnek. Ha nem, nem.

tech-pro Creative Commons License 2010.11.23 0 0 5181

Általában a gyümölcs közepéből való magok jobb eséllyel csíráznak.

Előzmény: csoer (5180)
csoer Creative Commons License 2010.11.23 0 0 5180

Bízok benne, hogy a tavalyi nullás eredményhez képest jobb lesz. A tavalyi legszebb kakaó termés is nyeszlett volt a mostanihoz és a kakaó babok sem rendelkeztek kis csíra gyökkel.

Előzmény: Sihuhu (5178)
Törölt nick Creative Commons License 2010.11.23 0 0 5179

Szia.Semmi gond,én a padláson/tető ablaknál/teleltetem.Van amikor az összes levelét és

néha kisebb ágait is ledobja.Lesz másik helyette viszonylag gyorsan.

Előzmény: ArcturusX (5175)
Sihuhu Creative Commons License 2010.11.23 0 0 5178

Üdv!

Szurkolok, hogy minél több kikeljen.

Zsolt

Előzmény: csoer (5174)
tech-pro Creative Commons License 2010.11.22 0 0 5177

Megkóstoltad a fehér kulimászt?

Ugyanis az ehető, és az ízéről is meg lehet állapítani az érettségét a gyüminek.

Előzmény: ArcturusX (5176)
ArcturusX Creative Commons License 2010.11.22 0 0 5176

Na, mégis felbontottam a kakaómagvakat, és megpróbálom kikeltetni őket, mert volt olyan amelyikben a fodros magbél már lilás színű volt, és úgy 1 cm hosszú. Egy próbát megér. 40 percig műtöttem a magvakról azt a fehér kulimászt, mintha marslakót boncoltam volna.

ArcturusX Creative Commons License 2010.11.22 0 0 5175

Üdv!

Valaki meg tudná mondani,hogy az nagyon rossz jel-e, hogy a télire lépcsőházban tárolt cherimoyának a levelei lepotyogtak, de a szára még zöld? Nem tűnik betegnek, meg valami olyasmit olvastam, hogy az annonafélék évente 1x ledobják a lombot...vagy ilyesmi...

csoer Creative Commons License 2010.11.22 0 0 5174

Köszönöm a gyors választ.

Akkor megerősítést kaptam és így vetem a szemeket.

Egyébiránt jó néhány szemet lenyúztam, neylon zacsiban nedvesen tartottam, majd megpirítottam, végűl kávé darálóval finomra őröltem. Majd kis cukorral keverve igen zamatos volt.

Előzmény: tech-pro (5173)
tech-pro Creative Commons License 2010.11.22 0 0 5173

A fehér masszát meg kell enni, mert finom, és tele van nyomelemekkel.

A sikamlós átlátszó héj maradjon rajta a barna magokon, mert az megvédi a penészesedéstől. A barna héjat ne szedd le róla, az majd leesik idővel (lenyomja a kikelő növény), és a mag belseje kettényílik, és az lesz a sziklevél.

http://picasaweb.google.com/Helike13/Novenyeim#5504825421517189762

Előzmény: csoer (5172)
csoer Creative Commons License 2010.11.22 0 0 5172

Én is szétbontottam a fűvészkerti kakaó termést. Közel 25 db kakaó bab volt benne fehér masszában.

Ezidáig minden kész kakaó vetőmagokat rendeltem innen-onnan, de sokat.

A kakaót felvágva kikanalaztam a termést. A kakaó babokról igen nehézkesen tudtam (áztatás, sokszoros dörzsölés) a fehér masszát ledörzsölni. Néhány szemnél lenyúztam a barna szemről a külső fehér burkot és szép kis csíra csököcske volt látható.

De! Ha csupaszon marad a barna kakaó mag (ahogy a képen is látható), semmi nem tartja össze, szét hullik.

Ezért (lehet nagyon rosszúl) úgy gondoltam a külső héjat (tisztára ledörzsölve) rajta hagyom és így vetem el.

Tehát nem tudtam eldönteni, hogy teljesen csupasz legyen a mag (barnán), vagy maradjon rajta a külső vékony héj?

Hogy jó?

Előzmény: tech-pro (5169)
ArcturusX Creative Commons License 2010.11.21 0 0 5171

Köszönöm a gyors választ, nekem sajnos nem így néznek ki a kakaókezdemények. Középen ül a fehér masszában egy megtermett hangya méretű lilás gombóc, biztos túl fejletlen volt még a termés, amikor leszedték. Pedig a legérettebbnek tűnőt választottam, ami pirosabb volt a többinél. Hát ez nem jött össze, túl szép volt ahhoz hogy igaz legyen! Remélem a mamey-el meg a zapotával több szerencsém lesz. Insallah!

Előzmény: tech-pro (5170)
tech-pro Creative Commons License 2010.11.21 0 0 5170

Ha rákattintasz a képre, kijön nagyobb méretben, jobban látható.

Előzmény: tech-pro (5169)
tech-pro Creative Commons License 2010.11.21 0 0 5169

Szia!

Nézd meg a képet:

Olyan fehéres cuccba ágyazva kellett volna kijönnie az egésznek, mint ami középen van, abból kibontva (a fehéres cucc ehető), olyan lilás kis magok vannak. Azok a fehér pontok a lilás színű magokon a csírakezdemények, tehát a képen látható magokból lesz növény.

Előzmény: ArcturusX (5168)
ArcturusX Creative Commons License 2010.11.21 0 0 5168

Üdv minden fórumozónak!

Múlt héten vettem egy kakaótermést a füvészkertben, ma felbontottam, és találtam benne kis 1-2cm hosszú, fehér ,,bogyókat",amiből párat felnyitottam, és kis lila valamiket tartalmaznak, de magra nem hasonlítanak. Az lenne a kérdésem, hogy ez így jó valamire, lesz belőle növény? Valaki meg tudná mondani hogy ezek a ,,magok" jók, vagy éretlenek és menjenek a kukába?

Előre is köszönöm a válaszokat, mert nem tudom eldönteni, hogy mi legyen velük, csak úgy sajnálnám eldobni őket.

kles Creative Commons License 2010.11.20 0 0 5167

Azt tudtam hogy 1 db növény nem lesz elég. Azért kérdeztem mert hazai termő példányokról nem hallottam még.

Vetettem cukoralma magvakat is remélem ugyanolyan jól fognak csírázni mint a cserimoja.

Avokádó nemes oltóvesszőt itthon lehet valakitől kérni? Van pár magoncom megpróbálkoznék oltással.

Valakinek van tapasztalata Eugeniákkal? Mennyire jól csíráznak? Nem szurinámi cseresznyére gondolok hanem elsősorban a brazil cseresznyére (Eugenia brasiliensis), Rio Grande cseresznyére (Eugenia aggregata). Mindezt azért kérdem, mert ha macerás csíráztatni őket, akkor nem rendelek belőlük.

Előzmény: gáborke (5154)
gáborke Creative Commons License 2010.11.19 0 0 5166

Ha valaki rendel a sunshine seeds-től esetleg Inocarpus Edulis-t(most friss) akkor beszállnék 1-2 maggal. De mindenképp szóljon!

köszi

asato.ma.sad.gamaya Creative Commons License 2010.11.19 0 0 5165

Köszönöm. Pedig pont ez a három lett volna számomra a legérdekesebb, vagyis inkább csak kettő a kakaó, és a szegfűszeg. De akkor majd keresgélek még, hátha találok valami forrást.

Előzmény: csoer (5121)
gáborke Creative Commons License 2010.11.19 0 0 5164

Abban ne reménykedj, hogy vannak nem fényigényes növények, a trópusiak mind fényigényesek(banán pláne), a kakaó ami árnyékot szeret kizárólag, az is kipurcan ha nem kap télen megfelelő fény, 1 m-re az ablaktól nekem már bemodta az unalmas, persze benne volt az is hogy nem volt hüvösebben, hanem 26 fokban(panel átka).

A olcsóbbat nem úgy gondoltam hogy lámpa helyett fűtök, hanem ha valamelyik helyiségben ahol 20-24 fokon teleltetted eddig a növényt, ott jobban megéri nem plussz megvilágitani, hanem csökkenteni a hőfokot igy felesleges világítani(persze csak ha nincs teljesen sötét a helyiségben. De ha csak lakószoba van úgy nehéz hüvösbe teleltetni.

Sztem ha kevés növény van akkor inkább megfelelő kompakt cső jobb lenne, amivel spotszerűen lehetne megvilágtani.

üdv.

Előzmény: Dió4 (5158)
tech-pro Creative Commons License 2010.11.19 0 0 5163

http://www.argep.hu/main.asp?suche=t8+6400k&x=0&y=0

Mostanság 860-asnak írják a katalógusok! Van olyanom, amire 864 van ráírva, meg amire 865.

A Vatera meg tele van bontott T8-as lámpatestekkel, ha nem akarsz bíbelődni a bekötéssel.

Előzmény: Dió4 (5161)
tech-pro Creative Commons License 2010.11.19 0 0 5162

Nem, nem jó.

Csak a 6400-6500K-es a jó, tehát a 864-es, 964-es, 865-ös és a 965-ös. A 7-essel kezdődőek növénykínzás.

Előzmény: Dió4 (5161)
Dió4 Creative Commons License 2010.11.18 0 0 5161

Hát, akkor ez tényleg nem tűnik túl nagy beruházásnak. Meg fogyasztásnak se egy 120-as égőnyi üzemeltetés naponta pár órát.

Szétnéztem, találtam is ilyen csövet de csak 4000 Ft-ért. Volt 500 körül is, de az nem 865-ös színkóddal. Ez fontos? Vagy jó a 830-as vagy a 840-es is?

Előzmény: tech-pro (5160)
tech-pro Creative Commons License 2010.11.18 0 0 5160

Vegyél 865-ös T8-as fénycsöveket, darabját 500-ért, állíts össze lámpatesteket nekik. A pár ananásznak elég egy 6x18W-os cucc.

Előzmény: Dió4 (5158)
Dió4 Creative Commons License 2010.11.18 0 0 5159

Én nem is rád gondoltam, hanem csak azt próbáltam megértetni, hogy miért nem elégít ki az olyan válasz, hogy ez van és kész, fogadjam el. Az olyan tanácsokat szeretem a szakirodalomban is, ahol megindokolják a módszereket vagy ha nem is tudják, de foglalkoznak a miérttel. Ezért nézem ma is szívesen Bálint gazda tanácsait, ő mindig elmagyarázza miért teszi azt amit.

Előzmény: Törölt nick (5149)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!