Az azért volt, mert kifejezetten csírázásra volt szánva, tehát a csíráztatni valókat addig hagyják fent a fán, amíg nem puhul fel a héja. Ebben az érési fázisban már nincs jelen a gyümölcshús.
Az étkezésre szánt gyümölcsökben muszáj, hogy legyen gyümölcshús, hiszen fontos szerepet játszik a fermentációnál a csokiaroma kialakulásában, ezért azt korábbi érési fázisban szedik le, de ezek a kakaóbabok is csíráztathatók, bár kisebb arányban csíráznak.
A surinami criollo-ban nem volt nyálkás ehető anyag. Csak magok 7-8 cm hosszú gyökereikkel alaposan egymásba gabalyodva, és köztük némi üres terekkel. Már sajnálom, hogy nem fényképeztem le a szétvágottt toktermést. Valószínűleg a nyálkás anyag benne felszívódott, és a tok időközben elkezdett kicsit aszalódni, a magok meg hajtani benne.
Volt azért köztük még nem csírázó mag is, és igen, a termés alsó és felső végében. Ezek nyilván később értek.
Megviszgáltam a kakaó magvakat, egy részüknél a kallantyú a föld fele mutat, sztem ez a csírázás jele. Ez mindenesetre nagy reménnyel és boldogsággal tölt el, nemúgymint az, amikor láttam hogy a cherimoyáim tetejei száradni kezdtek. Ha meg szabad kérdeznem, a ti annona féléitek hogyan szeretik eltölteni a telet?
Ha valaki rendel mármely külföldi oldarrol magokat kérem írjon mailt ha úgy ítélem betársulnék(egzotikus gyümölcstermők érdekelnének). Kérem szóljatok előre is köszönöm
A kakaó fehér cuccát megkóstoltam, nem emlékszem az ízére, de nem volt éretlen annyira talán. Viszont még azt kérdezném, hogy a magok másnak is ilyen furán néznek ki? Aránylag picik, és érdekesen össze vannak fodrozódva, lilás színnel, mintha ici-pici növényszerűségek lennének. Most ott párolom őket a radiátoron, talán kikelnek. Ha nem, nem.
Bízok benne, hogy a tavalyi nullás eredményhez képest jobb lesz. A tavalyi legszebb kakaó termés is nyeszlett volt a mostanihoz és a kakaó babok sem rendelkeztek kis csíra gyökkel.
Na, mégis felbontottam a kakaómagvakat, és megpróbálom kikeltetni őket, mert volt olyan amelyikben a fodros magbél már lilás színű volt, és úgy 1 cm hosszú. Egy próbát megér. 40 percig műtöttem a magvakról azt a fehér kulimászt, mintha marslakót boncoltam volna.
Valaki meg tudná mondani,hogy az nagyon rossz jel-e, hogy a télire lépcsőházban tárolt cherimoyának a levelei lepotyogtak, de a szára még zöld? Nem tűnik betegnek, meg valami olyasmit olvastam, hogy az annonafélék évente 1x ledobják a lombot...vagy ilyesmi...
Akkor megerősítést kaptam és így vetem a szemeket.
Egyébiránt jó néhány szemet lenyúztam, neylon zacsiban nedvesen tartottam, majd megpirítottam, végűl kávé darálóval finomra őröltem. Majd kis cukorral keverve igen zamatos volt.
A fehér masszát meg kell enni, mert finom, és tele van nyomelemekkel.
A sikamlós átlátszó héj maradjon rajta a barna magokon, mert az megvédi a penészesedéstől. A barna héjat ne szedd le róla, az majd leesik idővel (lenyomja a kikelő növény), és a mag belseje kettényílik, és az lesz a sziklevél.
Én is szétbontottam a fűvészkerti kakaó termést. Közel 25 db kakaó bab volt benne fehér masszában.
Ezidáig minden kész kakaó vetőmagokat rendeltem innen-onnan, de sokat.
A kakaót felvágva kikanalaztam a termést. A kakaó babokról igen nehézkesen tudtam (áztatás, sokszoros dörzsölés) a fehér masszát ledörzsölni. Néhány szemnél lenyúztam a barna szemről a külső fehér burkot és szép kis csíra csököcske volt látható.
De! Ha csupaszon marad a barna kakaó mag (ahogy a képen is látható), semmi nem tartja össze, szét hullik.
Ezért (lehet nagyon rosszúl) úgy gondoltam a külső héjat (tisztára ledörzsölve) rajta hagyom és így vetem el.
Tehát nem tudtam eldönteni, hogy teljesen csupasz legyen a mag (barnán), vagy maradjon rajta a külső vékony héj?
Köszönöm a gyors választ, nekem sajnos nem így néznek ki a kakaókezdemények. Középen ül a fehér masszában egy megtermett hangya méretű lilás gombóc, biztos túl fejletlen volt még a termés, amikor leszedték. Pedig a legérettebbnek tűnőt választottam, ami pirosabb volt a többinél. Hát ez nem jött össze, túl szép volt ahhoz hogy igaz legyen! Remélem a mamey-el meg a zapotával több szerencsém lesz. Insallah!
Olyan fehéres cuccba ágyazva kellett volna kijönnie az egésznek, mint ami középen van, abból kibontva (a fehéres cucc ehető), olyan lilás kis magok vannak. Azok a fehér pontok a lilás színű magokon a csírakezdemények, tehát a képen látható magokból lesz növény.
Múlt héten vettem egy kakaótermést a füvészkertben, ma felbontottam, és találtam benne kis 1-2cm hosszú, fehér ,,bogyókat",amiből párat felnyitottam, és kis lila valamiket tartalmaznak, de magra nem hasonlítanak. Az lenne a kérdésem, hogy ez így jó valamire, lesz belőle növény? Valaki meg tudná mondani hogy ezek a ,,magok" jók, vagy éretlenek és menjenek a kukába?
Előre is köszönöm a válaszokat, mert nem tudom eldönteni, hogy mi legyen velük, csak úgy sajnálnám eldobni őket.
Azt tudtam hogy 1 db növény nem lesz elég. Azért kérdeztem mert hazai termő példányokról nem hallottam még.
Vetettem cukoralma magvakat is remélem ugyanolyan jól fognak csírázni mint a cserimoja.
Avokádó nemes oltóvesszőt itthon lehet valakitől kérni? Van pár magoncom megpróbálkoznék oltással.
Valakinek van tapasztalata Eugeniákkal? Mennyire jól csíráznak? Nem szurinámi cseresznyére gondolok hanem elsősorban a brazil cseresznyére (Eugenia brasiliensis), Rio Grande cseresznyére (Eugenia aggregata). Mindezt azért kérdem, mert ha macerás csíráztatni őket, akkor nem rendelek belőlük.
Köszönöm. Pedig pont ez a három lett volna számomra a legérdekesebb, vagyis inkább csak kettő a kakaó, és a szegfűszeg. De akkor majd keresgélek még, hátha találok valami forrást.
Abban ne reménykedj, hogy vannak nem fényigényes növények, a trópusiak mind fényigényesek(banán pláne), a kakaó ami árnyékot szeret kizárólag, az is kipurcan ha nem kap télen megfelelő fény, 1 m-re az ablaktól nekem már bemodta az unalmas, persze benne volt az is hogy nem volt hüvösebben, hanem 26 fokban(panel átka).
A olcsóbbat nem úgy gondoltam hogy lámpa helyett fűtök, hanem ha valamelyik helyiségben ahol 20-24 fokon teleltetted eddig a növényt, ott jobban megéri nem plussz megvilágitani, hanem csökkenteni a hőfokot igy felesleges világítani(persze csak ha nincs teljesen sötét a helyiségben. De ha csak lakószoba van úgy nehéz hüvösbe teleltetni.
Sztem ha kevés növény van akkor inkább megfelelő kompakt cső jobb lenne, amivel spotszerűen lehetne megvilágtani.
Hát, akkor ez tényleg nem tűnik túl nagy beruházásnak. Meg fogyasztásnak se egy 120-as égőnyi üzemeltetés naponta pár órát.
Szétnéztem, találtam is ilyen csövet de csak 4000 Ft-ért. Volt 500 körül is, de az nem 865-ös színkóddal. Ez fontos? Vagy jó a 830-as vagy a 840-es is?
Én nem is rád gondoltam, hanem csak azt próbáltam megértetni, hogy miért nem elégít ki az olyan válasz, hogy ez van és kész, fogadjam el. Az olyan tanácsokat szeretem a szakirodalomban is, ahol megindokolják a módszereket vagy ha nem is tudják, de foglalkoznak a miérttel. Ezért nézem ma is szívesen Bálint gazda tanácsait, ő mindig elmagyarázza miért teszi azt amit.