Most nincs nálam CD róla, majd megkeresem és pótolom a képet. Nekem nagyon nehezen fejlődik, pedig kint volt a teraszon egész nyáron. Az enyém sokkal kisebb mint a Tied, csak egy szálas, a Tied meg úgy láttam kettő, vagy három. A tűző napot nem szereti mert megég a levele,ffoltos lesz tőle, és a sok vizet sem bírja úgy vettem észre. Szereti a fényt az biztos, szoktam tápozni is, de nem túl gyakran.
Mindenkinek köszönöm a választ, a hétvégén nem értem rá megnézni a fórumot, mert nem voltunk számítógép közelben. A pesterzsébeti Auchanban rengeteg orcidea van, (vasárnap voltunk ott), nem is nagyon drágán (1.300 Ft-tól).
Ez a lgújabb szerzeményem. A Határ-útnál szokott egy néni árulni a metró kijáratnál, tőle vettem. Állítólag ez is egy orchidea fajta. Nem találtam róla semmilyen magyar nyelvű leírást. Lehet, hogy nem is orchidea?
Nincs olyan sok, de van pár a konyhaablakban. Sajnos a kinti nyaraltatásban néhánynak tövig lerágták a levelét a csigák, azok, bár lehet túlélnék, de nem túl dekoratívak, ezért nem próbálkozom velük tovább.
A párkányon lévők 2006 óta vannak, a másik kettő tavalyi, de közös képet nem találtam, pedig jól nézett ki a négy együtt. Idén is vettem párat. Szóval most 5 van. Ennyi nekem bőven elég:-)
Az orchideáidat aztán végképp megmutathatnád, mert azokat nem szeretem, úgyhogy nem ájulnék el az irigységtől. Te persze mindig karácsonyi kaktuszt mutogatsz.
Én is így tudom, ahogy mondod, azzal a kiegészítéssel, hogy nem kell locsolni az orchideát, csak párás környezet (florárium), vagy permezetés. Alul, középen, fenn, vagyis én a gyökérzet tetejét alaposan (hogy némi nedvesség a cserépbe is jusson, nem kell vízben állnia, de jó, ha látszik a cserép oldalán a pára), a leveleket és a virágokat is permetezem, pár naponta, és lehetőleg orchideának való tápszeres, korábban felforralt, vagyis lágy vízzel.
Kertem nincs, majd próbálkozom vele a loggián. Valami szinesre vágytam így összel, kaptam még egy piros bogyósat is, Gaultheria procumbens, remélem megmaradnak.
éppenséggel megmaradhat cserépben, de nem ez a természetes számára, hanem a kertbe történő kiültetés.
Persze meg lehet tartani cserépben is szabadban, de át kell ültetni, ha a közege tőzeges termesztőközeg. Ezt ugyanis nehéz megfelelően nedvesen tartani, mert vagy nagyon kiszárítja, vagy túl nedvesen tartja az ember lánya (vagy maga az ember). :->
Nálunk is szoktak orchideákat árulni átlátszó/áttetsző cserépben. Nem vagyok orchideás, de azt tudom, hogy némelyik fajtának a gyökere fényt és párát igényel (az esőerdőben kibújik a gyökér a szabadba), úgyhogy az üvegedény korrekt, mindkettőt megkapja a gyökér. Az tényleg kínos, hogy nincs lyuk a felesleges víz kifolyásának, de ha valaki gondosan leönti a felesleges vizet, és megfelelően laza a közeg, szerintem nem lehet probléma.
köszönöm taormina1 ! Valahogy én is így gondoltam a dolgot, de úgy látszik ez nem egy elfogadott módszer, hogy Mo-on nincs erre kereslet, mert nem találtam magyar cikket erre a témára.
Én nem tudom, mire jó ez, de legutóbb édesanyámnak is ezt javasolták egy boltban. Nekem aggályos, hogy nincs alul luk az edényen, arról meg, hogy miért jó neki üvegben lenni, nem írnak. Nos, alul kavics van, ami nem rothad és átengedi a fölösleges vizet. Rajta fajtától függöen durvább vagy finomabb fenyökéreg, -más nem. Az öntözés módja elég sajátos, ha kiszáradt a szubsztrát, teleönti vízzel az üveget, és ha mexívta magát, leönti róla, pl. másnap. Sok sikert hozzá! Tao
Egy német topikban láttam ezeket az orchideákat! Én is szeretném kipróbálni ezt a módszert, de sajna nem tudok németül. Hátha valamelyikőtök ismerős ebben a témában és tudna segíteni! A topik címe www.orchideenkultur.de. Mutatóba mellékelek néhány képet, ha valaki ismeri a témát, kérem adjon tanácsot, hogy hogyan kell elkezdeni az ültetést, milyen keverék kell hozzá, hogyan kell locsolni, stb. Azt látom, hogy kavicsrétegre fenyőkéreg van téve, meg még valamilyen anyag.
Érdemes egyáltalán ezzel a módszerrel foglalkozni? Az orchideás topicban tulajdonképpen nem mondtak semmit róla.
Nekünk is van egy ilyenünk, formailag is hasonló. A férjem annó az orvosi rendelőből lopott egy hajtást. Ott hatalmas bokor volt, nálunk a tiedhez hasonló nyurgaság. Hiába mondtam a férjemnek, hogy a rendelőben biztos azért olyan bokros, mert a betegek folyamatosan "metszegetik", ő nem hagyta metszeni sokáig. Aztán mikor méter magas lett, akkor levágta a csúcsát. Az eredmény az lett persze, hogy fenn, fácska szerűen hajtott csak ki, illetve a tövénél is bokrosodik. Elég érdekes, két szintes:-) Tegnap megmetszettem a felső részét, legalább ott bokrosodjon még jobban. Az egész ház kutyatejben úszott:-(((
ez Asternak tűnik, tehát ha az akkor nem szobanövény.
A biztonság kedvéért kérdezd meg talán a Milyen növényben, vagy az Angolkert topikban, itt jól felkészült növényismerők vannak, könnyedén válaszolnak neked ;-)