Hestar!
Itt egy másik Izland-fórum címe, jelenleg téli álmot alszik ugyan, de talán fel tudod éleszteni az ajánlatoddal:
http://utazas.com/utazas/forum/forum.cgi/?action=cikkek&uticel=1&file=925189309
Tegnap láttuk moziban a Tenger (Hafid) c. izlandi filmet. Ugyanaz a Baltasar Kormákur rendezte, aki korábban a 101 Reykjavík c. filmet is. Egy izlandi fjord mellett fekvő kistelepülésen játszódó, némi fekete humorral spékelt családi tragádia. Nagyon ajánlom mindenkinek, nekünk nagyon tetszett. 2002-ben készült, az Izlandi filmszemlén sok díjat elvitt.
"Egy halfeldolgozó üzem idős vezetője magához szólítja három gyermekét. A családi összejövetel nem mentes a feszültségektől: mint kiderül, mindenkinek van ugyanis valami félni- és titkolnivalója. És eljön a nagy bejelentések és leleplezések ideje"
Örülök, hogy ennyire tetszik nektek az ajánlat. Add tovább a hírt mindenkinek és ezzel hozzásegíthetsz a sikerhez. :)
Esetleg ismersz más Izlanddal kapcsolatos magyar fórumot stb..., ahol érdemes hirdetni?
Beszámoltam a lehetőségről a szüleimnek ma a családi ebédkor. Ők -bár már jócskán kin vannak a korból- nagyon el voltak ragadtatva, és még támogatást is igértek, ha a jövő évi túrához csak egy kevés hiányozna:)
Persze addig edzenem kéne a popóm is, 5 éve nem ültem lovon:)
Azt modnják, nagyon méltányos ajánlat amit irsz:) Drukkolok, hogy jövőre is legyen:)
Ó, sajnos nem vagyok komoly érdeklődő, anyagi, időbeli, meg mindenféle egyéb okok miatt még egy jó ideig... Izland már régóta 'rajta van a listán', de sose lovagoltam még eddig, és meg se fordult ilyen lovas túra a fejemben, de nagyjából egyszerre olvastam a túráról az írásodat, és egy újságban izlandi lovaglásos cikket képekkel, aztán megtetszett az ötlet... Aztán ha másért nem is, de ezért már megérné megtanulni vmi alapszinten lovagolni... (;
De ha majd megjöttök a túrásól, akkor vmi leirást, meg fényképeket a netre mindenképpen (;
Ahh...szirénhangok, amelyek az Inari-vidéket és Nordkappot emlegetik... :)))
Sajnos nyáron legfeljebb egy kisebb kiruccanás fog beleférni, mert február végén-március elején költözés, plusz ezzel járulékos átalakítgatások, nyílászáró-csere, festegetés, bútorok beszerzése az, ami a kereteimet merítgetni fogja (meg 1-2 héten belül az, amire már régóta gyúrok: egy winchesteres DVD-felvevő... :))
Szóval nem tudom, persze semmi sem lehetetlen, de inkább jövőre... sőt, idén ősszel még Iránt is tervezgetem... :))
Az izlandi lovak elég különböző méretűek. A nagyobbakon súlyosabb emberek is gond nélkül lovagolhatnak. Az izlandi férfiak sem épp nádszál alkatúak. :)
A túrát most szervezem először. Minimum 8 ember kell hozzá. Ha sikeres lesz, akkor jövőre is megszervezem.
Hestar: ez fantasztikusan hangzik! Én 10 évig lovagoltam, persze sose komolyan, csak a szerelem kedvéért kb heti 1-2 alkalommal. Sajnos idénre kimerült az utazási keretem már előre, de vajon jövőre is szervezel ilyesmit? Felirhatom az emilcimed a témában?:)
A kérdésem pedig az, hogy az izlandi lovak hány kilós férfiember alatt nem érzik magukat túlterheltnek?
A magyar lovászok 110 kilós hapsikat is feldobnak, de nem tudom megítélni, hogy ehhez a pacik mit szólnak.
Ahh, tudom, hogy mindenféle emberek kinálkoznak, hogy veled tartsanak, de azért engem is vegyél fel a listádra:))
Én meg a nyáron a norvég finn határ finn oldalán fogok szép életet élni:) Onnan a nordkapp már csak pár óra autókázás:) Jössz?:))
Ismerni kell az alapjármódokat (lépés, ügetés, vágta). Mivel az izlandi lovak tölt és poroszkajárásúak is (és a jármódokat keverik is), nagyon kényelmesek kezdőknek is, hiszen nem "dobálnak" úgy, mint a háromjármódú lovak. Ezen kívül nagyon nyugodtak, megbízhatóak, kitartóak és bátrak. Kevés lovastudással is biztonságosan lehet velük közlekedni.
Ha teljesen kezdő vagy, ajánlom, hogy otthon lovagolj a túra előtt párszor oktatónál. A speciális jármódokat az izlandi túravezető (és oktató) elmagyarázza. És természetesen én is segítek ebben.
A túra hossza miatt, némi izomláz várható, de ez ne tartson vissza.
Hamarosan fent lesz a neten a túra teljes leírása. Majd közlöm a linket.
Pedig idén, oppardon most már tavaly nem éppen hideg tájakon jártam....
De azért visszatérek én még Északra, hiszen nagy álmom Nordkapp, Svalbard és természetesen Grönland... :))
e_man,
helyesen figyelted meg a lovakat. Ez a normális lóviselkedés. Itt (kontinensen) azért nem látjuk a lovakat feküdni meg simogatni egymást, mert sajnos boxban tartják őket. Szerencsére egyre több lótartó látja be, hogy mennyi előnye van a természetszerű (nyitott istállós) lótartásnak.
Az nem igaz, hogy a lovakat nem engedik ki az országból. Több izlandi ló van a kontinensen, mint a szigeten. Mo-n is van egy ménes. Viszont tényleg nem engednek be lovakat, mert félnek a járványoktól.
A lovakat használják munkára. A legfontosabb szerepük az őszi birkaterelésnél van, amikor a leglehetetlenebb helyekről kell lehozni a birkákat és ők minden terepjárónál jobbak. Ezen kívül még húsforrásnak is tartják őket. És persze manapság a lovastúrák virágzó üzletágnak bizonyulnak. Fontos még megemlítenem, hogy az izlandi lovaknak a 3 alapjármódon kívül van még 2 speciális jármódja: tölt és poroszka. Főleg ennek köszönhetik népszerűségüket. Mindenkinek ajánlom, hogy próbálja ki ezeket. Nekem felejthetetlen élmény maradt, azóta is lovagolok izlandi lovakon.
Hestar ajánlata fantasztikus! Aki bírja pénzzel, idővel és fenékkel, annak ott a helye.
Én a csavargásom során belehabarodtam a lovakba. A 32 nap alatt szinte több lovat láttam, mint embert. Szegények néha olyan sajnálatraméltó megadással ácsorogtak, feküdtek a vízszintes esőben.
Ami feltünt:
- az itthoniakhoz képest nagyobb arányban feküdtek,
- ha álltak, azt leginkább párosával tették egymást simogatva.
Egyes prospektusok szerint 90.000 ló van a szigeten. Nagyjából ennyien élnek (emberek)Reykjavik vonzáskörzetén kívül.
Állítólag lovaikat nem engedik ki a szigetről és be sem jövetnek lovak. Így őrzik meg az állomány tisztaságát.
Lovaikat munkára nem fogják be. Hobbiként tenyésztik őket a hosszú távú túráikhoz, amikor is 3-4 pótlóval vágnak neki a 200-300 km-es távnak.
Sziaszok,
Augusztusra szervezek egy buszos, lovas izlandi utat.
Röviden összefoglalva:
1. Nap (Aug. 27.): Érkezés Izlandra
Repülő Budapest - Düsseldorf - Egilsstadir. Szállás az Útnyrdingsstadir farmon, 10 km-re Egilsstadirtól.
2. Nap (Aug. 28): Lovaglóóra, lovastúra Útnyrdingsstadir – Tókastadir
Délelőtt megismerkedünk az izlandi lovakkal. Délután 2-3 órás lovastúra következik Útnyrdingsstadirból Tókastadirba. Szállás Útnyrdingsstadirban.
3. Nap (Aug. 29.): Lovastúra Tókastadir – Sandbrekka
Tókastadirból a régi postaúton lovagolunk a Sandbrekka farmra (4-6 óra). Szállás Útnyrdingsstadirban.
4. Nap (Aug. 30): Lovastúra Sandbrekka – Bakkagerdi
A 5-7 órás túra a Gönguskard hágón át Bakkagerdibe, egy festői halászfaluba visz. Bakkagerdi Borgarfjördur eystriben, a legszebb Kelet- Izlandi fjordban fekszik, amely riolit hegyeiről és asványkincseiről híres. Szállás a falu iskolájában.
5. Nap (Aug. 31): Lovastúra Bakkagerdi – Breidavík
2-3 órás lovaglás egy hágón át, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik a riolit hegyekre és a Breidavik öbölre. Galopp a tengerparton. Szállás egy menedékházban.
6. Nap (Szept. 1): Lovastúra Breidavík – Húsavík – Hvannstód
4-6 órás lovaglás a Hvitserkur vulkán mellett, a Viknaheidi-hágón át Húsavíkba. A húsavíki öböl a sziget legszebb öböljei közé tartozik, melyet színes, vulkáni eredetű hegyek öveznek. Tovább Bakkagerdibe a borgarfjörduri riolit hegyek mentén. Szállás a falu iskolájában, (mint a 4. napon).
7. Nap (Szept. 2): Lovastúra Hvannstód – Sandaskörd - Ánastadir
6-7 órás lovaglás Hvannstódból Sandaskördön át Ánastadirba. Út közben gyönyörű kilátás nyílik a Borgarfjördur fjordra. Ez a szakasz a magas Beinageitarfjall és Dyrfjöll hegyek között a túra legnehezebb része. Szállás Utnyrdingsstadirban.
8. Nap (Szept. 3): Saenautarsel – Mödrudalur - Myvatn
Ma kezdődik az utazás buszos része. Saenautarselen és Mödrudaluron keresztül eljutunk Myvatnhoz (Szúnyog-tó). Ez Izland egyik legaktívabb vulkanikus területe, paradicsom geológusok, ornitológusok és fényképészek számára. Kirándulás a tóparti Dimmuborgir lávalabirintusban. Meglátogatjuk a Námaskard szolfatárokat és a Krafla vulkánt.
Szállás Útnyrdingsstadirban.
9. Nap (Szept. 4): Höfn - Jökulsárlón - Skaftafell - Vík
Busszal folytatjuk utunkat mély szakadékokon, magányos halászfalvakon át a Vatnajökull gleccser felé, ahol megnézzük a Jökulsárlón jéglagúnát. Lehetőség nyílik csónakázásra a jéghegyek között (opcionális). Ezután kis kirándulás a gleccseren. Utazás déli parton vízesések, gleccsernyelvek és fekete homokstrandok mellett. Vík híres szikláinál megismerjük a helyi madárvilágot, megfigyeljük a különböző tengeri madarakat, mint pl. a lundát. Szállás egy víki vendégházban.
10. Nap (Szept. 5): Gullfoss - Geysir – Thingvellir - Reykjavík - Kék Laguna
Délelőtti első állomásunk a hatalmas Gullfoss vízesés. Utána megtekintjük a Strokkur és Geysir gejzíreket. Következő állomásunk a Thingvellir Nemzeti Park, ahol 930-ban megalapították Európa legrégebbi parlamentjét. Délután Reykjavíki városnézés következik. Utána pedig fürdés a Kék Lagúnában. Hazautazás éjjel.
Tudnivalók
Minden lovas két lovat kap a túrára. A nagy ménes lehetővé teszi, hogy minden lovas tudásának megfelelő lovat kapjon. A tartalék lovak szabadon futnak a csoport előtt illetve a gyakorlott lovasok mellett.
Vegyük figyelembe ruházatunk kiválasztásánál, hogy a túrán négy napot a hegyekben töltünk. Fontos, hogy kényelmes bakancsot vagy csizmát viseljünk, amely alkalmas gyaloglásra is. Ajánlott az izoláló anyagból készült alsónadrág. Minden résztvevő számára biztosítunk kobakot és vízhatlan anorákot.
Hálózsákot minden résztvevőnek hoznia kell.
Utasbiztosítás kötelező.
Az ár nem tartalmazza a belépőt a Kék Lagúnába és a csónakázást Jökulsárlónban.
Szolgáltatások:
- Magyar, német, angol nyelvű idegenvezetés
- Napi háromszori étkezés (2. nap reggeli – 10. nap ebéd)
- Hálózsákos szállás (9 éj)
Ár: 1600 Euró+ repülőjegy
EMAIL: dhomoki@bluemail.ch
Mi a véleményetek az útról?
Szívesen. Azt hogy hol lehet 2ágyas szállás és hol nem, jobb az adott irodától megkérdezni. Egy biztos, a landmannalaugari menedékházban nem igazán van kettő ágyas szoba, egy csoportnyi emberre biztos hogy nem.
Egyébként mi a 30s éveink közepén járunk és igazából mi is az egyetemi évek alatt sátoroztunk utoljára Izland előtt, sőt, így volt ezzel a csoportunk tagjainak döntő többsége, aztán mégis mindenkinek tetszett a dolog. Mondjuk igazán jó volt a felszerelés, és volt egy tábori konyha, ahol izlandi szakácsok főztek nekünk (egyszer pl. az általunk kifogott halból:)
Azok alapján amit leírsz, lehet, hogy neked meg a Vista út lenne a megfelelőbb, ha egyszer mindenképpen most utaztok. Egy a lényeg: Izlandot látni kell!
Köszönöm hogy leírtad a véleményed, nagyon hasznos! Igazából még csak ismerkedem Izlanddal (úgy ízlelgetem, hogy oda menjünk), ezért nevek alapján még nem tudom beazonosítani a látnivalókat.
A Baraka szállásai akkor nem is 2ágyasak?
MI sajnos kezdtünk átcsúszni a kényelmes utazók kategóriába (pedig egyetem alatt én se ilyen voltam), a férjem egy hajtós időszakon lesz túl, gyerekmentessé akarjuk tenni magunkat pár napra, és ezért 'belőttük', hogy március vége felé elmegyünk kettesben valahová kb 5 napra. Így akadtam a Vista Izland ajánlatára, amivel kapcsolatban a férjem is nagyon lelkes volt.
Szóval mi 5 nap alatt szeretnénk látni is, pihenni is.
Szerintem 7-10 napnál rövidebb út nehezen ad hiteles betekintést Izland világába, arra talán tényleg jó, hogy megérlelje az emberben a 100%-os elhatározást, hogy na ez az a hely, ahova visszafogok jönni, ez a hely ahová mindig vágytam. Az ideális időtartam eltöltésének sajnos korlátai vannak, mi a 12 napot is úgy próbáltuk kihasználni, hogy sokszor még éjszakai túrákat is tettünk. Ha mégis a két alább beidézett néhány napos út közül kéne választanom, én a Barakáét választanám ebben az esetben (egyébként szerintem mindkét iroda megbízható, a filozófia nyilván nem ugyanaz); a választás egyik oka az, hogy abban benne van Landmannalaugar, ami számomra az izlandi élmények egyik csúcspontja, ha ott van idő egy picit körülnézni legalább a közvetlen környéken - pl. felgyalogolni a Blanukhurra, de lagalább a Brenninsteinsaldáig - akkor mégiscsak kaphat az ember némi kostolót talán abból is, hogy mennyire hihetetlenül egzotikus az izlandi felföld világa. Ez nem azt jelenti, hogy a Vista idézett útjában szereplő dolgok mind szokványosak lennének, azok ugyanúgy érdekesek. A választás másik oka pedig az, hogy a Baraka tempója kevésbé kényelmes. Márpedig ha effektíve van 3 teljes napunk, akkor szerintem pláne nincs idő kényelmeskedni. Ez persze nagyon szubjektív, lehet, hogy más pont fordítva gondolja. Egyébként szerintem Izlandra nem azért utazik az emberek döntő többsége, hogy remek színvonalú szálláshelyeket próbáljon ki, itt általában nem ez a fő szempont. Mi sátorban laktunk -- ehhez nyáron jók az adottságok -- és utólag visszagondolva ez az egyik legjobb megoldás, még akkoris ha egyébként nem "sátorozós beállítottságú" az ember. Egyébként jóval komfortosabb is volt pl. Landmmanalaugarban a kétszemélyes, vízhatlan sátrunkban aludni (önfelfújódó matrac, meleg hálózsák), mint a menedékház nagy, közös hálótermeiben éjszakázni. (adott esetben persze utóbbinak is lehet jó hangulata). Lényeg tehát, hogy inkább érdemes egy hosszabb nyári útra gyűjtögetni, az ár-érték arányban is lényegesen jobb választás. Ugyanakkor a három napos út is emlékezetes fog maradni, pláne ha véletlenül sikerül megpillantani az északi fényt, utóbbit meg nyáron nem tehetjük meg.
Idézet Leiftől:
a Keflavík-Reykjavík reptéri busz 1998-ban a reptérről be 600 ISK, a reptérre ki 650 ISK volt. Előnye hogy bármelyik szállodában/szálláshelyen laksz, ott tesz le, hátránya hogy ha a tiéd az utolsó a sorban, akkor bejárhatod előtte fél Reykjavíkot (mint az velem is megesett, mert mire a Youth Hostelhez ért a busz, már csak én voltam rajta egyedül....:-)))))))
visszafelé dettó. 7.00-kor indult a gép Keflavíkról, a busz 4.45.kor jelent meg a Youth Hostelnél, onnan még Hotel Esja, Hotel Saga, Hotel Loftleidir, meg mittudomén még mik következtek... (62. hsz)
Sziasztok!
Az Izlandot megjártaktól szeretnék érdeklődni.
Nagyon felkeltette az érdeklődésemet az, hogy London Stansted reptérről van járata az Izlandi (www.icelandexpress.com) Izland expressz légitársaságnak. (Ha most foglalnék 2 személyre, áprilisra uckve 105e huf, illetékkel.
A Stansted -re meg Vagy a Graz -i indlási Ryanair, vagy a Ferihegy I -ről induló SkyEurope (kb 50-60e / 2 fő).)
Szóval megszeretném kérdezni Tőletek, hogy ez az Iceland Exp. a Keflavik -i reptérre megy (Reykjavik van kiírva, mellé meg zárójelben a Keflavik). Szóval ez milyen messze van a fővárostol? Mennyi és milyen lehet vajon a transzfer?
Minden választ köszönettel veszek!
Amit én írtam az nem Baraka, hanem Vista, az időtartam ugyanaz (gondolom ua a gép), jobb a szállás, drágább jó 30e Ft-tal.
Én amira kíváncsi lennék, hogy lehet-e ezalatt a pár nap alatt a leírt (Vistás) programokkal egy jó képet kapni Izlandról, milyen az út ár/érték aránya.