Ebbe a topikba többségében betegek és hozzátartozóik írnak. Sajnos előfordul, hogy a betegeket gátlástalanul kihasználni akaró fórumtagok (csalók) privát levélben különböző hatástalan csodaszereket ajánlanak a topikban megjelenő új betegeknek.
1évre szóló receptünk van. Mindig az epreset issza. Igen, úgy van, ahogy írod, a turmixolást mosléknak mondja. Nem is eszegeti. Többnyire rám marad. Nagyon is hasznos nekünk, amit írsz. Szinte minden infom innen van. Te is fájó utat jársz be, ahogy itt olvastam. De visszahíztál. Ez pedig nem semmi feladat! És te végrehajtottad! Mi még kezdők vagyunk. De nagyon nem akarunk haladó fázisba lépni. Jaj
Az energia ital, gondolom Nutridring féle, 300 kcal, 12 g protein egyszeri étkezésre. Nekem a kórházban szerencsém volt, betegtársam utálta, ki akarta dobni. Én benyomtam helyette magamba fecskendővel (orrszondával "ettem"), naponta 6 dobozzal. 4 íz létezett, de csak vanília ízűt kaptam. Tök mindegy volt, hisz csak illatot éreztem. Otthon már váltogattam, volt még csoki, banán és eper. 70 %-os OEP térítéstt kaptam. Húst egyebet darálva, mixálva ettem. Képzeld el, a szárnyas mellet (saját állományból) megdaráltam, natúr öszegyúrtam, jegformázram és párizsiasan kisütöttem. Imitáltam a rántott húst. :-) Rengeteg turmix, minden féle leves, főzelék paszírozva tóltam befele. Sokszor igencsak mosléknak látszott, de valamilyen dekorral bróbáltam feldobni a látványt.
Érzem, nagyon nehéz Neked is, de próbáld ne mutasd ki férhetnek aggódásod, mert többnyire férfiak nem szeretik. Én attól voltam beteg.
Próbáld a problémát elterelni, a nagyon komolyság mellet menjen a mosoly talán vicc is, ha férjed vevő rá. Te ismered. Bocs, hogy sokat dumálok, de talán valamit tudsz hasznosítani.
ha jól emléxem, van rá lehetőség, hogy szakorvos adjon ajánlást.
ilyen ajánlást félévre (vagy 1 évre?) adhat, azt elviszed a házidokihoz és akkor a házdoki tök olcsón tudja felírni. ha jól rémlik (mi a nutridrinket kaptuk) kevesebb, mint 100 Ft-ra jött ki darabja (200 ml).
ezeket az étrendkiegészítő sárkányfüveket meg inkább felejtsd el. sok kidobott pénz, kevés hatás.
ok :) szóval, ha fresubin, akkor duplázzátok meg a napi adagot. ha nem írt fel eleget a doki, meséld el neki, hogy mást nem nagyon tud enni.
én eddig még nem hallottam erről a manju italról, most rákerestem, hát... nem győzött meg. olyan, mint a többi készítmény, amik azért vannak, hogy meggazdagodjon az, aki árulja. kihasználják a betegek és hozzátartozóik kétségbeesését. eléggé kamunak néz ki ez is, mint az avemar, meg a cod-tea, stb... áááá, értelmetlen pénzkidobás. itt a fórumon ezeket hívjuk sárkfányfűnek :D
tudod... ha ez a cucc olyan tuti lenne, nem lenne ennyi daganatos beteg, ebbe gondolj bele.
viszont, amivel gerisoft ápolja a feleségét, abban tudok hinni (őt kérdezd). ez egy olyan cucc, amit az emberek eleve elutasítanak (tudatlanságból) a rossz híre miatt, ezért nem bír elterjedni.
Bocs, rosszul írtam. Nem fél literes. Kisebb. Fresubin a neve. Az, amit te is említesz. A fél literes segítő folyadéknak más a neve. MANJU ital. Napi fél decit javasolnak belőle. Jó drága dolog rákosoknak. Nem receptre.
Nekünk a kb jövő januári műtétet vállaló orvos említette ezt a tápszert. Délutáni pénzes magán rendelésen. Azt mondta a családorvos felírja. Fel is írta. 3féle ízesítésben van. Yoghurt szerű. Azt nem tudjuk, hogy még mik vannak. De köszi az infot. Majd rákérdezünk.
vannak 2 dcl-es tápszerek, amik 3-400 kalóriát tartalmaznak. egy 70 kg-s embernek nem lesz elég a 3x300 kalória, a többivel együtt sem.
felírhatnának ilyen tápszert neki (nutridrink, fresubin), hiszen indokoltnak tűnik. és akkor abból lehetne tolni napi 5-6 dobozzal. hogy ne fogyjon, erős maradjon a párod.
Fél liter 300kalória. 70kg a súlya. Tejet és céklalevet is tud inni. Mandarint is naponta egyet. Kenyeret, felvágottat nehezen. Többször kicsit próbál. De nem túl sikeresen.
a receptre felírható energiaital hány kalóriát tartalmaz? és mellette tud mást enni? mert ha nem nagyon tud, lehet több kéne, mint napi 3. bár az se mindegy hány kg-s emberről van szó.
Köszönöm biztató szavaid. A férjem az érintett. Aki most 64éves. De osztozom vele a törzénteken. Most éppen a nyelőcső rák miatti nyelési nehézségben. A receptre felírt energia ital napi 3db lemegy. De a darabos étel hol le, hol fel. Mindezt tehetetlenül nézni, szinte elviselhetetlen. És ez a rémség még a tünetek legeleje. Szerdán kezdődik az első kezelése.
Ne legyél ennyire pesszimista! Próbálj hinni, próbálj reménykedni. Hidd el, az orvosok igyekeznek, de Ők sem istenek. El se tudom képzelni, hogy a betegeknél hogy bírják ki a rosszat, de megpróbálnak segíteni. Nekik se lehet könnyű naponta, óráról órára a pusztulást látni, mosolyogva, akár bíztattva. Az onkoteam azért van, hogy a beteggel együtt tervezték meg a terápiát. Felkészülten kérdezni kell, de nem csapongva, hanem összefogottan, lényegre törően. Nekik pedig kötelesek válaszolni. Még is teszik. Nélküled nem döntenek, egyetértéséted nélkül, nincs terápia. Tehát rajtad is múlik. Gondolom nem vagy szaki Te sem, kényszerülsz az orvosra hagyatkozni. Bízz bennük, hisz Te mentél segítségért! Nem tudhatunk mindent, hisz ez nagyon komplikált sz@rság, több doki konzultál, látolgat, mert szeretnének a lehető legjobbat adni.
Tudod, nem voltam én sem képben, soha nem hallottam a fog-íny rákról. Aztán, amikor elmondták hogy mi az, milyen megoldás lehet, mik lehetnek a következmények, az esélyek,nekem se fért volna el a zabszem. Felvillanó a jövőkép, vállaljam így? Vagy ?
Aláírtam a terápiát, válaltam, eddig nem bántam meg. Kezdeti majré után a túlélésre koncentráltam, ma is és igyekszem vidában élni. Hidd el, életmódom, senki sem mondott semmit orvosi szintén, én is magam szedtem össze, ötleteket, de erősen szűrte. Hogy mit és hogyan tudjak enni, inni. Ugyan lelkemet kötötte dokim, hogy egyek bőven és mint amit kívánok, igyak amit akarok. Tudod mire gondoltam? Hogy a végső, az ítélet előtti utolsó húzás. Aztán vissza szedtem súlyom, erősödök! Akkor hajrá! Győzni akarok!
Itt, nagyon sok emberi segítséget kaptam. Ma is hálás vagyok, próbálok ezek után én is reményt kelteni. Bejöhet, nem?
Szóval, nem távozom. Ne agg9dj többet, mint ami indokolt, az Neked sem jó, kőrnyezetednek, szeretteidnek sem. Az állandó agyalás vissza vet.
A műtét előtt, kemo, sugár előtt ami fontos úgy is elmondanak a dokik, asszisztensek, többet tudni most minek? Én is a gyakorlatból, események után szedtem össze amit megtudtam.
Ne félj, attól! Nem lesz jobb. Majd, kérhetsz pszichológiai segítséget, úgy tudom az csoportos az OOI-ban. Én attól viszolyogtam, el is hárítottam, bedig a doki felvetette. Egyedül erősebbnek éreztem magam. Gondold el,fogam, álkapcsom, nyelvem felé hiányzik, pofám kicsit torz, de nem érdekel, a hátralévő 20 évekhez jó lesz! 😁
A FLOT kemo kezelésről annyit tudunk, hogy szerdán reggel 7óra Tömő utca. Orvosi információ róla nulla. Majd ott, reggel 7kor elmondanak mindent? És az onko pszichológus is ott lesz? Kétlem. Ott majd rögtön szúrnak és persze valamicskét mondanak. A következő óráról, percekről. Amit tudok a kemoról, azt ezen fórum hozzászólóitól tudom. Az pedig nem kevés. Ha csak a negyedét vagy a felét elmondanák az onkoteam en már az is valami segítség lenne. A sugár kezelésről is csak innen tudom, amit tudok. Pedig kérdezek az onkoteam eken, túl sokat is, de válaszok nem érkeznek.
Szerintem nem arról van szó, hogy bárki haragudna. Egyszerűen nem akar jóslásokba bocsátkozni. Ahány beteg, annyi féle történet. Ha a statisztikát mondja, az a baj. Halálra ijeszt olyan beteget, akinek még több jó éve van hátra. Ha meg gyógyulással kecsegtet, alaptalanul hiú reményt ébreszt. Nagyon fontos a türelem. Mindig a következő lépésre kell koncentrálni . A hogyan tovább majd azután dől el.
Ha valaki rubeolás , vagy kanyarós lesz, arra nem haragszanak az orvosok. A rákos betegekkel miért más a helyzet? A betegséggel kapcsolatos minden tudnivalót miért nem árulják el? Olyan fura titokzatoskodás lengi körül az egészet. Mindig csak egy picuri információ. A holnapról, a jövő hétről. A többi folytatás agyonhallgatva. Talán azért, mert menet közben bármelyik rákos meghalhat? És akkor ugye nem adódik semmilyen további orvosi teendő. Szerintem egyetlen egy rákos beteg sem tehet róla, hogy megbetegedett. Az orvos társadalom hozzáállásábsn mégis valami felelősségrevonás félét érzek. Pedig pár hónapos babánál is diagnosztizáltak már ilyet. De az is lehet, hogy rajtam van valamilyen prizma szemüveg. Ami fura megvilágításba tesz bizonyos történéseket. Bármelyik is az igaz, egy egészségesnek mondott ember is mindettől totál becsavarodhat.
A biopszia szövettana és a CT alapján együttesen állapítják meg a TNM értékét, ami a tumor stádiumára utal:
T: az elsődleges tumor mérete (1-4, sokszor 1a - 4b)
N: nyirokcsomó érintettsége (0, 1 vagy x)
M: más szervek érintettsége, áttétek (0, 1 vagy x)
Ugye tudod már, hogy mi az ábra a hónalji nyirokcsomókkal? Hogy az akármilyen műtétnél kiszedik az előzőleg megjelölt ún. őrszemnyirokcsomót, azaz a daganathoz legközelebbit, és ha abban a műtét közbeni gyorsvizsgálat nem igazol áttétet, akkor elmarad a blokkdisszekció, azaz az összes többi egy adagban való kivágása. Csakhogy utána még alaposabban megvizsgálják az őrszemet, immunhisztokémiailag, mert úgy a (2 mm-nél kisebb) mikrometasztázisokat és az izolált tumorsejteket is fel tudják ismerni. És ha találnak ilyesmit, ennek lehet újabb műtét vagy sugárkezelés a folyománya,
Nagyon kedves doki. Amikor mentem hozzá, szinte minden héten kedden, nagyon nyugtató volt, szerencsére nem volt senki, sokat beszélgethetünk. Végén már ki is maradtam a dumából, segítőmmel beszélgetett a méh tartásról a medve szaporítás íz! 😂 Igen a klinikán, a műtét előtt is biztatott és sugár indításkor is erőt adott. Pusza kedves kis törékeny nő jelenléte nekem, maga a biztonság volt, úgy éreztem. Nemrég kérdeztem, hogy nem kellne e bejelentkezni négy bizottság. Dokim szerint ne zavarjam, ha nincs gond. Ebbe maradtunk.
Tüdő miatti köhögési rohamot nem ismerem, de férenyelés miatti rohamot sajnos ismerem. A legváratlanabb helyzetekben is férecsöppen a bő nyál, majd meg fulladok. Nem tudok mit tenni, várom, hogy elmúlik. Ha mohón "iszok", akkor is bejön. Ezt az ivást szívószállal képzeld el, mert másképp nem is tudok. A műtét következménye, hogy az ajak nem zár, viszafolyna lötty. Nem vagyok nagy piás, de piszkos rossz, nem tudok beborítani egy hideg kori sört. 😂😂😂😂
A köhögést azt gondolom viselni kell , nem igazán találom a megoldást.Épp egy éve , hogy kiderűlt.. Viszont a megfázással és minden egyéb fertőzéssel vigyázni kell mert az ellenállásunk gatya. Van olyan ,hogy a zsebkendő elővételre sincs idő..... A képződött hab szerű valamit nem kell lenyelni ha van rá mód. Az első kemónál véres köpet is volt ez viszont előfordulhat és nem nem megijedni. Ha képződik a fel köhögni való úgysem hagy nyugton míg fel nem jön..Próbáltam nyák oldókat nekem nem működnek. A leírtak rám vonatkoznak )))))
mi is a Barbara doktornőt kaptuk (OOI-s radiológus), a szájsebészeti klinika valahogy vele dolgozik, emléxem, ott volt az önko-team-en is a doktornő. aranyos nagyon.
mikor hozzá jártunk, még meg sem fordult a fejünkben, hogy megtörténhet az, ami megtörtént...
Igen, mi is így csináltuk, nejem kiszállt és bement, én meg kerestem parkolóhelyet. Meg is fázott szegény egyszer míg egyedül beért hátra a 2A-ba, és átfújta a szél.
Tüdő áttét esetén a rohamszerű köhögéssel mit lehet csinálni? Hurut képződik, rohamos köhögést okoz időnként, hol kijön, hol nem, azt mondja olyan mintha egy tollpihe vagy vatta lenne amit nem tud kiköhögni. Volt már suprax kúra, doxycilin kúra kicsit javított. Aggódunk, hogy esetleg gomba, mert kemók után nem lehetetlen, de a doki azt mondta, az látszana a ct-n.
Ha dokihoz van időpont, akkor oda kell menni időpontra, a recepción bejelentkezni. De elég változatosan mennek a dolgok, a nőgyógyászaton pl. egy kis postaláda volt az ajtón, oda be kellett dobni a betegkártyát, amit belülről kivett az asszisztens, és onnan tudta, hogy kik várnak. Más dokinál viszont időnként kijött az asszisztens és beszedte a betegkártyákat. Időpontra ott kell lenni, hogy ne mondhassák késtél, de ettől függetlenül lehet, hogy csak 4 óra múlva kerülsz sorra, dokitól függ. Azzal is kell számolni, hogy ha a doki írja ki a kemósokat aznap, akkor esetleg őket előreveszi, mert nekik meg kell kezdeni a kezelést időben, hogy lecsöpögjön zárásig. Aztán egyszer a fej-nyak sebészetre volt beutalóm, sima rákszűrésre egy papilloma miatt, 11-re, gondoltam elintézem míg a nejemnek lecsöpög a kemó du fél négyig. Hát nem jött össze, kismillióan voltak, a doki fél háromkor elhúzott ebédelni, én szerintem még mindig ott ülnék. Bár ebbe lehet, hogy benne van az is, hogy amikor kijött az aszisztens és odaadtam a beutalót, hogy csak szűrésre jöttem, úgy nézett rám mint gombász a gyilkos galócára, kb. épp csak nem mondta, hogy haggyámá a f..mba szűréssel, akkor gyere, ha tényleg bajod lesz. Mindig eszembe jut és röhögök amikor a rákszűrés fontosságáról papolnak hiszen a dokik még a betegtömeget sem bírják ellátni nem még az utcáról beeső szűrésre jelentkezőket.