Ez a 'FILMZENE'-koncepció nekem nagyon tetszik....
És még RÁM néztetek furcsán amikor az utolsó taggyűlésen azt fejtegettem, hogy a MW/Solaris zenebűvkörében millió olyan motívum van, ami mintha csak szándékosan telefoncsengőhangnak íródott volna ? Miért? Ha lehet egy nem létező film zenéje, miért ne lehetne csengőhang??? Amúgy az én telefonomban Attilafuvola a csengőhang... (Áááááh, hogy én fanatikus lennék ? Ugyanmár! :-) )
Ezzel kapcsolatban szoktam mondani:
MOST már TELJESEN biztos, hogy normális vagyok! ... ... ... Megmondták ezek a hangok is itt a fejemben!
Lemez- és koncertajánlóaz UNDERGROUND Zenei Kulturális Magazin oldalán, dec. 12-i dátummal Eliána tollából.
* * * * *
Ehhez kapcsolódóan néhány részlet a CIVIL Rádió hétfő esti riportjából:
Böszörményi Gergely: - Az első kérdésem arra vonatkozna, hogy mi is ez a FILMZENE?
Hiszen ez nem egy filmnek a zenéje ez a lemez.
Kollár Attila: - Igen. Ezt egy összefoglaló címként ragasztottuk rá azokra a kompozíciókra, amik az elmúlt évek során a legutóbbi UTÓPIA lemez után készültek.
Úgy gondoltuk, hogy ezek a kompozíciók nyugodtan elmehetnének egy filmnek a zenéjeként is, s innen adódott ez a filmzenei ötlet. Tehát gyakorlatilag ezek a rövid kis történetek, amik a zsoltárfeldolgozások mellett még a stúdió-szekcióban hallhatók, ezek ilyen filmzenei betéteknek is elképzelhetők.
Naszádi Gábor: - Megpróbáltunk segítséget is adni ahhoz, hogy mit lehetne ezekhez a zenékhez elképzelni: a filmzenék között hangeffektek, hanghatások hallhatók, amelyek segítenek ebben, de mindenki arra gondol, amire akar, persze.
B.G.: - ( ) Sok olyan zenésszel, zenekarral vagyunk kapcsolatban (Ti is ilyenek vagytok), akiknél hogyha becsukjuk a szemünket, akkor mindenkinek elindul a film. És Te ugyan mondtad, hogy támpontot adtok ahhoz, hogy merre induljon el az embereknek a film, vagy milyen film induljon el, de azért azt gondolom, hogy a Ti zenétekre is nagyon sokféle film indul el. Nem?
K.A.: - Hát igen. Az első ilyen kompozíció, ami - mondjuk elég konkrét támpont volt, az az Utazás az Andokban c. szám, ami néhány évvel ezelőtt már megjelent egy Periferic Válogatáson, és azt gondoltuk, mindenképpen itt a helye ezen a lemezen is.
N.G.: - De én hallottam olyanról, akinek a Feszty-körkép jutott róla az eszébe.
K.A.: - Mindenkinek más és más, úgyhogy a zene az ilyeténképpen abszolút behelyettesíthető, illetőleg ahogy elindítja az ember gondolkodását, nagyon sok mindenre lehet belőle asszociálni.
( )
B.G.: - Ami számomra még mindig meglepő, amikor kimondom a címet: én mindig azt mondanám, hogy Utazás az Andokba. De nem, ez Utazás az Andokban! Az mit jelent?
K.A.: - Hát hogyha utazunk az Andokba, akkor első körben vagy hajón vagy repülőn kell utazni. És ennek a hangulata olyan, minthogyha ott lóháton tennénk meg ugyanezt, vagy akár szamárháton tennénk meg ezt a távolságot. Teljesen más közeg; tehát én azt gondolom, hogy ez az elnevezés a helyes, hogy Utazás az Andokban.
( )
K.A.: - ( ) A 128-as zsoltárral folytassuk a beszélgetést.
N.G.: - Amihez, ha klipet kéne készítenünk, akkor ezt az Ofra Haza-s hangulatot játszanánk meg, azt hiszem. Tehát: sivatag, oázis, teve
K.A.: - és a sivatagban egy templom, mert ugye templomi harangjátékkal kezdődik a kompozíció.
B.G.: - ( ) Azt szerettem volna megkérdezni, hogy Ti ebben a mostani felállásban, ha jól tudom, a mostani stúdiófelállás szerint mentek - 6 fő a zenekar, ugye? Hogyan szólaltok meg?
Mert elsősorban ennek az egész lemeznek a hangzása egyfajta akusztikus, unplugged jellegű megszólalást tételez fel.
N.G.: - Abban bízunk, hogy sokan jönnek el és ezért nem vállaltuk azt be, hogy kizárólag erősítés nélkül állunk ennyi ember elé. Illetve, hát a dob az előír egy bizonyos hangerőt a többi hangszer számára is, ezért lesz erősítés, de nem torzított gitár lesz és más, esetleg erőszakos hangzású hangszer, hanem az unplugged jelleget fogjuk kicsit olyan szintre erősíteni, hogy azért élvezhető legyen.
K.A.: - Igen, tehát a zenekari felállás: az akusztikus gitár, a basszusgitár, a bongó/konga, a dob, a hegedű és a fuvola - ez megadja a jellegét ennek a megszólalásnak. És valóban csak annyira fogjuk erősíteni az akusztikus hangszereket, hogy kellő versenytársai tudjunk lenni a dobnak, amit azért valamelyest ahhoz, hogy jól szóljon, be kell egy kicsit erősíteni. És hát maga a templom akusztikája azért megfelelő zengést ad az egész produkciónak.
B.G.: - ( ) Van-e valami olyan, amire a koncertre azt mondjátok, hogy Na, most aztán gyertek el kedves közönség, mert itt valami olyan lesz, ami !?
K.A.: - ( ) Én igazából azt hangsúlyoznám, hogy ilyen közegben, templomi közegben, egy komplett koncertet még nem adtunk. És lévén, hogy valóban az idő felében tehát a játékidő felében zsoltár- és énekfeldolgozásokról (református énekfeldolgozásokról) szól ez a lemez, nem választhattunk volna jobb helyszínt, mint egy református templomot. És ez egy olyan szép helyen van, és egy olyan nagyon jó akusztikájú hely, és olyan kedvesen fogadtak bennünket! Úgyhogy azt gondolom, hogy valóban egy jó választás volt.
K.A.:Nagyon sokakat szeretettel várunk erre a koncertre!
Sok szeretettel várunk mindenkit, aki ezt a zenét szereti,
és reméljük, hogy sokakkal találkozunk majd más koncerteken is!
Fél órás bontásban, és a címek - sajnos - kicsit (fél órával) elcsúsztatva.
Egy hanglemezbolt hangjai
HÉTFŐ21:00-22:00Böszörményi Gergely
Magyar és külföldi zenei értékek bemutatása, ritkaságok megismertetése a hallgatókkal, koncertekről, lemezekről, zenéről beszélgetés zenészekkel, zeneszerzőkkel.
Most lett vége: nagyon szép és tartalmas beszélgetés volt, sok zeni illusztrációval!
A Civil Rádiónak sajna nincs archívuma, ahol utólag meghallgathatók lennének a műsorok, ezért megpróbálom majd feltölteni ezt a riportot, hogy azok is meghallgathassák, akik most lemaradtak róla.
Ismerve a csapat bemutakozó anyagát, nyugodt szívvel ajánlom Nektek is az alábbi programot - szívmelengetően szép muzsika, tele fuvolával - ezen a hétvégén úgysincs Musical Witchcraft-koncert...:-))
2006. december 8-án este 8 órakor
a kolozsvári Yesterdays zenekar első lemezének "Holdfénykert" bemutatója a Fővárosi Művelődési Házban.
Aki szereti a Pink Floyd-szerű zenéket, a Genesis-t, a jazz-t és úgy általában a 70-es évekbeli zenéket, annak mindenképpen izgalmas perceket fog szerezni a koncert és a lemez is!
A lemez egy képzeletbeli belső kertbe kalauzol, egy belső világba. A "Holdfénykert" egy lehetetlen szerelemről szól, kérdéseket tesz fel, elgondolkodtat... rengeteg harmónia, vokálok, érdekes ritmusképletek segítik a gondolatok elmélyítését.
Sok akusztikus hangszer s 70-es évekbeli csodahangszerek (pl. Mellotron és Mini Moog) is megszólalnak majd.
December 8-án tehát az FMH-ban felépül a "Holdfénykert", s haza is vihető CD lemez formájában.
A Marillion topikból ollóztam ki Markov kartárs bejegyzését...
"Programajánló: Csütörtökön kb. negyed 6-tól 7-ig a Yesterdays jövő hét végi lemezbemutató koncertjének beharangozása a Fúzió Rádióban, bőséges zenei aláfestéssel. Beszélgetőpartner: Tutus, aki reményeim szerint a hollandiai ProgFarmról is tart élménybeszámolót. Fogható: Bp. XI. ker és környéke az FM93,5-es hullámhosszon, valamint online a www.fuzioradio.hu oldalon az Élő adás gonbra kattintva."
Egy kis ízelítő és kedvcsináló lehet a jövő pénteki Yesterdays koncerthez... Szerintem egy óra alatt legalább a fél lemezt meghallgathatjátok.
A kérdésedre: itt nem egy konkrét filmnek a zenéjéről van szó, hanem a Musical Witchcraftnak van egy Soundtrack c. száma, amit már 2004 tavasza óta játszanak a koncertjeiken, s ez a szám most rákerült erre az új lemezre is.
A "Soundtrack" eleinte csak ideiglenes cím volt, munkacím, viszont Kollár Attila úgy konferálta ezt a számot a koncerteken, hogy időközben megkedvelték ezt a címet, mert ennek a számnak olyan a zenéje, olyan a hangulata, hogy akár egy elképzelt film zenéje is lehetne.
Ezért szerepel ez a Filmzene a lemez címében is.
De talán a CD füzetéből többet is megtudhatunk majd erről. Egyébként nagyon frappánsnak tartom a borítón ezt a filmes csapó táblát, rajta a lemez angol címével és a No 003-as jelöléssel :o)