Nem vagyok kötözködő típus, de a spacc által említett fej rángatódzzással is gond van, me hogy a CD felépítésébő adódik, hogy a fájjlok follamatossan vannak rája írva /nem pedik ossze-vissza mint vinyón/ ezé inkább spirálkövetős a mozgása /a fejinek :)/ nem pedig rángatózzós.
Szublimációban nálad a pont. Az aromás szénhigrogének meg a benzolgyűrűről ismerszenek meg tehát szintén itt a pont.(Bár a kisüsti-törkölynek elég jó aromája van...) A cd-pickupjában fellelhető színes fólia nekem is elkerülte a figyelmemet pedig se szeri se száma mennyit szedtem már szét.(Volt köztük 2002 elején gyártott is) Abban is kételkedem hogy a súlyproblémák miatt van a polikarbonát v. poliakril lencse, inkább az ár kérdéses. Meg az hogy így rohamosan elöregszik szeginy lencse oszt megvakul. A lézerdióda sem az örökkévalóságnak készül. 1-2-3 év és elhalnak. (Bár egy 91-ben vásárolt sony torony cd-je mind a mai napig koptatja a lemezeket)
Szóval a törölgetés csak ideig-óráig oldja meg a gondokat. Valamint vannak az optikának olyan régiói is ahonnan sokkal nehezebb kivadászni a port.
Üdv, C.
Verri köszike a ki merít(?)Ö(!) magyarázatér'... :o)
Picinge lábjegyzet a hármasho' azé' kívánkolódik: se a cefre, se a benziny nem aromás /tehát nem kissebbsségi... :o))/
A fényrádiusz szublimálását részletezhetnéd még egy kicsinyég bővebban, mivel zsenge emlékeim aszongyák, hogy eme jelenség szillárd matériákok salyáccsága, miszerint a folladék-halmazállapot kihagyásával egybű gázzá/gőzzé vállanak. Sz'al nem igazándibul értem a dógot, mármint fényileg. :o))
A 'festett' fóliárú' mög annak fizi(mis)kájárú' valami link(ek)et vagy privmélt hozzám hagyíthatnál... Thnx ! :o)
Féloff:
Lehet hogy az én DVD-mnek is az a baja, hogy piszkos? CD-ket olvassa, de nagyon lassan. DVD-ket 10-ből 1 et hajlandó felismerni. Ez a jelenség kb 2 hónapja kezdődött. TisztitóCD-m nekem is van az a kis kefés, de hiába futtattam le 5-ször, a probláma fennáll. :(
pinacle instant copy programmal irtam svcd-t. sajnos nem jatssza le semmi sem, (mediaplayer, powerdvd, semmi)
laikuskent a konyvtarszerkezet megegyezik az svcd-vel. van valakinek tapasztalata a progival?
vettem a CD-mhez "kefés" fejtisztítót. ezen ugye van egy 30mp-es szám aminek a lejátszása közben szépen leporologatja a fejet. már ha ugye lejátszaná :)
ez mi már? :)))
Kicsit kapcsolódik az előző témához a problémám:
van néhány üres CD-m, amelyre az íróprogik azt írják ki, hogy a "calibration area full", és emiatt nem kezdik meg az adatok felírását.
Van valamilyen lehetőség, hogy a kalibrálást ki lehessen hagyni a folyamatból, és ezeket a lemezeket valamire tudjam használni? (Nagy biztonsági igényű adatokat nem tennék rá, de pl. audio cd biztonsági másolatnak jó lenne.)
A cdoptika tisztításhoz pedig azt fűzném hozzá, hogy optikai boltokban kapható olyan tisztító-folyadék, amely üveg- és műanyag szemüveglencsék tisztítására készült eredetileg.
Ezt kivállóan lehet használni a cdben, nem "veszik" össze semmilyen alkatrésszel, és a por mellett a zsíros-olajos szennyeződést is eltávolítja.
Ami nincs, azt ne keresd. A lézerenergia változtatása az íróprogik belügye (volt, mert ugyi a plexi új irójánál a pexi progi engedi ezt is babrálni)
De azért elmondható, hogy a kezdeti megállapitás az igaz.
A legtöbb progi az irás kezdetekor kalibrálgat 1-t, és megy a saját feje után. Amúgy ez müszakilag 1xübb megoldás, mint olyan elektronikát késziteni, ami etalon értékeket produkál, ez látszik is az irók árán
SONY cd-rom témában egy tapasztalat: valóban sok hajtány becsődől egy év után, érdemes ilyenkor szétdobni, a szallagkábeleket helyükről kihúzni, Kontakt 61-el megpuculni, oszt ismeg osszedugni.
Esetek 80%-ban siker. Hja! Az ónozott csatlakozófelület Budapesten nem hosszú életü.
1. Az optikai olvasófej lencséje nem üvegbő készülődik, hanem valami akril műnyanyagbó.
(mivel enne tömege harmada az üveghö képest, oszt nem mind1, hogy a szervo mekkora tömeget ráncigál...)
2. Megfigyelhető, hogy úgy az Úr 2000. évétől kezdve az aplikátorok valamiféle kis fóliát is ragasztanak rá, ez enyhén szinezett. (magyarázat: hosszú, nem bonyolódok bele, a plebszt élete eccerübb, ha nem terhelik őket fizikai alapismeretekkel)
3. Na ez a fólia nem szeresse az alkoholt, benzint, meg egyébb aromásakat. (Minta félrerakva, SONY olvasófej, folia az alkohol hatására opálosasos lett, és ez jól szublimájja a fénysugarat. nem is olvas.)
ps.: azért van megoldás: kellék 1 db. baba fülpucoló pálcika (gyengébbek kedvéért: nem használt, hanem uj, azaz steril) gondolom szája a delikvenseknek van, mert az is kell. Hajtány kidobozol, optika szabaddá tesz, oszt kb 4-5 cm távolságból az ember rálehelget (nem köpköd!!!)
Ez után sietősen, de finoman a stiftecskével apró pödrő mozdulatokkal a lencse külső felszinét megtörölgeti. kész..kössz...csá...!
Részemről befejezném a polémiát ezzel a hozzászólással...
Az optika üvege és az ablaküveg (hiszen mindkettő üveg!!) köbö úgy vethető össze, mint a Trabi és a Merci (hiszen mindkettő ótó!!)...
Ha "ráragadt" kosz van a lencsén (pölö kóla, csokika, stb.), akko' megmá télleg édesmindegy nekilye... :o)
"Bakeliten felnőtt" emberkeként én vigyázok a cödöimre, meg a lejáccókra is; nem szoktam poháralátétként használni az elsőt, és konyhamalacként a másodikat. :o))
Így sosem kellett még ecseten kívűl mást használnom...
Mégha kegyetlenül utálja is, azért az enyém azóta működik normálisan, mióta megejtettem azt a kezelést. Mi baja lenne egy üvegből készült lencsének az oldószertől? Biztos csak szerencsém volt ezek szerint.
A tisztító CD nem más, mint CD-re ragasztott ecsetszőrök, ha valami ráragadt kosz van van a lencsén, kérdéses, hogy egy ecset leszedi-e.
Eszembe jut az Armageddon egy mondata: "Nem számít, hogy orosz vagy amerikai, az alkatrészekre úgyis az van írva, hogy Made in Taiwan"
A Taiwan-t persze lecserélhetjük China-ra is
8-)
Valóban ezt kell tennie, ha örök életre el akarja intézni a dolgot...
2 dolgot utál kegyetlenül az lázeroptika felülete: a vizet/szerves oldószereket, és pézséből adódó karcokat/szöszöket... :o(((
Száraz, puha, valódi szőrecset az egyetlen elfogadható megoldás a tisztító cödön kívül.
Sajnos ezek a dolgok a Sony választékában még az olcsó kategóriába tartoznak… Igazándiból Sonyt csak a profi kategóriában szabad megvenni…. TV 300 K felett és hasonlók. Lejjebb más cégek sokkal jobbak és olcsóbbak tudnak lenni.
Az asztali játszók között a ranglétra alján található 3-4 modell ugynazon a bázison van, csak egyre több szolgáltatást (programozhatóság, optikai kimenet, fejhallgató kimenet stb….) lőcsölnek bele és egyre több alkatrész (illetve egyre kevesebb üres lyuk) van a nyák lapjukon…. Ettől még ugyanazt a vérgagyi műanyag mechanikás futóművet tartalmazzák.
A teszt meg mindig azt hozza ki győztesnek, aki a legnagyobb reklámot helyezi el az adott magazin valamelyik következő oldalán:-)))))
Nem kell oda szerviz, meg fejtisztító CD sem, ha koszos a lencse, elég egy kis alkoholos papírzsebkendő is, csak ahhoz szét kell szedni a ketyerét.
(Bírom ezt a minihifi kifejezést, hát mininek biztos minik ez az izék, de mitől lennének hifik? Ahhoz annyi közük van, hogy mind a kettő hangot ad ki magából.)
Én ezt elhiszem (most már tudom :(), de egy olyan nem legolcsóbb asztali CD-től, ami a hazai és angol (!) magazinokban az összehasonlító tesztekben árkategóriájának győztese volt egy kicsit többet vártam! Igaz, hogy a hangjával nincs is komoly bajom - ha működik -, és az is lehet, hogy a tesztpéldányok nem is kis hazánkból származnak.Amúgy ebből a típusból nekem ez a második, mivel az elsőt az üzletben visszacserélték.
A szervizt javasolnám, de szerintem annyiba kerül, hgy vehetsz érte egy másik (nem Sony) minihifit.
Fejtisztító CD esetleg segíthet... egy próbát megér
van egy érdekes jelenség még:
1. berakok egy írott CD-t előjön a jelenség
2. átrakok egy gyárit, hagyom pár mp-ig lejátszani
3. visszarakom az írottat és működik jól
Sorstársad vagyok :(
Nálam is SONY CD játszó a ludas (XE-510,Made in Hungary),és tök rendszertelenül jön a problema, néha gyári CD-n is.
Egy másik SONY tapasztalat: CO-Rom 1 év és 1 hónap után totál becsődölt; utána már több mint 2 éve LG tökéletesen működik.
Szóval én innen kezdve cd technikában kerülöm a SONYt.