Igen, de a listán 2021 nem látszik, nem tudom hivatalosan mennyi a változás, csak azt tudom, hogy hosszú évek után először tavaly tavasszal először vettem olcsóbban tűzifát az előző évnél.
Ezzel szemben, amikor pár évig 0 körül mozgott az infláció, a tűzifa drágult, ezért kell csomagban vizsgálni az egészet, és ehhez jön még, hogy senki vásárlókosara nem egyezik, az inflációszámítás során használt kosárral, mert az is egy átlagot próbál mutatni.
Nyilván a KSH árai csak irányadóak, az átlagot mutatják.
De ha a fa ára 5 %-ot drágult átlagban, de te 10 %-al olcsóbban vettél fát, akkor ebből az következik, hogy más meg 15 %-al drágábban tudott csak fát venni, mert csak így jön ki az átlag. Sajna ilyen a matematika.
Na de ha jól értem épp a KSH adatait minősítitek negatívan.
Egyébként ezt így nehéz ellenőrizni, mert ezek átlagárak, és teljesen mások az árak, illetve az ármódosító tételek az Északi-középhegységen és a dél-alföldön.
Nyilván egy van jellemző emelkedő tendencia, ami 2018-2020 között tört meg nálunk, mert hirtelen nagyot drágult, de tavaly meg már olcsóbb volt.
Igen, a nagy növekedésnél döbben meg az ember, aminek nem változott az ára. azzal nem foglalkozik. Ezért érdemes havi, esetleg heti költést nézni. Nekem a napi vásárlásaim pár száz forinttal kerülnek többe, mint kb. egy éve.
Infláció van, a legújabb szerint úgy tudom 7% fölötti, na de ezzel járnak a béremelések. Aki a béremelésért kardoskodik, annak tudnia kell, hogy ez ezzel jár. Nekem a bérem jobban nőtt tavaly, mint a vásárlókosaram.
Hát én nem figyelem a tűzifa tőzsdei árát (:D), de tavalyelőtt 27 -ért vettem köbméterét, tavaly 25-ért, a szállítás pedig maradt ugyanannyi. Igaz, én mindig tavasszal veszem.
Nekem is ugyanannyit mentek fel ezek árai, mint bárki másnak. Mondjuk a tűzifa tavaly olcsóbb volt, mint tavalyelőtt, szóval az pont csökkenti a vásárlókosaram árnövekedését.
Valóban nem építkezem, épp azért, mert most drága az alapanyag. Ésszel él az ember...
Igazán nem értem, hogy mit vesződsz ilyen apró és semmitmondó részletekkel. Aki nem jár piacra, nem
kell neki napi fizetési részletekkel törődnie, az valóban nem érzékeli azt, hogy mi folyik itt a kasszáknál. Szerintem nem is kéne ilyen felesleges részletekkel zavarni őt, hadd aludja csak Csipkerózsika - álmát.
Akkor gondolom, hogy nincs autód (a NAV által megadott hivatalos benzinár 368 Ft volt, most 473 Ft), gondolom, hogy nem veszel pékárút (egy tonna búza pont a duplája az egy évvel ezelőtti árnak), meg gondolom, hogy nem építkezel, nem újítasz fel házat (az építési fa, vas, beton és tégla árak a duplájára nőttek), nem eszel húst (a kukorica ára 70 %-al ment fel egy év alatt), nem fűtesz fával, vagy szénnel, meg stb. stb.
Ha 65 év feletti vegetáriánus nyugdíjasként otthon ülsz a távfűtéses lakásodban, akkor lehet, hogy csak 5 % áremelkedést tapasztalsz.
Én nem vagyok birkamenetes, de összességében a havi költségeim nem nőttek jobban 5%-nál. Nem számoltam, csak becsülöm, de kétszereződést (és jóval kisebb változást is) nyilván nagyon megéreznék.
Amiket felsoroltál valóban mind drágul, de van, ami nem, például a lakossági rezsielemek 0%-osak. Ilyen gazdasági környezetben, ilyen béremelések mellett egyébként törvényszerű az emelkedés, csak az 0%-os aminek az állam gátat szab.