Megvan a gastrós beutalóm , már csak erőt kell gyűjtenem a bátorsághoz .
Doki 200 mg-os Normix tablettát írt fel , amit úgy tanácsolt , hogy 2-3 havonta egy 3 napos kúra . Elvileg ez kitakarítja a "zsákocskákat" .
Amiket tanácsoltok (teljes kiőrlésű anyámkínjai , magok , stb.) azokat majd apránként kipróbálgatom . Tulajdonképpen megeszek én mindent , de igazából főtt ételen élek (többnyire leveseken/főzelékeken) . A reggelim (ami lehet csak "hajnali" 10-11-kor van ) sült vagy főtt húsok hagymával leturmixolva kenyérre kenve egy nagy bögre teával , a főtt kaja meg szinte vacsora 17-18 óra felé . Ezen kívül max gyümölcs turmix .
Igen .... mindenkinek vannak tapasztalatai , amire alapozva tudnak tanácsot adni . Kipróbálva meg rájön az ember , hogy neki magának jó-e .
Tulajdonképpen az én neskafés lötyijeim is vizek , mert forró víz az alap , bele egy korty tej , egy kávés kanál cukor , fél vagy max 1 kávés kanál kávé , és ezt naponta 3-4-szer iszom olyan 2 dl.-es bögrével . Ezt nem nagyon lehet kávénak nevezni , csak lötyinek . De imádom az ízét .
Az igazság az, hogy így szépen hozzászoktatod magad a vízhez, és egyszer csak azt veszed észre, hogy szomjas leszel ! 😉
Az egy liter tiszta víz, meg a levesek meg a kv ( dehidratál, még ha nem is tiszta kv-t iszol, én egy pohár, fél pohár vizet megiszom utána ) egyenlőre jónak tűnik lé ügyileg.
Látom, milyen jó tanácsokat adtak a többiek, jobbnál jobbak.
"Hát akkor kerüld a székrekedést. Napi két lityó folyadék, vegyél a patikában osztrák, gyógyfüvekből készült Darmpflege tablettás székletpuhítót és spejzolj be pár flakon Hunyadi gyógyvizet."
A hashajtó ellenjavallt, mer' hozzászokást eredményez.
Én speciel a rostra esküszöm. Ha lehet, akkor teljes kiőrlésű cuccok, de leginkább a kedvencem: a zabkása. Annál jobb - hála Szent Lenin Elvtársnak - nekem nem is kell.
Szerintem simán finomabb, mint a tejbegríz, laktatósabb és még ráadásul hasznos is.
Ha már volt polipod, az feljebb is simán lehet, ahol nem kitapintható, és ha elég nagy, akkor eldugaszolja az utat. Plusz továbbolvastam, a divertikulosisról is érdemes egy leletet keríteni, és azt a gasztroenterológus és a béltükrözés adja. A vért a székletből meg azért kell nézni, mert ha esetleg egy magától oldódó mechanikus ileusod volt, azt okozhatta daganat/polip is, amit csak tükrözéssel lehet megnézni, hogy nincs-e. Ha van, és ha nem a kijárathoz közel (ahova benyúlt a doki), akkor a vér már nem lesz felismerhető, egyrészt elkeveredik a béltartalommal, másrészt hemolizál is, tehát nem lesz látható. Ergo kell a székletcső. Egy másikban is néznék kalkprotektint és elasztázt, mert lehet, hogy most alakul ki egy krónikus hasnyálmirigyelégtelenséged.
A divertikulosis miatt pedig fogadd meg papi ajánlását. Te sok levest eszel, a leves víztartalma is beszámít a folyadékba és ma már beleszámoljuk a nescafékat is, pláne, ha tejeskávé jellegű italról van szó. Így számold újra, hogy iszol-e eleget. A másik, hogy ennél a nyavalyánál extrán fontos, hogy ne legyen székrekedésed, ha mást nem, akkor Movicolt (Makrogolt) kell naponta bevenni. De emellett emlékezzél vissza Calára: aszalt szilva, napi 4-5 szem, kis maréknyi. Teljes kiőrlésű kenyér, zsemle, jó rostos zöldségek (hüvelyesek, kukorica), ha megy, akkor plusz korpát is tehetsz az ételekbe, vagy teljes kiőrlésű liszttel készítsd a főzelékeket stb. Ez szuperfontos, mert ha a kis divertikulumokba besül a kakadarab, akkor gyulladást divertikulitist is okozhat.
Emellett azért ki kéne zárni a többi opciót is, mert puffadást a divertikulosis mellett az is okoz, ha nem tudtad megemészteni az ételt, és a baktériumok emésztik szélképződés mellett. Szóval sok dolog lehet, pl. vagy nem bírod már a tejet (laktózintolerancia) vagy a hasnyálmirigyed vagy az epéd vacakol. Az epét kizárták az UH-val, de csak le kéne adni egy adag székletet (vér, kalkprotektin, elastase) és én nyugodtabb lennék, ha benézne oda egy gasztroenterológus, hogy pontosan mizu. Hátha simán rendezhető dolog.
Akkor lehetett akár valami COVID is... épp ma hallottam, hogy egyre újabb variánsai jönnek, újabban akár hányással-hasmenéssel (tehát gyomorpanaszokkal) is.
Oszt' most eszembe jutott, hogy a múlt héten nekem is volt egy ilyen "szeles" napom. Pedig nem vagyok különösebben szeleburdi.
Nem veszem bántásnak . Tudom , hogy fontos lenne , de egyszerűen nem vagyok szomjas , semmi ingerenciám ivásra . Más löttyöt meg pláne nem iszok , max a szokásos 3-4 nescafés lötyimet .
Csak telefonon beszéltünk , holnap megyek hozzá , biztos felírja . Rendes doki .
Sajnos gyerekkorom óta . Mert kevés vizet iszom ... egyszerűen sose vagyok szomjas . Úgy kell megerőszakolnom magam , hogy legalább egy litert igyak . Már ide készítem az orrom elé , különben eszembe nem jut .
Ma persze be vagyok tojva a tegnapi után , így leerőszakoltam majdnem két litert , de pocsék érzés .... mint aki túl ette magát .