Hivekovicsék sikerüket az áfonyának köszönhetik, ...
A gazdaságnál új gyümölcsként belép még a kökény és a húsos som, szintén az áruházi igények miatt, illetve pályáznak egy mogyoróintegrátori szerepre is.
A mai napon kivágásra kerül nagymamám háza előtt egy hatalmas termésű, papírhéjú diót termő diófa.
Kb. 50 éve ültették a ház építésekor. Már nem emlékszik rá, hogy honnan szerezték, de nem valami modern fajta (pl. Ukrán óriás), hanem valami régi fajta lehet. 1970 környékén ültették.
Emlékszem vittem pár szemet belőle az iskolába még a '80-as években és az osztálytársaim nem hittek a szemüknek, mert ekkora diót még nem láttak.
A fa a gondozás teljes hiánya miatt már évek óta keveset terem, a 88 éves nagymamám már nem szereti ősszel seperni a leveleket, így ma kivágatja sajnos. Nem tudtam lebeszélni róla.
Mivel különleges fajta, jó lenne megmenteni. Ha valaki ért a dió oltásához, szívesen küldök neki vesszőket a jövő héten. Lehet, hogy már kicsit késő, mert úgy rémlik decemberben-januárban szokták oltani, de hátha lehet még.
Ha több oltás sikerülne esetleg, akkor egy csemetére vevő lennék. E-mail címem publikus.
Én is szhelyi vagyok. :) Annyi fajtám nincs és nem is lesz, mint a kollégának, de metszegetek már harminc éve. Azért nem annyira bonyolult, télen olvasgasd a Czáka-Valló féle könyvet.
Ha nem intenzív ültetvényed van, és régi fák, akkor a fenntartó metszés amit alkalmaznod kell, egyed fáknál pedig inkább csak a ritkítást, szellősre alakítást. Kevés időm van sajnos, de összefuthatunk egyszer. Baracknál a szemzés egyébként a megszokott módszer, nem az oltás. Baracknál tudomásul kell venni, hogy ez a vidék sem talajban sem klímában nem kedvez a baracknak, mandulának. Igényes fajtákkal nem érdemes próbálkozni, mert állandóan permetezhetsz, és a végén nem biztos hogy megérte. Kajszit itt szilvára érdemes oltani, ilyet faiskolában nem kapsz. Lesz ananász kajszi oltóvesszőm innen a környékről, öreg fáról, tehát biztosan termő fajtáról. Írj rám nyugodtan, ha érdekel a dolog.
Most utánaolvastam, és azt találtam, hogy a Jolico kivételével valamennyire önporzók, de a jobb beporzás érdekében célszerű két különböző változatot ültetni egymás közelébe. Az mindegy, milyen fajták.
Olyan kérdésem lenne, hogy van egy som bokrom. Kb. 5 éves lehet. Minden tavasszal van rajta 3 db virág. Minden évben ugyanott. Cm-re pontosan. De sosem termékenyül meg. Rendszeresen részesül növényvédelemben: lemosó permetezés, illetve a későbbiek során azt kapja, amit az almafák is. (thiovit, topas, alfa solo, folicur solo, chorus - mikor mit) Mégis rendszeresen fekete foltosak a levelei. Napsütötte helyen áll, nem rendszeresen, de szoktam öntözni. Kap trágyát és kevés műtrágyát is. Kérdésem: somból is kell porzó és termő, hogy teremjen? Vagy mi lehet a hiba?
Segítséget előre is köszönöm!
Üdvözlettel: Gábor
VÁLASZ:
A somnak kell porzó. Egyszerű megoldás, ha tavasszal szedsz az erdőszélen vadsom ágat,
leszúrod a földbe a bokrod mellé, és a tövét meglocsolod. jó sokáig hervadás nélkül megmarad.
és poroz!
könnyű a somot megtalálni tavasszal, már messziről sárgállik. ha nem tudsz lelőhelyet,
Az lenne a kérdésem, hogy van-e itt a fórumon valaki, aki Szombathely max. 30 km-es körzetében lakik, és tudna adni őszibarack oltóvesszőt. Két szilvafát és két hegyibarack csemetét szeretnék átoltani, kb. 8-10 db-ra lenne szükségem. Readhaeven, Earlyredhaven és Suncrest fajtáim vannak, így ezektől eltérőre lenne szükségem. Természetesen nem kérem ingyen, akár ki is fizetem, vagy nagyon jó almafákról (40-50 évesek), illetve szilvákról, körtékről tudok oltóvesszőt felajánlani.
Szükségem lenne továbbá kajszira is (olyan fajtára, ami univerzális porzó) illetve ringlóra is (univerzális porzó) . Már ha van ilyen.
Illetve tudom, hogy nem ebbe a fórumba való kérdés, de hátha pont itt olvassa valaki:
Van esetleg a megadott távolságon belül valaki aki vállal metszés oktatást? Természetesen megfelelő honoráriumért. Vagy mivel rengeteg fám van, akár többen is összejöhetünk egy ilyen oktatásra.
Köszönöm a segítséget!
Üdvözlettel:
Gábor
UI: elnézést mindenkitől aki többször, több fórumban is olvassa ezt a bejegyzést, de több helyen is próbálkozom. Ki tudja, hol akad az ember a megfelelő segítségre. ;)
nekem a kertem a Lovagló utcában, a "Micsurin kert" mellett van. Ott állítólag lőtér is volt az ötvenes évekig? Fél méteren jön egy kavicsos-vasoxidos réteg, ami 10-20 cm, nagyon kemény, mintha emberkéz alkotta volna... Utána is megmarad a kavics, de ritkábban. Ez a Pannon tenger kavicsaljzata lehetett... Viszont érdekes, hogy a "megörökölt" 15-20 éves cseresznyefa viszonylag szép, bár látszik a törzsméretből, hogy nőtt volna nagyobbra is... Szóval nem jó a talaj, csak a felső 30-50 cm.
Amalgerol: konkrétan megmentette az egyik kajszifám (pöndörödő, száradó levelek...), amira már keresztet vetettem. Persze, lehet, hogy nem az Amalgerol tette ezt, de mindenesetre a többszöri beöntözés, levéltrágyázás után látványosan meggyógyult. Csak ez a fa mutatott ilyen tüneteket, a szomszédai mind gyönyörűek. Egy som bokrot is kezeltem vele, az is megmaradt.
Hogy a fórumnál maradjak - SOM :)
A som már évekkel ezelőtt meglepett azzal, hogy nagyon vízigényes fiatl korában. Részben ez volt a gondja, de az Amalgerol is segített. A kb. 5-6 éves Jolico somom már nem annyira igényes.
A parkerdei talaj az egy külön téma, ha aszályos időszakban kiszárad, akkor csak dinamittal lehet kertet művelni. Nekem is csak hordóim vannak, ha az égiek adnak, akkor van egy darabig vizem.
Nekem egy 150 négyszögöles telkem van, de eddig még semmi nem pusztult ki. Az igaz, hogy eső után két max. három nappal kapálni kell, mert utána már késő, cserepesedik a föld. Én komposztálok, ami gaz (nem virágzó), fűnyesedék, sőt háztartási hulladékot is szoktam gyűjteni,
az mind belekerül a komposztba. Nem terítem szét a kertben, hanem koncentráltan használom, csak a sorokra (pl. borsó, zöldségek, cékla), vagy pl. a paradicsomnál tövekre, plusz NPK 151515 kapnak. Az idén viszont vennék pár szalmabálát és a növényeket ezzel mulcsoznám. Jobban megtartja a talajnedvességet, plussz a gaz sem nőne a mulcs alól olyan vidáman. Az összel űltetett Feketicsi meggynél, Gönci magyar kajszinál, valamint az oltott és átültetett Mirabella
von Nancy szilvánál a gyökerek köré, most először permeteztem Amalgerol-t. Majd a vegetációban, lombra is fogok permetezni. Sok kedvező leírást olvastam a felhasználásával kapcsolatban. Várom a saját tapasztalatot.
Már hatalmasak, főleg az egyik, és finomat terem mind a kettő.
Az egyikről oltani kellene, mert rossz helyen van, nem férünk hozzá, de nagyon finom. A fa kissé tövises, nem terem túl nagyot, de nagyon zamatos. Mindkét fa egészséges, a nagy gyümölcsűnek van annyi hibája, hogy gyakran penészes a magház.
A jonathán fajtakör érzékeny a lisztharmatra pl. idared is.
Én a h.rozmaringot, glostert, mutsut egyáltalán nem permetezem. Kukakos persze akad, rozmaringnál viszont az sem jelentős a viaszos héj miatt. Van viszont más kedvezőtlen tulajdonsága, amit többször leírtam... Valamit valamiért.(?) Most red chiefet ültettem. Szeretem a starking ízét. :)
Elég sok gombabetegségre reziszten alma van, az almamoly meg csak részt kér a termésből, a többség a tied. Néha gond lehet a tetvekkel, de ha türelmes vagy és elnézed a fának, hogy néhány levele görbe, akkor a katicák, fátyolkák lerendezik a tetveket.
Nekünk 5 almafánk van. Nem permetezzük, és semmi gond nincs velük. Gloster, egy őrségi édes alma és két magonc. Ezek nem kényesek, de van olyan fajta, amelyik érzékeny a lisztharmatra, azt kerülni kell. Mondjuk nálunk eleve jól érzi magát az alma, nyilván ez is számít.
Persze van kukacos alma, de a nem kukacos is több, mint amennyit meg tudunk enni.
Régen jártam az „index” felé. Boldog új évet kívánok! Rögtön kérdéssel fordulok hozzátok: Vejem régi almafajták gyűjtője – van kb. 80 fajta kis fája – , szeretném meglepni születésnapjára Vilmos renettel. Én oltom a fáit, ezért szeretném megkérdezni, hogy tudna-e valaki ebből a fajtából oltóvesszőt küldeni. Cserébe Kanizsa illetve Rudolf trónörökös alma oltóvesszőt küldhetnék. (A többi még igen gyenge.) Előre is köszönöm, ha valaki foglalkozik a kérésemmel.
van egy 1.000 nm-es kertem a szombathelyi "parkerdő" felé, de ott minden kipusztul a kötött, sekély termőréteg miatt (40 cm-nél kavicsréteg kezdődik...) plusz a szomszédok beteg fái mindenfélét terjesztenek. csomó fám kipusztult ott. (nincs vizem -kút- sem ott).
több káki fa kifagyott, kettőt az őzek tapostak le, 3 kajszi is kipusztult (guta), még a parasztbarack is, 1 Rita cseresznye kiszáradt.
ami még megvan: 1 Stella, egy "kertvásárlással megörökölt" 15 év körül finom, jún. végi nagyszemű cseresznye, nem Germesdorfi, nem tudom mi. 2 éve rengeteg volt rajta, mikor megkapta a Stellát, a porzó volt a gondja. idén lefagyott, kevés volt rajta.
még a Theodor Reimers tüskés, de nemes szeder is kampec (gyökérsarjról volt ültetve.)
2 mézbogyó még bírja. meg egy kis körbekerített részen fekete ribizli, sárga málna, Polka málna...
meglátjuk! (2014 óta :) a lényeg hogy a másik 100 km-re fekvő kertben minden ok - kivéve, ha beszabadul az őz :) :((
egyszer jó lesz a gyerekeknek házhelynek, 10-15 év alatt talán belterület lesz, körben már házak vannak. igaz, az előző tulaj is így kalkulált, 2000-ben mikor megvette, de 14 év alatt nem lett az... és megunta a fűnyírást, és eladta nagyon olcsón nekem... remélem nekem csak 10 évet kell várnom... az összesen 24 év lett volna az előző tulajnak! de ha nem, majd a majdani vőm nyírja a füvet... :)