Ha spontán erjesztéssel szeretnél bort készíteni, akkor abban biztos kapsz tőlem tapasztaltabbtól tanacsot.
Irányított erjesztés lesz, akkor zúzás/bogyózás során után kén+aszkorbinsav (vagy valami antioxidáns de a kén+aszkorbinsav is tökéletes szerintem). Egy éjszaka ülepítés, majd másnap fejtés+ élesztő+ tápsó hozzáadása. Ha kell bele cukor, akkor azt is ekkor tedd bele, illetve ha kiégtek a savak, akkor borkősavval rásegíthetsz és kezdődhet az erjesztés.
Vettem 1q olaszrizlinget, szomszéd annyiban segített, hogy hozzádarálta(elektromos bogyózó) az övéhez, majd a kádból a szinbort adta, de még a cefrét nem kénezte. Kénezzek vagy ne?
A fém fej méretben ugyanolyan, mint az eredeti műanyag, azzal a különbséggel, hogy a műanyagnál egyszerűen, kézzel lehet állítani a töltési magasságot, ami miatt idővel meglazulhat és könnyen elállítódhat. A fémnél szerszám kell az állításhoz, de egyébként gyak. tök ugyanaz a kettő.
Nem értem, hogy-hogy nagyon beleér? Azt, hogy mennyire érjen bele, te magad tudod állítani: minél kevésbé lóg bele a palackba, annál több bor kerül bele és fordítva. Amúgy az eredeti müanyag töltöfejed van? Ha igen, próbálj utángyártott fémet szerezni, azt ugyan bonyolultabb állítani, de fixen úgy marad. Én amúgy 348 mm-es 0,75 l-es palackot töltök vele, fém töltöfejjel. igaz, hogy nem optimális, mert nem vízszintes a töltöfej tartója, de müködik.
Sillereket szoktam szűrni, de néha kontrollt teszek el szűretlenül. Vöröst nem szoktam szűrtni - Pinot Noir kivétel, de az majdnem siller, ott azért jobban feltűnő lenne bármi, de idén nem biztos, hogy szűröm. Deríteni sem szoktam, elvan nélküle. A fehér/siller vonalnál olyan bentonitot használok, ami jól ülepszik, így fejtés után minimális a kiszűrendő szediment.
Egyszer pedig lehetett volna annyi szőlőd, mert felajánlottam ami nekem fent maradt a tőkén, viheted a tiéd. Kb 10mázsa zoligyöngyét ettettem meg a seregélyekkel, mert így nem a Sauvignont támadták.
Sajna már csak egy kis darab zalát hagytam meg, amolyan mementóként, de szép.
Van még egy kis Drifine amit használtam 10°C alatti borok derítésekor és lehetne 1 gr/hl mennyiségben már melegebb KF-hoz adni tükrösítés céljából csak ez "összefogná" a még nem odaillő kis lebegő anyagokat és ezeket kellene kiszűrni.
Mivel kis mennyiségről van szó nem fognám be a nagy lapszűrőt hanem a szűrést a palackozással egybekötném.
és lehet a tétel felét magnum palackba rakom. (grillezéskor gyorsan fogy)
Kb 80-100 ezer körül lehet rover pumpás lapszűrő 20X20-as szűrőlapokkal, 3/4-es tömlővéggel. Akár steril lapokat is lehet bele rakni, ezeknek a pumpáknak kb 1500-1700 l/h az átfolyási sebessége/teljesítménye.
Ugyan létezik gyertyaszűrő is az enolmatichoz, de macerás a tisztítása, rel. drága a betét cseréje. Persze, ha 1 szűréssel akarsz durván+finoman/sterilne szűrni, akkor vagy a két gyertya sorba kötve, vagy a durva lap+finom/steril gyertya a a neked való.
Saválló 6-os rover pumpával a biborásznál 90 ezer, de van 62-ért, ha nem is saválló (milyen, nem tudom).i
Na igen, a kis mennyiségű palackbeszerzés mindig gond, már én is készülök a vöröseim töltésére, és még nem tudom, honnan lesznek a párszáz palackos készletek.
Van tandemem 1u-ossal, kis mennyiségekhez jól jön, nincs nagy veszteség, de azért párszáz liter szűretlen bor után ráfér a szűrőtisztítás.
Hát a héten Tiszavirág fesztivál van meg zöld munkázni is kellene, palack sincs...
és még sok egyéb kifogás
Kicsit más (csak),
Enolmatic használók, van tandem szűrőtök?
Erőteljesen gondolkodom a beszerzésén ugyanis van egy nagy (duplikált) 20 lapos borszűrő amit én még nem használtam mert kis mennyiségekhez (50-100 liter) nem akarnám befogni.
2020-ból kékfrankos, nem szerettem tavaly - nekem egy kicsit etil-acetátosnak tűnt meg vékony íz - szóval ott állt a pincében és várta a borpárlattá való átalakulást de mindig csak húztam a főzését.
A lustaságnak köszönhetően van 55 liter qrva jó kékfrankosom. Málnás, epres illat ami az ízben is visszaköszön, a tanin talán egy csöppet gyengébb is lehetne...
Cserére szeretném felajánlani a képen látható Kühne gyártmányú szőlődarálót.
Régi de, működik ahogy kell. Kézzel, és ékszíjas villanymotorral is hajtható. Nekem túl nagy, és nehéz, nehezen tudom tárolni. Elcserélném egy kisebbre. Budapesten van, én nem tudom szállítani.
Gondolom a fogorvos állta használt kesztyűnek csak van élelmiszeripari minősítése. Nektek ez a kontrakció, dilatáció nem okoz problémát? Én hetente törlom azt ami így kijön a tartályból.
Lehet bepróbálkozok valamelyik megoldással, csak nehogy a végén eper ízű legyen a bor.
"1.2Az anyag vagy keverék megfelelőazonosított felhasználása, illetve ellenjavallt felhasználása: Azonosított felhasználás:Tisztítószer kizárólag foglalkozásszerűfelhasználásra."
"6.2Környezetvédelmi óvintézkedések: Ne engedjük, hogy a termék belekerüljön a felszíni- vagy talajvízbe, csatornahálózatba. (lásd 13. szakasz). Kerítsük körbe, majd inert anyaggal (föld, homok) itassuk fel. 6.3A területi elhatárolás és a szennyezésmentesítés módszerei és anyagai:A kiömlött anyagot megfelelő, feliratozott gyűjtőedényzetbe kell szivattyúzni. Az anyagot és edényzetét veszélyes hulladékként kell ártalmatlanítani (lásd 13. szakasz). Az érintett területet nagy mennyiségűvízzel mossuk le"