Hogyan tehetjük jobbá a világot? Fenntartható technikai fejlődés, egyensúlyra törekvés, környezetvédelem, egészség, jobb és tartalmasabb, hasznosabb élet
Veled vagyok! Korábban mérnökként teli voltam gyáripari termékek ötleteivel, ám ráébredtem, hogy szükségtelenek. Ha ma újrakezdhetném, csakis élőlények genetikai hibái kijavítását vállalnám megszállottan.
"Bizonyos ösztöneinket/késztetéseinket elnyomva jobbá tehetjük a világot.
Nyomjuk el pl. hiúságunkat!"
Én úgy tenném jobbá a világot, hogy nem engednék annyi felesleges dolgot gyártani, gyártatni. Ezzel a környezetet védeném és az embereket, hogy ne válhassanak maguk és mások rabszolgájává. Ne lehessen gyarmat, mint most Magyarország.
Támogatnám a radikális munkaidő csökkentés. Mondjuk 3 munkanap hetente. Támogatnám a sportot és a mindenféle szabadidős tevékenységeket. Nem támogatnám a felesleges termelést, sőt erősen adóztatnám és tiltanám.
Ugyanezt hallottam kb. 10 éve, egyik hazai jogász professzorunktól. Ő is azt vallotta, hogy a demokrácia fenntartása nem olcsó mulatság. Mint mondá, az sok pénzbe kerül - avagy másként is megfogalmazva: sok áldozattal/önfeláldozással jár.
Állította/jelentette, hogy a demokrácia folyamatos ellenőrzést kíván, anélkül nem szokott működni...
Szokoly Gyula fizikusunk jelezte - kb. 10 éve egy honi webfórumon - hogy a számítógépes tomográfokról szóló ismeretek átadása még abban az esetben se künnyő, amikor hallgatói mind mérnökök.
Az iméntihez kiegészítésül: Bár egyikünk se sikeredett átlátszónak - részecskefizikusok és mérnökök, valamint az ő laborjaikat takarítgató szorgos személyzet jóvoltából is - ma már bárkin át lehet látni - úgynevezett számítógépes tomográfokkal. Így mára - legalábbis részben - megnézhetővé vált, hogy kit - miféle baj próbálgat felemészteni.
Vannak ércnél is maradandóbb ismereteink. Ezek átadását/átörökítését az eddigeknél is hatékonyabbá kellene tennünk - annak ellenében, hogy mint már tudjuk - szobrok ledőlhetnek, házak leéghetnek, sziklák leomolhatnak, hegyek elsüllyedhetnek.
A logikára és az alkotásra kell törekedni, és nem követni majom módjára a másik egyed(ek) helytelen viselkedését, csak azért, mert az a megszokott (és logikátlan).
Nem ez az egyetlen ösztönünk, amit kordában kell tartanunk, ráadásul ha visszamennénk majomnak, akkor sem élhetnénk pusztán az ösztöneink szerint (az egyik majom ösztönei időnként gátat szabnak a másikénak)
Nem elnyomásról van szó, hanem arról, hogy az egyéniségünket ne pont megaprojekteken akarjuk kiélni, ott a kooperáció elengedhetetlen.
Annak eldöntése, hogy egyáltalán odébbvigyük-e, az lehet bizottság feladata, ha a feladat közös érdeket érint.
Az odébbvitel módja, illetve a lebonyolítás már szakmunka, azt szakemberre kell bízni, és az majd dirigál a többieknek, ha a meló nem egyemberes. De a dirigálási joga szigorúan arra a melóra szól, többre nem.
Írtam, az egyik párt ezt akarja, a másik párt mást.
Az egyik elkezd valamit, ráfordítja az adófizetők pénzét. Aztán a valami félkész állapotában a másik párt kerül hatalomra, és nem folytatja az előző által elkezdett munkafolyamatot. Belekezd egy másikba.
Azt írtam, hogy az emberek érdekeit szem előtt tartó vezetőre van szükség.
A katonaság is pl. alá-fölérendeltségi viszonnyal működik. Hibás döntés esetén van felelős.
Egymásra mutogatás esetén működésképtelen lenne.
Úgy gondolom, hogy az előnyös döntéseket hozó vezetővel fejlődőképesebb és élhetőbb egy társadalom és több boldogságot képes biztosítani polgárainak, mint a zavarosban halászó, szabályokat folyton változtató csoportok működése alapján működő rendszerek.
Feladat: vigyünk arrébb 1 tonnás tömeget.
a)Alakul egy bizottság, két hétig tárgyalnak, hogyan lehetne arrébb vinni. Aztán mindenki másképp gondolná.
b)A vezető kiadja a parancsot: az 1 tonnás tömeget így megy úgy tegyék arrébb. 5 perc múlva feladat elvégezve.
Ez a nem mindegy: adott idő alatt mit és mennyit tudunk alkotni.
"Sajnos a Föld házai tetejének összes felülete elenyésző a Föld felületéhez képest, így ez semmit nem változtatna a Föld klímáján."
Van azonban a Sok kicsi sokra megy elv. És a pillangó effektus nevű jelenség se kutya.
Ezt hogy érted? Sok Földgolyó építményeinek felülete már számottevő? De honnan veszed a sok Földgolyót? A káosz elmélet, vagyis a pillangó effektus egész másra vonatkozik.
tolvaj pártokat vetsz össze becsületes és jóindulatú diktátorral.
Csak az nem bizonyított, hogy minden párt szükségszerűen tolvaj, továbbá, hogy minden diktátor jóindulatú és becsületes, meg hogy a jószándéka nem a pokolba vezet.
És még valami figyelmen kívül maradt: pártot könnyebb kirakni a hatalomból, mint diktátort. A nehézséget nem ez, hanem az "és azután...?" kérdés okozza.