Miután a Skalár-e az egydimenziós vektor?-ral már úgyis jól lejárattam magam, így bátorkodom előhozni egy másik gyermekkori nümükémet.
Például itt az a csoda, amit a nemrég fellelt Archimédeszi Palimpszesztben is megtaláltak, miszerint a(z azonos magasságú és átmérőjű) henger=gömb+kúp
Mindigis zavart, hogy milyen szépek lennének a képletek, ha az a fránya Pi pontosan három lenne, és
nem 3,14...
Elhülyéskedtem a kérdéssel, de a legtöbb, amit a fagyos közönyön kívül ki tudtam váltani vele, az a fagyos elutasítás volt.
Talán mert belekevertem a Jóistent is.
Oly módon, hogy a Jóisten nem a térdén hajlította meg a teret (Pi<3 lett volna), nem is az ujjával csettintve (Pi=3 maradt volna) hanem ajkaival pontosan kiszámítva cuppantott (Pi=3,14... lett), mikor teret teremtette.
(Az Élet Értelme: http://zorroaszter.nolblog.hu/archives/2012/06/03/Az_Elet_Ertelme/)
De talán itt az indexen vannak érzőbb szívű olvtársak is.
Tehát a végső kérdés (The Ultimate Question):
Létezhet-e olyan speciálisan horpadt nemeuklideszi tér, ahol a pi pont három?
És ha létezik, ez lenne minden geometria ősanyja?
Egy (kétdimenziós) Riemann-sokaságban a körkerület/átmérő csak úgy lehet konstans, ha a szokásos (euklideszi) pi-vel egyenlő. Ez következik a 159-es üzenetben szereplő utolsó képletből: ha G nem nulla, akkor a képletbeli függvény nem konstans r-ben.
Ellenben egy (kétdimenziós) Banach-térben a körkerület/átmérő mindig konstans, és a konstans lehetséges értékei a [3,4] intervallumbeli számok. Egy bizonyos természetes szimmetriát feltételezve pedig a konstans lehetséges értékei a [pi,4] intervallumbeli számok. Erre vonatkozóan lásd a 102. oldalt ebben a cikkben.
...állítólag az is csak véletlen, hogy az invariáns sebesség megegyezik a fény terjedési sebességével.
Nem az a véletlen, hanem az, hogy a fény sebességének méricskélése kapcsán lett felfedezve. Mint ahogy a pi felfedezésénél is az a véletlen, hogy pont a kör kerület/átmérő kapcsán lett felfedezve, mert számtalan más módon is eljuthattunk volna ehhez a konstanshoz. (legfeljebb más lenne a neve)
mérő professzor észjárásait követve nem csak formális logika létezik, hanem sok egyéb. például üzleti logika, hétköznapi logika, női logika, katonai logika. ennek az elvnek a kiterjesztése szerint matematoka is több féle lehetséges. például: mennyi 2+2? hát attól függ, hogy venni akarsz, vagy eladni. ;)
vajon létezik nem folytonos (szakadásos) geometria is?
továbbá a kör, átmérő és hányados fogalmát axiómaként kezelem
Az axiómák állítások. Tehát egy fogalom sosem axióma, legfeljebb alapfogalom.
A többi dolog nem érdekel, túl sok időt töltöttem már ebben a topikban. Lelkiismeretesen válaszoltam a topiknyitó felvetésére. Részletesen körüljártam több oldalról, mást nem kívánok hozzáfűzni.
Persze tudom, hogy a válaszod szimplán kitérő akart lenni. Valójában gőzöd sincs róla, miről beszélsz. És perszehogy képtelen vagy megmutatni az irodalomból, miből mi következik, vagy következik-e egyáltalán valami.
Szimpla kamugép vagy. a cimboráiddal, a gondolatgyilkos kommandostársaiddal együtt.
Gergő a pí eredeti definíciója a kör kerületének és átmérőjének a hányadosa.
Ha én azt mondom, hogy geometriának nevezek mindent, amiben kör van és átmérő és hányados; továbbá a kör, átmérő és hányados fogalmát axiómaként kezelem, akkor létezhet olyan geometria, amiben a pí értéke pontosan 3. Ez a rendszer ellentmondásmentes is lesz, ha mást nem teszünk fel. Egyetértesz a fenti okfejtésemmel?
Figyelj, én értékelem, hogy a munkás osztály is képviselteti magát egy elméleti matematika fórumon. De inkább kapát adnék a kezedbe, nem billentyűzetet. :(
A 159-es üzenetből persze az is következik, hogy egy Riemann-sokaságban a körkerület/átmérő csak akkor konstans, ha a szekcionális görbület minden pontban nulla. Ez pedig (lokálisan) az euklideszi tér esete, ilyenkor a körkerület/átmérő konstans pi.
A valós számok fogalmát a XVI-XVII. század környékén kezdték el használni, precízen pedig a XIX. században vezették be Cauchy-sorozatok segítségével. Ehhez képest a természetes számokat és az euklideszi geometriát már 2300 évvel ezelőtt precízen axiomatizálta és kutatta Euklidész.
Természetesen visszatekintve a valós számok halmaza azonosítható a számegyenessel, és ezáltal beágyazható az euklideszi síkba. De ugyanígy beágyazható (egyenesként!) a hiperbolikus síkba vagy bármely nemkompakt Riemann-sokaságba vagy bármely valós vektortérbe mindenféle geometriától függetlenül. A valós számok szempontjából édesmindegy, hogy az egyes geometriákban a körök kerülete hogyan viszonyul az átmérőikhez.
A pi az egy valós szám, ami felbukkan egy csomó helyen, pl. az euklideszi sík körkerület képletében is. Nem közelítésekkel adjuk meg, hogy 3,14 vagy 3,1415926, hanem precíz definícióval, amiből az összes tizedesjegye egyszerre következik és számolható. A 172-es üzenetben adtam 4 definíciót, amelyek egyenértékűek, és csak ízlés dolga, hogy ki melyiket használja. Adhatnék további 100 definíciót is, hiszen a pi - tehát ugyanaz az egy darab valós szám - annyi helyen előjön.
Geometriai vonatkozása egyébként szinte mindennek van, ahogyan számelméleti vonatkozása is szinte mindennek van. A matematikában rengeteg a kapcsolat, és ezért szeretjük.
A könyvből idézett egy képletet, a képletből pedig következik az állítás.
Azt, hogy a képlet így szerepel a megjelölt könyvben, azt egyszerűen elhiszem Gergo73-nak, mivel eddigi fórumos működése alapján abszolút hitele van nálam. Azt is elhiszem, hogy a képletet a könyv szerzője sem hasraütés alapján írta oda, hanem levezette, és a levezetése jó.
Valójában jóval általánosabb geometriákról beszéltem, mint a szimmetrikus Riemann-terek. Beszéltem Riemann-sokaságokról, illetve Banach-terekről. A lokálisan szimmetrikus Riemann-terek ugye azok a Riemann-sokaságok, amelyekben a szekcionális görbület eltolás-invariáns, a szimmetrikus Riemann-terek pedig még ezen belül is egy részosztályt képeznek.
És persze oldalszámra lebontva adtam a topiknyitónak referenciákat cikkből és könyvből, illetve én is írtam neki egy kevés bizonyítást (pedagógiai célzattal).
Jobban járnál, ha megvillantanál valamit abból a hatalmas tudományból, amivel állítólag rendelkezel.
A nálad okosabbak sértődött köpködése nem hiszem, hogy bármennyire is növelné a respektedet. Maradnak az ilyen Maxtionus vagy miafene seggnyalók neked.. mondjuk az is egy eredmény :D :D