20cm-esre biztos ne akarom felvágni 50cm befér a kazánba nem forgácsot akarok belőle gyártani :))
a régi kazánba én is így csináltam ahogy írod vagy kivágtam a görcsöt vagy a közepén volt a vágás és akkor a 2 db már hasadt a görcsmentes vége felőll
a hétvégén volt egy ilyen csapos szerencsém volt a kúp pont úgy hasította hogy kijött a pucu a lyukból, rendesen megtudja szívatni az embert egy ilyen 10-20évvel korábbi letört ágcsonk ami kívülről már nem is látszik
Fűrészeld 30-40 cm-es darabokra, aztán egy nagy hasítófejszével ess neki. Mutatni fogja magát, hol fog hasadni. Pl. az alsó képen, levágod az elágazás alatt, a kép bal oldalán lévő felébe odacsapsz úgy, hogy az elégazást kettéhasítsd, biztos vagyok benne hogy ott fog elrepedni. Forgatod meg csapkodod, könnyen ki lehet ismerni hol hasad könnyebben. Ha a belsejében van egy csap + lyuk páros, akkor marha nehezen jön szét, kb. kalapáccsal is ütheted, csak erővel jön ki a csap a lyukból, szoros az illesztés :D
Ha meg sehogy sem megy, akkor 10-20 cm-es karikákra vágod, aztán azokat csapod ketté vagy több felé.
Az ék felejtős, csak szivatod vele magad. Ha meg az acél éket fogod acélkalapáccsal csapkodni, még balesetveszélyes is, lepattan egy kis darab, bele a szemedbe, aztán irány a kórház...
Hosszába is el lehet vágni, de akkor ugye végig kell vágnod, mert a vágás mentén ritkán hasad el.
igen igaz a végére már nincs sok erő az emberbe, de hétvégén a 2 fiú is segít így jobb haladni, én fűrészelek az egyik hordja a másik pakolja, ki van dolgozva a hatékonyság :)) hétközben ha van kedvem délután behozok 2-3 rönköt és elszórakozok vele egyedül is
na meg a ház elől is szeretném mihamarabb eltüntetni hogy a cégessel ne a szomszéd előtt parkoljak
január 16-tól gáz ment mert nem volt fa amit idénre szánok nem akartam elkezdeni mert akkor idén nem lenne, akkor számolgattam 21,5-22 helyett csak 20,5 volt a jelenlegi gázfogyasztásomat felezni kellene ahhoz, hogy megérje, a jelenlegi gázkazán leváltása 500e környékén lenne alsó hangonés itt csak anyag és kötelező költségek vannak munkadíj nincs
Üdv ! Én fordítva szoktam csinálni,mert a "végére "fogy el az erő !:DDD
230 e ropiból v inkább a feldolgozva 240 eft-ból kb 2100-2200 m3 gáz jön ki mai áron,még nem kondis kazánnal is becsületes mennyiség,és ha azt feltételezem hogy inkább 12em3 fa kell/kéne ,akkor nehéz jó döntést hozni ,Én váltok az biztos, és a kb maradék 10-12 em3 hasogatott fám kb felét meghagyom fész tartaléknak, mivel az ördög nem alszik !:-)
Ui:Alkalmi vételre várva faügyben,persze nem vagyok naív nem 10-15 Eft/em3 -esre várok ,mert olyan már nem lesz !:-))))
Ha a tömegét és árát nézem, van különbség. A Scheppach márka csak a mall.hu oldalán kapható, a többit lehet Magyarországon több helyen is venni, ingyenes szállítással. A garancia és szervizhálózat miatt az is fontos lehet, hogy hol tudom javíttatni.
Sziasztok! Otthoni használatra szeretnék beszerezni egy elektromos hasogatógépet. Az alábbi két márkát néztem ki: Güde és Hecht. Alkalmanként 10-15 erdei köbméter fát kellene felvágni puha (nyárfa) és keményfát (tölgy, akác) vegyesen. Általában 2m-es hosszban szállítják, szalagfűrésszel feldarabolom kb. 30cm-es darabokra. Az átmérő 15-35cm között szokott lenni.
Kérdésem, hogy milyen nyomás elegendő ilyen célra (6,8,10... tonna)? 230V vagy 400V csatlakozósat célszerű (itthon van mindkettő)? Esetleg más márkát nézzek? A két márka között azonos nyomású gépeknél árban több tízezer a különbség.
nekem 4Kw volt én azzal már méterbe hasítottam, aztán meguntam, hogy a görcsössel nem bír így kapott egy 5,5Kw motort :) érezhetően fickósabb ezt is be lehet szorítani.
Keress rá neten, hasítókúp ár címszavakkal, az egyik oldalon ahol tudsz venni, leír minden adatot, amivel tuti működni fog, talán még a motor is pont ekkora amivel számol.