Keresés

Részletes keresés

Lacika71 Creative Commons License 2016.03.30 0 0 716

Igazán nincs mit.

Ha kérdés van akkor ne tartsd magadban...

Előzmény: tmogyorosy (715)
tmogyorosy Creative Commons License 2016.03.30 0 0 715

Nagyon köszönöm!

Előzmény: Lacika71 (714)
Lacika71 Creative Commons License 2016.03.30 0 0 714

És itt van pár link hozzá:

http://www.ebay.com/itm/DC-DC-boost-converter-Constant-Current-Mobile-Power-supply-250W-10A-LED-Driver-/221952988382?hash=item33ad6dd4de:g:i9kAAOSwAKxWWP9r

http://www.ebay.com/itm/DC-DC-100W-Constant-Current-Boost-Step-up-Module-Mobile-Power-Supply-LED-Driver-/251820540470?hash=item3aa1ac8236:g:wnoAAOSwxYxU0cUJ

Más kérdés,hogy itthon az alkatrészeket nem lehet ennyiért megvenni...

És akkor már csak egy 40V körüli tápegységre van szükség.

Így lehet egy kis barkácsolással a legolcsóbban,de mégis porfin megcsinálni.

És a potikat ki lehet vezetni egy megfelelő értékű kézi potira is,a doboz oldalán.

Én most olyanokat keresgélek amit feszültséggel lehet vezérelni.

A terv egy arduinós vezérlés ami mindent kézben tart.

Hőfok,pára,fény,szellőzés,minden.

Előzmény: Lacika71 (713)
Lacika71 Creative Commons License 2016.03.30 0 0 713

Ha visszalapozol akkor vannak képek és leírás is.

De nemsokára megismétlem,mert akkor könnyebb megtalálni.

Nekem egy 36V-os tápegységről megy minden.

Ezt egy szünetmentes tápegységből alakítottam át.

Mivel magamnak készült nem a legszebb és az érintésvédelem is hagy némi kívánni valót maga után...

De aki rossz helyre nyúl azt még bokán is rúgom...

Kék ledek vannak 100W-osok.

Pirosok és nagy többség 3W-os és vannak 10W-os hidegfehérek.

Ezeknek külön készült egy pwm áramkör.

A 10W-oshoz egy sima analóg áramgenerátort használok és ez is a szabályozott kék tápjáról megy jelenleg.

Nem tudom mennyire vagy jártas az elektronika világában.

Nem nehéz,egyszerű áramkörök ezek.

De ilyesmiket is lehet olcsón,készen kapni.

A jófajták tudják a folyamatos áramszabályozást és nem is túl drágák már.

Esetleg a zavarvédelmük nem a legjobb és rádiózavarokat produkálnak sajnos,de pár kondi cseréjével és extra szűréssel ezek is egyszerűen megoldhatók.

Ha kapcsolást keresel akkor pl uc3842 és a hozzá kapcsoló áramköröket nézd.

Ezek megbízható régi tipusú cuccok.

És az átverés a visszacsatolásban van,mert ezek gyárilag fix feszültséget adnak és rövidzár védelmet lehet bele tenni.

De a feszmérő részen mérem az áramot egy kapcsolástechnikai trükkel és ezért folyamatos áramot lehet állítani.

Ez elsőre kicsit bonyolultnak tűnhet,de nem az.

Ha ez nehézséget okoz akkor egyszerűbb készen megvenni.

Előzmény: imania (711)
Lacika71 Creative Commons License 2016.03.30 0 0 712

Nem buta kérdés,nagyon is fontos,mert akár tüzet is okozhat!

Ugyan úgy kell számolni a teljesítményt az ellenállásokra mint minden másra.

A gyárilag megadott maximális értéken elég meleg,mert a korszerű anyagok miatt nagyon magas hőmérsékleten sem károsodnak,de a környezet igen.

Két dologra kell figyelni:

Érdemes legalább kétszeres teljesítményűt használni.

És a levegő keringést biztosítani kell.

Van egy adott hőmennyiség amit el kell tudjon disszipálni az ellenállás.

Ezért nem szabad zárt dobozba tenni,ami nem tud szellőzni.

Egy jó megoldás,hogy külön,mondjuk a falon elhelyezni őket és csak a kábeleket bevezetni a lámpákba.

És akkor nem csinál felesleges meleget a lámáknál sem.

És akkor még egyszer az ellenállás számításnál figyelembe kell venni a led feszültsége a hőmérséklet emelkedésével csökken,ezért több áramot tud felvenni,ettől még jobban melegszik.

És kezdődik a láncreakció,aminek drága füst a vége...

Ezért írom le mindenhol,hogy túl kell méretezni mindent és akkor a drága az olcsó.

Előzmény: tmogyorosy (710)
imania Creative Commons License 2016.03.30 0 0 711

Meg tudnád osztani az általad épített világítás leírását képekkel? Ilyenre gondolok, hogy LED-ek száma, melyikből mennyi, elrendezése, megvilágított terület nagysága, meghajtó áramkör felépítése stb.

Előzmény: Lacika71 (704)
tmogyorosy Creative Commons License 2016.03.30 0 0 710

Egy nagyon buta kérdés egy teljesen amatőrtől: érdemes-e a ledekkel sorosan kötött előtét ellenállást hűteni? Mivel ha jól tudom, egy adott ellenállás gyári adatai 20 °C-on értendőek.

Előzmény: Lacika71 (709)
Lacika71 Creative Commons License 2016.03.29 0 0 709

Azért vannak érdekes próbálkozások,meglátjuk mire jutnak vele.

Az igaz,hogy elég sok féle növényhez elég a sima fehér led,de ez talán már túlzás...

Soha többet nem kell aggódnia, hogy kihalnak a növényei

Azt el tudja képzelni, hogy mostantól nincs szükség természetes fényre otthon ahhoz, hogy virágot neveljen? Mutatjuk, hogyan! Tovább »

forrás: divany.hu

Lacika71 Creative Commons License 2016.03.29 0 0 708

Én egy sima 150W-os vonalizzós halogén lámpát raktam be és csak pár órát ment naponta.

Látványosan nagyot dobott a téli fáradt hangulaton.

Szerintem ilyen van minden háztartásban,persze a mozgásérzékelős nem jó...

Bár azt is át lehet kötni ideiglenesen.

Előzmény: tmogyorosy (707)
tmogyorosy Creative Commons License 2016.03.29 0 0 707

Radiátor mellett volt az összes telelő csili, ahol ~24-26 °C van. Lehet nekik még melegebb kellett volna, de azt már a gázszámlám érezte volna meg nagyon.:-) IR lámpám (még) nincs, IR fűtőfilmem igen, de bevallom eszembe se jutott, hogy használjam. Igazából azt csak palántázásnál használom, amig kikelnek.

Ezen a télen kipróbálom a fűtőfilmet, kösz. :-)

Előzmény: Lacika71 (706)
Lacika71 Creative Commons License 2016.03.29 0 0 706

Lehet a hőmérséklet kevés volt.

Ezt viszonylag egyszerűen és olcsón meg lehet oldani.

Be kell tenni a lámpák mellé napi pár órára halogén lámpát,igen olyat ami papíron nem csinál semmit és nincs hasznosítható fénye.

De van az igazi infrasugarak,mitől meleg van nyáron,na ez sokszor kevés a ledekben és mondjuk a hps lámpák többletfogyasztását is ez adja.

Déli gyümölcsöknél és kifejezetten melegigényes növényeknél ezek használják sikerrel mert megvan bennük ez a kis extra,ami nem mindig jó.

Előzmény: tmogyorosy (702)
Lacika71 Creative Commons License 2016.03.29 0 0 705

És épen ezért kérlek,hogy ha van lehetőséged akkor győzz meg minket egy jó kis beszámolóval ezekről,mert nem biztos,hogy nm jó,csak nincs benne minden és eléggé kötöttek a lehetőségek.

Előzmény: florália (700)
Lacika71 Creative Commons License 2016.03.29 0 0 704

Nincs teljesen igazad,nekem más a saját tapasztalatom.

Bár igaz ilyen összeintegrált ledet valóban nem vettem,de ha ennyire jó akkor lehet,hogy próba és összehasonlítás képen veszek belőle.

Én a házilag válogatott és épített ledekkel hasonlítottam az árakat és a tudást.

Mindenkinek más válik be és mások a lehetőségeink is.

Az általam építetten tudom külön szabályozni potméterel a fényerőket és ezáltal az épen kíván spektrumot és fényerőt.

Sokat kísérleteztem már ezzel,igaz mostanában nem sok időm volt ezzel is foglalkozni sajnos.

De a 3 éve épített cucc hibátlanul teszi a dolgát minden nap most is.

Én nem szeretem a gyári meghajtókat,mert olcsóbban és jobbat csináltam magamnak,ha csak az anyagárat számolom.

Nyilván eladásnál már nem lenne ez az árelőny...

És nekem van kétfajta piros,kétfajta kék,kétfajta infra,és egyfajta uv,és egyfajta 10000K fehér.

Ez eléggé lefedi a teljes spektrumot.

És a tél közepén sokszor ettem nyári ízeket idéző paradicsomot,epret,többféle csilit.

Nekem ez a tapasztalat,hogy minden beérik tökéletesen.

És a szabadban tartott növényekkel ellentétben itt napi 12-16 órát ragyogóan "süt" a nap.

És fénycsöveim sincsenek,nem is nagyon próbáltam,bár érdekelne,hogy az valós körülmények között milyenek.

Nem zárkózom el semmitől és szerintem nincs olyan,hogy csak ez vagy a legjobb,főleg amíg nem próbáltam.

Sándor111 Creative Commons License 2016.03.29 0 0 703

Bármelyik nap megjöhet a rendelt 50W-os (a valóságban az ég tudja persze hány watt lesz) full-spectrumos lámpám, már kezd kifutni lassan a 60 nap. A vicc az, hogy szinte minden nap ki tudom rakni most már őket az ablakba, de még így is örülni fogok (remélem) ha meglesz. Igazából nálam a fügék és az eperfák esetében egész télen megy a pluszfény az ablakban és csak amiatt van rá szükség, hogy valahogy nőjenek. Ha meg már kint vannak jó ha a levelek nem égnek le a napon. Most úgy tűnik szerencsém volt és sikerül lassan egyre inkább hozzászoktatni őket a kinti UV-hez is. Így sikerül plusz egy évvel megdobni a kezdeti fejlődésüket.

tmogyorosy Creative Commons License 2016.03.29 0 0 702

Igaz, a kényesebb chili fajták (Carolina, Moruga, Chocolate Habanero) nem termettek...

Előzmény: tmogyorosy (701)
tmogyorosy Creative Commons License 2016.03.29 0 0 701

"és ugyan úgy nem lehet termést nevelni alatta, akár milyen színösszeállítást használsz."

Ehhez képest nekem egész télen termett a pequin és a fehér habanero. Természetes megvilágítás szinte semmi, egy 20W-os 4:16-os kék-piros ledeket tartalmazó reflektor ment felettük napi 12 órában.

florália Creative Commons License 2016.03.29 0 0 700

Ezek drága és szar ledek.

Nem érdemes megvenni.1700Ft-ért nehezen vennék 2x18W fénycsövet is, nem hogy 10db 3W ledet meghajtóval együtt. Szerintem ha rögtön kidobnám akkor is megérné. Ettől függetlenül igazad lehet, csak a te és a saját véleményemnél is fontosabbnak érzem azét, aki már látott és tapintott ilyen ledeket.

Sokkal jobb magadnak összeállítani a megfelelő arányban és akkor az van amit akarsz.

Igazából ledek színösszeállításában kapod azt amit akarsz, növényben nem. Palántáknak és kicsi növényeknek majdnem teljesen mindegy a színösszeállítás, ugyan úgy szépen nőnek alatta, nagy növényeknek meg nagy teljesítményre van szükség és ugyan úgy nem lehet termést nevelni alatta, akár milyen színösszeállítást használsz.

Előzmény: Lacika71 (699)
Lacika71 Creative Commons License 2016.03.27 0 0 699

Ezek drága és szar ledek.

Nem érdemes megvenni.

Sokkal jobb magadnak összeállítani a megfelelő arányban és akkor az van amit akarsz.

Előzmény: Spectral Lumenoid (698)
Spectral Lumenoid Creative Commons License 2016.03.27 0 0 698

Nem akarok a ledek ellen lázadni ( csak egy kicsit :) ) de ez a full spektrum illetés engem kicsit kiakaszt.
Full sprektumos az ami UV tól IR ig darál 
PL ezA marha drága grow ledek sprekije, tehát ez a full sprektum névvel való megilletés szerintem hagy némi kívánni valót, vagy én vélekedek rosszul, bár erre személy szerint kevesebb esélyt látok ilyen téren.

tmogyorosy Creative Commons License 2016.03.26 0 0 697

A rendelkezésre álló adatok alapján. De tényleg, Te mit javasolsz? Komolyan érdekelne.

Előzmény: florália (696)
florália Creative Commons License 2016.03.26 0 0 696

Kérdésre kérdéssel?

De tényleg, mi alapján választjátok ki az ebay-en a 678db full spectrum led közül a legjobbat?

Előzmény: tmogyorosy (694)
Spectral Lumenoid Creative Commons License 2016.03.26 0 2 695

A spektrum ellenőrzéshez szeretném ezt hozzátenni http://pilath.fw.hu/lapok/efiz.php?LF=k23.htm akinek van kedve játszani kicsit, én szpec szeretném ezt összrakni.

tmogyorosy Creative Commons License 2016.03.26 0 0 694

Hát, a gyártósorhoz macerás lenne kiutazni...😃 mi az Általad javasolt megoldás?

Előzmény: florália (693)
florália Creative Commons License 2016.03.26 0 0 693

Mondjuk próbáld meg elolvasni és értelmezni a katalógust.

Ha a max adatokat és a elektronikai-optikai karakterisztikai adatokat összeveted a karakterisztikai görbékkel akkor a hülye számára is világos, hogy kamu az adatlap. A kínai ledek 99,9%-ának még ilyen adatlapja sincs, mégis megveszik a ledeket. Mondjuk ha a végfelhasználónak ez nem probléma akkor nekem sem.

Tényleg, ha már itt tartunk mi alapján választotok ledet vagy ezt a full spectrum ledeket ha még adatlapot sem ad a kereskedő? Elhiszitek neki amit ír és kész?

Előzmény: Lacika71 (692)
Lacika71 Creative Commons License 2016.03.25 0 0 692

És még annyit ehhez,hogy az óvatosabb gyártók nem is 750ma-t ad meg,hanem csak 700-at.

Tehát még kevesebb a teljesítmény.

A másik nagy kérdés,hogy ezek a katalógus adatok mennyire valósak?

Előzmény: Lacika71 (690)
Chilio Creative Commons License 2016.03.25 0 0 691

(Na itt vagyok ismét, végre megint wifi közelben vagyok.)  :-)

A sűrűségre még akartam válaszolni... 

Eredetileg az 50x75cm-es lemezre 4x6=24 db ledet terveztem, az névlegesen 72W. (6A ,12V-al) A kiosztás kb. 14x14cm. 

A kissebb tényleges fogyasztás miatt viszont sűrűbbre fogom tervezni, kb. 10x10-es kiosztással, 5x6=30 db. (Esetleg még oda fér a végébe egy 7. sor is keresztbe, akkor +3db)

Lacika71 Creative Commons License 2016.03.25 0 1 690

Már többször írtam a ledekről.

A mért értékek majdnem egyeznek a katalógus adatokkal,amiket szintén linkeltem már párszor.

A meghajtást célszerű áramgenerátoros táppal megoldani és ebből következik a csavar is az egészben.

Vegyünk példának egy 3W-os ledet,de melyiket,mert nagyon nem egyformák,hiszen más anyagokat tartalmaz a félvezető rész.

Ez tulajdonképen nagyon hasonlít egy sima dióda viselkedéséhez,de magasabb feszültségesés jön létre rajta.

A fehér és a kék nagyon hasonló,a névleges feszültségesés 3.2-3.6V,ez a hozzá tartozó 750mA hatására kiszámolhatóan sincs már meg a 3W.

És ekkor még hideg is. A hőmérséklettel szorosan összefügg a diódán eső feszültség,ami a magasabb hőfokon csökken,tehát kevesebbet vesz fel.

20-25 fokon van a 3.6V,de 40 fok felett már csak 3.2V.

Ebből számolható,ha a meghajtás 750mA-en történik akkor hidegen 3.6X0.75=2.7W

De,ha a hűtés gyenge akkor még kevesebb lesz: 3.2X0.75=2.25W

Tehát a 3W már itt nem teljesen fedi a valóságot...

És akkor nézzük pirosokat:2.0-2.8V-ot írnak róla.

Az eredmények pedig: 2.8X0.75=2.1W

És 40 fok felett:2.1(ezt mértem) X0.75=1.575W

Tehát jól láthatóak a valós teljesítmények.

És ide tartozik még egy csavar a történethez.

Léteznek már ténylegesen 3W-os pirosok is,ezekben dupla csip van,de azok dupla feszültséggel is működnek.

Sajnos Kínai barátaink előszeretettel fotózzák ezeket és küldik a simát...

Találtam egy elég jól összeszedett katalógust.

Már csak az a kérdés,hogy a valóságban is így viselkednek-e az olcsó típusok,amiket ráadásul szinte minden gyártó előszeretettel tesz a saját készülékébe.

http://www.wayjun.com/Datasheet/Led/3W%20High%20Power%20LED.pdf

imania Creative Commons License 2016.03.25 0 1 689

Ez a tápegység állandó áramot szolgáltat, a feszültség változik a terhelés függvényében. Ez a tápegység 6-10 LED meghajtására lett megalkotva. Én 8 db LED-del terheltem, így mértem a kimenetén a 26,59 V feszültséget.

Előzmény: Chilio (688)
Chilio Creative Commons License 2016.03.25 0 0 688

Igen, megjött már, de nem próbáltam még ki, mert dolgozok ezerrel, a husvét meg a hétvége miatt is. (Vendéglátás/cuki) 

Viszont azt én is észrevettem az adatlapok böngészésekor, hogy a kamu 3w-os csak duplája az 1w-osnak, papiron 1.2w a kissebb, és 2.4-2.5w a nagyobb. (350mA/700mA) 

Ugyhogy csak felkerekités miatt 3w, valójában messze nincs annyi. 

Köszi a pontos mérést, igy legalább tudjuk, hogy még annyi sincs... :(

De legalább a táphoz jobban hozzá lehet igazitani a rendszer méretét.

(Terhelve is mérd meg a táp feszültségét szerintem)

imania Creative Commons License 2016.03.25 0 0 687

Egy kis érdekesség. Elnézést kérek azoktól, akik már ismerik.

Itt van az általam is vásárolt tápegység leírása, módosítási javaslatokkal.

http://samopal.pro/led-driver1/

Itt pedig leírás egy 3w full spectrum LED-ről (Epistar), tesztekkel.

http://samopal.pro/planlamp4/

Google fordító angolra egész jól fordítja,a magyar fordítás már nem olyan jó.

Előzmény: imania (686)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!