Nem buta kérdés,nagyon is fontos,mert akár tüzet is okozhat!
Ugyan úgy kell számolni a teljesítményt az ellenállásokra mint minden másra.
A gyárilag megadott maximális értéken elég meleg,mert a korszerű anyagok miatt nagyon magas hőmérsékleten sem károsodnak,de a környezet igen.
Két dologra kell figyelni:
Érdemes legalább kétszeres teljesítményűt használni.
És a levegő keringést biztosítani kell.
Van egy adott hőmennyiség amit el kell tudjon disszipálni az ellenállás.
Ezért nem szabad zárt dobozba tenni,ami nem tud szellőzni.
Egy jó megoldás,hogy külön,mondjuk a falon elhelyezni őket és csak a kábeleket bevezetni a lámpákba.
És akkor nem csinál felesleges meleget a lámáknál sem.
És akkor még egyszer az ellenállás számításnál figyelembe kell venni a led feszültsége a hőmérséklet emelkedésével csökken,ezért több áramot tud felvenni,ettől még jobban melegszik.
És kezdődik a láncreakció,aminek drága füst a vége...
Ezért írom le mindenhol,hogy túl kell méretezni mindent és akkor a drága az olcsó.
Meg tudnád osztani az általad épített világítás leírását képekkel? Ilyenre gondolok, hogy LED-ek száma, melyikből mennyi, elrendezése, megvilágított terület nagysága, meghajtó áramkör felépítése stb.
Egy nagyon buta kérdés egy teljesen amatőrtől: érdemes-e a ledekkel sorosan kötött előtét ellenállást hűteni? Mivel ha jól tudom, egy adott ellenállás gyári adatai 20 °C-on értendőek.
Radiátor mellett volt az összes telelő csili, ahol ~24-26 °C van. Lehet nekik még melegebb kellett volna, de azt már a gázszámlám érezte volna meg nagyon.:-) IR lámpám (még) nincs, IR fűtőfilmem igen, de bevallom eszembe se jutott, hogy használjam. Igazából azt csak palántázásnál használom, amig kikelnek.
És épen ezért kérlek,hogy ha van lehetőséged akkor győzz meg minket egy jó kis beszámolóval ezekről,mert nem biztos,hogy nm jó,csak nincs benne minden és eléggé kötöttek a lehetőségek.
"és ugyan úgy nem lehet termést nevelni alatta, akár milyen színösszeállítást használsz."
Ehhez képest nekem egész télen termett a pequin és a fehér habanero. Természetes megvilágítás szinte semmi, egy 20W-os 4:16-os kék-piros ledeket tartalmazó reflektor ment felettük napi 12 órában.
Nem érdemes megvenni.1700Ft-ért nehezen vennék 2x18W fénycsövet is, nem hogy 10db 3W ledet meghajtóval együtt. Szerintem ha rögtön kidobnám akkor is megérné. Ettől függetlenül igazad lehet, csak a te és a saját véleményemnél is fontosabbnak érzem azét, aki már látott és tapintott ilyen ledeket.
Sokkal jobb magadnak összeállítani a megfelelő arányban és akkor az van amit akarsz.
Igazából ledek színösszeállításában kapod azt amit akarsz, növényben nem. Palántáknak és kicsi növényeknek majdnem teljesen mindegy a színösszeállítás, ugyan úgy szépen nőnek alatta, nagy növényeknek meg nagy teljesítményre van szükség és ugyan úgy nem lehet termést nevelni alatta, akár milyen színösszeállítást használsz.
Nem akarok a ledek ellen lázadni ( csak egy kicsit :) ) de ez a full spektrum illetés engem kicsit kiakaszt. Full sprektumos az ami UV tól IR ig darál PL ezA marha drága grow ledek sprekije, tehát ez a full sprektum névvel való megilletés szerintem hagy némi kívánni valót, vagy én vélekedek rosszul, bár erre személy szerint kevesebb esélyt látok ilyen téren.
Mondjuk próbáld meg elolvasni és értelmezni a katalógust.
Ha a max adatokat és a elektronikai-optikai karakterisztikai adatokat összeveted a karakterisztikai görbékkel akkor a hülye számára is világos, hogy kamu az adatlap. A kínai ledek 99,9%-ának még ilyen adatlapja sincs, mégis megveszik a ledeket. Mondjuk ha a végfelhasználónak ez nem probléma akkor nekem sem.
Tényleg, ha már itt tartunk mi alapján választotok ledet vagy ezt a full spectrum ledeket ha még adatlapot sem ad a kereskedő? Elhiszitek neki amit ír és kész?
(Na itt vagyok ismét, végre megint wifi közelben vagyok.) :-)
A sűrűségre még akartam válaszolni...
Eredetileg az 50x75cm-es lemezre 4x6=24 db ledet terveztem, az névlegesen 72W. (6A ,12V-al) A kiosztás kb. 14x14cm.
A kissebb tényleges fogyasztás miatt viszont sűrűbbre fogom tervezni, kb. 10x10-es kiosztással, 5x6=30 db. (Esetleg még oda fér a végébe egy 7. sor is keresztbe, akkor +3db)
A mért értékek majdnem egyeznek a katalógus adatokkal,amiket szintén linkeltem már párszor.
A meghajtást célszerű áramgenerátoros táppal megoldani és ebből következik a csavar is az egészben.
Vegyünk példának egy 3W-os ledet,de melyiket,mert nagyon nem egyformák,hiszen más anyagokat tartalmaz a félvezető rész.
Ez tulajdonképen nagyon hasonlít egy sima dióda viselkedéséhez,de magasabb feszültségesés jön létre rajta.
A fehér és a kék nagyon hasonló,a névleges feszültségesés 3.2-3.6V,ez a hozzá tartozó 750mA hatására kiszámolhatóan sincs már meg a 3W.
És ekkor még hideg is. A hőmérséklettel szorosan összefügg a diódán eső feszültség,ami a magasabb hőfokon csökken,tehát kevesebbet vesz fel.
20-25 fokon van a 3.6V,de 40 fok felett már csak 3.2V.
Ebből számolható,ha a meghajtás 750mA-en történik akkor hidegen 3.6X0.75=2.7W
De,ha a hűtés gyenge akkor még kevesebb lesz: 3.2X0.75=2.25W
Tehát a 3W már itt nem teljesen fedi a valóságot...
És akkor nézzük pirosokat:2.0-2.8V-ot írnak róla.
Az eredmények pedig: 2.8X0.75=2.1W
És 40 fok felett:2.1(ezt mértem) X0.75=1.575W
Tehát jól láthatóak a valós teljesítmények.
És ide tartozik még egy csavar a történethez.
Léteznek már ténylegesen 3W-os pirosok is,ezekben dupla csip van,de azok dupla feszültséggel is működnek.
Sajnos Kínai barátaink előszeretettel fotózzák ezeket és küldik a simát...
Találtam egy elég jól összeszedett katalógust.
Már csak az a kérdés,hogy a valóságban is így viselkednek-e az olcsó típusok,amiket ráadásul szinte minden gyártó előszeretettel tesz a saját készülékébe.
Ez a tápegység állandó áramot szolgáltat, a feszültség változik a terhelés függvényében. Ez a tápegység 6-10 LED meghajtására lett megalkotva. Én 8 db LED-del terheltem, így mértem a kimenetén a 26,59 V feszültséget.
Igen, megjött már, de nem próbáltam még ki, mert dolgozok ezerrel, a husvét meg a hétvége miatt is. (Vendéglátás/cuki)
Viszont azt én is észrevettem az adatlapok böngészésekor, hogy a kamu 3w-os csak duplája az 1w-osnak, papiron 1.2w a kissebb, és 2.4-2.5w a nagyobb. (350mA/700mA)
Ugyhogy csak felkerekités miatt 3w, valójában messze nincs annyi.
Köszi a pontos mérést, igy legalább tudjuk, hogy még annyi sincs... :(
De legalább a táphoz jobban hozzá lehet igazitani a rendszer méretét.
(Terhelve is mérd meg a táp feszültségét szerintem)