Szeretitek a gyümölcsös aromájú paprikákat? Nálunk az idén teljesedett ki a chili őrület, amikor a fiam beállított az online vásárolt magokkal, február elején. Azóta az üvegezett veranda paprika-őserdővé vált. talán feltöltök majd néhány fotót. Most a feldolgozás stádiumában vagyunk. Előállt az első fél literes chili ízesítésű oliva olaj. Amit azóta mindenre locsolunk, még a pogácsára is. Szeretnék találkozni hasonló érdeklődésűekkel.
Hát akkor beáldozok néhány szemet fajtánként. Legalább kiderül, hogy érdemes volt-e korán vetnek, vagy ezek simán beérik a januári vegetálókat (most vettem észre, hogy tetvek ülnek tort rajtuk, egykedvűen szivornyáztak). Töltöttem nekik egy kis általam mixelt koktélt..
A csípős paprikákat chili paprikának hívják, míg a nem csípősek az édes paprikák (termesztett Capsicum anuum). A kb. 27 Capsicum fajtából ötöt vontak termesztésbe. Nehezen megkülönböztethetők.
Ezzel tisztában vagyok, hogy nem bors, hanem paprika típus, valószínűen tükörfordításból ered a neve, mivel használt névről van szó ezért írtam ezt a nevet.
Az meg az angol nyelv szegénysége, hogy a bors(pepper) mellett a paprikát is (red) pepper-nek nevezi.
Egy gyógynövényes könyvben írtak róla "Cayenne bors"(Caspium frutescens) ként, vicc de venni tudtam magkereskedésben díszpaprika néven(C. frutescens) "etna" fajtát.
Azért kérdeztem, hogy ez két faj, vagy csak szinonimája egymásnak a C. anuum és a frutescens.
Eddig azt hittem, hogy két fajról van szó, csak nem tudtam eldönteni, hogy a cayanne bors az csili-e, vagy a csilli az C. anuum, a cayenne bors az meg C. frutescens.
A gyógynövénykönyv is ezt az álláspontomat erősítte mivel a csilinél sokkal erősebbnek írja le.
A macska piros fajta paprika az csili fajta-e, ez lett volna a másik kérdésem?