Mind a VALAKI, mind a VALAMI . lehet bármely ember (egykori, élő vagy virtuális)... lehet bármiféle élőlény, tárgy, fogalom..stb.... a lényeg hogy ELVÁLASZTHATATLANUL és/vagy közismerten együvé tartozzanak,,!!
Nem leszek pár napig. Ne álljon itt, adok egy kis segítséget. Nagyon könnyű, csak figyelmesen kell elolvasni! Egy költeményről van szó. Mindenki által ismert. A vessző és börtön szó szerint is szerepel benne.
Huhh. Köszönöm. Teljesen elsimultak az agytekervényeim..... :-)
Valakinek a valakijei vagyunk mi ketten. Most nagyon szomorúak vagyunk mert hősi halált halt a valakink. Sorsunk fordulóponthoz ért. Választhatunk. Mi a jólét és kényeztetés helyett amire rá akarnak beszélni, -de az a halott valakink emlékének elárulása lenne-, a másik utat választjuk, úgyhogy egy másik valaki vesszeje és börtöne vár ránk.
Sajnálom, de úgy veszem észre, hogy kissé túlkombinálod a dolgot. :)
Nem a dolog tulajdonosa az élőlény, hanem az a bizonyos vízi jármű. Mármint az általam keresett frazémában szereplő jármű a valóságban egy (négylábú) élőlény.
Hát akkor stratégiát váltottam és ettem egy pár palacsintát és most lássuk:
Szóval az élőlény medúza és van neki egy közlekedési eszköze, a tutaja. Innen kettéágazik a történet mert lehet vagy egy regény: Vercors (Jean Bruller): A Medúza tutaja c. könyve (amiből nekem a szerző által dedikált példányom van), amelynek hőse Frédéric Legrand nevű költő, aki ezt a címet adja verseskötetének. Vagy lehet egy festmény Géricault: A Medúza tutaja c. képe. A valóságban is megtörtént alaptörténet pedig az, hogy egy Medúza nevű hajó elsüllyedt és a kapitány a matrózokkal együtt elmenekült a mentőcsónakkal, magukra hagyva az utasokat, akik egy tutajon próbáltak megmenekülni, a festmény ezt ábrázolja.
Egy vízi jármű a keresett dolog, ám most nem az igazi értelemben véve, mert igazából egy élőlényről van szó és nem valakinek, hanem valaminek a valamije.
Egy ismert főrangú hölgy drága holmija. Egy híres csalás története, mely az illető hölgy bukásához vezetett (részben). Többen feldogázták, pl. egy 20.sz-i magyar író is regényes életrajzban.
Egy olyan emberi érzés járműve, mely valamilyen cél elérésére irányul. Tehát itt nem valakinek, hanem valaminek a valamijéről van szó. (Egyébként egy igen ismert színpadi mű címe is egyben.)
Köszi a segítséget, mert én bizony Arthur király körül keresgéltem! :)
Dávid, Izrael második királya tizenhatodik fiának, Salamonnak (i. e. 1000 körül – i. e. 928 körül), Izrael harmadik és legismertebb királyának (kb. i. e. 970-től haláláig uralkodott) pecsétje.