A Haza és Hladás Alapítványt az USA pénzeli...
ENNYIRE jó volt Bajnai pár hónapig a háttérhatalmaknak ?
Vagy már tényleg tarthatalan, hogy a bankoknak vissza kell adni azokat a pénzeket, amit azzal a hazugsággal kölcsönöztek, hogy svájci frank alapú?
Orbán mégiscsak rosszul kezeli a pénzszivattyút?
Mindenesetre ez azt jelenti, hogy már BIZTOS hogy hazai pályán nincs eléggé támogatott párt vagy személy, aki változást tudna kieszközülni.
Ha itt újabb fordulat lesz, az bizony az USA pénze és munkájának lesz köszönhető...
Hja, az bion baj, hogy a kölcsönt összetéveszted a tőke.-emeléssel. (amiben a spanyol, görög, portugál bankok részesülnek) Ezeket a kölcsönöket a bankok már régen vissza fizették...ezzel mi a problémád??
Amúgy a hitel-lehivására tettem fel egy link-t--úgy látszik nem olvastad fogyelmesen, hát mégegyszer felteszem..!!
"akkor a gyurcsány-bajnai rezsim lerántotta majd az egészet? :)"
20 milliárd volt a keret.
Az összes lehívásból 12,8 milliárd eurót az állam vett fel, 1,4 milliárd eurót a Magyar Nemzeti Bank. Ebből jelenleg a jegybanknál van, mint kormányzati betét 3,5 milliárd euró.
Azaz a korábban is ismertetettnek megfelelően a kormányzat a 20 milliárdos keretből 9,3 milliárdot hívott le kormányzati használatra.
Ez a teljes hitelkeret 46.5%-a.
Szóval kevesebb mint a fele, vagyis nem a "majd sz egész".
Már persze csak akkor, ha a számoknak hiszünk és nem a fidesz propagandájának.
Eddig Magyarország 2008. november 12-én 4,96 milliárd eurót, 2009. március 30-án 2,38 milliárd eurót, 2009. június 25-én 1,40 milliárd eurót, és 2009. szeptember 29-én 0,05 milliárd eurót hívott le a valutaalaptól. Az összes lehívás 8,8 milliárd euró volt, így 3,7 milliárd eurót nem használt fel a magyar kormány.
Az EU hitelkerete 6,5 milliárd euró, a megállapodás időtartama 2 év, 2010 novemberéig van Magyarországnak lehetősége arra, hogy az EU által biztosított hitelkeretet igénybe vegye. Az uniós hitelkeretből az ország 2008. december 9-én 2,0 milliárd eurót, majd 2009. március 26-án újabb 2,0 milliárd eurót, és 2009. július 6-án 1,5 milliárd eurót hívott le. A le nem hívott összeg egymilliárd euró.
A Világbank hitelkerete 1 milliárd euró, ezt még nem hívta le Magyarország. A Világbank hitele azoknak a programoknak a megvalósítását segíti elő, amelyek a nyugdíjrendszer finanszírozásának fenntarthatóságát, valamint az egészségügyi szektor hatékonyságának növelését célozzák.
Az összes lehívásból 12,8 milliárd eurót az állam vett fel, 1,4 milliárd eurót a Magyar Nemzeti Bank. Ebből jelenleg a jegybanknál van, mint kormányzati betét 3,5 milliárd euró. A kormány a felvett hitel nagy részét az MNB-nél forintra váltotta, és a válság idején - amikor a piacon a szükséges finanszírozásnál kevesebb állampapírt tudott kibocsátani - elköltötte. Azaz ebből finanszírozta a folyó költségvetési hiányt és a lejáró adósságot.
Az IMF-hitel feltételeiről Simor András jegybankelnök egy francia lap kérdésére a napokban kifejtette: az EU-IMF hitel mellett az szól, hogy - noha Magyarország 2009 tavasza óta nem vette igénybe - kamata mintegy 3,5 százalék, szemben a Magyarország által a piacról felvett devizahitelek 6-6,5 százalékos kamatával. Így a piaci finanszírozás az elmúlt évben mintegy 3 százalékos többletet jelentett.
A lényeg: bankok a árfolyamváltozáson felül emeltek törlesztő részletet. (kezelési költség címén). A libás kormány cinkos közönye mellett. Ez a rohadság. Közben szajkózzák a libsi médiában a hitelfelvevők felelősségét.
( A hitelesek kizárólag az árfolyam veszteségért felelősek. Azért tényleg, mert köztudott volt.
De a cds felérért biztos nem. Az nyeljék be csak a bankok. )
Egy kölcsönnél mindig számítani kell valami gebaszra. Főleg egy hosszútávúnál.
Persze volt olyan is - nekem pl. nagyon bejött - mikor elinflálódott a még fennálló OTP kölcsönöm. Előtte 3 évvel - aki idősebb emlékezhet rá - lehetett végtörleszteni. Én úgy döntöttem, hogy nem teszem hanem kivárok. És jól tettem. ca 3 év múlva röhögve fizettem vissza a maradékot. Volt olyan is, hogy eg yév alatt árrobbanás volt a lakáspiacon - egy év alatt majdnem duplázódott az értéke.
Ennek most sajnos az ellenkezője történt ... és ilyesmivel mindig számolni kell!
Az a baj, hogy szajkózol kiragadott részigazságokat - miközben minden mindennel összefügg. A dolog tehát sokkal bonyolultabb:O))
Ez a külföldi bank segélyezést nem tudom honnan veszed, de ha van rá linked, szívesen látjuk.
Abban teljesen igazad van, hogy bankok felelőtlenül hiteleztek és pofátlan nyereségekre tettek szert.
De nézzük a másik oldalát is: aki hitelt vesz fel, annak tudni kell kockázatot számolni. Nem egy emberrel találkoztam, aki úgy vett fel lakáshitelt, hogy nulla önrésze volt és hozzá nulla tartaléka. A megemelkedett részletet természetesen nem tudta fizetni és a vége az lett, hogy nemcsak a lakását vesztette el, hanem még rá is kellett fizetnie. Ilyesmi nem először fordult elő a történelemben válságok idején.
Én így hitelt az életben nem vettem volna fel. Mikor hitelt vettem fel, mindig kiszámoltam, hogy van-e elég tartalékom az ingatlanon kívül is, amit mozgósítani tudok, ha valami baj lenne.
Ez sokkal inkább szól a pénzügyi kulturálatlanságunkról és egy hatalmas tanulság mindenkinek.
Ami a különadókat illeti. Abban is igazad van, hogy a bankadó magában nem rossz ötlet. Mint a Fidesz politikájában sok egyéb helyen is, nem az ötlettel van a baj, hanem ahogy bevezették, ahogy kommunikálták és amilyen mértékben tették.
Sokszor leírtam már, de most neked is.... a gazdaságot elképzelheted egy nagy pamutgombolyagnak, amelyből ha találomra meghúzol egy szálat, az egész gombolyagban feszültség keletkezik és a végén ha sokat rángatod egy merő gubanccá válik.
Ha egy országban a kormány ilyen kiszámíthatatlan, visszamenőleges és diktatórikus ( nem egyeztetett) intézkedéseket tesz, akkor elkezd menekülni a tőke, mert túl kockázatossá és kiszámíthatatlanná válik a működése. Ezért maradnak el a beruházások is és ne hidd, hogy csak a külföldiek....a magyar tőke is óvatossá válik, mert ez a természete.
És ennek is vannak következményei, amit most a gazdaság recesszóba sűllyedésében szemlélhetünk..... de említhetnék millió egyéb összefüggést.. de már így is hosszú:O)))
Na de bocsi, de ki az az ökör aki 3 milla kp-ra felvesz 10-et hogy vegyen valamit ? Értem en hogy lakni kell valahol de ez azonnal az eladosodottság magas foka lesz. Másnap ha atmegyek a zebrán és egy állat kiüti a lábam és tolókocsiba kényszerülök akkor pár even belül a bank kitesz az utcára.
Szerintem ez igy felelőtlenség. Mint az is hogy az emberek nem hagytak tartalékot a kosztpénzben a devizahitel mozgására.
Amikor egy család anno régen bement egy bankbe hogy hitel kell neki valamire elétették a lehetőségeket. Ok mondották azt hogy tudnak vállalni 30K törlesztőt és megvetették az ajánlatokat. Ha HUF alapon veszik fel akkor kapnak mondjuk 5 millát de ha CHF vagy JEN akkor 10 millát. Rögtön beugrott nekik hogy akkor lehet a ház 50 mm nagyobb vagy jo lesz az astra helyett a vektra mert az is belefér.
Az egy szerencsétlen dolog hogy a magyra gazdaság igy alakult és az emberek egy része munkanélküli lett kvázi nem tudja fizetni a törlesztőt. De maga a devizaalapú hitelezés az embereknek megérte.
Konzultáltam már nem egyszer a családban két közgazdásszal is ebben a témában. Ők is felvették es joljártak. Persze emelkedett a törlesztőjük nekik is csak nekik volt tartalék, illetve nem koppanásig számolták a törlesztőt a kajapénzben.
Mostanában jelent meg erről több kimutatés. Az otp-n kivül szerintem mind nulszaldós vagy veszteséges. Csányi mindig megtalálja azt a "segget" akivel kapcsolatba lehet érdemes kerülni. Legyen az jobb vagy baloldali.
Nem véletlen hogy az OPT cafetéria az övé lett kvázi egy nagy adag likvid pénz landolt nála.