Keresés

Részletes keresés

Tasnádi1969 Creative Commons License 2021.05.05 0 0 4872

Üdvözlöm, Írtam privibe, az itt regisztrált címre. Üdv: gyula

Előzmény: nekeresd (4871)
nekeresd Creative Commons License 2021.05.01 0 5 4871

Dízelmozdony variáció „PV Előre” témára

Adott volt egy pirosra átfestett PV Előre mozdony áramszedők nélkül. Ha már piros, és nincsenek áramszedői, legyen akkor dízelmozdony belőle. Az áramszedők helyére gondos kimunkálással két kopoltyús motor-vízhűtő került, középen a dízelmotor füstgáz-kivezetésével. Az átalakítás kiterjedt a hajtásfeljavításra  is. Tudvalévő, hogy az Előre motor hajtótengelyeinek fogaskereke nagyobb átmérőjű, mint a hajtókerekek futóköre, emiatt a mozdony a váltóknál rendszerint kisiklik. Ezt a problémát egyszerűbben úgy oldják meg, hogy a gyári eredetinél valamivel nagyobb átmérőjű kereket tesznek rá, amitől az egyébként is gyorsan futó mozdony még gyorsabban fut. Más úton kerestem megoldást, ami mindkét problémát megoldja. A mozdony tengelyein levő 60 fogszámú hatókereket 44 fogszámúra cseréltem. Beiktattam viszont a mozdony fogaskerék rendszerébe  egy további 10:30  fogszámú áttételt. Ezzel azt értem el, hogy a motor eredetileg 6 fordulatához tartozó 1 kerékfordulat helyett,  13,2 motorfordulathoz tartozik 1 kerékfordulat. A mozdony tehát nem rohan úgy, mint az eredeti  Előre, ezáltal  stabilabb a lassúmenete, és nem siklik ki a váltókon. Mivel ez utóbbi átalakítás szerszámgépes  megmunkálást igényel, egyszerűbb felszereltségű barkácsolók  ne kezdjenek bele ilyen átalakításba. Az ily módon átalakított Előre mechanikus irányváltója helyett félvezetős egyenirányító biztosítja az irányváltást a Pannónia mozdonyhoz hasonló elven. A mozdony egyenáramú tápfeszültséget igényel. A tápfeszültség polaritásának cseréjével vált menetirányt. Az izzólámpák a menetiránynak megfelelően világítanak.

Mivel H0-ás gyűjtő vagyok, ezért még egy feladatom lesz a mozdonnyal kapcsolatban. Rá kell találnom majd az index börzén, vagy Vaterán arra, akit ez az egyedi példány érdekel.

Kérdésekre szívesen válaszolok, elérhetőség: imstef@freemail.hu

Cavill Creative Commons License 2021.04.27 0 2 4870

Sziasztok, érdekes video linkek, "nyomokban PV-t is tartalmaz" a második:

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=158145372&t=9221184

Üdv! S.

Előzmény: Cavill (4869)
Cavill Creative Commons License 2021.04.25 0 0 4869

Szia Gábor, a fotókon három különbözö Elöre mozdony szerepel, a legutóbbi két képen eredeti hajtással, a korábbiakon pedig a jó öreg háromsines játszógépem, amelyik a kisebbik 3t-es Lionel motorral lett átalakítva anno. Az a gép minden íven elfordul, minden váltón átmegy és nagyon jól húz. Üdv! S.

Előzmény: Gabfy (4868)
Gabfy Creative Commons License 2021.04.24 0 0 4868

Szia Sándor!

És mondd csak ... hogyan lett háromtengelyes az Előre mozdony? Én ilyen változattal eddig nem találkoztam :)

Üdv.

Gábor

Előzmény: Cavill (4864)
Cavill Creative Commons License 2021.04.24 0 2 4867

Sziasztok, a hétvégére egy olyan fotót kerestem, amelyen egyedi építésü, magyar kocsikkal látható az Elöre. Pár éve a Vaterán árulták ezeket, s megtetszett a masszív és karakteres megjelenésük. A valóságban egy kicsit nagyok az Elöréhez, ezek a Bub épületek pedig kicsit kicsik a szerelvényhez, de úgy gondolom, hogy a kocsik és néhai alkotójuk mindenképpen megérdemelték ezt a fotót a fórumban, Szép hétvégét!, Üdv! S.

Előzmény: Cavill (4866)
Cavill Creative Commons License 2021.04.21 0 1 4866

Sziasztok, ha már odaát cseh téma megy jelenleg, akkor ma új/régi Merkur kocsikkal szalad univerzális kedvencünk. Üdv! S.

Előzmény: Cavill (4865)
Cavill Creative Commons License 2021.04.20 0 1 4865

Sziasztok, a Märklin kocsikat se hagyjuk ki, mint az Elöre mozdony lehetséges szerelvényét. Persze nem mindegyik válogatás nélkül, de ez a mini összeállítás nekem tetszett és még lehetne bövíteni. Üdv! S.

Előzmény: Cavill (4864)
Cavill Creative Commons License 2021.04.19 0 1 4864

Sziasztok,

csak lemaradt egy fotó tegnap, de most pótolom. Ez a képsorozat azt is nagyon jól szemlélteti, hogy kedvenc Elöre mozdonyunk milyen univerzálisan használható különféle akár régebbi szerelvényekkel is.

A korábbi sorozatban a saját, a Tóth és a JEP személykocsik, azok saját vagy kortárs darabok voltak, de a kis barna Bub szénszállító kocsik egy korábbi korszakból származnak, s mégis nagyon jól néztek ki amikor vontatta öket.

Ezen a fotón egy kiicst még régebbi Bub személykocsikkal látható, nekem ez is tetszett anno.

(A  fura kocsi a végén az egy AS gyártmány).

Üdv! S.

Előzmény: Cavill (4863)
Cavill Creative Commons License 2021.04.18 0 2 4863

Sziasztok, pár régi fotó a 2000-es évek elsö feléböl, különbözö parkett- és szönyegvonatozásokról. A közös bennük, hogy mindegyiken szerepel az Elöre mozdony.

Üdv! S.

nohabrok Creative Commons License 2021.04.18 0 0 4862

Micsoda felemelő társaság! Jó helyre került!

Cavill Creative Commons License 2021.04.17 0 1 4861

Kedves ismerösök az Államokban, egy portlandi gyüjteményben!

Üdv! S.

Pataky Tibor Creative Commons License 2021.04.15 0 4 4860

Nővérem és én karácsonykor. Talán 1980 lehet...

Nagyadamka Creative Commons License 2021.04.15 0 3 4859

Sziasztok!

Mi így oltunk!

-Gyerekeket. (És mindenkit aki szereti...)

:-)

Előzmény: Cavill (4858)
Cavill Creative Commons License 2021.04.15 0 2 4858

Szia, akkor még egy vonatozós-játszós kép 2008-ból a gyerekeim közremüködésével. Bár a fotó egy nagyon vegyes európai keresztmetszetet mutat, de a kép közepén prominensen látszó két tartálykocsi miatt, mégis jogosan szerepel ebben a fórumban is. Avagy Ádám szavaival élve, nyomokban Tóth féléket is tartalmaz. Üdv! S.

Előzmény: jgyurka (4857)
jgyurka Creative Commons License 2021.04.15 0 2 4857

Szia!

Nagyon szeretem a régi képeket, köszönöm, hogy megosztottad! Csak annyit tennék hozzá, hogy:

"Hatvan évvel később.."

Üdv,

gyurka

Előzmény: Cavill (4856)
Cavill Creative Commons License 2021.04.13 0 3 4856

Sziasztok,

egy nagy örömöt szeretnék megosztani veletek. Számomra nagyon kedves emlékekkel bíró családi fotó került nemrég elö. A képen unokatestvéreim Helikon/Tóth/PV vasútjai látszanak, amelyekhez a legkorábbi, legkedvesebb közös vonatozós-játszós emlékeim kötödnek. A fotó valamikor 1964 körül készülhetett.

Hozzá kell tennem, hogy én nem emlékeztem se a Tóth, se az Elöre kocsikra, bennem mindig csak a Helikon emléke élt, de ez érthetö is, hiszen Elöre vasút volt otthon is, de a csodálatos Helikon az örökre bevésödött.

Üdv! S.

Zoli1949 Creative Commons License 2021.04.12 0 3 4855

Szervusztok Urak!

Úgy látom, hogy ez a fránya Covid nagyon leültette ezt az oldalt.  Még szerencse, hogy Ádám teher pályaudvara újdonságot hozott. Én sem vesztegettem az időmet és ezt a két különleges szállítóvagont készítettem. A tengeralattjárót szállító vagon alvázát fából  alkotta valaki sok évtizeddel ezelőtt. Egy biztos, hogy nem Somogyi és jóval hosszabb volt. Kerekei sem voltak, de az alá rakott forgózsámolyokkal nem tudott elfordulni a PV síneken. Ezért a tengeralattjáró méreteihez alakítottam. A tengeralattjáró szintén nagyon régi. Még a néhai NDK Piko játékgyárában készült. A felesleges dolgokat kivettem belőle, új festést és optikai álcázást kapott.  A mentőhelikoptert szállító vagon alváza egy roncs Pannónia személyvagonhoz tartozott. Előre kuplungot és HWN forgózsámolyokat kapott. Az eredeti forgózsámolyok egy részét  sajnos megette a rozsda.  A  maradékuk van a fa alváz alatt. 

Üdv: Zoli

brauntom Creative Commons License 2021.04.04 -7 0 4854
Nagyadamka Creative Commons License 2021.04.03 0 3 4853

Nyomokban Pénzverdei részecskéket tartalmazhat!     :-)

jgyurka Creative Commons License 2021.04.01 0 2 4852

Sziasztok!

Szeretném a képen látható mozdonyt hasonló értékű pénzverdei dologra cserélni!

Másik színvariáció (alma zöld, metál lila) is szóba jöhet!

Üdv, gyurka

nixon61 Creative Commons License 2021.03.24 -1 0 4851

Átláthatóbb képeket kaphatnák? Az E-mail címemre

nixon61@freemail.hu

Üdv.: Zoltán

Előzmény: Nicklas (4847)
brauntom Creative Commons License 2021.03.24 0 0 4850

Sziasztok!

Mennyiért vennétek meg ezt a masszív, pontosan kivitelezett makettet?

https://www.vatera.hu/0-as-1-45-vasutallomas-makett-3025775957.html

Zoli1949 Creative Commons License 2021.03.22 0 0 4849

Üdv!

Légy szíves írj a patay.zoltan@gmail.com publikus fiókomra és küldd el a képeket is.

Köszönöm:  Zoli

vanhensing Creative Commons License 2021.03.21 0 0 4848

Szerintem vagy fillérekért fog elkelni vagy szét kéne bontanod  pv h0 marklin stb re.H0 bol érdekelne egy pár dolog ha még is bontod!Egy mail elérhetőség is jo lenne hogy ne a topikot terheljük!

Nicklas Creative Commons License 2021.03.21 0 1 4847

Úgy látom a fotók nem mentek fel. Küldöm még egyszer.

Nicklas Creative Commons License 2021.03.21 0 0 4846

Kedves Fórumozók!

Felajánlanék megvételre egy csomó alkatrészt főleg PV vonatokhoz.

Elsősorban kerekek, fogaskerekek, izzók, és ki tudja még milyen mütyűrök vannak a csomagban.

Nagyapámé volt, de vagy 25 évig feküdt a padlásunkon, előtte meg az ő műhelyében valahol eldugva.

Nem tudom mennyit érhet, tudna valaki segíteni ebben?

Egy régi bőröndben van az egész, próbáltam úgy fényképezni hogy minden látszódjon.

Van egy kép az izzókról is. Az alsó sorba kiraktam őket, ezekből a típusokból van darabonként legalább 10 db mindegyikből. 

A tasakokat is lefotóztam.

Szeretném az egészet egyben eladni, nem darabonként kiárulni.

Előre is köszönöm a segítséget!

nixon61 Creative Commons License 2021.03.17 -1 0 4845

Szia !

Engem érdekel, ha mondasz egy jó árat.

Üdv: nixon

Előzmény: Di Garda (4844)
Di Garda Creative Commons License 2021.03.17 0 0 4844

Üdvözlet! Mi a reális ár amiért eladható ez a pénzverdei donor kupac A mozdony megy 12V riasztó akkumlátor-rol Szerintem csak össze kéne rakni. Van még egy kis dobozka csavarokkal és műanyag kerekekkel izzokkal

vanhensing Creative Commons License 2021.03.16 0 0 4843

Egy kép  köztük kb 60 év megférnek egymás mellett!  Szépen gördül a pv sin rendszeren!

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!