Keresés

Részletes keresés

k.ipse Creative Commons License 2021.04.23 0 0 5506

Ha valakinek van sok éves rutinja, az megoldja sütőben, meg lábosban melegítve.

Én 2017-ben tartósítottam életemben először. 

Nekem nagy könnyebbség az automata. 

De ez is csak egy tartósitási eljárás a sok közül.

Meg még egy berendezés megvásárlása a sok többi mellé.

Ha végigmegyek a kertől a konyháig, akkor sok ketyerét lehet venni.

 

 

Előzmény: kentaur01 (5502)
55judit Creative Commons License 2021.04.23 0 0 5505

Elszúrtam, bocsánat, nem ide akartam írni.

55judit Creative Commons License 2021.04.23 0 0 5504

jav: Jövőre korán...

Előzmény: 55judit (5503)
55judit Creative Commons License 2021.04.23 0 0 5503

Kedvet kaptam az Az Ancho Poblano Chilihez. Ismeri valaki?

Most éppen nem látom a magját sehol.

 

Vásároltatok-e már a chilimania.hu vagy  a m-garden.eu vagy a neveldfel.hu oldalon, és megbízhatóak-e? Jövőre krán vennék ilyen magot.

kentaur01 Creative Commons License 2021.04.23 0 0 5502

Hát igen. Nagyon lassú a villkanysütő.

Előzmény: öreg_néne_b (5494)
kentaur01 Creative Commons License 2021.04.22 0 0 5501

Ok. Amúgy nem locsoltam túl, de jo b ez így. A papírban szellőzik, a műanyag vízálló.

Előzmény: k.ipse (5500)
k.ipse Creative Commons License 2021.04.22 0 0 5500

Nagyon jó. Megjegyzem.

 

Előzmény: kentaur01 (5499)
kentaur01 Creative Commons License 2021.04.22 0 0 5499

Garázsban papírdoboz homok és biztosításképpen egy húsosládába raktam, hogy a víz ne szivárogjon ki ha túllocsolom. A receptet nem is tudom az asszony ízesítette, az biztos 2%os a só benne. Talán némi kömény is.

Előzmény: k.ipse (5498)
k.ipse Creative Commons License 2021.04.22 0 0 5498

Jól bírta! 

Kipróbálom az idén. Símán sárga homokban a pincében?

Fűszerezés hasonló, mint ha hagyományosan van elrakva savanyúságnak?

 

 

Előzmény: kentaur01 (5497)
kentaur01 Creative Commons License 2021.04.22 0 0 5497

Na ma nagyon divatosak voltunk. Céklàt fermentáltunk😀 majd beszámolok az eredményről, az még nem most.lesz, viszont a tárolása nagyon szépen sikerült, betonkemény, simán nedves homok....

kentaur01 Creative Commons License 2021.04.22 0 0 5496

Persze, így van.

Előzmény: CBNora (5493)
TINTUS Creative Commons License 2021.04.22 0 0 5495

Nyersen hámozóval gyorsabb megpucolni !!   Legalább is nekem a puccolómmal :)))

Előzmény: Mariska néni (5475)
öreg_néne_b Creative Commons License 2021.04.21 0 0 5494

A levegő sokkal rosszabbhőátadó, mint a víz. Ha a sütőben két órán át 75 fokos a levegő, akkor a beletett dolog még át sem melegszik.

Előzmény: kentaur01 (5492)
CBNora Creative Commons License 2021.04.21 0 1 5493

A villanysütőben igen.

Előzmény: kentaur01 (5492)
kentaur01 Creative Commons License 2021.04.21 0 0 5492

A tűzhelyen is van időzítő és fokot is be lehet állítani.

Előzmény: öreg_néne_b (5491)
öreg_néne_b Creative Commons License 2021.04.21 0 0 5491

nem kell mellette állni.

 

Azért ez nem elhanyagolható előny, ha valamit pl. két órán keresztül akarok 75 fokon tartani...

Előzmény: CBNora (5488)
k.ipse Creative Commons License 2021.04.21 0 0 5490

tartja

Előzmény: k.ipse (5489)
k.ipse Creative Commons License 2021.04.21 0 1 5489

Lényegében ugyanaz, csak precíz a hőméréskletvezetés.

Ki-be kapcsol, hogy tartsa a beállított hőmérsékletet a beállított ideig.

Különböző növényekhez különböző hő- és időelőírás van.

Meg kényelmes.

Előzmény: CBNora (5488)
CBNora Creative Commons License 2021.04.21 0 1 5488

A befőző automata tulajdonképpen ugyanaz, mint a fazék vízben forralás, csak hőmérséklet szabályozással. Le van fedve, talán kevésbé gőzöli be a konyhát, és nem kell mellette állni.

Én pl. a birsalma lekvárt az automatában dunsztolom ki, vagy beteszem a sütőbe, attól függ, mennyi van. Hidegen passzírozom át a kuktában főtt gyümölcsöt, megcukrozom, összekeverem, és már megy is az üvegbe. Nem kell a tűzhelyen rotyogtatni. Persze ezt is bele lehetne tenni egy fazék vízbe is.

Előzmény: 55judit (5487)
55judit Creative Commons License 2021.04.21 0 0 5487

A káposzta az egyetlen, amit bármikor lehet savanyítani. Télen nagy fazékban (már az 5 l-es is megfelel), ahogy a napnak melege van tavasszal, 5 l-es üvegben. Nagyon szeretjük. 

 

Régen tettünk szikkadt kenyeret az üveg tetejére ha fermentáltunk, aztán felhívták a figyelmemet hogy felesleges. Sok éve nem teszek az ubi tetejére sem kenyeret, de uborkát, amit szintén hallottam hogy szoktak.

 

Kevés savanyúságot fogyasztunk, ezért nem érné meg nekem befőző automatát venni. Viszont ha arra gondolok hogy aszaláskor sem hevítem a gyümölcsöt 40 fok felé pont az enzimek és a vitaminok megőrzése céljából, ugyanezért sok lenne a 80 fok is.

 

Régen raktam el gyümölcsöt befőttnek. Leírom hogyan, aki szereti a leegyszerűsített eltevést, hátha értékeli:

A gyümölcsöt szorosan üvegekbe raktam, tettem rájuk 2-3 kanál cukrot és 1 csipet citromsavat. Kevés vizet, hogy ellepjen mindent. Rá a csavarós tető. Nagy edénybe állítottam az üvegeket, annyi vizet  öntöttem hogy az üvegek 2/3-ig érjen. Forraltam addig, míg az üvegeket ha megemeltem és megmozgattam, mozdultak bennük a gyümölcsök. Lezártam, ott hagytam kihűlni, és mentek a  polcra.

 

Nekem sosem romlik  meg semmi, kivéve ha nagy ritkán rossz tetőt teszek valamire.

Előzmény: k.ipse (5486)
k.ipse Creative Commons License 2021.04.21 0 0 5486

A befőző automata viszonylag kíméletes a gyümölcsökkel, zöldségekkel, nem akkora sokk, mint egy felforralás, de a vitaminoknak nem tesz jót a hőkezelés.

A kovi ubira is van recept, a kész koviubit tartósítószer nélkül 85 fokon kell 30 percig hőkezelni.

Én még nem próbáltam, majd az idén talán.

A káposzta savanyítást terveztem, de elmaradt.

Az évszakhoz illő fogyasztást támogatom. Kiakasztó számomra a Föld túlsó oldaláról télen ideszállított szőlő, stb. De van rá kereslet. 

Előzmény: 55judit (5484)
55judit Creative Commons License 2021.04.21 0 0 5485

Én elfogadom hogy ilyet csak az év 7 hónapjában ehetek, hisz annyi minden más is van  még. :)

Előzmény: 55judit (5484)
55judit Creative Commons License 2021.04.21 0 0 5484

Én hűtőben tartom, 3 hónapos volt a legrégebbi amit ettünk. Nem tudom meddig állna el.

A kovászos ubihoz  hiába tennék bármennyi tartósítót, az ha nincs felfőzve, megromlik. Nekem meg csak az íze végett nulla vitaminnal, nulla enzimekkel nem éri meg tartósítószert enni. Meg sehogy se. :) Fermentálni egyébként is az egészséges enzimek és vitaminok megtartása végett szoktunk. Ha ezeket megöljük, marad csak az íz.

Előzmény: k.ipse (5483)
k.ipse Creative Commons License 2021.04.21 0 0 5483

Eltarthatóság szempontjából vagy hőkezelés vagy tartósítószer. Mindegyik kompromisszum szerintem.

A fermentált zöldségek mennyi ideig eltarthatóak? 

Előzmény: 55judit (5481)
55judit Creative Commons License 2021.04.21 0 0 5482

Sárgarépát még nem próbáltam, de jó ötlet. Én uborkát, káposztát és cukkinit szoktam fermentálni. Egyszer paprikát is, de az kesernyés lett.

Előzmény: k.ipse (5480)
55judit Creative Commons License 2021.04.21 0 0 5481

Én nem vagyok híve a savanyúság hőkezelésének, egyedül a céklát fogadom el mert az nyersen savanyítva ehetetlen. A fermentált zöldségeket pedig végképp nem lenne szabad hőkezelni, mert azzal kiölünk mindent belőle ami egészséges. Haszontalan dolgot meg minek együnk, mikor van egy csomó egészséges étel is?

Előzmény: kentaur01 (5479)
k.ipse Creative Commons License 2021.04.21 0 0 5480

Egyik ismerősöm csinált fermentált sárgarépát, amit megkóstoltam. Előtte még nem ettem ilyet, más ízvilág, de finom volt.

Én még leragadtam a kovi ubinál. Azon is sokat javít a kakas pöri.

 

 

Előzmény: kentaur01 (5479)
kentaur01 Creative Commons License 2021.04.21 0 0 5479

Hát ez ízlés dolga, ami teljesen normális. Úgy meg főleg ha nem csinálsz savanyúságot. Nálunk sok fogy mindenből. Csemege ubi, csalamádé, cékla stb fel se sorolom illetve mégis .....a mostani trend szerint ugye fermenálunk, ami pl a kovászos uborka vagy a savanyított káposzta, ezeket minden évben elkövetem

Előzmény: CBNora (5476)
55judit Creative Commons License 2021.04.21 0 0 5478

Friss salátánál valóban nagyon sok lenne. Ehetetlen.

Mikor kaptam az eltevős receptemet azt mondták kóstold meg, ha rossz savanyú, akkor jó lesz. Persze ez hülyeség, viszont az eltett savanyúság eddig még mindenkinek ízlett.

 

Szeretjük úgy is eltenni az ubit, hogy  kerül az üvegbe 1 erős paprika is. Kicsit csípős lesz az egész savanyúság, és kimondottan erős parika eltevéshez is ezt a levet használom.

Előzmény: CBNora (5476)
k.ipse Creative Commons License 2021.04.21 0 0 5477

Kétféle képpen raktam el, pont a befőzési idő miatt.

előfőzve, főzőlével felöntve, utána 90 fok 30 perc az automatában

Nyersen üvegbe utána kochen/120 perc

De a nyersen befőző automatába rakott finomabb lett a család szerint. roppanósabb, frissebb ízű.

 

Előzmény: Mariska néni (5475)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!