Garázsban papírdoboz homok és biztosításképpen egy húsosládába raktam, hogy a víz ne szivárogjon ki ha túllocsolom. A receptet nem is tudom az asszony ízesítette, az biztos 2%os a só benne. Talán némi kömény is.
Na ma nagyon divatosak voltunk. Céklàt fermentáltunk😀 majd beszámolok az eredményről, az még nem most.lesz, viszont a tárolása nagyon szépen sikerült, betonkemény, simán nedves homok....
A befőző automata tulajdonképpen ugyanaz, mint a fazék vízben forralás, csak hőmérséklet szabályozással. Le van fedve, talán kevésbé gőzöli be a konyhát, és nem kell mellette állni.
Én pl. a birsalma lekvárt az automatában dunsztolom ki, vagy beteszem a sütőbe, attól függ, mennyi van. Hidegen passzírozom át a kuktában főtt gyümölcsöt, megcukrozom, összekeverem, és már megy is az üvegbe. Nem kell a tűzhelyen rotyogtatni. Persze ezt is bele lehetne tenni egy fazék vízbe is.
A káposzta az egyetlen, amit bármikor lehet savanyítani. Télen nagy fazékban (már az 5 l-es is megfelel), ahogy a napnak melege van tavasszal, 5 l-es üvegben. Nagyon szeretjük.
Régen tettünk szikkadt kenyeret az üveg tetejére ha fermentáltunk, aztán felhívták a figyelmemet hogy felesleges. Sok éve nem teszek az ubi tetejére sem kenyeret, de uborkát, amit szintén hallottam hogy szoktak.
Kevés savanyúságot fogyasztunk, ezért nem érné meg nekem befőző automatát venni. Viszont ha arra gondolok hogy aszaláskor sem hevítem a gyümölcsöt 40 fok felé pont az enzimek és a vitaminok megőrzése céljából, ugyanezért sok lenne a 80 fok is.
Régen raktam el gyümölcsöt befőttnek. Leírom hogyan, aki szereti a leegyszerűsített eltevést, hátha értékeli:
A gyümölcsöt szorosan üvegekbe raktam, tettem rájuk 2-3 kanál cukrot és 1 csipet citromsavat. Kevés vizet, hogy ellepjen mindent. Rá a csavarós tető. Nagy edénybe állítottam az üvegeket, annyi vizet öntöttem hogy az üvegek 2/3-ig érjen. Forraltam addig, míg az üvegeket ha megemeltem és megmozgattam, mozdultak bennük a gyümölcsök. Lezártam, ott hagytam kihűlni, és mentek a polcra.
Nekem sosem romlik meg semmi, kivéve ha nagy ritkán rossz tetőt teszek valamire.
A befőző automata viszonylag kíméletes a gyümölcsökkel, zöldségekkel, nem akkora sokk, mint egy felforralás, de a vitaminoknak nem tesz jót a hőkezelés.
A kovi ubira is van recept, a kész koviubit tartósítószer nélkül 85 fokon kell 30 percig hőkezelni.
Én még nem próbáltam, majd az idén talán.
A káposzta savanyítást terveztem, de elmaradt.
Az évszakhoz illő fogyasztást támogatom. Kiakasztó számomra a Föld túlsó oldaláról télen ideszállított szőlő, stb. De van rá kereslet.
Én hűtőben tartom, 3 hónapos volt a legrégebbi amit ettünk. Nem tudom meddig állna el.
A kovászos ubihoz hiába tennék bármennyi tartósítót, az ha nincs felfőzve, megromlik. Nekem meg csak az íze végett nulla vitaminnal, nulla enzimekkel nem éri meg tartósítószert enni. Meg sehogy se. :) Fermentálni egyébként is az egészséges enzimek és vitaminok megtartása végett szoktunk. Ha ezeket megöljük, marad csak az íz.
Én nem vagyok híve a savanyúság hőkezelésének, egyedül a céklát fogadom el mert az nyersen savanyítva ehetetlen. A fermentált zöldségeket pedig végképp nem lenne szabad hőkezelni, mert azzal kiölünk mindent belőle ami egészséges. Haszontalan dolgot meg minek együnk, mikor van egy csomó egészséges étel is?
Hát ez ízlés dolga, ami teljesen normális. Úgy meg főleg ha nem csinálsz savanyúságot. Nálunk sok fogy mindenből. Csemege ubi, csalamádé, cékla stb fel se sorolom illetve mégis .....a mostani trend szerint ugye fermenálunk, ami pl a kovászos uborka vagy a savanyított káposzta, ezeket minden évben elkövetem
Friss salátánál valóban nagyon sok lenne. Ehetetlen.
Mikor kaptam az eltevős receptemet azt mondták kóstold meg, ha rossz savanyú, akkor jó lesz. Persze ez hülyeség, viszont az eltett savanyúság eddig még mindenkinek ízlett.
Szeretjük úgy is eltenni az ubit, hogy kerül az üvegbe 1 erős paprika is. Kicsit csípős lesz az egész savanyúság, és kimondottan erős parika eltevéshez is ezt a levet használom.