http://www.origo.hu/sport/jegkorong/20111218-magyarroman-himnuszbotrany-egy-csikszeredai-hokimeccsen.html Romániában alaposan felborzolta a kedélyeket, hogy az Euro Ice-hockey Challenge elnevezésű csíkszeredai jégkorongtorna pénteki román-magyar mérkőzése előtt a román válogatott - többségükben magyar nemzetiségű - tagjai némán hallgatták végig a román himnuszt, viszont a magyar csapattal együtt énekelték a magyar himnuszt, és a mérkőzés végén elénekelték a székely himnuszt is, amely spontán módon tört fel a lelátókon. - Én azt mondom, jól tették a fiúk, büszke vagyok rájuk!
akkor leszel szíves Bucurestit írni Bukarest helyett
Komolyan mondom, nagyon kevered a dolgokat.
Megmondanád mi köze egy idegen város neve írásának a magyar helységnevek írásához? Egyébként itt is az érvényesül ami a szokásainkban rögzült. Ezért írunk például Bécset Wien helyett, Prágát Praha helyett, Varsót Warsawa helyett és Bukarestet Bucuresti helyett...
A kisvárdaiak és környékbeliek szokták úgy mondani, hogy "Kisvárdában".
Igen, mert ez egy régies forma és ez rögzült a helyieknél.
Valamikor minden helységnevünkhöz ezek a ragok járultak, pl. már olvastam olyat is, hogy Budában és nem Budán, mint ahogy azt napjainkban használjuk. Szerintem minden helységnevet úgy kell használni, ahogy azt a helyiek használják.
A helységnevekkel az a helyzet, hogy a hagyományos ragozásuk a ba-be, ban-ben volt, ezért lehet korabeli írásokban pl. olyanokat olvasni, hogy Szögedében, Váradban, stb. Később a helységneveink ragozása diferenciálódott, de vannak olyan helységneveink is, ahol megmaradt a régi forma. Ezeknél ez a mérvadó és úgy kell használni, ahogy a helyiek használják és nem úgy, ahogy te azt Pesten elképzeled...
Van -ban-ben-es, ba-be-s, -on-en-ön-ös, -ra-re-s, -t-tt-s helységük, stb. Nyugodj bele, ezért is szép a nyelvünk. Ha nagyon érdekel a dolog, menj el egy nyelvészhez, és kérdezd meg tőle, hogy a helységneveink ragozásai miért alakultak így, hátha ő el tudja magyarázni...
na várjál, én nem azt mondtam, hogy a Himnusz elvárja tőlem a hitet, hanem hogy egy számomra el nem ismert hatalomhoz szól, de én ettől elvonatkoztatok
A kisvárdaiak és környékbeliek szokták úgy mondani, hogy "Kisvárdában". Nekem meg ez bántja a fülemet, úgy mondom, hogy "Kisvárdán", ahogy szerintem még az ország nagy részében is. Pedig én is szabolcsi vagyok, a 4-es főút mentén.